Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухнячорба
Модератор: sapuna
Най-важни за рибената чорба са подправките. Те са мащерка, дивисил, целина-листа, черен пипер. Рецептата е следната: в студена вода се поставя рибата(може и глави,но на по-едра риба), вари се, докато започнат да се отделят костите. Изважда се рибата от булъона и в него се поставят следните зеленчуци-лук(1 глава), 1 нарязан на ситно морков, 1 по-голям картоф нарязан на не много ситно и 1 парченце глава от целина(около 50-60 грама). Докато се варят зеленчуците се добавят подправките. Изчистената от костите риба се прибавя най-накрая. Слага се 1 домат нарязан на ситно(или 3-4 лъжици домати от консерва). Най-накрая се размива 1 суп.лъжица брашно с малко вода, сипва се в супата заедно с 1 китка нарязан магданоз. Супата е превъзходна, когато я направи майка ми.
Re: чорба
моята-е следната- материал-от повече видове риба -сом шаран бяла -глави опашки корем ако е голяма компанията -от трите вида -по кило може и калканче 5-10-рака скариди и други мекотели това се вари на бавен огън 1час -отпенва се и се прецежда бульона през гервиз после марля рибния материал -отива да почива -докато истине и се обескости врьщаме бульона на огьня и слагаме кои кво си обича като зеленчук -основно пресен дивесил лук картоф морков корени на пащарнак целина магданоз -вместо сол слагам вегета -чушки люти малко сушена мащерка може и сушена гьбка ама от нея 1-2 идеи -сичкия този зеленчук го варим пак бавно -основното е да се добавя от пресния дивесил -ако я правиш на гьола колегите от саседните биваци требе да те налазят и да ти носят ледена бира ти ги зарибяваш че ти трябва още 4-5-часа бавно варене на тех им текат лигите и са под твои контрол та на края пак се сабира рибата с бульона порьсва се 2 вр магданоз и още 1 вр дивесил -5 минути и сваляш от оганя раздаваш по чиниите и подправяш сьс счукан чесан и ябалков оцет
Мир любов и щастие за всички
Риболовци.
Риболовци.
Re: чорба
400 гр риба (сом, шаран и др.)
2 глави лук
1 морков
2 домата
2 корена магданоз
5 с. л. олио
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
3-4 стръка девисил
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
Приготвяне:
1. Сваряваме почистената и измита риба заедно със ситно нарязания зеленчук, подправките и магданоза.
2. Сварената риба изваждаме от бульона, почистваме я от костите, нарязваме на парчета и връщаме обратно.
3. Застройваме с киселото мляко и яйцето.
2
РИБЕНА ГЛАВА, ОПАШКА, ПЕРКИ
КРОМИД ЛУК
КАРТОФИ
СКИЛИДКИ ЧЕСЪН
МОРКОВИ
ОЛИО
ПОДПРАВКИ:
СОЛ НА ВКУС
ЧЕРЕН ПИПЕР СМЛЯН
МАЩЕРКА
ДЕВИСИЛ
ЦЕЛИНА
ЛЮТ ПИПЕР/ЧИЛИ/
СИТНО НАРЯЗАН МАГДАНОЗ
Приготвяне:
ГЛАВАТА И ОПАШКАТА ЗАЕДНО С ПЕРКИТЕ СЕ ПОСТАВЯТ В ТЕНЗУХ И СЕ ПУСКАТ ДА СЕ ВАРЯТ В ЛЕКО ПОДСОЛЕНА ВОДА. ВАРЕНЕТО АКО Е В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ Е 15-17 МИН, А АКО Е В ОБИКНОВЕННА ТЕНДЖЕРА 3/4 Ч. ОХЛАЖДАМЕ И ВНИМАТЕЛНО ОТДЕЛЯМЕ МЕСОТО ОТ ГЛАВАТА И ОПАШКАТА, КАТО СЕ СТАРАЕМ МАКСИМАЛНО ДА ПОЧИСТИМ КОСТИТЕ, КОИТО СЕ ВИЖДАТ. В БУЛЬОНА ОТ ВАРЕНЕТО НА РИБАТА ПУСКАМЕ ДА СЕ ВАРЯТ КАРТОФИТЕ ,ЛУКЪТ, СКИЛИДКИТЕ ЧЕСЪН, МОРКОВИТЕ. ВАРИМ 15 МИН НА НЕ МНОГО СИЛЕН ОГЪН. ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОЧИСТЕНОТО ОТ КОСТИ МЕСО СЕ ВРЪЩА ОБРАТНО В ТЕНДЖЕРАТА ЗАЕДНО СЪС СВАРЕНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ. ОСТАВЯМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И МЕСОТО ДА ВРЯТ ЗАЕДНО 5-6 МИН, СЛЕД КОЕТО ПОДНАСЯМЕ ЧОРБАТА ДОКАТО Е ТОПЛА ПОРЪСЕНА С ПОДПРАВКИТЕ. АКО ОТ ПРЕДНИЯ ДЕН СМЕ ИМАЛИ "ТЕЖЪК РИБОЛОВ", ТАЗИ ЧОРБА Е ОТЛИЧНО СРЕДСТВО ДА НИ СЕ ОПРАВИ РИБАРСКАТА ГЛАВА. НАЗДРАВЕ И ДА ВИ Е СЛАДКО!
3
5 костура
1/2 чушка
1/2 домат
1/2 морков
1/4 връзка магданоз
1 ч.ч. ориз
пикантина на вкус
черен пипер
олио
Приготвяне:
Одираме костура, след което го слагаме да се вари. Като се свари изхвърляме водата, в която се е варил и сипваме нова. Изчистваме костура от костите и го слагаме във вече новата вода, която сме подправили с пикантина и черно пиперче. Прибавяме ситно нарязаните чушка, домат и морков. Прибавяме също и малко олио, 10 минути преди да изключим прибавяме чашата ориз. Най-накрая като сервираме поръсваме чорбичката с магданоз.
4
500 г мерлуза, бяла риба, шаран или друг вид риба
1 кафена чашка растително масло
1 глава кромид лук
2 моркова
1/4 глава целина
4 картофа
2 домата (пресни или от консерва)
2 кафени чашки кисело мляко
1 яйце
1/2 супена лъжица брашно
няколко зърна черен пипер
1/2 дафинов лист
1 лимон
смлян черен пипер
магдПриготвяне:
Почистената и измита риба се сварява в подсолена вода, изважда се и се почиства от костите, а бульонът се прецежда. Дребно нарязаният лук и настърганите моркови и целина се задушават в мазнината и 1 супена лъжица вода до омекване, след което се изсипват в кипящия бульон заедно с нарязаните на кубчета картофи. След 10-15 минути се прибавят обелените и дребно нарязани домати, дафиновият лист и черният пипер на зърна. Накрая се прибавят парченцата от рибеното месо и варена застройка от киселото мляко, яйцето и препеченото брашно. Преди поднасянето чорбата се подправя с изстискания от лимона сок, смлян черен пипер и дребно нарязан магданоз.
2 глави лук
1 морков
2 домата
2 корена магданоз
5 с. л. олио
10 зърна черен пипер
1 дафинов лист
3-4 стръка девисил
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
Приготвяне:
1. Сваряваме почистената и измита риба заедно със ситно нарязания зеленчук, подправките и магданоза.
2. Сварената риба изваждаме от бульона, почистваме я от костите, нарязваме на парчета и връщаме обратно.
3. Застройваме с киселото мляко и яйцето.
2
РИБЕНА ГЛАВА, ОПАШКА, ПЕРКИ
КРОМИД ЛУК
КАРТОФИ
СКИЛИДКИ ЧЕСЪН
МОРКОВИ
ОЛИО
ПОДПРАВКИ:
СОЛ НА ВКУС
ЧЕРЕН ПИПЕР СМЛЯН
МАЩЕРКА
ДЕВИСИЛ
ЦЕЛИНА
ЛЮТ ПИПЕР/ЧИЛИ/
СИТНО НАРЯЗАН МАГДАНОЗ
Приготвяне:
ГЛАВАТА И ОПАШКАТА ЗАЕДНО С ПЕРКИТЕ СЕ ПОСТАВЯТ В ТЕНЗУХ И СЕ ПУСКАТ ДА СЕ ВАРЯТ В ЛЕКО ПОДСОЛЕНА ВОДА. ВАРЕНЕТО АКО Е В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ Е 15-17 МИН, А АКО Е В ОБИКНОВЕННА ТЕНДЖЕРА 3/4 Ч. ОХЛАЖДАМЕ И ВНИМАТЕЛНО ОТДЕЛЯМЕ МЕСОТО ОТ ГЛАВАТА И ОПАШКАТА, КАТО СЕ СТАРАЕМ МАКСИМАЛНО ДА ПОЧИСТИМ КОСТИТЕ, КОИТО СЕ ВИЖДАТ. В БУЛЬОНА ОТ ВАРЕНЕТО НА РИБАТА ПУСКАМЕ ДА СЕ ВАРЯТ КАРТОФИТЕ ,ЛУКЪТ, СКИЛИДКИТЕ ЧЕСЪН, МОРКОВИТЕ. ВАРИМ 15 МИН НА НЕ МНОГО СИЛЕН ОГЪН. ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОЧИСТЕНОТО ОТ КОСТИ МЕСО СЕ ВРЪЩА ОБРАТНО В ТЕНДЖЕРАТА ЗАЕДНО СЪС СВАРЕНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ. ОСТАВЯМЕ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И МЕСОТО ДА ВРЯТ ЗАЕДНО 5-6 МИН, СЛЕД КОЕТО ПОДНАСЯМЕ ЧОРБАТА ДОКАТО Е ТОПЛА ПОРЪСЕНА С ПОДПРАВКИТЕ. АКО ОТ ПРЕДНИЯ ДЕН СМЕ ИМАЛИ "ТЕЖЪК РИБОЛОВ", ТАЗИ ЧОРБА Е ОТЛИЧНО СРЕДСТВО ДА НИ СЕ ОПРАВИ РИБАРСКАТА ГЛАВА. НАЗДРАВЕ И ДА ВИ Е СЛАДКО!
3
5 костура
1/2 чушка
1/2 домат
1/2 морков
1/4 връзка магданоз
1 ч.ч. ориз
пикантина на вкус
черен пипер
олио
Приготвяне:
Одираме костура, след което го слагаме да се вари. Като се свари изхвърляме водата, в която се е варил и сипваме нова. Изчистваме костура от костите и го слагаме във вече новата вода, която сме подправили с пикантина и черно пиперче. Прибавяме ситно нарязаните чушка, домат и морков. Прибавяме също и малко олио, 10 минути преди да изключим прибавяме чашата ориз. Най-накрая като сервираме поръсваме чорбичката с магданоз.
4
500 г мерлуза, бяла риба, шаран или друг вид риба
1 кафена чашка растително масло
1 глава кромид лук
2 моркова
1/4 глава целина
4 картофа
2 домата (пресни или от консерва)
2 кафени чашки кисело мляко
1 яйце
1/2 супена лъжица брашно
няколко зърна черен пипер
1/2 дафинов лист
1 лимон
смлян черен пипер
магдПриготвяне:
Почистената и измита риба се сварява в подсолена вода, изважда се и се почиства от костите, а бульонът се прецежда. Дребно нарязаният лук и настърганите моркови и целина се задушават в мазнината и 1 супена лъжица вода до омекване, след което се изсипват в кипящия бульон заедно с нарязаните на кубчета картофи. След 10-15 минути се прибавят обелените и дребно нарязани домати, дафиновият лист и черният пипер на зърна. Накрая се прибавят парченцата от рибеното месо и варена застройка от киселото мляко, яйцето и препеченото брашно. Преди поднасянето чорбата се подправя с изстискания от лимона сок, смлян черен пипер и дребно нарязан магданоз.
Не карай като пиеш
/който пие бира не умира,ама трудно става/
/който пие бира не умира,ама трудно става/
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: чорба
Точно над това заглавие е твоето решение,защо не четете, а товарите форума с дублиращи заглавия.Има си и търсачка,първо нея попитай.spook написа:моля
някой да каже хубава рецепта за рибена чорба .
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: чорба
Май някой друг не внимава в случая!КИРО написа:Точно над това заглавие е твоето решение,защо не четете, а товарите форума с дублиращи заглавия.Има си и търсачка,първо нея попитай.spook написа:моля
някой да каже хубава рецепта за рибена чорба .
Мнение от spook на Пет Фев 11, 2005 4:59 pm