чорба

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
spook
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 383
Регистриран на: Пон Яну 24, 2005 5:15 pm
Местоположение: несебър-влас и обратно....

чорба

Мнение от spook »

моля
някой да каже хубава рецепта за рибена чорба . :lol: :lol: :lol:
Go6o
новобранец
новобранец
Мнения: 11
Регистриран на: Нед Фев 06, 2005 1:08 am
Местоположение: В.Търново

Мнение от Go6o »

Най-важни за рибената чорба са подправките. Те са мащерка, дивисил, целина-листа, черен пипер. Рецептата е следната: в студена вода се поставя рибата(може и глави,но на по-едра риба), вари се, докато започнат да се отделят костите. Изважда се рибата от булъона и в него се поставят следните зеленчуци-лук(1 глава), 1 нарязан на ситно морков, 1 по-голям картоф нарязан на не много ситно и 1 парченце глава от целина(около 50-60 грама). Докато се варят зеленчуците се добавят подправките. Изчистената от костите риба се прибавя най-накрая. Слага се 1 домат нарязан на ситно(или 3-4 лъжици домати от консерва). Най-накрая се размива 1 суп.лъжица брашно с малко вода, сипва се в супата заедно с 1 китка нарязан магданоз. Супата е превъзходна, когато я направи майка ми. :D
Аватар
spook
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 383
Регистриран на: Пон Яну 24, 2005 5:15 pm
Местоположение: несебър-влас и обратно....

Мнение от spook »

мерси ще я пробвам!
Аватар
rino712
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 406
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 3:46 pm
Местоположение: Търговище

Мнение от rino712 »

Не откривам Америка,но сложи и към тази рецепта и 1-2 шепи хайвер-става невероятна :wink:
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14443
Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm

Re: чорба

Мнение от lusienn »

моята-е следната- материал-от повече видове риба -сом шаран бяла -глави опашки корем ако е голяма компанията -от трите вида -по кило може и калканче 5-10-рака скариди и други мекотели това се вари на бавен огън 1час -отпенва се и се прецежда бульона през гервиз после марля рибния материал -отива да почива -докато истине и се обескости врьщаме бульона на огьня и слагаме кои кво си обича като зеленчук -основно пресен дивесил лук картоф морков корени на пащарнак целина магданоз -вместо сол слагам вегета -чушки люти малко сушена мащерка може и сушена гьбка ама от нея 1-2 идеи -сичкия този зеленчук го варим пак бавно -основното е да се добавя от пресния дивесил -ако я правиш на гьола колегите от саседните биваци требе да те налазят и да ти носят ледена бира ти ги зарибяваш че ти трябва още 4-5-часа бавно варене на тех им текат лигите и са под твои контрол та на края пак се сабира рибата с бульона порьсва се 2 вр магданоз и още 1 вр дивесил -5 минути и сваляш от оганя раздаваш по чиниите и подправяш сьс счукан чесан и ябалков оцет
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 726
Регистриран на: Пон Авг 06, 2007 3:47 pm
Местоположение: Ловеч

Re: чорба

Мнение от paceto67 »

400 гр риба (сом, шаран и др.)
2 глави лук
1 морков
2 домата
2 корена магданоз
5 с. л. олио
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
3-4 стръка девисил
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко

Приготвяне:
1. Сваряваме почистената и измита риба заедно със ситно нарязания зеленчук, подправките и магданоза.
2. Сварената риба изваждаме от бульона, почистваме я от костите, нарязваме на парчета и връщаме обратно.
3. Застройваме с киселото мляко и яйцето.

2
РИБЕНА ГЛАВА, ОПАШКА, ПЕРКИ
КРОМИД ЛУК
КАРТОФИ
СКИЛИДКИ ЧЕСЪН
МОРКОВИ
ОЛИО

ПОДПРАВКИ:
СОЛ НА ВКУС
ЧЕРЕН ПИПЕР СМЛЯН
МАЩЕРКА
ДЕВИСИЛ
ЦЕЛИНА
ЛЮТ ПИПЕР/ЧИЛИ/
СИТНО НАРЯЗАН МАГДАНОЗ
Приготвяне:

ГЛАВАТА И ОПАШКАТА ЗАЕДНО С ПЕРКИТЕ СЕ ПОСТАВЯТ В ТЕНЗУХ И СЕ ПУСКАТ ДА СЕ ВАРЯТ В ЛЕКО ПОДСОЛЕНА ВОДА. ВАРЕНЕТО АКО Е В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ Е 15-17 МИН, А АКО Е В ОБИКНОВЕННА ТЕНДЖЕРА 3/4 Ч. ОХЛАЖДАМЕ И ВНИМАТЕЛНО ОТДЕЛЯМЕ МЕСОТО ОТ ГЛАВАТА И ОПАШКАТА, КАТО СЕ СТАРАЕМ МАКСИМАЛНО ДА ПОЧИСТИМ КОСТИТЕ, КОИТО СЕ ВИЖДАТ. В БУЛЬОНА ОТ ВАРЕНЕТО НА РИБАТА ПУСКАМЕ ДА СЕ ВАРЯТ КАРТОФИТЕ ,ЛУКЪТ, СКИЛИДКИТЕ ЧЕСЪН, МОРКОВИТЕ. ВАРИМ 15 МИН НА НЕ МНОГО СИЛЕН ОГЪН. ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОЧИСТЕНОТО ОТ КОСТИ МЕСО СЕ ВРЪЩА ОБРАТНО В ТЕНДЖЕРАТА ЗАЕДНО СЪС СВАРЕНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ. ОСТАВЯМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И МЕСОТО ДА ВРЯТ ЗАЕДНО 5-6 МИН, СЛЕД КОЕТО ПОДНАСЯМЕ ЧОРБАТА ДОКАТО Е ТОПЛА ПОРЪСЕНА С ПОДПРАВКИТЕ. АКО ОТ ПРЕДНИЯ ДЕН СМЕ ИМАЛИ "ТЕЖЪК РИБОЛОВ", ТАЗИ ЧОРБА Е ОТЛИЧНО СРЕДСТВО ДА НИ СЕ ОПРАВИ РИБАРСКАТА ГЛАВА. НАЗДРАВЕ И ДА ВИ Е СЛАДКО!

3
5 костура
1/2 чушка
1/2 домат
1/2 морков
1/4 връзка магданоз
1 ч.ч. ориз
пикантина на вкус
черен пипер
олио
Приготвяне:
Одираме костура, след което го слагаме да се вари. Като се свари изхвърляме водата, в която се е варил и сипваме нова. Изчистваме костура от костите и го слагаме във вече новата вода, която сме подправили с пикантина и черно пиперче. Прибавяме ситно нарязаните чушка, домат и морков. Прибавяме също и малко олио, 10 минути преди да изключим прибавяме чашата ориз. Най-накрая като сервираме поръсваме чорбичката с магданоз.


4
500 г мерлуза, бяла риба, шаран или друг вид риба
1 кафена чашка растително масло
1 глава кромид лук
2 моркова
1/4 глава целина
4 картофа
2 домата (пресни или от кон­серва)
2 кафени чашки кисело мляко
1 яйце
1/2 супена лъжица брашно
няколко зърна черен пипер
1/2 дафинов лист
1 лимон
смлян черен пи­пер
магдПриготвяне:
Почистената и измита риба се сварява в подсо­лена вода, изважда се и се почиства от костите, а бульонът се прецежда. Дребно нарязаният лук и настърганите моркови и целина се задушават в маз­нината и 1 супена лъжица вода до омекване, след което се изсипват в кипящия бульон заедно с на­рязаните на кубчета картофи. След 10-15 мину­ти се прибавят обелените и дребно нарязани дома­ти, дафиновият лист и черният пипер на зърна. Накрая се прибавят парченцата от рибеното месо и варена застройка от киселото мляко, яйцето и препеченото брашно. Преди поднасянето чорбата се подправя с изстискания от лимона сок, смлян черен пипер и дребно нарязан магданоз.
Не карай като пиеш Изображение

/който пие бира не умира,ама трудно става/
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: чорба

Мнение от КИРО »

spook написа:моля
някой да каже хубава рецепта за рибена чорба . :lol: :lol: :lol:
Точно над това заглавие е твоето решение,защо не четете, а товарите форума с дублиращи заглавия.Има си и търсачка,първо нея попитай.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Re: чорба

Мнение от sapuna »

КИРО написа:
spook написа:моля
някой да каже хубава рецепта за рибена чорба . :lol: :lol: :lol:
Точно над това заглавие е твоето решение,защо не четете, а товарите форума с дублиращи заглавия.Има си и търсачка,първо нея попитай.
Май някой друг не внимава в случая! :lol:

:arrow:Мнение от spook на Пет Фев 11, 2005 4:59 pm
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: чорба

Мнение от КИРО »

Вярно бе Сапуне,то затуй бързата,слепи ги раждала.Извинявам се.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”