УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 190
Регистриран на: пон мар 02, 2009 6:13 pm
Местоположение: Пловдив

УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот manuk » нед юли 04, 2010 8:21 pm

УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
(Приготвяне на риба и морски продукти )


Признавам, че идея да отворя тази тема ми даде едно от мненията на колегата Булти.
На две места във форума, той споменава следното: „и при всяка възможност консумирам изключително морски продукти уловени от мен самия”.
Всеки от нас има дни в които, улавя повече риба или с удоволствие се гмурка и вади от морето морски продукти.
Все пак е голямо изкуство да ги приготвиш по най- добрия начин или да ги съхраниш, за времето, когато няма вече риба в морето или влизането в него е невъзможно.
От друга страна можеш да разправяш всякакви истории през зимата, на неочаквано дошли гости и колко е вкусна някоя риба или морски продукт, но друго е ако имаш възможност да им дадеш да опитат в момента на разговора и сами да преценят за какво става дума.
През всичките години през които съм се занимавал с подводен риболов, съм опитвал най различни рецепти за консервиране на риба, но една от тях съм харесал най-много, използвам я от 1984 година и искам да я споделя с вас колеги.
Основно ние ловим платерини и кефали, по рядко пеленгаси и други.
Опитвал съм тази рецепта и със сафрид, лефер, зарган и илария, резултата винаги е прекрасен
Ето и самата рецепта за буркани с вместимост 400ml ( старата лютеница тип “Омния”):
Големите риби се обезкостяват (маха се гръбнака) по желание, нарязват се на шайби или ивици широки около 4 см, а малките риби също се режат на парчета около 4 см.
На дъното на буркана се слагат 4 -6 супени лъжици олио (според вашия вкус), и една равна чаена лъжица сол.
Рибата се използва сурова!
Плътно се нарежда един ред риба, покрива се със тънък слой 2 -4 мм, доматено пюре или лютеница.
Слага се един дафинов лист, 2 зърна бахар, 6 зърна черен пипер и един ред шайби от кисели краставички.
Допълва се с още един ред от суровата риба, която достига до горния ръб на буркана.
Буркана се затваря с затварячка.
ВНИМАНИЕ! тъй като рибата е сурова, при стерилизацията тя се свива и за това се пълни буркана до горе за компенсация.
Още нещо в първия момент на загряването рибата се разширява и се стреми да изхвърли капачката.
За да не стане това, аз използвам стоманени капачки със П- образна скоба, които се поставят върху капачката затваряща буркана.
Такива стоманени капачки със скобата се продават в домашни потреби 1,60 до 2 лв. За 8 броя.
Аз стерилизирам в 10 литрова тенджера под налягане. Тя поема 4 такива буркана.
Стерилизира се 2 часа (да излиза пара).
Първоначално котлон от 1250 вата (средната плоча на печка „Мечта” с диаметър 180 мм.), включвам на степен 4, когато започне да излиза пара, намалявам на степен 1 и включвам механичен таймер да изключи след 2 часа, след което мога да правя каквото си искам, а през ноща и да спя.
Тези които нямат такава възможност, могат да стерилизират и на огън, но за това ще им са необходими 4 часа.
ВНИМАНИЕ! Тенджерата под налягане се отваря, когато в нея няма налягане, поне половин час след сваляне от котлона, а може и на сутринта. В противен случай бурканите ще се взривят!
------------------------------------------------------------------------------------------------

Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!

УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Реклама



VIKI_HARI
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 383
Регистриран на: чет май 07, 2009 5:01 pm
Местоположение: София

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот VIKI_HARI » нед юли 04, 2010 8:35 pm

Както винаги подробен и изчерпателен .Ще се пробва тази рецепта

Потребителски аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него
Мнения: 4689
Регистриран на: пон сеп 15, 2008 3:04 pm
Местоположение: гр.Асеновград

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот Don4o_62 » нед юли 04, 2010 9:48 pm

Лично аз не съм привърженик да се слага рибата сурова,и след това да се стерлизира.Много често дава бумбаш,затова трябва да се вари най малко 5ч.на бавен огън.Става найстина чудна,НО ще брадясаш докато се свари :D .Има по лесен и бърз начин.Рибата първо се сварява и се обезкостява.След което си я пълниш с квото искаш в буркана,и се вари само 1,5 ч..Друг начин.Рибата се запържва до побеляване,да и излезе водата,след това се обезкостява и по същия начин се стерлизира.Пърженият метод е по вкусен.Пробвал съм го с едра каракуда.Даже мой познати дето са опитвали, постоянно ме питат кога пак ще направя :D
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:

Потребителски аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 816
Регистриран на: съб яну 24, 2009 4:05 pm
Местоположение: Бургас,морето, красивите жени :)

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот Jack Daniels » нед юли 04, 2010 9:56 pm

има още по-лесен начиш, ръгаш във фризера и после си вадиш, е не е като прясната да я пльоснеш на скарата, ама през зимата може ли чак такива претенции пък сега ;)
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад

Потребителски аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2744
Регистриран на: чет апр 27, 2006 11:23 am
Контакти:

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот Булти » пон юли 05, 2010 10:16 am

...страхотна тема и рецепта...браво !!! :drinkers:

Потребителски аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него
Мнения: 4689
Регистриран на: пон сеп 15, 2008 3:04 pm
Местоположение: гр.Асеновград

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот Don4o_62 » пон юли 05, 2010 10:39 am

Jack Daniels написа:има още по-лесен начиш, ръгаш във фризера и после си вадиш, е не е като прясната да я пльоснеш на скарата, ама през зимата може ли чак такива претенции пък сега ;)

За любителите на фризери,пак има рецепта.Изчистената риба(може и не чистена),се прави на порций колкото смятате за необходимо,и се слага в наилонови пликчета,но здрави.СИПВА СЕ МАЛКО ВОДА при рибата,колкото да я покрие.Връзва се здраво и се слага да замръзне.Така рибите не се допират една в друга,и не се получава оная леко жълтеникава вода и слуз, при размразяване.След размразяване на рибата,която е била във водна баня :D ,ще видите че седи като прясна.Изпитано и проверено :D
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Реклама



Потребителски аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 816
Регистриран на: съб яну 24, 2009 4:05 pm
Местоположение: Бургас,морето, красивите жени :)

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот Jack Daniels » пон юли 05, 2010 10:58 am

това за водата не го знаех, при есенната реколта ще го пробвам, а иначе задължително всеки рибок се увива в торбичка
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад

roko-koko
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 608
Регистриран на: чет окт 08, 2009 8:33 am

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот roko-koko » пон юли 05, 2010 11:31 am

Поздрави и от мен ,рибата я сахранявам както Дончо написа само че не я чисртя и наистина като я извадиш за приготвяне си е като прясна. :drinkers: Ух нещо сякаш огладнях.

Потребителски аватар
golden-retriever
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 152
Регистриран на: пет юли 10, 2009 12:14 am
Местоположение: Пещера

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот golden-retriever » пон юли 05, 2010 11:54 am

Евала колега !

Потребителски аватар
radobg1
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 274
Регистриран на: вт сеп 08, 2009 5:10 pm
Местоположение: Добрич

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот radobg1 » пон юли 05, 2010 12:06 pm

Don4o_62 написа:
Jack Daniels написа:има още по-лесен начиш, ръгаш във фризера и после си вадиш, е не е като прясната да я пльоснеш на скарата, ама през зимата може ли чак такива претенции пък сега ;)

За любителите на фризери,пак има рецепта.Изчистената риба(може и не чистена),се прави на порций колкото смятате за необходимо,и се слага в наилонови пликчета,но здрави.СИПВА СЕ МАЛКО ВОДА при рибата,колкото да я покрие.Връзва се здраво и се слага да замръзне.Така рибите не се допират една в друга,и не се получава оная леко жълтеникава вода и слуз, при размразяване.След размразяване на рибата,която е била във водна баня :D ,ще видите че седи като прясна.Изпитано и проверено :D

По морето я слагат в бутилки от безалкохолно или минерална вода с по голямо гърло и пълнят с вода и замразяват .поне не може да спука като найлонова торбичка .Поздрави

Потребителски аватар
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 873
Регистриран на: съб апр 11, 2009 10:01 pm
Местоположение: Слънчев Бряг
Контакти:

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот adventurebg » пон юли 05, 2010 7:24 pm

Дайте още рецепти за консервиране, че зимата дълга :D :D :D
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Реклама



Потребителски аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 190
Регистриран на: пон мар 02, 2009 6:13 pm
Местоположение: Пловдив

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот manuk » вт юли 06, 2010 3:08 pm

Колега Don 4o_62, по от 1970 година консервирам риба.
Мога да кажа, че от тогава, колкото рибари познавам, толкова и рецепти съм чувал.
С пържене..... с варене върху лозови пръчки........сурово консервиране......консервиране със стерилизация .......с оцет .....без оцет и така нататък.
Рецептата , която предлагам е съобразена и пригодена специално за хора, които се гмуркат по 5 – 6 часа, хващат риба колкото за 3 -4 буркана, връщат се умрели от глад , умора и студ и едва ли след всичко това имат време да правят някаква предварителна специална обработка на рибата, след което още 5 -6 часа да подържат огън, за да я стерилизират.
Всичко това се избягва, цялото време за зареждане на бурканите и поставянето им за стерилизация отнема броени минути.
Освен това електрическата енергия може да се контролира и автоматизира по сила и продължителност с прости съвременни средства.
И най-важното, гарантирано няма бомбаж!
Явно е че, трябва да обясня защо.
Ами приятели, водата има чудното свойство, да ври при всякакви температури, даже и при 20 градуса (във вакум).
Всичко зависи от атмосферното налягане, на морско ниво водата ври при 100 градуса високо в планината,водата ври при 95 градуса.
Аз съм си задавал въпроса , защо в консервите, които се стерилизират в заводите няма бомбаж.
Много е просто, в заводите консервите се варят в автоклав (под налягане), където температурата на врящата вода е 116 градуса.
Патогените микроорганизми, които бомбират консервите от риба, месо, гъби издържат един час на температура 112 градуса.
Следователно 2 часа при 116 градуса, те просто нямат никакъв шанс!
За това е тенджерата под налягане, хем пести време, хем гарантира сигурността на стерилизацията.
Ако сте забелязали , на маслоустойчивите капачки (с тъмно червен латекс), на етикета пише, че издържат до 121 градуса.
Явно нищо не е случайно!
Колега Jak Daniels, това за фризера го знае всяко хлапе, само че моите фризери са на 350 километра от морето.
Разбира се ако някой приятел в Царево има възможност да ми услужи временно с фризер, постъпвам, както пише колегата Radobog 1.
Само че, аз режа три литрова бутилка от безалкохолно до извивката, махам гръбнака на рибата, нареждам я плътно в найлонови пликчета и я нареждам в бутилката.
Когато има продължителен мелтем, отскачам до Пловдив, като бутилките нареждам вертикално в кашони от велпапе, слагам по два слоя велпапе и така гарантирано я закарвам замръзнала до фризерите в къщи.
Когато отворих тази тема очаквах от вас колеги, по малко разсъждения, повече рецепти, за всякакви морски дарове, както за съхранението им, така и за приготвянето им.
Например, някой може ли да каже нещо за КЕЛП (морски водорасли), така широко използвани в други държави.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!

Потребителски аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2744
Регистриран на: чет апр 27, 2006 11:23 am
Контакти:

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот Булти » вт юли 06, 2010 4:30 pm

МАРИНОВАНИ РАПАНИ
рецептата е патент на Булти и неговата съпруга

1. попарвам рапаните 5 мин максимум
2. вадя ядките , чистя ги и ги нарязвам в желана форма
3.правя саламура - вода с едра сол - като пуснеш сурово яйце да изплува
4.държа ядките 48 часа вътре
5.изцеждам ги
6.държа ги в оцет (ябълков) 12 часа
7.изцеждам ги идеално
8.загрявам олио докато пусната троха в него почне да цвърчи
9.изчаквам да изтине добре
10.нареждам в бурканче : дафинов лист , черен пипер и бахар на зърна , резене (или копър) ( или други по желание и вкус) , ядките и заливам обилно с олиото да не остане въздух в бурканчето като ядките бъдат покрити поне 1 пръст
11.консумира се след 1 седмица
12 . трайност на хладно 6 месеца
13. Пият се с узо , узаки , ракия , мастика ,водка , бира , бяло вино в добра компания

мариновани рапани , миди , сафриди по горната рецепта ....3 в 1 плюс маринован паур - за него ще дам друга рецепта :sausage:

Изображение

...като предварително мидите се попарват докато се отворят и изчистват добре ,а сафрида - суров и изчистен и после почвате от стъпка трета

...в бурканчето мидите и рапаните може да се смесят и именно това е микса ...издържат около половин година задължително на хладно

Потребителски аватар
tat24you
новобранец
новобранец
Мнения: 34
Регистриран на: пет авг 29, 2008 9:04 pm
Местоположение: гр.София

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот tat24you » вт юли 06, 2010 4:45 pm

Пичове,а дали някой може да даде рецепта за така познатата 'ПЕРЛА'?Ще съм му много благодарен да опитам да я направя с рибка от магазина естествено...
memento mori

Потребителски аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 190
Регистриран на: пон мар 02, 2009 6:13 pm
Местоположение: Пловдив

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот manuk » ср юли 07, 2010 5:01 pm

Колега tat 24 you, колегата Булти описва точно, как се прави "Перла".
Изчиствате, сафрида или цацата и използвате рецептата на колегата Булти от точка 3 нататък.
3.правя саламура - вода с едра сол - като пуснеш сурово яйце да изплува
4.аз държа рибата 12 часа в саламурата (колегата Булти държи мидите и рапаните 48 часа)
5.изцеждам ги
6.държа рибата в оцет (ябълков) 12 часа - рибата трябва да е покрита от оцета
7.изцеждам ги идеално
8.загрявам олио докато пусната троха в него почне да цвърчи
9.изчаквам да изтине добре
10.нареждам в бурканче : дафинов лист , черен пипер и бахар на зърна , резене (или копър) ( или други по желание и вкус) , рибата и заливам обилно с олиото да не остане въздух в бурканчето като рибата бъде покрита поне 1 пръст
11.консумира се след 1 седмица
12 . трайност на хладно 6 месеца
13.Най хубавата точка от рецептата на колегата Булти, мога да кажа само Наздраве!

ps.Тази рецепта съм опитвал и с други риби, зарган става прекрасно.
Опитвал съм и с малки платерини и иларии, месото на тези риби става прекрасно, но кой знае защо, може би от оцета, кожата не може да се среже с нож, става много твърда и заради това повече не съм опитвал. Ако някой реши да опита, трябва първо да махне кожата на платерината и иларията.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
Последна промяна от manuk на нед юли 11, 2010 4:45 pm, променено общо 1 път.

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост