Речни миди??

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1646
Регистриран на: Съб Юни 09, 2007 9:15 pm
Местоположение: СОФИЯ-Кристиян Атанасов

Речни миди??

Мнение от CERRUTI »

Бях на водоем кадето беше пълно с миди(големи колкото сапунерки)та въпроса ми е стават ли за ядене и как по точно се процедира.....чистене,варене,печене....рецепти за полеви условия и за домашни..??
HAZART
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1288
Регистриран на: Нед Окт 23, 2005 9:51 pm
Местоположение: Васко Бояджиев/ПЛОВДИВ/АСЕНОВГРАД/ДЕВИН/

Мнение от HAZART »

Не се ядат защото не могат да се сварят.Тенджерата омеква мидите не.
ТОВА,ЧЕ БРАКОНИЕРИТЕ СА НА СВОБОДА,НЕ Е ТЯХНА ЗАСЛУГА А Е НАША ГРЕШКА.

Изображение
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1250
Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

аз лично само в Дунава съм Виждал и ловил РЕЧНИ МИДИ те са със дебела седефена черупка 3/5мм,отвътре бяла към острата част изтънява и прелива в цветна , а езерната е по голяма и тънкокора за кой вид иде реч?
а по принцип , кулинарно ето моя съвет!!!
не че не се хапват ,знаеш че всичко дето пълзи ,лети............! се яде.
Но! нямаме тези чисти води а мидата е филтъра на водата и всичко е в нея!
Друг е въпроса за морските те си ги хапвам и сурови особенно има едни дребнички бяло/жълти/лилави по брега черупките им са пръснати като пеперудки леко елипсовидни , Представи си ме с халба бира нагазил до колене ровичкам с пръстите на краката и като я напипам , вада я с крак отварям изплаквам и лапам , после отпивам , е такова мезе няма цяла смяна на морето така закусвам! Бирата свършва мезето НЕ! черната мида няма тази нежна структура на месото и за това се термира преди консумация а ти препоръчвам морските поради факта че солта в морето е най стария известен антибактериален препарат!
иначе всички миди се готвят за много малко време ,НАЗДРАВЕ И ДА ТИ Е СЛАДКО
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1646
Регистриран на: Съб Юни 09, 2007 9:15 pm
Местоположение: СОФИЯ-Кристиян Атанасов

Мнение от CERRUTI »

Бяха големи черни,много приличаха на морските но с по правилна форма и доста по големи......но наистина са по жилави защото резглеждах една...
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Вариш докато имаш нерви!След това през мелачката за месо,месиш с подправки,овалваш в галета и пържиш.Получават се страхотни мидени кюфтенца.
Само дето малко скърцат де! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 4365
Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
Местоположение: Ямболската баня
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

ne се занимавай с тия глупости-корморано е прав!!през една мида на ден преминават нам си колко тона вода-морската иди дойди,щото верно солта и минералите в нея са един вид антибиотик,ама речната....не се знае кьв боклук има в нея и колко екстри от мини Бор в сьрбия :lol: а иначе ги има на много места-даже в панчарево,в софия,верно се явяват като филтьр-начи сметай кво филтрират :lol: :lol: я не се занимавай с глупости верно :idea: само като интересно сведение-една морска мида живее до 30 години!!!!!много странно,при положение,че един бозайник,като куче или котка даянят само около 20-максимум :roll: божа работа и чудо на природата :wink:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

За кучета и котки нямам рецепти,но долната съм я пробвал неколкократно и съм доволен! :wink:

Необходими продукти:

* 3 кг миди с черупките
* 1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
* 1 глава (60 г) кромид лук
* 8-10 бр. (750 г) домати
* 4-5 бр. (200 г) моркови
* 2 с.л. (20 г) брашно
* дафинов лист
* винена киселина
* сол

Начин на приготвяне:

Добре измитите миди се пускат във вряща вода, за да се разтворят черупките им. Изваждат се мидените ядки (месестата част), измиват се и се пускат да заврят заедно с дафиновия лист в малко количество подкиселена вода. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината. Прибавят се настърганите моркови и също се задушават. Поръсват се с брашното и се разбъркват. Заливат се с мидения бульон и сока от 4-5 домата, претрити през цедка. Извадените от бульона миди се поставят в тава. Върху тях се изсипват задушените зеленчуци и се нареждат кръгчета от останалите домати. Ястието се посолява на вкус и се пече във фурна при умерена температура.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
rino712
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 406
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 3:46 pm
Местоположение: Търговище

Мнение от rino712 »

Абе друго си е голямата черна МОРСКА мида на тенекия :wink:
Ако някой иска речни миди супер големи-да отиде на Бистра!
evgeniboy
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 574
Регистриран на: Нед Май 20, 2007 7:53 pm

Re:

Мнение от evgeniboy »

HAZART написа:Не се ядат защото не могат да се сварят.Тенджерата омеква мидите не.
:lol: :lol: :lol:
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2708
Регистриран на: Вто Дек 09, 2008 4:44 pm
Местоположение: "Резерват Северозапад"
Обратна връзка:

Re: Речни миди??

Мнение от stich »

Леле Евгени откъде изрови тая тема.Иначе страшен лаф. :lol:
Изображение
boby61
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 178
Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
Местоположение: Враца

Re: Речни миди??

Мнение от boby61 »

Сладководните миди - само на кайма , иначе е все едно да ядеш джапанка !
И да ме няма, пак съм тук !
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2094
Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Речни миди??

Мнение от баш_майстора »

дали не става дума за душанци :?: :wink:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
ro666koto
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 151
Регистриран на: Сря Фев 24, 2010 8:34 pm
Местоположение: Варна

Re: Речни миди??

Мнение от ro666koto »

абе и аз за душанци се сетих- преди 2 години баси парцалите имаше
RTM Tempo
kutsuzlia
новобранец
новобранец
Мнения: 39
Регистриран на: Пон Апр 25, 2005 7:15 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Речни миди??

Мнение от kutsuzlia »

Здравейте!
Седя си аз на Душанци на сянка под боровете, гледам едни големи миди във водата и си викам Я да видя в нета дали се ядат.... И хоп - мнение от форума! :)
Извинявам се, че отупвам темата от праха, но ето че намерих полезна информация за езерните миди. На брега има черупки, но са пробити и сякаш ядене от животно, тук има ведри, доколкото знам и те ги уважават :) Аз явно ще се въздържа!
Иначе жегата напече, от сутринта два костура и две червеноперки - резил.... Добре, че бира има бира! :rolleyes:
-Кълве ти, кълве ти!!! Звънчето ти излетя направо!!!
-Абе да се лови сама като й е мерак толкоз...
:-D
Аватар
nicko67
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 201
Регистриран на: Вто Апр 21, 2009 10:15 am
Местоположение: ГАБРОВО

Re: Речни миди??

Мнение от nicko67 »

Прави ги на кайма в съотношение 1:1- една мида към едно прасе.С малко по-вече подправки не се усеща дъха на свинското :lol: :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”