Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняСготвено на брега
Модератор: sapuna
- Rex Hunt_2
- научил се да хвърля
- Мнения: 138
- Регистриран на: Сря Апр 04, 2012 2:10 pm
- Местоположение: София
Re: Сготвено на брега
Браво Емо!
Страхотен репортаж, от красиво място и готини снимки.
Колегата по-горе е прав за водата, че трябва да е от водоема (р. Дунав).
Супер!
Страхотен репортаж, от красиво място и готини снимки.
Колегата по-горе е прав за водата, че трябва да е от водоема (р. Дунав).
Супер!
Поздрави,
Rex Hunt_2
Rex Hunt_2
- Божидар
- кандидат преподавател
- Мнения: 2521
- Регистриран на: Чет Апр 15, 2004 5:57 pm
- Местоположение: България-Габрово-Румъния
- Обратна връзка:
Re: Сготвено на брега
Другата среща от мен материала от теб кулинарията, пък Ний Габровци ке почерпим
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
- emo vasilev
- сериозен играч
- Мнения: 1943
- Регистриран на: Пон Окт 02, 2006 8:05 pm
- Местоположение: Перник
Re: Сготвено на брега
Естествено че си прав приятелю , ма това моето си бе чиста импровизация.В приготвянето на рибената чорба си има тънкости ,които няма как да ги налучкаш.Не е като да метнеш месо на скарата ,трябва си майсторлък!jean11 написа:хаха,евала за преживяното и за мерака.Да си модератор,не е като да си кулинар.Хм,в приготвенето на рибена чорба все пак има някой правила,които е задължително да е спазват.Не се чуди,че очакванията са били по-големи:)))
Задължително кисело и люто Дако ,иначе няма тръпка !яз,Сопот написа: А огнен оцет за чорбата?
maverini ,сръбските ми приятели казват че трябва да има няколко вида риба -шаран ,бяла мряна ,сом и др. Другия път дано имам късмет с по едри риби !maverini написа:Иначе старите дунавски вълци казват така,рибена чорба се приготвя от два вида риба,от Сом и от опашка на Сом
Теди ,номера е да импровизираш сглобяването на място и да се получи добре .Tеди написа:Аз също глася често на вода ама във къщи поготвям матряла а там само сглобявам....
Дунавската скумрия издъни работата Веско- много бързо се свари .Vesko1 написа:Браво!Като за първи опит си се справил чудесно.Само един съвет да дам ....задължително рибата си я вариш отделно
Не ставаше ,Искъра вкарваше много мътилка и на дъното на тенджерата щеше да има два пръста тиня.indzaghi написа:От стари дунавски рибари съм чувал,че водата за чорбата трябва да е от реката-по-вкусна ставала.
Само здраве да е Божо !Божидар написа:Другата среща от мен материала от теб кулинарията, пък Ний Габровци ке почерпим
Re: Сготвено на брега
Добре изглежда , много по апетитна за разлика от руската уха !
- barutchiata ©
- Администратор
- Мнения: 5592
- Регистриран на: Нед Апр 24, 2005 9:35 pm
- Местоположение: България & Österreich
Re: Сготвено на брега
Браво Емо! Добре,че не си сложил от водата от реката щото тя къде България е с цялата менделеева таблица.
- antivik
- кандидат преподавател
- Мнения: 3454
- Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
- Местоположение: Кърджали
Re: Сготвено на брега
Да не говорим, че доста често нафтените петна направо си плуват отгоре кога ги изтърве някой шлеп или тласкач, аромата е неописуем....barutchiata © написа:Браво Емо! Добре,че не си сложил от водата от реката щото тя къде България е с цялата менделеева таблица.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Re: Сготвено на брега
indzaghi не го слушайте, в миналото реката е била питейна, сега...да.indzaghi написа:От стари дунавски рибари съм чувал,че водата за чорбата трябва да е от реката-по-вкусна ставала.
Ха-ха, помпените станции са на 20-30м. от водата(е, добавят и химии за пречистване после....
Все пак за чорба си вземете бутилирана вода.
Има още една тайна- само рибата се препържва със зехтин и
като и махнем костите, заедно с олиото се добавя във тенджерата
при всичкото друго да доври.
Трябва и люто- Огин да е.
Re: Сготвено на брега
Аз по хубаво направена тенджера за готвене не бях виждал .
Специялни скоби и тн.Сложна конструкция.
Първо се вари каквото има глави,опашки .
След 1-2часа варене се прецежда .
Бульона се запазва за рибената супа а месото се преглежда за кокали и каквото остава без
кокали се слага в тенджерата.
Така свареното месо и бульона се готви с подправките девесил,черен пипер,сол,лук,картофи,люта чушка,олио и др. на слаб огън 1час да къкри.
После се прибявят само жалтъците на яйцата за застройка.
Така чорбата става рибена супа без кости !!!
Аз съм правил само от глава на шаран, но е добре да има и всякви парчета риба.
Освен това слагам риган и мащерка понеже са ми любими подправки но девисила е задължителен за рибишки супи.
Има лечебна сила.
Девисил за здрав стомах и срещу бактерии
http://apteka-optima.com/185/%D0%B1%D0% ... %B8%D0%B8/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Надявам се втората супа да е без кокали !
Другият пениз да се варят в марля за по лесно вадене и почистване парчетата риба.
Браво за сложната система на дърва.
По лесно е с газов котлон и лесно се настройва силата на варене.
Но пък дърва има навсякъде около реките.
Винаги по полезна рибената супа пред пържолите, но аз бих ги комбинирал и двете.
Вероятно всички правят месо защото става по бързо .
А руснаците в рибарската лодка си варът чорбата-опасни са !
Специялни скоби и тн.Сложна конструкция.
Първо се вари каквото има глави,опашки .
След 1-2часа варене се прецежда .
Бульона се запазва за рибената супа а месото се преглежда за кокали и каквото остава без
кокали се слага в тенджерата.
Така свареното месо и бульона се готви с подправките девесил,черен пипер,сол,лук,картофи,люта чушка,олио и др. на слаб огън 1час да къкри.
После се прибявят само жалтъците на яйцата за застройка.
Така чорбата става рибена супа без кости !!!
Аз съм правил само от глава на шаран, но е добре да има и всякви парчета риба.
Освен това слагам риган и мащерка понеже са ми любими подправки но девисила е задължителен за рибишки супи.
Има лечебна сила.
Девисил за здрав стомах и срещу бактерии
http://apteka-optima.com/185/%D0%B1%D0% ... %B8%D0%B8/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Надявам се втората супа да е без кокали !
Другият пениз да се варят в марля за по лесно вадене и почистване парчетата риба.
Браво за сложната система на дърва.
По лесно е с газов котлон и лесно се настройва силата на варене.
Но пък дърва има навсякъде около реките.
Винаги по полезна рибената супа пред пържолите, но аз бих ги комбинирал и двете.
Вероятно всички правят месо защото става по бързо .
А руснаците в рибарската лодка си варът чорбата-опасни са !
Re: Сготвено на брега
Страхотна тема!!!Извинявам се ,че чак сега,случайно я открих! Първо, Уважение за автора,риболовеца и готвача,да не се ,убиди ,,КОКА,,!!! Желая му, много здраве ,късмет и Наслука! Сега ме подсети,че преди доста време исках да,предложа отделна тема,с рецепти за ,,РИБЕНА ЧОРБА,,Знам че, някъде из форума може да има такава тема,за което се извинявам,но идеята ми е,,,,ако няма такава тема,да бъде отворена за всички! Всеки да сподели рецептата си,с цел усъвършенстване!Знам .че само в БГ има рибена чорба,рибена супа,рибна саламура,рибник,рибница и ...... Ако има желание ,може да се измисли нещо ,като класация,жури или каквото се реши по време на самото развитие,всичко това с цел подобряване,качеството на самото ястие! Както решите Вие!!! Лично за мен,ще бъде интересно!
Стига ,че се накапах... Наслука и късмет!!!
Стига ,че се накапах... Наслука и късмет!!!
Re: Сготвено на брега
И аз сега е видях.
То колко репортажа със Рибени чорби съм пускал,сигурно съм в челната десетка
То колко репортажа със Рибени чорби съм пускал,сигурно съм в челната десетка
Мир любов и щастие за всички
Риболовци.
Риболовци.
Re: Сготвено на брега
Второто изречение,малко..... ....ама и други....сме... пък Идеята ми беше друга... ..... ......
Re: Сготвено на брега
Лози,ти колко икони и точки налага,
Да беше написал една рецепта в картинки,
По добре ще да е.
Емо му е стара темата,в която е показал
Романтиката като повод за рибена чорба,
На водоема.
Не е като студио по телевизията,в стил
Ути готви пред аудиторията,с точните
Грамажи,колко струват продуктите и калкулация,на общите разходи.
Тема за рибена чорба има пуснати вече,
В подфорум риболовна кухня,не съм забелязал много изписани страници,
Така че,минали сме и по тоя път.
Да беше написал една рецепта в картинки,
По добре ще да е.
Емо му е стара темата,в която е показал
Романтиката като повод за рибена чорба,
На водоема.
Не е като студио по телевизията,в стил
Ути готви пред аудиторията,с точните
Грамажи,колко струват продуктите и калкулация,на общите разходи.
Тема за рибена чорба има пуснати вече,
В подфорум риболовна кухня,не съм забелязал много изписани страници,
Така че,минали сме и по тоя път.
Мир любов и щастие за всички
Риболовци.
Риболовци.
-
- новобранец
- Мнения: 21
- Регистриран на: Чет Ное 17, 2016 8:41 pm
Re: Сготвено на брега
emo vasilev, чорбата изглежда много вкусна, ще изпробвам твоята рецепта.
Re: Сготвено на брега
Сега,...икони и риби ,дал Господ! Идеята ми споделена по горе,освен че,изказах мнение и похвала за колегата и неговата рибена чорба,бе за споделяне на тънкостите при проготвяне на същата!Аз например, имах късмета да се родя и израстна сред стари морски рибари,зевзеци с чувство на хумор,майстори на морските гозби. От тях,през годините съм видял,слушал и запомнил много неща.Старал съм се да,отбера най-доброто(поне за мене !)Та в общи линии ,формулирам доказана класика от техните ,опушени тенджери,казани и тигани!1 Рибена чорба,се прави само и единствено от ПРЯСНА РИБА,предварително,добре изчистена и осолена с МОРСКА сол! 2 Няма значение,броя на видове риба,колкото ПОВЕЧЕ ,по богат става РИБНИЯТ БУЛЬОН! 3 Комбинацията морска и сладководна риба е допустима, често и ЗАДЪЛЖИТЕЛНА! 4 Зеленчуковият бульон,се прави от ЕДРОНАРЯЗАНИ зеленчуци,които после се ИЗВАЖДАТ! 5 Рибата се вари в зеленчуковия бульон малко,колкото да може лесно да се ОБЕЗКОСТИ! 6 Недопустимо е в рибената чорба да има КОСТИ или ЛЮСПИ!!! 7 Никога не се добавя вода от водоема или Морето! 8 Добавяне на ФИДЕ,КАРТОФИ,ОРИЗ я правят РИБЕНА СУПА!!!Нищо лошо,но това е друга рецепта! 9 Някои рибари я застройват с яйца,други не!Аз лично я застройвам само с 3 жълтъка! 10 Много силните подправки УБИВАТ нежния вкус на прясната риба!Аз добавям ,задължително 1 рак ПАУР,4-5 ЧЕРНИ МИДИ,6-7ПРЕСНИ СКАРИДИ,те УСИЛВАТ вкуса на бульона! 11 Чорбата ври,задължително на слаб огън,най-добре в опушен казан или тенджера! Ако се използват мазен шаран или сом да се внимава с мазнината! Сома изстивайки желира чорбата,което от своя страна,си изисква и....питието.... Мой приятел застройва с цели яйца и умишлено я ПРЕСИЧА..!!! Така му харесва! Има още много,много тънкости...но ....за това желанието ми по нагоре ,бе всеки от Вас,да сподели и добави от основните тънкости за класическата ,,РИБЕНА ЧОРБА,, Дано съм бил полезен и ЯСЕН!.... Уточнявам пак,това не е рецепта!