Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняРибена чорба
Модератор: sapuna
Рибена чорба
Здравейте,колеги искам да попита за рецепта за рибена чорба,но наистина изпитана рецепта ще сам благодарен на всеки помогнал ми.И моля да пишат хора които наистина са пробвали дали се получава.Благодаря предварително!!!
Re: Рибена чорба
Колега,
има една кръчма до село Нова Черна / 6 км западно от Тутракан / - там е истината за рибената чорба .
Ровни в нета да и намериш телефона . Чорбаджията е бай Атанас - отзивчив човек . Звънни му. Сигурен съм , че ще сподели рецептата
има една кръчма до село Нова Черна / 6 км западно от Тутракан / - там е истината за рибената чорба .
Ровни в нета да и намериш телефона . Чорбаджията е бай Атанас - отзивчив човек . Звънни му. Сигурен съм , че ще сподели рецептата
-
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 210
- Регистриран на: Пон Юли 18, 2011 1:15 pm
- Местоположение: Кубрат
Re: Рибена чорба
първо сваряваш рибото месо(аз слагам глави и корема на рибата,олио не слагам), докато се вари нарязваш на ситно 2 моркова, един едър картоф, 1-2 глави лук, 2-3 пипеки. докато се варят зеленчците обезкостяваш месото, после го сипваш в тенджарта. малко преди края на варенето настъргваш обелн домат. лющян/дивисил. после консумираш с ракия, върха е. надявам се да съм бил полезен, 15 години така готвя супата, и жена ми я харесва много
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Мнения: 2082
- Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
- Местоположение: Някъде по Река Искър
- Обратна връзка:
Re: Рибена чорба
аз ползвам ето тази от доста време и съм доволен как става...
http://recepti.gotvach.bg/r-2536-%D0%9D ... 0%B1%D0%B0
http://recepti.gotvach.bg/r-2536-%D0%9D ... 0%B1%D0%B0
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Мнения: 2082
- Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
- Местоположение: Някъде по Река Искър
- Обратна връзка:
Re: Рибена чорба
Хаиде и една морска от Балчик...
Продукти:
1 средна скумрия / може и друга риба с малко кости/
5-6 средни картофа
1 глава лук
1 среден домат или от консерва на вкус
2 средни моркова
Рибата се пуска в подсолена вряща вода. След като се свари, се изважда, за да се обезкости. Бульонът се прецежда, за да се избистри и отново се връща в тенджерата. Пускат се нарязаните на дребно зеленчуци - лукът, морковите и картофите които се пускат цели (ако са големички се режат на 1/2 или четвъртинки). След като се сварят картофите, се изваждат и се намачкват с вилица, към тах се прибавя от бульона, за да се хомогенизира сместа и се връща отново в супата. Прибавят се олио, обезкостената риба и настъргания домат или доматен сок. Оставя се да ври още 10 мин. и се прибавя повечко девисил. Накрая супата се застройва със яйце и 2-3 л. кисело мляко. Отделно в една по-голяма чаша се прави саламурийка /както в Балчик казват/ Пресовам 1 глава чесън, прибавям малко сол 1 счепена на парченца червена суха чушка и оцет.
От това нещо всеки си слага колкото му е по вкуса в чинията. Дано да ви хареса!!!
иначе става и със сладководна риба...
Продукти:
1 средна скумрия / може и друга риба с малко кости/
5-6 средни картофа
1 глава лук
1 среден домат или от консерва на вкус
2 средни моркова
Рибата се пуска в подсолена вряща вода. След като се свари, се изважда, за да се обезкости. Бульонът се прецежда, за да се избистри и отново се връща в тенджерата. Пускат се нарязаните на дребно зеленчуци - лукът, морковите и картофите които се пускат цели (ако са големички се режат на 1/2 или четвъртинки). След като се сварят картофите, се изваждат и се намачкват с вилица, към тах се прибавя от бульона, за да се хомогенизира сместа и се връща отново в супата. Прибавят се олио, обезкостената риба и настъргания домат или доматен сок. Оставя се да ври още 10 мин. и се прибавя повечко девисил. Накрая супата се застройва със яйце и 2-3 л. кисело мляко. Отделно в една по-голяма чаша се прави саламурийка /както в Балчик казват/ Пресовам 1 глава чесън, прибавям малко сол 1 счепена на парченца червена суха чушка и оцет.
От това нещо всеки си слага колкото му е по вкуса в чинията. Дано да ви хареса!!!
иначе става и със сладководна риба...
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Мнения: 2082
- Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
- Местоположение: Някъде по Река Искър
- Обратна връзка:
Re: Рибена чорба
Понеже това ми е любимата тема за чорбите и рибните деликатеси ето ти и един линк който ще ти бъде полезен...
http://www.1001recepti.com/recipe/?reci ... z25dHLaKk0
http://www.1001recepti.com/recipe/?reci ... z25dHLaKk0
-
- ще става разбирач
- Мнения: 547
- Регистриран на: Съб Фев 23, 2008 1:54 pm
- Местоположение: Варна
Re: Рибена чорба
Рибените чорби по правило се приготвят с главите и костите на рибите. Практично е да се поставят всички глави и кости заедно със зърна чер пипер във тензух и да се завърже. Вари се 20-30 мин с ароматни зеленчуци като моркови, целина, пащърнак, лук - подправя се с дафиновия лист, сол , чер пипер. Отделно задушаваш картофи,лук, зелени чушки в олио. След това се вади тензуха и се отделя месото и се връща в супата, прибавяш и задушените зеленчуци. Вариш около 15-20 мин на слаб огън. Прибавяш люта чушка на вкус и девесил. Подходящи (задължителни) подправки са девесил (лющян), копър, джоджън, магданоз, чер пипер, сол, 1 дафинов лист, лимонов сок и хрян. При сервирането се поръсва с магданоз.
ПС. От стари майстори съм чувал че е много подходящо да се сложи една чучурина (лапина) в бульона да се вари и после при отделянето на месото се изважда изцяло. Придавала много добър аромат и вкус на супата.
Да колегата е прав, рибена чорба се прави поне от четири вида риба. Хубаво е някоя от тях да е мазна.
ПС. От стари майстори съм чувал че е много подходящо да се сложи една чучурина (лапина) в бульона да се вари и после при отделянето на месото се изважда изцяло. Придавала много добър аромат и вкус на супата.
Да колегата е прав, рибена чорба се прави поне от четири вида риба. Хубаво е някоя от тях да е мазна.
Последно промяна от ico000_ на Чет Сеп 06, 2012 9:01 am, променено общо 2 пъти.
Re: Рибена чорба
И другото,което е,че се прави от няколко различни вида риба(смесени)-най-добра ставала тогава.
Re: Рибена чорба
И другото,което е,че се прави от няколко различни вида риба(смесени)-най-добра ставала тогава.
Re: Рибена чорба
Най-важното на рибената чорба е да се ползват колкото се може повече видове риба
А тази рецепта която аз ползвам е от колега от друг форум и наистина се получава много добре. Изпитана е многократно.
А тази рецепта която аз ползвам е от колега от друг форум и наистина се получава много добре. Изпитана е многократно.
kalinux написа:Съществуват много рецепти за рибена чорба и коя от коя по-вкусна. Но има няколко основни правила, които трябва да се спазват при приготвяне, а те са: повече видове риба, да има тлъста риба, много подправки, да бъде люта и леко кисела. Има и едно друго правило, което съм научил от дунавските рибари а именно като оставиш черпака в тенджерата да не може да падне от рибата. За да стане хубава чорбата е желателно да се готви на огън, бавно и в голям съд. Разбира се може и на тенджерата на котлона, на по-слаба степен.
Има два основни начина за приготвяне според рибата, която имаме. Ако имаме много риба и все качествена (сом, бяла, шаран, щука) може рибата да не се обезкостява и се оставя на едри парчета. Тогава не са необходими картофи или други пълнежи. Така се приготвя на брега на Дунава.
Аз ще ви предположа по-масовия вариант и по-евтиния, при който разполагаме с остатъци от костеливи риби. В случая съм избрал ребърца от скобар, гръбнаци и глави от шаран, коремчета от едър толстолоб. Ще ви трябват картофи, лук, моркови, пъщърнак, целина и много други подправки.
Започване с кипване на водата. Като заври слагаме сол, така че да стигне за цялата чорба.
Като отново заври слагаме рибата.
Добавяме едри подправки: дръжки от целина и девесил,
корени от хрян
корени от целина, девесил и копър
зърна от черен пипер, бахар, дафинов лист.
Оставяме рибата да се вари бавно. През това време подготвяне зеленчуците:
Като се посвари рибата, до степен да се обезкостява я изваждаме с решетъчна лъжица
и прецеждаме хубаво бульона.
В бистрия бульон слагаме зеленчуците. Започване от морковите и корените целина и хряна (също на кубчета)
Оставяме ги да се посварят, след това добавяме лука, а след малко и картофите. След картофите пъщърнака. Ако разполагаме с прясна чушка трябва да се сложи след лука. Аз не разполагах с такава, но сложих 3-4 препечени сухи чушки.
Докато се вари чорбата рибата се обезкостява. Скобарчето внимателно се почиства от ребрата:
Коремчетата от толстолоба само се накъсват на едри парчета.
Добавяме обезкостената риба към чорбата.
Тук е важно да отбележа, че ако приготвяме първия вариант на чорбата (с едра и некостелива риба), сега е момента да се сложи рибата за първи път, т.е. до тук са само зеленчуци. Има и един друг подвариант на първия - рибата е много костелива, но се оставя на едри парчета и не се обезкостява. Тогава след солта, слагаме оцет и след нея рибата и през цялото време чорбата се готви заедно с рибата. Така се стопяват всички дребни костички. По този начин можете например да сготвите скобар или платика. Това беше леко отклонение.
Докато се вари рибата подготвяме зелените подправки: задължително девесил и целина а по желание копър, магданоз
Като се посвари рибата добавяме доматен сок.
задължително люти чушлета разцепени на четири
и лимонтузу. Ако нямате става и оцет като в случая. 2-3 лъжици са достатъчни
Оставяме чорбата на много бавен огън да къкри, докато всичко се хомогенизира. Не е необходимо да слагате допълнителна мазнина, ако рибата е достатъчно тлъста (сом, толстолоб). Малко преди да стане готова (5мин например) добавяте по-твърдите зелени подправки (напр. едри късчета от листата на девесила и целината), за да могат да поомекнат и накрая всички останали зелени подправки - ситно нарязан магданоз, копър и т.н. Така се получава зеленото в два цвята, което е също част от ефекта.
Най-последно добавяме сухите подправки - чубрица, млян черен пипер, червен пипер (може и повече, тъкмо да оцвети хубаво), риган
и непременно мащерка.
Някои ще кажат, че рибена чорба може и само с девесил, други само с мащерка, а пък съм стигал до 14 вида подправки и точно това му е хубавото на чорбата - букет от аромати и вкусове.
Сервира се с лют червен пипер или чушлета, лимон, лимонтузу или оцет. Става и за напиване и за изтрезняване.
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
-
- новобранец
- Мнения: 1
- Регистриран на: Пон Сеп 10, 2012 10:57 am
Re: Рибена чорба
Ихи, страхотна тема. И на мен ми се е дояла рибена чорба много и ще видя какво ще направя
- ebro86
- новобранец
- Мнения: 39
- Регистриран на: Сря Яну 23, 2013 11:26 pm
- Местоположение: Trarragona(Spain)
Re: Рибена чорба
Аз така я правя, поне 3 вида риба,задължително главата и немахам никви кости,сол винаги накрая. И после вече всеки си слага и прави както си иска,има много писано,много рецепти която и да пробва човек няма да сгреши пробваш по един начин,като не ти харесва другият път,друга рецептаusmiwka написа:И другото,което е,че се прави от няколко различни вида риба(смесени)-най-добра ставала тогава.
Re: Рибена чорба
Колкото повече видове риба толкова по-добре! Виж рецептата на Калин която съм цитирал гарантирам ,че няма да сгрешиш!
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Re: Рибена чорба
При приготвяне на рибена чорба има едно правило: Приготвяме силен зеленчуков бульон и в него варим рибата.