УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
tat24you
новобранец
новобранец
Мнения: 34
Регистриран на: пет авг 29, 2008 9:04 pm
Местоположение: гр.София

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот tat24you » ср юли 07, 2010 6:11 pm

Благодаря колега утре отивам да купя рибка,а резултата ще се разбере след седмица.Още веднъж мерси и едно голямо :drinkers:
memento mori

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Реклама



Потребителски аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 190
Регистриран на: пон мар 02, 2009 6:13 pm
Местоположение: Пловдив

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот manuk » пет юли 09, 2010 7:06 am

На пръв поглед рецептите, които ще ви предложа нямат нищо общо с темата.
От опит знам, че в 95% от консервирането на риба се използват кисели краставички и тъй като лично аз предпочитам бързите ,лесни и ефтини рецепти, искам да споделя с вас две такива рецепти които мисля, че ще ви са от голяма полза.
Най-важното е че не се прави стерилизация.

КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ 1

На дъното на буркан "Омния" (голям), се слагат 2 до 4 измити добре лозови листа.
Измиват се добре краставиците "Корнишони" и се нареждат в буркана.
Между тях се слагат 5 до 8 зелени зърна грозде и подправки по желание. Лично аз слагам няколко резена кромид и нищо друго.
Слага се голяма пълна супена лъжица сол (с връх).
Напълва се буркана с преварена изстинала вода, така че да покрие краставичките.
Затваряте буркана с затварячка и без да се вари ,се прибира за съхранение.
ВНИМАНИЕ! капачката трябва да е добре затворена в противен случай,водата ще излиза навън (което означава че вътре ще влиза въздух) и в последствие краставичките няма да имат трайност.
Още една особенност, която не бива да ви притеснява, в първите една, две до четири седмици капачката стои надута.
Добре е ако имате възможност да разклащате буркана, в последствие, когато краствичките са готови, капачката сама се прибира все
едно,че е старилизирана.
Така приготвените краставички при отваряне на буркана остават хрупкави до 2 седмици в хладилник, без хладилник 1 седмица.
Това е удобно, когато се правят по 2 до 4 буркана на ден, според улова на риба!

КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ 2

"Корнишоните" се измиват добре, нареждат се в буркан тип "Омния".
Слагат се в буркана, една голяма супена лъжица ябълков оцет и една голяма супена лъжица сол.
Слагат се подправки по желание.Напълва се буркана с преварена изстинала вода.
Затваря се буркана със затварячка и се прибира за съхранение без да се вари.
Историятя с капачките е същата,както при рецепта 1.
Според мен, първата рецепта е по добра, но ви давам и втората,защото не винаги може да се намери зелено грозде и лозови листа.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!

румчо-01
новобранец
новобранец
Мнения: 55
Регистриран на: ср мар 24, 2010 5:41 pm

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот румчо-01 » съб юли 10, 2010 3:21 pm

Предлагам ви една рецепта, която използват професионалните готвачи при паниране на риба.
Приготвянето на панировката става по следният начин:
Взимат се две яйца, като се разделят жълтъците и белтъците.
Белтъците се разбиват с 100 милилитра бира (половин водна чаша).
Жълтъците се разбъркват с две супени лъжици брашно, след което се смесва с разбитите белтъци.
Приготвената по този начин панировка има много по-добър вкус.

ретро рибаря
новобранец
новобранец
Мнения: 43
Регистриран на: ср мар 03, 2010 1:33 am
Местоположение: Бургас

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот ретро рибаря » нед юли 11, 2010 10:00 am

Чудесна тема сте започнали колеги :D . Имам един въпрос, който не е точно по темата, но има някакво отношение при приготвянето на рибоците и другите морски производни. Първо един малък увод.
На около 18 километра от Бургас има едно чудесно местенце наречено Севри баир с чудесен изглед към Бургас , залива и о-в св.Анастасия (някои от колегите със сигурност знаят къде се намира :D ) Там ретро рибаря има виличка с лозе, овошки и други култури.От гроздето прави чудесен сок със соковарка(тъй като е най-бързо и лесно) Миналата година,поради късната му преработка,калпави капачки и други проблеми ретро рибаря остана неприятно изненадан ,че сокът е започнал да се вкисва.
И тъй като в постовете си колегата Манук беше описал получаването на оцет по някаква технология,възможно ли е и аз да си направя такъв от сока и как да спра вкисването на определен етап. Имам чувството, че не спира дори и в хладилника. Може би такъв оцет би бил не само хубав за приготвяне на марина, но и за салати.

Потребителски аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 816
Регистриран на: съб яну 24, 2009 4:05 pm
Местоположение: Бургас,морето, красивите жени :)

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот Jack Daniels » нед юли 11, 2010 10:14 am

за да не стават такива сакатлъци, тази година направи повече вино вместо сок и ни покани на дегустация :)
Последна промяна от Jack Daniels на нед юли 11, 2010 4:45 pm, променено общо 1 път.
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад

Потребителски аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 190
Регистриран на: пон мар 02, 2009 6:13 pm
Местоположение: Пловдив

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот manuk » нед юли 11, 2010 4:28 pm

Колега ретро рибаря, точно вкисването превръща виното в оцет, каквото и да правите няма да можете да спрете вкисването на вашия сок, в него има прекалено много микроорганизми (не е бил добре стерилизиран ).
Във вашия гроздов сок, предполагам, че има много остатъчна гроздова захар и щом процеса е започнал, няма спиране.
Според мен, ако имате възможност, изсипете всичкия сок в съд с широко гърло, който може да се затваря с капак. Същия не трябва да затваря плътно съда за да излизат газовете. Капака ще спира миризмата от ферментацията.
След месец , два ще имате винен оцет, който при всички случаи, ще е нещо по добро от този, който купувате от магазина.
Желая ви успех!

------------------------------------------------------------------------------------
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Реклама



ретро рибаря
новобранец
новобранец
Мнения: 43
Регистриран на: ср мар 03, 2010 1:33 am
Местоположение: Бургас

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот ретро рибаря » нед юли 11, 2010 7:18 pm

Така както разбирам, оцет за мариноването на рапаните(по рецептата на Булти), ще има при всички случаи :D Да в сока захарността наистина висока, дори често като изпия бутилката на дъното и по стените има нещо като кристализирала захар. А иначе сока си е перфектен ако е направен както трябва.Колкото до виното ако успея да получа нещо по добро от оцет със сигурност ще има поканени да дегустират вино ала ретро рибаря :lol: Мисля да налея сока в 3 литрови буркани и отгоре една капачка без да затварям.Предвид жегите,(които очаквам най-накрая да дойдат) мисля да ги сложа някъде на хладно и тъмно и после рапаните дето са в хладилника, ще станат екстра мариновани(от кога я чакам тая рецепта). И после наздраве колеги. :drinkers:

Потребителски аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2744
Регистриран на: чет апр 27, 2006 11:23 am
Контакти:

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот Булти » вт юли 13, 2010 9:59 am

...ако пържите , не забравяйте ...царевичното брашно :!:

ретро рибаря
новобранец
новобранец
Мнения: 43
Регистриран на: ср мар 03, 2010 1:33 am
Местоположение: Бургас

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот ретро рибаря » пет юли 16, 2010 10:36 am

Два малки въпроса към Булти за маринованите рапани. В момента съм във фаза киснене в саламура със сол. Но големите рапани не съм ги нарязал. Това дали ще им се отрази на вкуса трайността и т.н.т ? И второ под съхранение на хладно хладилник ли да разбирам или някакъв шкаф?

Потребителски аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2744
Регистриран на: чет апр 27, 2006 11:23 am
Контакти:

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот Булти » пет юли 16, 2010 9:02 pm

За да поемат добре разтвора , рапаните се нарязват на късчета с големина подходяща за консумация . Под съхранение на хладно съм имал предвид някоя изба или мазе с постоянна температура :!:

ретро рибаря
новобранец
новобранец
Мнения: 43
Регистриран на: ср мар 03, 2010 1:33 am
Местоположение: Бургас

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот ретро рибаря » вт юли 20, 2010 10:12 pm

То и аз си помислих, че става въпрос за мазе ,защото колегата Булти е написал на хладно а не на студено място.Все пак бях длъжен да попитам ,да не взема да изпортя рапаните,които с толкова труд вадя :D Мислих дали има смисъл да споделя с вас моята рецепта за замразени рапани,при условие, че колеги като Манук или Булти са дали къде по-добри,но все пак нали затова е форума да обменяме опит. Рапаните ги слагам в една голяма тенджера леко да клокнат.Изваждам ядките ,почиствам добре от червалък , слуз и други непотребни неща. Раковините заминават към Бургаския щат Севри баир за украса на "черноморската" алея пред бунгалото на ретро рибаря а ядките в автоклавната тенджера. Включвате класическата плоча на котлона от 1250 W на вашата печка "Мечта" , "Раховец" или каквото там имате на степен 4. Изчаквате от баланс вентила да започне да излиза пара и намаляте на 2 (или 3 ако е изгоряла втората степен на котлона) :lol: .След половин час изключвате котлона и оставяте автоклавната тенджера върху него поне още час . Отваряте капака ,като предварително повдигнете баланс вентила за проверка за някакво остатъчно налягане. След като останете възхитени от приятния аромат на сварените ядки (, който за мен е по-добър дори от най-хубавата рибена чорба) ги изплаквате в гевгира.Изчаквате поне двайсетина минути хубаво да се изцедят. След това пътят се разклонява.Ако изберете долния ще си ги овкусите по ваш избор за салата. Варианти има много.Ако изберете горния ,ще минете по стъпките на ретро рибаря. Вземате една прахосмукачка, пликове полиетиленови от "Метро"-то или някой друг такъв магазин. Към прахосмукачката слагате една сламка.Пликовете ги запечатвате с някакъв поялник или нещо там каквото имате под ръка,като оставите един малък отвор за сламката.Включвате вашата ретро прахосмукачка "Чайка" "Ракета" или намаляте тягата на вашата съвременна такава с регулатора долу или на самия шланг. Докато вашия пъйлесос подържа подналягане окончателно запечатвате с поялника, изключвате прахосмукачката и мятате във фризера.След това можете да благодарите на ретро рибаря за рационализациите по домашното консервиране. И през дългите зимни нощи, когато нямате възможност да си изкарате пресни рапани от морето, вадите един плик от фризера, сядате пред камината с жената или друга подходящата компания и си правите една салата (или панирани по ваш избор) и вдигате по едно.... :drinkers:

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Реклама



Потребителски аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 816
Регистриран на: съб яну 24, 2009 4:05 pm
Местоположение: Бургас,морето, красивите жени :)

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот Jack Daniels » вт юли 20, 2010 10:53 pm

забележка: полиетилена е противопоказан за опаковане на хранителни продукти
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад

румчо-01
новобранец
новобранец
Мнения: 55
Регистриран на: ср мар 24, 2010 5:41 pm

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот румчо-01 » ср юли 21, 2010 5:28 pm

Колега Jack Daniels, верно е ,че полиетилена е противопоказен за опаковане на хранителни продукти.
Но ако има друга алтернатива, добре е да я предложите, за да се обогати темата.
Мога да ви кажа, че и тефлона е вреден, но има алтернативо покритие за тигани, което се нарича силарган.
Само че един тиган покрит със силарган , диаметър на тигана 180 мм. струва 140 лева.
Предимството е, че силаргана не изисква никакава мазнина, и не се драска даже и с нож.

Потребителски аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 816
Регистриран на: съб яну 24, 2009 4:05 pm
Местоположение: Бургас,морето, красивите жени :)

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот Jack Daniels » ср юли 21, 2010 7:57 pm

не съм специалист-химик да ти кажа точните наименования на безвредните опаковки, знам само че приличат на целофан, демек - по твърди са така да се каже от полиетилена и шумулят, сега ми подсказват че са: биаксиално фолио, неориентиран полипропилен,...... абе гледай да пише че са предназначени за опаковане на хранителни стоки
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад

румчо-01
новобранец
новобранец
Мнения: 55
Регистриран на: ср мар 24, 2010 5:41 pm

Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?

Мнениеот румчо-01 » нед юли 25, 2010 7:05 pm

Колега Jack Daniels, направих си труда да проверя за споменатия от вас материал.
Точното име, за тези които се интересуват е: Биаксиално ориентирано полипропиленово фолио - или така широко известния целофан. :D
Има производство както на фолио, така и на торбички. Ето и ориентировъчната цена за някои размери торбички:
16,5 х 22 - 30 микрона дебелина на фолиото - за 1000 броя - 9,40 лв.
20 х 25 - същата дебелина - за 1000 броя - 13,50 лв.
20 х 30 - същата дебелина - също - 16,20 лв.
30 х 40 - същата дебелина - също - 32,40 лв.
Оценявам споменатото от вас, че полиетилена е неподходящ за опаковане на продукти, които поставяме в фризера, но всички, включително и аз правим тази глупост. :)
Ще добавя също и че тефлона е канцерогенен, но всички ползваме тигани с тефлоново покритие а не със силарган, защото ни е скъпо, или толкова ни е акъла, а може и да сме жертва на реклама, която постоянно повтаря тефлон, тефлон, тефлон.........:!:
От всичко казано до тук, подозирам, че технологията, предложена от колегата ретро рибаря, трудно ще се осъществи с целофанови торбички, тъй като те не са толкова гъвкави, колкото полиетилена.
Все пак ако някой опита, добре би било да ни осведоми за резултата. :roll:

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост