Бяла риба

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5489
Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:25 am
Местоположение: Перник

Бяла риба

Мнение от Николай Неделков »

Знам че бялата риба е голям деликатес,но да питам може ли някой да ми кажа дали кожата и се дере като на костура или не.А и ако може някоя друга рецепта :oops:
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Бяла риба с пикантен сос

3 порции

Необходими продукти:

3 парчета филе от риба (от по 250 г)
1 консерва цели домати
3 глави лук
2 моркова
3 скилидки чесън
1 цяло индийско орехче
100 мл олио
2 суп. л. каперси
6 кисели краставички
1 стрък зелени перца лук
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Доматите се отцеждат добре, разполовяват се, почистват се от семките и се нарязват на дребно.
2. Лукът и чесънът -на ситно, морковите - на кубчета.
3. Олиото се нагрява в глинена тенджера и нарязаните зеленчуци се задушават. Добавят се доматите и цялото индийско орехче.
4. Зеленчуците се посоляват и се оставят да се задушават на бавен огън около 20 мин, като от време на време се разбъркват с дървена лъжица, за да бъде задушаването равномерно.
5. Отстраняват се кожицата и централната кост на парчетата риба и те се добавят към зеленчуците.
6. Тенджерата се захлупва и задушаването продължава още 6 - 8 мин.
7. Киселите краставички се нарязват на тънки кръгчета.
8. Зелените перца лук се измиват, отцеждат се, подсушават се добре и се нарязват на ситно.
9. Киселите краставички, каперсите и лукът се добавят в тенджерата.
10. Рибните филета се сервират горещи, полети с пикантния сос, от който предварително се отстранява индийското орехче.

Изображение


**************************************************************

ПЕЧЕНА БЯЛА РИБА С АСПЕРЖИ


Необходими продукти:

* 1.5 кг бяла риба
* 500 г аспержи
* 100 г масло
* 3/4 ч.ч. (150 г) брашно
* 500 мл прясно мляко
* 2 бр. жълтъци
* 70 г кисела сметана
* 100 г сирене
* 3 с.л. (30 г)галета
* черен пипер
* сол

Начин на приготвяне:

Почистената риба се поставя в малко количество вряща подсолена вода и се вари 10 минути. Изважда се, отстранява се кожата, рибата се поставя в огнеупорен съд, наоколо се подреждат сварените (или стерилизирани) и нарязани на парченца аспержи, залива се със сос бешамел, приготвен от маслена запръжка, сварена с прясно мляко и сол, към която са прибавени жълтъците, сметаната, настърганото сирене и черен пипер. Поръсва се с галета, изпържена в масло, и се пече около четвърт час.


**************************************************************

БЯЛА РИБА С ГЪБИ


Необходими продукти:

* 600 г бяла риба
* 80 г гъби
* 50 г масло
* 100 г кисела сметана
* лимонов сок
* сол

Начин на приготвяне

На рибата се правят малки разрези, в които се поставят дребни парченца гъби. На дъното на тавичка за печене се поставят парченца масло, подрежда се рибата и върху нея отново се нареждат парченца масло, след което се изпича до омекване, като от време на време се полива с вода. Рибата се изважда, към соса се прибавят сметаната, разбита с лимонов сок и сол, възварява се и се налива в сосиера.

**************************************************************

БЯЛА РИБА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ


Необходими продикти:

* 1 кг бяла риба
* 2-3 бр. (150 г) моркови
* 2-3 бр. (150 г) домати
* 10-12 бр. (1 кг) картофи
* 1 глава (50 г) кромид лук
* 1/2 глава (50 г) целина
* 1/2 ч.ч. (100 мл) растителна мазнина
* 1 с.л. (10 мл) оцет
* магданоз
* черен пипер
* дафинов лист
* сол

Начин на приготвяне:

В съд, намазан с мазнина, се нарежда рибата, почистена измита и нарязана на порции. Отгоре се поставят предварително задушените в част от мазнината ситно нарязани моркови, лук и целина. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и се покриват с нарязаните на дребно домати. Прибавят се подправките, растителното масло, оцетът и сол на вкус. Ястието се задушава на слаб огън около половин час. Поднася се със сварените картофи.

**************************************************************

ПЕЧЕНА БЯЛА РИБА

Необходими продукти:

* 500 г костур
* 2 глави испански лук
* 2 с.л. (20 мл) зехтин
* 1 бр. лимон
* 2 с.л. (20 г) галета
* черен пипер
* сол

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства, на всяка порция се прави разрез, в който се поставя резенче лимон. Дъното на огнеупорен съд се намазва с олио, подреждат се нарязания на парченца лук и приготвения костур, поръсва се с галета и олио и се пече в много гореща фурна.

**************************************************************


Рецептите не са мои.Взаимствал съм ги,но лично съм ги изпробвал.Изглеждат трудни за четене,но заеме ли се човек с изпълнението им си доставя няколко пъти удоволствие!
П.П.Бяла риба-с бяло вино!

НАЗДРАВЕ и НАСЛУКА!!!
Последно промяна от sapuna на Чет Юни 28, 2007 4:45 pm, променено общо 1 път.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5489
Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:25 am
Местоположение: Перник

Мнение от Николай Неделков »

много мерси,но все пак-дере ли се или не :roll:
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Зависи от рецептата на която си се спрял.В повече от случаите се използва филето на рибата,така че се дере.Ако печеш във фурна,може само да остържеш люспите!Доматената,оцетната или лимоновата киселина свършват останалата работа,а и рибата остава по сочна и трудно може да прегори!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2583
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

бяла риба

Мнение от Диканаров »

Колега Nikejo, бялата риба е по-суха и като я одереш и сваляш и подкожната мазнина особено тази от корема, а после ще компенсираш с повече краве масло. Аз и жената не я дерем при готвене. Задължително обаче я почистваме от люспи. Рецептите на Сапуна ми звучат особено привлекателно и сигурно в неделя ще изпробвам някоя от тях, с негово разрешение. :lol:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Наздраве колега Диканаров! :wink:

Поразрових се малко за кулинарните качества на сулката/не че не са ни известни/ и открих нещо интересно за сладководните риби и препоръчителни начини на приготвянето им. :arrow: Сладководните риби

А тук-резултатът на google search :arrow: Рецепти за бяла риба
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
rino712
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 406
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 3:46 pm
Местоположение: Търговище

Мнение от rino712 »

Здр-без дране само чистене на люспите-и ако искаш пробвай я като рецептата ми за щука,но с 1условие-първо накисни сулката 50-60минути в прясно мляко :wink:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2583
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

бяла риба

Мнение от Диканаров »

Приятелю Сапун, благодаря! :lol: :partyman:
kolev
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 387
Регистриран на: Пет Юли 28, 2006 12:42 pm
Местоположение: София

Мнение от kolev »

Рецептите на "sapuna1971" изглеждат наистина апетитни, но аз си мисля, че всяка бяла риба, различна от пържената, не е бяла...
Мое мнение.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Мнение от GODzillata »

И аз мисля като kolev - к'ви са тия манджи, то няма да се усети вкуса на рибата.

Пържиш шайби с царевично брашно и заливаш с лимонов сок, чесън и магданоз. :wink:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
вълк1
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 159
Регистриран на: Съб Окт 06, 2007 8:18 pm
Местоположение: Stara Zagora

Мнение от вълк1 »

Браво,чудни рецепти,но все пак класиката е пържена с малко лимонче
и много студено бяло винце! Наздраве! :partyman:
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Бяла риба

Мнение от babushka »

Хубави и вкусни рецепти, и аз ги имам. Приготвям рибата по тях и се кефя на приятния им вкус. Ама си купувам рибите от магазина, защото не съм чак такава рибарка, че да мога да си ги уловя. Е, не съм пробвала до сега, може би ако опитам, но не смея, да не стана за смях пред другите колеги.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
Аватар
liubi_d2
новобранец
новобранец
Мнения: 9
Регистриран на: Чет Мар 25, 2010 1:15 pm
Местоположение: Созопол

Re: Бяла риба

Мнение от liubi_d2 »

Еее благодаря за рецептите. Мислая да пробвам някоя от тях... ама ще е със палмуд защото сега той му е сезона..?
(Мнение на американски морски пехотинец, който инструктира български изборни наблюдатели в Босна!)...Не се навеждай,за да вдигнеш каквото и да било, освен ако не е току-що паднало от твоя собствен джоб !
ANTSA
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Окт 18, 2010 8:12 pm

Re: Бяла риба

Мнение от ANTSA »

Месо – бяло, нежно и по-мазно, отколкото на костура. Става за пържене, за желиране и за печене. В Европа се консумира и варено. Изключителен деликатес, при това няма никакво влошаване на качеството с възрастта и размерите, както например е при шарана и сома.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”