Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняУЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Модератор: sapuna
- недялко радков
- ще става разбирач
- Мнения: 359
- Регистриран на: Вто Мар 01, 2011 8:57 am
- Местоположение: Варна
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Пържиш и ядеш-какво друго???!
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Ми то и аз веднъж се преборих с дрането на 2 есетри и ги пържих-имат много крехко месо и трябва внимателно да се пипа.С калкана така е най-добре,есетрата просто стана се едно калкан.Никой рибар не трябва да фърга дроба-той е най-доброто мезе с веселите напитки.Искрено завиждам за това което ще последва,честита есетра и празник!
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Благодаря ви много!.
За втори път опитвам есетрова риба. Първият беше в ресторант. Не съм я драл. Наложи се да я нарежа на 3 парчета, че не се събра във фурната. По някакви рецепти (съпругата се снабди с тях) я прободох на няколко места в гръбнака в които сложих лимонови резенчета.
Останалото дело съпругата го стори. Обтриване със сол - отвътре и отвън. В тавата вода с подправки (девисил, целина, магданос), обмазване със зехтин и изпичане при температура 180 градуса около час и нещо. На опечената риба кожата много лесно пада. Гостите не дойдоха и попреядохме четирима с половинка риба. Мога да отбележа три вида месо в тази риба, крехко около гръбнака, тлъстичко от към корема и едно по-тъмно дето не разбрах от къде го извадих, но много жилаво стоеше, като дъвка, но си вкусно беше.
От Метро съм пробвал разни видове от това, което продават като замразено рибено месо и се спрях на една китайска тилапия филе. Хем евтино, хем ми харесва пържена - крехко е месото и с по-малко мазнини. Понеже тилапията е също и аквариумна риба, чел съм, че е изключително растителноядна. Преди години бяха правили опити на зарибяване с тилапия в охладителя на ТЕЦ Марица до Гълъбово, тъй като топлата вода стимулира развитието на водни растения и водорасли, което пък пречи на съоръженията да работят нормално. Идеята беше тилапията да се храни с това дето пречи на съоръженията, ма от експеримента нищо не излезе. М-у другото тилапията е една от рибите, които отглеждат малките си в устата.
За втори път опитвам есетрова риба. Първият беше в ресторант. Не съм я драл. Наложи се да я нарежа на 3 парчета, че не се събра във фурната. По някакви рецепти (съпругата се снабди с тях) я прободох на няколко места в гръбнака в които сложих лимонови резенчета.
Останалото дело съпругата го стори. Обтриване със сол - отвътре и отвън. В тавата вода с подправки (девисил, целина, магданос), обмазване със зехтин и изпичане при температура 180 градуса около час и нещо. На опечената риба кожата много лесно пада. Гостите не дойдоха и попреядохме четирима с половинка риба. Мога да отбележа три вида месо в тази риба, крехко около гръбнака, тлъстичко от към корема и едно по-тъмно дето не разбрах от къде го извадих, но много жилаво стоеше, като дъвка, но си вкусно беше.
От Метро съм пробвал разни видове от това, което продават като замразено рибено месо и се спрях на една китайска тилапия филе. Хем евтино, хем ми харесва пържена - крехко е месото и с по-малко мазнини. Понеже тилапията е също и аквариумна риба, чел съм, че е изключително растителноядна. Преди години бяха правили опити на зарибяване с тилапия в охладителя на ТЕЦ Марица до Гълъбово, тъй като топлата вода стимулира развитието на водни растения и водорасли, което пък пречи на съоръженията да работят нормално. Идеята беше тилапията да се храни с това дето пречи на съоръженията, ма от експеримента нищо не излезе. М-у другото тилапията е една от рибите, които отглеждат малките си в устата.
Колкото повече научавам, много повече откривам, че не знам.
Много лесно е да искаш, по-важно е да можеш, а най-добре е да го направиш.
Парите не решават всички проблеми, но повечото проблеми са решават с пари
Много лесно е да искаш, по-важно е да можеш, а най-добре е да го направиш.
Парите не решават всички проблеми, но повечото проблеми са решават с пари
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
imam v frizera 20 kg.bqla riba dnes 6te improviziram za meze s 1/2kg.no drugata se 4udq kak da q napravq i da e po barzo nqmam mnogo vreme
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2580
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Милене, първо :- Добре дошъл сред нас!
второ :- Пиши моля само на кирилица! Нали си приел ОБЩИТЕ ни условия! В противен случай ще ми се наложи да те трия! А това не е най-приятното, особено, ако постът е стойностен!
трето :- Не изчезвай, а сподели с нас риболовните си успехи. Ще ни е интересно!
второ :- Пиши моля само на кирилица! Нали си приел ОБЩИТЕ ни условия! В противен случай ще ми се наложи да те трия! А това не е най-приятното, особено, ако постът е стойностен!
трето :- Не изчезвай, а сподели с нас риболовните си успехи. Ще ни е интересно!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
ами какво да ви кажа ходя на едно язовирче което ми е на 10км.риба всякаква не е платено засега браконери колкото щеш на 200м.преди язовира има люпилня за рибки и по канала си влизат в язовира зарибява се аз наблягам на бялата риба и амура миналата година за месец съм хванал поне 50 кг.бяла риба но се разчу за язовира започнаха да идват с мрежи ток и пускаха и рибата се наплаши спря да кълве само каракудата взимаше но на ден се хващаше по кофа каракуда и то доста едра а колеги са вадели по 6|7КГ.амур абе лятото няма място къде да хвърлиш от пловдив от селата фраш с рибари с въдици а вечер тези с мрежите даже и от горското ходят с мрежи ама какво да им кажеш единият язовив му разказаха играта сега и на този ще му видят сметката абе то си е за рев не за хвалба няма къде да се лови риба вече от браконери това е
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Това с варенето вече го пробвах днес след 1.30ч.рибата става на пастет. Следващият път като реша да правя ще слагам рибата сурова, най ме хваща яд някой като не е правил нещо да го пише и хвали в момента съм ги сложил да се заварят бурканите ще се яде няма как това са 20кг.бяла риба.Така като чета май само manuk е правил риба в буркани.Пораспитах стари рибари и те ми казаха че рибата се посолява отцежда се в гаца и си слага в буркани след това 4.5часа варене това е
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Препоръчвам ти да прочетеш пак рецептата на manuk, действително той я слага сурова в бурканите, без да я осолява, просто това не е необходимо. Солта се слага в дъното на буркана с олиото. Смятам, че като осолиш рибата предварително, няма как да прецениш колко сол е необходима, защото тя ще поеме сол, колкото и дадеш.milen92 написа:....Така като чета май само manuk е правил риба в буркани.Пораспитах стари рибари и те ми казаха че рибата се посолява отцежда се в гаца и си слага в буркани след това 4.5часа варене това е
И още нещо manuk вари рибата 2,5 часа, но под налягане, той е обяснил защо и какви са гаранциите за бурканите.
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Вчера НЕ улових, а хванах една риба тон от Испания за под 10лв/килото (над кило излезе). Като имам в предвид, че до сега бях срещал филе от туна за над 40 лв/килото и Понеже 2005-6 бях на работа в Поморие, а там рибарите изнасяха паламуд и го оцених и като вкус и цена (падна до 3,50лв/кг) та като видях тая риба в Метро и първо я взех за паламуд. Съпругата се погрижи за овкусяването и топлинната обработка. На мен много ми хареса - сухо, твърдо месо, повече засища, а на сина хич не му хараса - залита по лавраци (разни вкусове)
Та обръщам се със следния въпрос:
Как се различава паламуд от туна на външен вид? Не че в магазина няма етикет, но в интернета има нещо сбъркано в снимките, струва ми се, че едни и същи снимки са ползвани и за паламуд и за туна и се обърках. Пък и нямам налични пред мен от двата вида за сравнение
Та обръщам се със следния въпрос:
Как се различава паламуд от туна на външен вид? Не че в магазина няма етикет, но в интернета има нещо сбъркано в снимките, струва ми се, че едни и същи снимки са ползвани и за паламуд и за туна и се обърках. Пък и нямам налични пред мен от двата вида за сравнение
Колкото повече научавам, много повече откривам, че не знам.
Много лесно е да искаш, по-важно е да можеш, а най-добре е да го направиш.
Парите не решават всички проблеми, но повечото проблеми са решават с пари
Много лесно е да искаш, по-важно е да можеш, а най-добре е да го направиш.
Парите не решават всички проблеми, но повечото проблеми са решават с пари
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Туната е тумбест и с широка глава,паламуда има ивици по дължина на тялото и по-изящен силует и съответно по източена глава.Тунеца е дребен подвид и в миналото е хващан в Ч. море,но рязаните чурки са завардили босфора и така са ощетили нашего брата с някои видове.
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
разликата между тунеца и паламуда е една,паламуда има зъби
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
и по издължената глава, точно заради зъбите.venito80 написа:разликата между тунеца и паламуда е една,паламуда има зъби
Като вкусови качества паламуда води (есения Черноморски е униклен)
НАСЛУКА!!!!!!
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
След като ги заваря Рапаните за 3 мин. или по точно когато капачето им леко се отвори ги вадя, почиствам и слагам в тенджерата под налягане за 30 мин. Стават памук ! После с копър и лимон и много мастикаБулти написа:МАРИНОВАНИ РАПАНИ
рецептата е патент на Булти и неговата съпруга
1. попарвам рапаните 5 мин максимум
2. вадя ядките , чистя ги и ги нарязвам в желана форма
3.правя саламура - вода с едра сол - като пуснеш сурово яйце да изплува
4.държа ядките 48 часа вътре
5.изцеждам ги
6.държа ги в оцет (ябълков) 12 часа
7.изцеждам ги идеално
8.загрявам олио докато пусната троха в него почне да цвърчи
9.изчаквам да изтине добре
10.нареждам в бурканче : дафинов лист , черен пипер и бахар на зърна , резене (или копър) ( или други по желание и вкус) , ядките и заливам обилно с олиото да не остане въздух в бурканчето като ядките бъдат покрити поне 1 пръст
11.консумира се след 1 седмица
12 . трайност на хладно 6 месеца
13. Пият се с узо , узаки , ракия , мастика ,водка , бира , бяло вино в добра компания
мариновани рапани , миди , сафриди по горната рецепта ....3 в 1 плюс маринован паур - за него ще дам друга рецепта :sausage:
...като предварително мидите се попарват докато се отворят и изчистват добре ,а сафрида - суров и изчистен и после почвате от стъпка трета
...в бурканчето мидите и рапаните може да се смесят и именно това е микса ...издържат около половин година задължително на хладно
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2580
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Светла му памет на Булти! Беше отличен колега, приятел и човек! Липсва навярно на всички ни!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- новобранец
- Мнения: 21
- Регистриран на: Пон Яну 10, 2011 6:39 am
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Здравейте приятели!
Тези дни покрай Никулден ми попадна интересна рецепта за приготвяне на риба, реших да я споделя.
Продукти за 1 порция:
Един вид от рибите, които са вкусни при печене (Лефер, Кефал, Платерина, Скумрия и т.н. )
3-4 домата
1 глава стар чесън
сол
зехтин
черен пипер
един пресен лимон
около една супена лъжица ябълков оцет
Начин на приготвяне:
Покривате тавичка с хартия за печене и слагате рибата разрязана надлъжно на две половинки с кожата надолу, поръсвате с черен пипер, сол и поръсвате с ябълков оцет. Около рибата сложете нарязани на кръгчета доматите, предварително измити и поръсени със сол и разрязана на скилидки главичката чесън.
Покрийте парчетата риба с кръгчета пресен лимон и полейте всичко със зехтин. Изпечете на 180 градуса за 30-тина минути.
Тези дни покрай Никулден ми попадна интересна рецепта за приготвяне на риба, реших да я споделя.
Продукти за 1 порция:
Един вид от рибите, които са вкусни при печене (Лефер, Кефал, Платерина, Скумрия и т.н. )
3-4 домата
1 глава стар чесън
сол
зехтин
черен пипер
един пресен лимон
около една супена лъжица ябълков оцет
Начин на приготвяне:
Покривате тавичка с хартия за печене и слагате рибата разрязана надлъжно на две половинки с кожата надолу, поръсвате с черен пипер, сол и поръсвате с ябълков оцет. Около рибата сложете нарязани на кръгчета доматите, предварително измити и поръсени със сол и разрязана на скилидки главичката чесън.
Покрийте парчетата риба с кръгчета пресен лимон и полейте всичко със зехтин. Изпечете на 180 градуса за 30-тина минути.