Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняРецепта за миди
Модератор: sapuna
- glarusa
- кандидат преподавател
- Мнения: 3908
- Регистриран на: Пон Окт 06, 2008 5:25 pm
- Местоположение: гр.Бургас
Рецепта за миди
Разрових се из форума, но не можах да открия тема за мидите! Тъй като и зимно време обичам да си хапвам миди, искам да попитам дали някой знае рецепта за консервиране на миди, така че да им се запази оригиналния вкус! Слагам си в камерата по принцип, но ми се струва, че ако си стоят в собствен сос в буркана ще са по-добри!
Някой пробвал ли е да ги консервира?
Някой пробвал ли е да ги консервира?
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
- alex_vp
- научил се да хвърля
- Мнения: 150
- Регистриран на: Сря Май 20, 2009 6:37 pm
- Местоположение: Бургас
Re: Рецепта за миди
Аз ги замразявам в пластмасови шишенца от по 500мл. като натъпквам вътре мидите и после доливам с водата, която са си пуснали при варенето докато се обезвъздуши съвсем. Запазват си вкуса и не изсъхват толкова, колкото ако само ги замразиш.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за миди
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: Рецепта за миди
Както го е казал Алекс съм го пробвал и аз преди време .Запазиха си вкуса доста време след като бяха сварени.и за риба е чудесен .Ама не знам защо ти е да ги консервираш ,след като вече има целогодишно пресни мидаци.Поздрави .
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за миди
glarusa написа:Разрових се из форума, но не можах да открия тема за мидите! Тъй като и зимно време обичам да си хапвам миди, искам да попитам дали някой знае рецепта за консервиране на миди, така че да им се запази оригиналния вкус! Слагам си в камерата по принцип, но ми се струва, че ако си стоят в собствен сос в буркана ще са по-добри!
Някой пробвал ли е да ги консервира?
Вадила съм миди при Черноморец (на юг Галата) с чували. Бяхме силна дружина. Имам леля във Варна, на която помагах онова лято. Най-хубав, естествен вкус имат, когато са печени на тенекия и заварени в собствен сос и подсолена вода (когато бурканчето се напълни плътно почти не им трябва допълнително течност).
няколко рецепти с миди от моята готварска книга: http://margatyna.blogspot.com/2011/06/blog-post_12.html
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Рецепта за миди
Може да е решил да ги праща нанякъде.roko-koko написа:.Ама не знам защо ти е да ги консервираш ,след като вече има целогодишно пресни мидаци.Поздрави .
Преди много години,по моята рецепта за Германия заминаха 5
бурканчета,след 2 г пак се видяхме,човека каза,
че е давал на приятелите си само по една за проба,
и му останало само едно бурканче.
Пак го заредих тогава,но за мен не съм правил - няма кой да ми ги вади.
Роко,между другото,кокото пъти съм пробвал култивирани миди,
по вкус се различават от естественните,дето си ги намирахме по камъните.
Margatyna,
Пробвай и тази рецепта.
Рибата е филенца от сардина и хамсия.
Преди да отидат в салатата,са обезсолени 2 часа в сладка вода.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- glarusa
- кандидат преподавател
- Мнения: 3908
- Регистриран на: Пон Окт 06, 2008 5:25 pm
- Местоположение: гр.Бургас
Re: Рецепта за миди
Мидите са си само за домашна употреба, никъде няма да ги пращам!
По принцип избягвам да си купувам подобни морски деликатеси ( миди,скариди,калмари), понеже не съм сигурен в произхода им, а доста пъти съм се натравял, въпреки всичко продължавам да си ги ям с апетит! До днес обикалях по гръцко, но утре ще ходя да си сефтосам новия "лакум" гаган, и вечерта ще пробвам някои от рецептите на колежката! Благодаря ѝ за което!
По принцип избягвам да си купувам подобни морски деликатеси ( миди,скариди,калмари), понеже не съм сигурен в произхода им, а доста пъти съм се натравял, въпреки всичко продължавам да си ги ям с апетит! До днес обикалях по гръцко, но утре ще ходя да си сефтосам новия "лакум" гаган, и вечерта ще пробвам някои от рецептите на колежката! Благодаря ѝ за което!
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
- недялко радков
- ще става разбирач
- Мнения: 359
- Регистриран на: Вто Мар 01, 2011 8:57 am
- Местоположение: Варна
Re: Рецепта за миди
Току-що импровизирах една рецепта и се получи превъзходно!
Една голяма тенджера миди(8 л.)ги отворих,като добавих до половината вода и 2 с.л. сол и 5-6 стръка дивесил.След като изчистих ядките разтопих в тиган с капак 100 гр. краве масло,в което запържих 4 смачкани скилидки чесън,добавих мидите,няколко лъжици от бульона от мидите,сока от 1 лимон и оше 3-4 стръка ситно нарязан дивесил.Задуших около 15 мин.под капак,докато останаха на малко мазнина.Накрая добавих сока на още 1 лимон.НАЗДРАВЕ!!
Една голяма тенджера миди(8 л.)ги отворих,като добавих до половината вода и 2 с.л. сол и 5-6 стръка дивесил.След като изчистих ядките разтопих в тиган с капак 100 гр. краве масло,в което запържих 4 смачкани скилидки чесън,добавих мидите,няколко лъжици от бульона от мидите,сока от 1 лимон и оше 3-4 стръка ситно нарязан дивесил.Задуших около 15 мин.под капак,докато останаха на малко мазнина.Накрая добавих сока на още 1 лимон.НАЗДРАВЕ!!
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
- glarusa
- кандидат преподавател
- Мнения: 3908
- Регистриран на: Пон Окт 06, 2008 5:25 pm
- Местоположение: гр.Бургас
Re: Рецепта за миди
Интересно ми е...рецептата със зехтина и оцета...То това си е вид марината, за какво трябва след това да ги варя? Направих само две бурканчета- едното с олио, другото със зехтин за проба, дано рецептата си заслужава! Отзиви след няколко дена!
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
- Bigmarlin
- сериозен играч
- Мнения: 2251
- Регистриран на: Чет Сеп 15, 2011 2:06 pm
- Местоположение: Плевен
Re: Рецепта за миди
Никъде в Приморско не можах да хапна или поне не намерих кръчме ,което да предлага любимата ми рецепта с миди.Рецептата я има форума и затова няма да я описвам https://www.nariba.com/kitchendetail/1172.html" rel="follow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="follow" rel="follow. Има спор за наименованието -бургазлии твърдят, че не се казва миди по бургаски,както я наричат по Варна.Може да се добавят моркови на кубчета и много пресен девесил - лющян ,както му викат по Варна,черен пипер.Някои слагат и бяло вино.Бе рецептата позволява импровизации. Аз ги правя на фурна в по височка тавичка,за да могат да се понапълнят мидите.Трябва да се получи това http://3.bp.blogspot.com/-CofFaKBjMdg/U ... GP7850.JPG" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow.Само като ги гледам и ми са допива ледена рикия.
-
- новобранец
- Мнения: 21
- Регистриран на: Чет Ное 17, 2016 8:41 pm
Re: Рецепта за миди
Аз лично не съм, но идеята е страхотна. Според мен ще стане, ако се приготви някакви марината и после да се консервират. Трябва да проуча въпроса.glarusa написа:Разрових се из форума, но не можах да открия тема за мидите! Тъй като и зимно време обичам да си хапвам миди, искам да попитам дали някой знае рецепта за консервиране на миди, така че да им се запази оригиналния вкус! Слагам си в камерата по принцип, но ми се струва, че ако си стоят в собствен сос в буркана ще са по-добри!
Някой пробвал ли е да ги консервира?