Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняРибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Модератор: sapuna
Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Нали си спомняте скоро лових доста уклей. Ето и една первектна рецепта за есенна дребна сладководна и морска риба, пробвана нееднократно от мен.
Рибен гювеч от уклей и друга дребна риба
1 кг. чистен от люспите ,вътрешностите и главите уклей, 4 -5 глави кромид лук- около 700 г. нарязан на филийки, 1 глава чесън на скилидки нарязан на тънки филийки, 1 връзка магданоз,1 чаена чаша бяло сухо вино,1 настърган морков, , 50 -70 мл олио или зехтин, 2 дафинови листа начупени, 3 зърна бахар, 10 зърна чер пипер, сок от половин лимон, половин чаена лъжичка захар, една до две ч. лъжички сол;
Уклеят се слага в йенска тенджера, добавят се зеленчуците и подправките , залива се с бялото вино, олиото и лимоновия сок, захар сол и каквото друго се сетите, добавя се малко вода, докато плувне наравно всичко, но течността да не е отгоре повече от 3-5 мм.! Слага се във фурна на 220 градуса без капак 20 минути, после се намалява температурата на 200 градуса и се пече под капак, докато остане само на мазнина. После боговете плачат! Същото може да се направи със сафрид, нарязан зарган или друга дребна морска или сладководна риба.Особено вкусно става, след като изстине. Страшно мезе за високоалкохолни напитки и други не толкова алкохолни.
Наздраве!
Рибен гювеч от уклей и друга дребна риба
1 кг. чистен от люспите ,вътрешностите и главите уклей, 4 -5 глави кромид лук- около 700 г. нарязан на филийки, 1 глава чесън на скилидки нарязан на тънки филийки, 1 връзка магданоз,1 чаена чаша бяло сухо вино,1 настърган морков, , 50 -70 мл олио или зехтин, 2 дафинови листа начупени, 3 зърна бахар, 10 зърна чер пипер, сок от половин лимон, половин чаена лъжичка захар, една до две ч. лъжички сол;
Уклеят се слага в йенска тенджера, добавят се зеленчуците и подправките , залива се с бялото вино, олиото и лимоновия сок, захар сол и каквото друго се сетите, добавя се малко вода, докато плувне наравно всичко, но течността да не е отгоре повече от 3-5 мм.! Слага се във фурна на 220 градуса без капак 20 минути, после се намалява температурата на 200 градуса и се пече под капак, докато остане само на мазнина. После боговете плачат! Същото може да се направи със сафрид, нарязан зарган или друга дребна морска или сладководна риба.Особено вкусно става, след като изстине. Страшно мезе за високоалкохолни напитки и други не толкова алкохолни.
Наздраве!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- gupata_riba
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 215
- Регистриран на: Пет Яну 13, 2012 10:10 pm
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Благодаря за рецептата!
Задължително ще се пробва тези дни.
Задължително ще се пробва тези дни.
В тоз гьол,риба няма!
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Ни мой с домати! Туй бял гивеч, ве, тъй гу измислили калугиритиgupata_riba написа:
Забрави доматити
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- bobo_33333
- кандидат преподавател
- Мнения: 3218
- Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Супер гивеч.docenta написа:Ни мой с домати! Туй бял гивеч, ве, тъй гу измислили калугиритиgupata_riba написа:
Забрави доматити
Аз там съм пораснал...
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
С две думи плакия му се вика на това
- bobo_33333
- кандидат преподавател
- Мнения: 3218
- Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Aве не е плакия,плакията е с доматитуchombe77 написа:С две думи плакия му се вика на това
Туй баш бял гивеч
Нещо такова само че, без главите
Аз там съм пораснал...
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Рецептата е просто адаптирана от месо от прасе,на нея всеки плаче
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
А с различна риба става ли? Уклей, кротушка, червеноперка примерно...мешавица вместо да се пържи комбинирано плато ?
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Става и с различна риба на мешавица, само да е добре изчистена.mishkar написа:А с различна риба става ли? Уклей, кротушка, червеноперка примерно...мешавица вместо да се пържи комбинирано плато ?
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 135
- Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
- Местоположение: Vancouver
- Обратна връзка:
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Темата е за риба Плакия. Така се нарича, когато рибата се пече с минимално количество подправки. Дори печеният шаран с орехи се води шаран плакия с орехи. Гювечът съдържа разнообразни зеленчуци, картофи или ориз, а понякога и двете взети заедно, да не говорим, че названието му идва от съда в който се пече. Различните варианти на гювеча отговарят на географските и етнографските райони в страната, например познати са: Старозагорски тюрлю-гювеч, Славянски гювеч, Шопски гювеч, Тракийски гювеч; гювечът в Плевен се прави с месо, картофи, най-различни видове зеленчуци и яйчено-млечна заливка, докато в гювечът от Велинград ще намерите ориз и картофи, освен зеленчуците и месото.
Зеленчуците за гювеча са обикновено следните: лук, чесън, праз, картофи, моркови, домати, чушки, патладжан, бамя, зелен боб, тиквички, целина и др.
Аз лично съм правила гювеч от шаран с ориз. като цяло всякакъв вид месо става за гювеч, включителни и всякакъв вид риба. Когато всичко се пече заедно се получава един невероятен букет от вкусове, ястието е богато на фибри и е подходящо за вино и бира, които не намирам за високоалкохолни питиета, както е предложил господинът по-горе.
Наздраве!
Зеленчуците за гювеча са обикновено следните: лук, чесън, праз, картофи, моркови, домати, чушки, патладжан, бамя, зелен боб, тиквички, целина и др.
Аз лично съм правила гювеч от шаран с ориз. като цяло всякакъв вид месо става за гювеч, включителни и всякакъв вид риба. Когато всичко се пече заедно се получава един невероятен букет от вкусове, ястието е богато на фибри и е подходящо за вино и бира, които не намирам за високоалкохолни питиета, както е предложил господинът по-горе.
Наздраве!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Бат'Ники - може ли един калкан да фърля вътре ?
Че ми обещаха скоро да ми донесат........???
Че ми обещаха скоро да ми донесат........???
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Шъ изкъртиш мивката направо с калкана, щото нъл знаеш каква хубава чорба става от него, пък тази манджа си е точно за топене, само требе да се оправиш с копчетата
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Сакън,калкана не е за тая рецепта,но все ми се върти в главата да направя гюмюш...
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба
Добре де,калкана няма да го развалям,само да го донесат,
че пак нещо мънка авера.....
Старчо,вместо гюмюш пробвай ува ве,сега я има
с мегатонове покрай брега.Хем е по-дълга.
Ако успея още малко риба да си хвана,ще я пробвам тази рецепта де.
На екрана изглежда чудна.
че пак нещо мънка авера.....
Старчо,вместо гюмюш пробвай ува ве,сега я има
с мегатонове покрай брега.Хем е по-дълга.
Ако успея още малко риба да си хвана,ще я пробвам тази рецепта де.
На екрана изглежда чудна.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА