Рецепта за пушена норвежка скумрия

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 823
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 12:09 pm
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Рецепта за пушена норвежка скумрия

Мнение от tiho_roev »

След като сме купили норвежка скумрия за предпочитане 500г може и по голяма за да е по мазна изчистваме червата и черната ципа измиваме .В дълбок съд разтваряме 3л студена вода 1кг морска сол и заливаме рибата така че да я покрие след 20-24часа изваждаме рибата и я изплакваме със студена вода след това я оставяме да се отцеди за около 30 мин.В малка тенджера сипваме около200г олио и слагаме 3 дафинов лист 2бахар 10чер пипер .В момента в който олиото започне леко да пуши сваляме от котлона и запушваме с капак и оставяме да изстине.В корема на изцедената риба слагаме 1-2 дафинови листа и започваме да я връзваме с капронов конец както се вижда на снимката http://www.snimka.bg tihomir66 Изображение

.Рибата трябва да бъде добре вързана за да стои на конеца а не на главата или опашката защото в последствие се къса и пада на пода в пушилнята .След като сме вързали добре вземаме една четка и намазваме обилно рибата .Нареждаме в тава и прибираме в хладилник 8-10 ч но не и повече за да не изтегли хладилника водата.Пушилнята събира 10-14 риби максимум не трябва да са много на гъсто за да има въздух между тях.Започва ме да пушим рибата на затворени клапи след 15-20 минути проверяваме колко стърготини са останали в чекмеджето и ги разбъркваме преглеждаме рибата дали няма някоя скъсана от конеца и затваряме капака Отново след 15-20 трябва вече да са изгорели стърготините и ги подменяме с нови като следим температурата на манометъра да не надвишава 40 градуса ако няма такъв трябва да можем за кратко да си държим ръката на пушилнята . След около 2 часа зависи от температурата на въздуха рибата е готова можем да я познаем по златистия цвят.Сервира се охладена нарязана на филии със ситно нарязан лук омесен с магданоз маслини и полята с зехтин по желание може малко смян чер пипер .Консумира се с огромно количество твърд алкохол.Ако нещо не ти е ясно по добре питай за да не съжаляваш. Тел за обратна връзка 0895695777 УСПЕХ



Тихомир Роев
Последно промяна от tiho_roev на Съб Фев 05, 2011 8:34 pm, променено общо 2 пъти.
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Аватар
Ivo_Ivanov
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1365
Регистриран на: Сря Юли 09, 2008 7:21 pm
Местоположение: sofia

Re: Рецепта за пушена норвежка скумрия

Мнение от Ivo_Ivanov »

А къде е снимката. :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Изображение
Аватар
Petar Nedev
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 567
Регистриран на: Нед Яну 10, 2010 10:14 am
Местоположение: Кърджали
Обратна връзка:

Re: Рецепта за пушена норвежка скумрия

Мнение от Petar Nedev »

Ivo_Ivanov написа:А къде е снимката. :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Не я ли виждаш ??? :D
Аватар
hristoogi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 255
Регистриран на: Нед Апр 25, 2010 11:31 am
Местоположение: London,Plovdiv

Re: Рецепта за пушена норвежка скумрия

Мнение от hristoogi »

А НЕШТО ЗА САМАТА ПУШИЛНЯ АКО МОЖЕ ДА СПОДЕЛИШ . :) :) :)
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 823
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 12:09 pm
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Рецепта за пушена норвежка скумрия

Мнение от tiho_roev »

hristoogi написа:А НЕШТО ЗА САМАТА ПУШИЛНЯ АКО МОЖЕ ДА СПОДЕЛИШ . :) :) :)
Погледни снимките на пушилнята http://www.snimka.bg tihomir66 и ако нещо не тие ясно питай :D :D :D Изображение
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 823
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 12:09 pm
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Рецепта за пушена норвежка скумрия

Мнение от tiho_roev »

tiho_roev написа:След като сме купили норвежка скумрия за предпочитане 500г може и по голяма за да е по мазна изчистваме червата и черната ципа измиваме .В дълбок съд разтваряме 3л студена вода 1кг морска сол и заливаме рибата така че да я покрие след 20-24часа изваждаме рибата и я изплакваме със студена вода след това я оставяме да се отцеди за около 30 мин.В малка тенджера сипваме около200г олио и слагаме 3 дафинов лист 2бахар 10чер пипер .В момента в който олиото започне леко да пуши сваляме от котлона и запушваме с капак и оставяме да изстине.В корема на изцедената риба слагаме 1-2 дафинови листа и започваме да я връзваме с капронов конец както се вижда на снимката http://www.snimka.bg" onclick="window.open(this.href);return false; tihomir66 Изображение

.Рибата трябва да бъде добре вързана за да стои на конеца а не на главата или опашката защото в последствие се къса и пада на пода в пушилнята .След като сме вързали добре вземаме една четка и намазваме обилно рибата .Нареждаме в тава и прибираме в хладилник 8-10 ч но не и повече за да не изтегли хладилника водата.Пушилнята събира 10-14 риби максимум не трябва да са много на гъсто за да има въздух между тях.Започва ме да пушим рибата на затворени клапи след 15-20 минути проверяваме колко стърготини са останали в чекмеджето и ги разбъркваме преглеждаме рибата дали няма някоя скъсана от конеца и затваряме капака Отново след 15-20 трябва вече да са изгорели стърготините и ги подменяме с нови като следим температурата на манометъра да не надвишава 40 градуса ако няма такъв трябва да можем за кратко да си държим ръката на пушилнята . След около 2 часа зависи от температурата на въздуха рибата е готова можем да я познаем по златистия цвят.Сервира се охладена нарязана на филии със ситно нарязан лук омесен с магданоз маслини и полята с зехтин по желание може малко смян чер пипер .Консумира се с огромно количество твърд алкохол



Тихомир Роев
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 997
Регистриран на: Вто Мар 06, 2007 4:29 pm
Местоположение: Варна

Re: Рецепта за пушена норвежка скумрия

Мнение от rikitikitavi »

Вместо да я режеш на шайби ,пробвай да свалиш двете филета. После им свали кожичката и нарежи на парченца за по една хапка. Нататака знаеш....да ти е сладко.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
Местоположение: шумен град

Re: Рецепта за пушена норвежка скумрия

Мнение от delio-haidutin »

само една лека корекция за самата риба.най-горната скумрия ,поне на мене не ми се вижда да е норвежка,по шарката по-прилича на канарска,а тя е отвратителна ,костелива и суха.в големите вериги ,я пробутват в замразени пакети ,заедно със другата риба :idea:
а рецептата си е добра :drinkers: :drinkers: :drinkers:
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 823
Регистриран на: Нед Ное 02, 2008 12:09 pm
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Рецепта за пушена норвежка скумрия

Мнение от tiho_roev »

rikitikitavi написа:Вместо да я режеш на шайби ,пробвай да свалиш двете филета. После им свали кожичката и нарежи на парченца за по една хапка. Нататака знаеш....да ти е сладко.
Имаш впредвид нещо такова :wink:
Изображение
Изображение
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 1:03 pm
Местоположение: Пловдив и Ямбол
Обратна връзка:

Re: Рецепта за пушена норвежка скумрия

Мнение от boki speca »

Браво, великолепна рецепта.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Аватар
недялко радков
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 359
Регистриран на: Вто Мар 01, 2011 8:57 am
Местоположение: Варна

Re: Рецепта за пушена норвежка скумрия

Мнение от недялко радков »

Тихо,рецептата е без грешка,ама като гледам снимката най-горната скумрия не е норвежка,окраската е друга.Набутали са те матрапазите!

Упс,сега видях,че и друг колега е забелязал!
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”