Скорпид

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1250
Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
Обратна връзка:

Скорпид

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

Тази почивка на Китен ме зарадва със много бодливци,прибрах се със над 10 килограма филе.... при положение че само 30% е за хапване, бая слука беше!
Искам да помогна на колеги които не знаят как се транжира безопасно.....иначе много, мноооого ОХ! ще има :lol: за толкова риба не ме убоде нито веднъж ,а повечето направо жива си я транжирах! Единствено условие ...ОСТЪР НОЖ!

Хваща се със палец и свит показалец за бузите(внимание има шипове там),с ножа правите диагонален разрез от горната перка до аналното отверстие ,(ножа трябва наистина да е остър),остава само месото,вътрешностите си остават с главата!(за маца или гаро......).ОТ тук се процедира като при Костура....!
Странично притискате месото и правите лек разрез ,)3до 5 мм в зависимост от големината на рибата).... по гръбната перка от двете страни.От към опашката захващате последния зъб,(той не боде)...и изтегляте гребена,обръщате и изтегляте аналната перка (без да режете), остава да изтеглите кожата и да срежете опашката! ТОВА Е!Цялата операция като свикнете ще я правите за 10-15 секунди/4ри разреза и 4 дърпания , получавате само месото със средна кост,ако искате само филе ,разреза по перката го правите до край от двете страни и плъзгате ножа от към опашката,между филето и кожата ,но времето е двойно,пък и средната кост е дебела!....Въпрос на вкус !Казало кучето ближейки се под опашката! :lol:



Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


Месото на Скорпида е стегнато и леко сухо ,пържи се за секунди ,аз го мариновам в лимон и чесън , после течна панировка и леко бързо пържене ,колкото панировката да стегне!
НАЗДРАВЕ!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3218
Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am

Re: Скорпид

Мнение от bobo_33333 »

Ко ма напрай ве :roll: ,сега де да търся бодливци,че то тука и бибани няма :?
Потекоха ми лигите и ми пресъхна гърлото.
Направо се обезбирих. :drinkers:
Ша пробвам с костури :wink:
Евала :prayer: :smt023
Аз там съм пораснал...
ЖАБИ-2
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 206
Регистриран на: Вто Юли 26, 2011 2:11 pm
Местоположение: Варна

Re: Скорпид

Мнение от ЖАБИ-2 »

Exaaaaaaaa, прекрасно :rolleyes: ... супер e колега :partyman:
И най-лошия ден на риболов е много по-добър от най-добрия ден на работа!
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1212
Регистриран на: Пон Яну 17, 2011 8:06 pm
Местоположение: Велико Търново

Re: Скорпид

Мнение от stefan4etoo »

олелееее :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers:какво друго да кажа
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Скорпид

Мнение от starcho »

Табиетлия е Бовския-показаното е перфектно та чак ми се дояде с лимон и соев сос.Тия рибета може да си доставите ако имате приятели мрежари щото вече го изкупуват ресторантьори и хубави пари правят.Вече никой не фърга скорпида.
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 227
Регистриран на: Пет Юни 04, 2004 11:58 pm
Местоположение: гр.София
Обратна връзка:

Re: Скорпид

Мнение от bigfisherman »

Евала колега ... гоУем си !!! :drinkers:
Само да те питам за течната панировка как я правиш ...
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1250
Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
Обратна връзка:

Re: Скорпид

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

яйце ,бира,брашно,сол! :drinkers:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14812
Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
Местоположение: София

Re: Скорпид

Мнение от G.Petkov »

Хубава тема!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2581
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Скорпид

Мнение от Диканаров »

Браво приятелю! Скорпид никога не съм се опитвал да приготвям! :shock: Ще пробвам! Надявам се да е както на дракона. А драконът е великолепен. :drinkers:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Скорпид

Мнение от КИРО »

Много по-вкусен е от дракона бат Весо.
Тази година имахме един ден слука,та после шурито го приготви,
точно както и Бовския го е описал. :smt023 :smt038
Изображение
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
givi71
новобранец
новобранец
Мнения: 32
Регистриран на: Нед Мар 20, 2011 3:51 pm

Re: Скорпид

Мнение от givi71 »

Браво колега за унагледяването на процедурата. А за платото :roll: , ох направо лигите ми потекоха.!
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7045
Регистриран на: Пон Яну 30, 2012 10:19 pm
Местоположение: Стара Загора
Обратна връзка:

Re: Скорпид

Мнение от С.Върбанов »

Евала Бовски .
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
бобобоб
новобранец
новобранец
Мнения: 49
Регистриран на: Пет Юли 20, 2012 1:16 pm
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Скорпид

Мнение от бобобоб »

Славя се като кулинар(и ме славят),та викам,чакай да видя какво пише по темите в раздела! Прочетох първата ти тема(демек последната,демек тази)и съвсем целенасочено изчетох всички твои теми(на 6 страници)и вече обещавам да не се наричам кулинар!
Брат снимката от аватара ти ще си я разпечатам в.....ОГРОМЕН размер и ще си я лепна в кухнята(ще наруша божа заповед щото си създавам кумир,ама тва е)да ме вдъхновява!!!
БРАТ ТИ СИ НОМЕР 1!
П.С.Мечтая да съм ти комшия и да идвам за по 1 бира под асмата!
П.С2,След това което предлагаш и показваш ме е срам да пусна мои рецепти(надявам се да няма обидени колеги)Поздрави и наслука!!!
МАЙНА КАРАКУДА ТИИМ
Аватар
Mihaylovv
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: Вто Сеп 25, 2012 8:50 am
Местоположение: Kavarna

Re: Скорпид

Мнение от Mihaylovv »

:!: Колеги , скорпидското филе става невероятно сушено (чирус) , пробвайте :!:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Скорпид

Мнение от КИРО »

Mihaylovv написа::!: Колеги , скорпидското филе става невероятно сушено (чирус) , пробвайте :!:
То за паниране няма - ти ма караш чироз да го правя.
Няма майтап,ама тази година и един не съм извадил. :cry:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”