Аншоа

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
Mihaylovv
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: вт сеп 25, 2012 8:50 am
Местоположение: Kavarna

Аншоа

Мнениеот Mihaylovv » вт сеп 25, 2012 8:34 pm

Ако някой знае изпитана рецепта за аншоа, нека да я сподели !

Аншоа

Реклама



Потребителски аватар
vladimir1974
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 439
Регистриран на: нед яну 29, 2006 11:06 am
Местоположение: varna
Контакти:

Re: Аншоа

Мнениеот vladimir1974 » ср сеп 26, 2012 8:23 am

ето колега:. Консервата от осолени филета от аншоа в зехтин, която се продава като деликатес в специализираните магазини е деликатна, "занаятчийска" работа, в която майсторлъкът си личи дори от подбора на рибата. Общо-взето процесът протича така:
Осолява се суровата рибка, реди се в бурета и се оставя известно време да престои в саламурата, след което се пресова и прецежда. Оставя се да зрее ок. 4-5 месеца при постоянна температура между 18 - 25 градуса, докато добие характерните си цвят (леко червеникав) и аромат. Почиства се от глави и вътрешности и се суши (в центрофуга), за да се обезсоли частично. После се почиства от костта и орязва до получаване на две перфектни филенца от всяко рибенце.
В производствения процес следват още няколко етапа, но в домашни условия се консервира в зехтин и херметична съдинка. Съхранява се задължително в хладилник (5-15 градуса) ок. 6-8 месеца.
Сервира се на стайна температура, защото зехтинът се сгъстява на хладно, а и е значително по-вкусна!

И да почерпиш колега...на близко съм ще проверя:)
kasmet

Limanov
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 324
Регистриран на: пон юни 30, 2008 1:22 pm
Местоположение: Варна

Re: Аншоа

Мнениеот Limanov » ср сеп 26, 2012 11:40 am

Аншоа не е ли вид риба всъщност? Като за начало трябва да си хванеш/купиш такава риба :D

Потребителски аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 555
Регистриран на: вт юли 06, 2010 11:04 pm
Местоположение: София
Контакти:

Re: Аншоа

Мнениеот franky » ср сеп 26, 2012 11:57 am

Да, вид риба е, но понятието е придобило по-общ смисъл, като памперсите, шампанското, рокфора, рапалите и др. подобни :D
Това, разбира се, е неправилно, но е факт.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.

Потребителски аватар
Mihaylovv
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: вт сеп 25, 2012 8:50 am
Местоположение: Kavarna

Re: Аншоа

Мнениеот Mihaylovv » ср сеп 26, 2012 2:33 pm

vladimir1974 написа:ето колега:. Консервата от осолени филета от аншоа в зехтин, която се продава като деликатес в специализираните магазини е деликатна, "занаятчийска" работа, в която майсторлъкът си личи дори от подбора на рибата. Общо-взето процесът протича така:
Осолява се суровата рибка, реди се в бурета и се оставя известно време да престои в саламурата, след което се пресова и прецежда. Оставя се да зрее ок. 4-5 месеца при постоянна температура между 18 - 25 градуса, докато добие характерните си цвят (леко червеникав) и аромат. Почиства се от глави и вътрешности и се суши (в центрофуга), за да се обезсоли частично. После се почиства от костта и орязва до получаване на две перфектни филенца от всяко рибенце.
В производствения процес следват още няколко етапа, но в домашни условия се консервира в зехтин и херметична съдинка. Съхранява се задължително в хладилник (5-15 градуса) ок. 6-8 месеца.
Сервира се на стайна температура, защото зехтинът се сгъстява на хладно, а и е значително по-вкусна!

И да почерпиш колега...на близко съм ще проверя:)

Благодаря за рецептата колега, след 13 месеца ще е готова , заповядай тогава :)

Потребителски аватар
Mihaylovv
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: вт сеп 25, 2012 8:50 am
Местоположение: Kavarna

Re: Аншоа

Мнениеот Mihaylovv » ср сеп 26, 2012 2:45 pm

Онзи ден си купих консерва аншоа от магазина, вътре имаше хамсия и не съм убден , че рибата се нарича така, както твърди колегата franky. По скоро може би заради начина на приготовление да се назовава.. незнам. Та наистина много ми хареса, много е вкусна , но консервата вътре с 10 хамсийки, струваше 3.50 ... :roll:

Re: Аншоа

Реклама



Потребителски аватар
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1258
Регистриран на: нед мар 13, 2005 10:50 am
Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
Контакти:

Re: Аншоа

Мнениеот БОВСКИЯТ КОРМОРАН » ср сеп 26, 2012 4:11 pm

това дето капне от пресоването докато зрее се бутилира и продава като рибен сос.....за мен по добро от соевия... ;)
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
vladimir1974
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 439
Регистриран на: нед яну 29, 2006 11:06 am
Местоположение: varna
Контакти:

Re: Аншоа

Мнениеот vladimir1974 » ср сеп 26, 2012 5:52 pm

Аншоа е станала нарицателна дума,но става за една и съща риба и рецепта.В Б-я и казват хамсия/чаталкуйрук/,в Гърция-гаврос,а в Тайланд и из Европа аншоа.Просто по-важна е технологията и узряването.Лично аз обичам да и изцедя един лимон и на препечена филийка с малко каперси....Идеално мезе за ледена водка и други високооктанови напитки. :D :drinkers:
kasmet

Потребителски аватар
Mihaylovv
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: вт сеп 25, 2012 8:50 am
Местоположение: Kavarna

Re: Аншоа

Мнениеот Mihaylovv » ср сеп 26, 2012 6:54 pm

Днес си купих пак консерва аншоа , ама тоя път с риган, и точно както казваш с лимон съм си я овкусил и немога да ти опиша как се лъзка гроздовата ракийка.. :drinkers: :drinkers: :drinkers:

Потребителски аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11592
Регистриран на: пон авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Контакти:

Re: Аншоа

Мнениеот КИРО » чет окт 04, 2012 9:06 pm

Limanov написа:Аншоа не е ли вид риба всъщност? Като за начало трябва да си хванеш/купиш такава риба :D

Аншоата е начин на приготвяне на определен вид риба.
В случая това е солена сардина.

Сардината се изчиства от люспите и се нарежда
в едра морска сол.
Изображение

След време си пуска сама саламурата
Изображение

Трябва да престои поне 3-4м в солта,за да се изпече.
Когато искате да я употребявате,поне 2-3 часа в сладка вода,
изчиствате я от вътрешностите,вадите филетата,и на салатка.
Жалко че не мога да намеря сега по дисковете цялата процедура.

Обаче за хамсията намерих.
зарибате я пак в едра морска сол (абе рибата само с такава сол се обработва)
Изображение

Нека да престои така поне месец.
После я вадите,3 часа в сладка вода,като лееееко водата да си тече,
Изчиствае я от вътрешностите,и леко стискате по гръбнака и корема.
Филетата веднага се отделят от костта.
Слага те ги за 30 мин в оцет - после ги отцеждате.
Изображение

нарязвате малко копър
Изображение

олиото предварително запържено с филийка хляб
Изображение

наливате в бурканчето към 4см олио,почвате да "подреждате" филетата,
като се слага дафинов лист,чер пипер на зърна и малко бахар.
Изображение

Изображение

Наливате около 5мм олио отгоре накрая и в хладилника.
Може и в мазата.
ОБАЧЕ - не ви го препоръчвам.
Много бързо свършва - а тази рецепта се нарича,
Капитанско мезе.

Със сардината и херингата също не лъже рецептата.

Определено обаче,АНШОАта е солена САРДИНА. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА

Потребителски аватар
Mihaylovv
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: вт сеп 25, 2012 8:50 am
Местоположение: Kavarna

Re: Аншоа

Мнениеот Mihaylovv » вт окт 09, 2012 2:02 pm

КИРО благодаря ти за подробното обяснение и снимковия материал. :prayer: Веднага започвам да дебна местните далянджии кога ще наловят хамсия.. !

Re: Аншоа

Реклама



sokingr
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 169
Регистриран на: пет окт 29, 2010 7:57 am
Контакти:

Re: Аншоа

Мнениеот sokingr » ср дек 19, 2012 7:36 pm

Колеги живея отдавна в Гърция /от 18 години/ Почти всяка година правя така наречената аншуа / това всъщност е отлежала и узряла в сол сардела-или сардина както я наричат на другаде / процедурата е следната . Станало е месец юни и рибата е най-охранена за нашата рецепта и започваме 1. Сдобивате се с една рибарска касетка прясно извадена сардела - ако е без заплащане още по-добре !!!! :D рибата не се мие и не се почиства / много важно / 2. Вземате една тенекия за сирене -задължително нова с капак иначе ще развалите всичко ако е имало сирене вътре. 3 .Купувате си около 7-8 кг едра морска сол . 4 На дъното на тенекията поставяте около 1.5 см сол . 5.Започвате да нареждате рибата .Поставя се изправена с коренчето надолу плътно една до друга. След като наредите един ред се посипва отново с сол -да се запълнят празнинките около рибките и да се засипе реда с около 2 мм сол . 6. Следващия ред риби ги нареждате на кръст на долния и отново същата процедура докато се запълни тенекията до 1.5 сантиметра под капака .7. Засипвате последния ред със сол до горе на тенекията. 8. Изрязвате една пластмасова чинийка за храна с размер на отвора на тенекията и я поставяте върху солта . 9. Отгоре за тежест аз поставям един пълен с вода буркан /около 1 литър / с винтова капачка / ако се наклони случайно да не се разлее . 9 Оставяте тенекията в някой ъгъл в кухнята като я покривате с вестниче да не се праши . 10. И от тук нататък е майсторлъка . На втори- третия ден върху солта най-отгоре започва да се появява един сок , който трябва внимателно с лъжица да се отдели и изхвърли/правите една малка вдлъбнатинка в средата и сока се събира там по-лесно/ . Засипва се отново с малко чиста сол 1- 2 мм/ да се получи суха повърхност и заглаждате. И така всеки ден докато спре да се отделя този сок . Това става обикновено за около 10-12 дни. През това време рибата ще слегне надолу около 1-2 см. Най накрая когато не се отделя този сок се засипва със сол до горе на тенекията. Поставяте едно тънко парче найлон върху отвора и затваряте плътно капака /по възможност да не влиза въздух / Надписвате датата на която сте я затворили върху капака и поставяте тенекията на студено/ по възможност в стар хладилник както аз / След около 6 месеца отваряте и изваждате количество за една две чинийки мезе / за около 5- 6 литра винце :D / Първо я поставяте за около 3-4 часа в студена вода да се обезсоли леко / ако искате разбира се / После я изчиствате от вътрешностите , заливате с малко лимон и зехтин, нарязвате на ситно малко лучец и да ви е сладко !!!!!!! Рибката трябва да е с леко розово-червен цвят и приятен аромат.. Ако обаче не съхранявате тенекията на студено може рибата да "заври " и да мирише неприятно и да е опасно . Тази рецепта е от професионалните рибари египтяни които работят на корабите тук. Аз по нея съм направил поне 30 тина тенекии досега и е супер. Е това е от мен. Дано ви бях полезен и наздраве за празниците на всички !!

Потребителски аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11592
Регистриран на: пон авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Контакти:

Re: Аншоа

Мнениеот КИРО » ср дек 19, 2012 8:32 pm

Хмммм - само морето да даде сардина догодина,и това ще пробвам. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА

Потребителски аватар
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 321
Регистриран на: чет авг 27, 2009 4:45 pm
Местоположение: София

Re: Аншоа

Мнениеот deso_bg » чет яну 03, 2013 8:04 pm

Аз мисля само да покажа, пък ако има мераклии може и да разкажа. Тези, които са опитвали да си траят, че аман от гости :lol: :lol: :lol:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
biserkehayov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 267
Регистриран на: ср юни 08, 2011 9:33 am

Re: Аншоа

Мнениеот biserkehayov » ср мар 05, 2014 6:08 pm

deso_bg написа:Аз мисля само да покажа, пък ако има мераклии може и да разкажа. Тези, които са опитвали да си траят, че аман от гости :lol: :lol: :lol:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение



Моля, колега сподели и твоята рецепта за домашно производство на аншуа, че събирам рецепти и смелост, коя да пробвам!

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта