Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняЦипурки и пъстървички по Никулденски
Модератор: sapuna
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Ципурки и пъстървички по Никулденски
Ам тъй ... цяла година един шаран не си заделих и сега ще ям чернокопи,пъстърви и ципури!Е ... квот дал Господ - такова!
Та , тази вечер съм на ципура и пъстърва!Мислих ги,умувах ги и накрая пак на стандартната средиземноморска рецепта се спрях!Пояснявам:
- ципурки /гръцки/
- пъстървички /ама некви чуждоземски/
Бадева си играх една камара време да стържа люспи!В последствие разбрах,че тази манипулация е абсолютно излишна!Но както и да е,аз вече бях свалил малките досадно хвърчащи във всички посоки кръгченца!Последва посоляване!Ще ви кажа как го направих аз - изцедих сока на един лимон,добавих чаена лъжичка сол и доволно млян чер пипер.Разбърках всичко това и обилно втрих сместа в кожата и коремната кухина на рибките!След 30мин. в хладилника бяха готови за следващата стъпка - пълнене с плънка!В случая малко импровизирах и избягах от стандартната рецепта,но не съжалявам!
Скилидките на една глава чесън и една глава лук нарязах на ситно!Накълцах на дребни кубчета един домат,а киселите краставички на дълги ивици!Спаруженото тяло на изцедения преди време лимон също надребнен влезе при останалите съставки!Зелен копър в допълнение и всичко е готово за пълнене!
Следват плочка краве масълце и по няколко резенчета допълнително лимон във всяка една рибка!
С помощта на клечки за зъби заших разрязаната коремна кухина!
Остана само едно нещо ... в леко намазнен тиган /грил плоча,скара/ да се метнат готовите заготовки!Пекат се само няколко минутки,колкото да се стегне кожата и да може да се обърне рибката!
После ... ред пъстърва,ред ципура /май ша метна и няколко чернокопа след малко/
Ми това е!
НаЗдраве!
Та , тази вечер съм на ципура и пъстърва!Мислих ги,умувах ги и накрая пак на стандартната средиземноморска рецепта се спрях!Пояснявам:
- ципурки /гръцки/
- пъстървички /ама некви чуждоземски/
Бадева си играх една камара време да стържа люспи!В последствие разбрах,че тази манипулация е абсолютно излишна!Но както и да е,аз вече бях свалил малките досадно хвърчащи във всички посоки кръгченца!Последва посоляване!Ще ви кажа как го направих аз - изцедих сока на един лимон,добавих чаена лъжичка сол и доволно млян чер пипер.Разбърках всичко това и обилно втрих сместа в кожата и коремната кухина на рибките!След 30мин. в хладилника бяха готови за следващата стъпка - пълнене с плънка!В случая малко импровизирах и избягах от стандартната рецепта,но не съжалявам!
Скилидките на една глава чесън и една глава лук нарязах на ситно!Накълцах на дребни кубчета един домат,а киселите краставички на дълги ивици!Спаруженото тяло на изцедения преди време лимон също надребнен влезе при останалите съставки!Зелен копър в допълнение и всичко е готово за пълнене!
Следват плочка краве масълце и по няколко резенчета допълнително лимон във всяка една рибка!
С помощта на клечки за зъби заших разрязаната коремна кухина!
Остана само едно нещо ... в леко намазнен тиган /грил плоча,скара/ да се метнат готовите заготовки!Пекат се само няколко минутки,колкото да се стегне кожата и да може да се обърне рибката!
После ... ред пъстърва,ред ципура /май ша метна и няколко чернокопа след малко/
Ми това е!
НаЗдраве!
- vankata81
- ще става разбирач
- Мнения: 307
- Регистриран на: Вто Апр 06, 2010 2:10 pm
- Местоположение: Пловдив
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
АМИ НАЗДРАВЕ,друго не мога да кажа...
-
- фен клуб-скобар
- Мнения: 959
- Регистриран на: Пет Ное 12, 2010 7:44 pm
- Местоположение: Плевен
- Обратна връзка:
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
Колега да ти кажа малко за луд те имам
Риболова е хоби.Наслука
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
Вярно,нормален няма да седне да се занимава с тези щуротии,а да не говорим па и да ги снима!Ама ... за пусто черво,кво ли не правя!
- трапера
- сериозен играч
- Мнения: 1471
- Регистриран на: Пон Апр 09, 2007 10:27 am
- Местоположение: Свилен Славов (Мюнхен-Русе)
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
sapuna написа:...............Ама ... за пусто черво,кво ли не правя!
Трябва,много трябва да се прави Ми да,като и се иска на душата,трябва да и се даде! Не трябва да се мъчи!
лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
-
- разбира нещата
- Мнения: 1093
- Регистриран на: Съб Авг 29, 2009 6:27 pm
- Местоположение: КАЗАНЛЪК
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
Ммм..., напълни ми се устата със слЮнки, ама не е от лимона! Наздраве!
Колкото повече толкова повече!
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
Митееее,добре,че снощи преядах иначе ти идвах на гости с пъстърви и ципури
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- фен клуб-скобар
- Мнения: 959
- Регистриран на: Пет Ное 12, 2010 7:44 pm
- Местоположение: Плевен
- Обратна връзка:
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
Абе евала добра рецептичка ама тия пъстърви не са като онея балканските те са направо уникалнииsapuna написа:Вярно,нормален няма да седне да се занимава с тези щуротии,а да не говорим па и да ги снима!Ама ... за пусто черво,кво ли не правя!
Риболова е хоби.Наслука
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
Ей, тоя sapunа голяма работа, бе!
Колега, искрено се възхищавам на твоята изчерпателност,последователност до обсесивност и завършеност на постовете ти.Изключителна структура на поднасяне,незвисимо от раздела...
Наздраве!!!
Колега, искрено се възхищавам на твоята изчерпателност,последователност до обсесивност и завършеност на постовете ти.Изключителна структура на поднасяне,незвисимо от раздела...
Наздраве!!!
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
Ами, пиши как да стане, че да не се чистят люспите. На здраве!
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
Ми как,никак!Просто след като се изпече кожата сама се отделя,а при пъстървичките люспиците са толкова ситни,че се получава страхотен чипс!
- bobo_33333
- кандидат преподавател
- Мнения: 3218
- Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
И на мен потекоха лигите с тея изкушения риби,скари ...
За люспите...оцет.
Поливате леко ,може и разреден с вода,натърквате рибата,отливате оцета,рибата оставяте 5 мин ,после падат леко и лесно.
Пробвах го с толстолоб 5 кг супер лесно падат и без да хвърчат из цялата къща
За люспите...оцет.
Поливате леко ,може и разреден с вода,натърквате рибата,отливате оцета,рибата оставяте 5 мин ,после падат леко и лесно.
Пробвах го с толстолоб 5 кг супер лесно падат и без да хвърчат из цялата къща
Аз там съм пораснал...
- Красимир Атанасов
- учете се от него
- Мнения: 5903
- Регистриран на: Пет Май 01, 2009 4:24 pm
- Местоположение: Stockholm
Re: Ципурки и пъстървички по Никулденски
Добре дошли в най-новото sapunо-линарно шоу.
Табаетлия си баце,евала.
Табаетлия си баце,евала.