Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1066
Регистриран на: Съб Фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от docenta »

Нали си спомняте скоро лових доста уклей. Ето и една первектна рецепта за есенна дребна сладководна и морска риба, пробвана нееднократно от мен.

Рибен гювеч от уклей и друга дребна риба


1 кг. чистен от люспите ,вътрешностите и главите уклей, 4 -5 глави кромид лук- около 700 г. нарязан на филийки, 1 глава чесън на скилидки нарязан на тънки филийки, 1 връзка магданоз,1 чаена чаша бяло сухо вино,1 настърган морков, , 50 -70 мл олио или зехтин, 2 дафинови листа начупени, 3 зърна бахар, 10 зърна чер пипер, сок от половин лимон, половин чаена лъжичка захар, една до две ч. лъжички сол;

Уклеят се слага в йенска тенджера, добавят се зеленчуците и подправките , залива се с бялото вино, олиото и лимоновия сок, захар сол и каквото друго се сетите, добавя се малко вода, докато плувне наравно всичко, но течността да не е отгоре повече от 3-5 мм.! Слага се във фурна на 220 градуса без капак 20 минути, после се намалява температурата на 200 градуса и се пече под капак, докато остане само на мазнина. После боговете плачат! Същото може да се направи със сафрид, нарязан зарган или друга дребна морска или сладководна риба.Особено вкусно става, след като изстине. Страшно мезе за високоалкохолни напитки и други не толкова алкохолни.
Наздраве!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"
Аватар
gupata_riba
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 215
Регистриран на: Пет Яну 13, 2012 10:10 pm

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от gupata_riba »

:drinkers:

Забрави доматити :D
На къса плувка ,в репея
сирака
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 732
Регистриран на: Чет Авг 19, 2010 8:59 pm
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от сирака »

Благодаря за рецептата! :prayer:
Задължително ще се пробва тези дни. :drinkers:
Изображение
В тоз гьол,риба няма!
docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1066
Регистриран на: Съб Фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от docenta »

gupata_riba написа::drinkers:

Забрави доматити :D
Ни мой с домати! Туй бял гивеч, ве, тъй гу измислили калугирити :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3218
Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от bobo_33333 »

docenta написа:
gupata_riba написа::drinkers:

Забрави доматити :D
Ни мой с домати! Туй бял гивеч, ве, тъй гу измислили калугирити :D
Супер гивеч. :lol: :lol: :lol:
Аз там съм пораснал...
Аватар
chombe77
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Апр 06, 2014 9:49 pm

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от chombe77 »

С две думи плакия му се вика на това :D
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3218
Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от bobo_33333 »

chombe77 написа:С две думи плакия му се вика на това :D
Aве не е плакия,плакията е с доматиту :lol:
Туй баш бял гивеч :drinkers:
Нещо такова само че, без главите

Изображение
Аз там съм пораснал...
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от starcho »

Рецептата е просто адаптирана от месо от прасе,на нея всеки плаче
Аватар
mishkar
новобранец
новобранец
Мнения: 34
Регистриран на: Вто Авг 21, 2007 9:58 am
Местоположение: софия

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от mishkar »

А с различна риба става ли? Уклей, кротушка, червеноперка примерно...мешавица вместо да се пържи комбинирано плато :) ?
docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1066
Регистриран на: Съб Фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от docenta »

mishkar написа:А с различна риба става ли? Уклей, кротушка, червеноперка примерно...мешавица вместо да се пържи комбинирано плато :) ?
Става и с различна риба на мешавица, само да е добре изчистена.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"
Margatyna
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 135
Регистриран на: Пет Дек 03, 2010 3:41 pm
Местоположение: Vancouver
Обратна връзка:

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от Margatyna »

Темата е за риба Плакия. Така се нарича, когато рибата се пече с минимално количество подправки. Дори печеният шаран с орехи се води шаран плакия с орехи. Гювечът съдържа разнообразни зеленчуци, картофи или ориз, а понякога и двете взети заедно, да не говорим, че названието му идва от съда в който се пече. Различните варианти на гювеча отговарят на географските и етнографските райони в страната, например познати са: Старозагорски тюрлю-гювеч, Славянски гювеч, Шопски гювеч, Тракийски гювеч; гювечът в Плевен се прави с месо, картофи, най-различни видове зеленчуци и яйчено-млечна заливка, докато в гювечът от Велинград ще намерите ориз и картофи, освен зеленчуците и месото.
Зеленчуците за гювеча са обикновено следните: лук, чесън, праз, картофи, моркови, домати, чушки, патладжан, бамя, зелен боб, тиквички, целина и др.

Аз лично съм правила гювеч от шаран с ориз. като цяло всякакъв вид месо става за гювеч, включителни и всякакъв вид риба. Когато всичко се пече заедно се получава един невероятен букет от вкусове, ястието е богато на фибри и е подходящо за вино и бира, които не намирам за високоалкохолни питиета, както е предложил господинът по-горе. :)

Наздраве!
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от КИРО »

Бат'Ники - може ли един калкан да фърля вътре ?
Че ми обещаха скоро да ми донесат........??? :smt017
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1066
Регистриран на: Съб Фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от docenta »

Шъ изкъртиш мивката направо с калкана, щото нъл знаеш каква хубава чорба става от него, пък тази манджа си е точно за топене, само требе да се оправиш с копчетата :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от starcho »

Сакън,калкана не е за тая рецепта,но все ми се върти в главата да направя гюмюш...
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Рибен гювеч от уклей и друга дребна, дори морска риба

Мнение от КИРО »

Добре де,калкана няма да го развалям,само да го донесат,
че пак нещо мънка авера..... :lol:
Старчо,вместо гюмюш пробвай ува ве,сега я има
с мегатонове покрай брега.Хем е по-дълга. :D

Ако успея още малко риба да си хвана,ще я пробвам тази рецепта де.
На екрана изглежда чудна. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”