Няколко рецепти за „Миди с ориз“

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Потребителски аватар
ZaMoreto
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: пон май 18, 2015 1:08 pm
Местоположение: Несебър
Контакти:

Няколко рецепти за „Миди с ориз“

Мнениеот ZaMoreto » пет юли 31, 2015 12:04 pm

Изображение

Няколко рецепти, които Аз знам от дете:

Пълнени миди „Несебър“

Добре изчистените от налепи миди се отварят една по една с нож. Премахва се нишковидния израстък от ядката. Изтеклият от тях „сок“ се събира в отделен съд.
Оризът е омесен предварително /за час, два/ в слънчогледово олио, сол, червен пипер, нарязан на ситно лук и много джоджан. По този начин не слепва и всяко зърно се отделя.
Отворените вече миди се пълнят с овкусеният ориз, до половината или по-точно едната черупка се пълни до ръба – на равно с ръба.
Двете, неотделени една от друга черупки се затварят, като вътре остава ядката и оризът.
Нареждат се в подходящ съд и върху тях се поставя чиния, обърната с дъното нагоре.
Към прецеденият „сос“ от мидите се добавя нужното количество вода, за да се получи съотношение на ориз към вода – 1:5. Разреденият сос се налива в съда с наредените миди.
Ври под капак. Обикновено за приготвяне на ориз се използва правилото: Пет минути на силен огън, петнадесет на бавен /на половина/ и десет минути престой на изключен котлон.
Сервира се затворена, като критерий за естетика е ориза да не е излязъл от нея.

Пълнени миди – Мързелива рецепта

Омесения предварително /за час, два/ в слънчогледово олио, сол, червен пипер, нарязан на ситно лук и много джоджан, ориз, се задушава за десет минути във вода в съотношение: една част ориз : две части вода.
Към врящия от десет минути ориз се добавят добре изчистените от налепи миди и се поставя капак.
След 15 минути се отваря капака и се започва интензивно разбъркване на полуотворените миди. Това продължава около пет минути.

Миди с ориз – без черупки

На дъното на подходящ съд се сипва слънчогледово олио, сол, червен пипер, нарязан на ситно лук.
Добавят се добре почистените от налепи миди.
Поставя се капак и след петнадесет минути на силен огън в тенджерата има отворени миди а на дъното има овкусен сос.
Мидите се отделят от черупките и се премахва нишковидния израстък. От килограм миди с черупка излизат – двеста, триста грама ядка.
Омесения предварително /за час, два/ в слънчогледово олио и много джоджан ориз се поставя в подходящ съд. Залива се със соса останал от задушаването на мидите, като ако е необходимо се разрежда с вода до съотношение 1:4
Ври на силен огън десет минути, след което се добавят добре почистените мидени ядки. След още десет минути на по-слаб огън може да се свалят от котлона.
Черупките се почистват с нож или четка от полепите по тях. Ако не са добре почистени при готвенето песъчинките могат да се смесят с ориза и да хрускат неприятно.

Ако при приготвянето има неотворени миди – много е вероятно те да са развалени. Изхвърлете ги.
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com

Няколко рецепти за „Миди с ориз“

Реклама



Потребителски аватар
Bigmarlin
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2218
Регистриран на: чет сеп 15, 2011 2:06 pm
Местоположение: Плевен

Re: Няколко рецепти за „Миди с ориз“

Мнениеот Bigmarlin » пет юли 31, 2015 3:25 pm

Уха ,много добре изглеждат.

starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1497
Регистриран на: съб фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Няколко рецепти за „Миди с ориз“

Мнениеот starcho » съб сеп 12, 2015 11:28 pm

ь пробвал ли си масълце да туриш или дива гъбка или копър...или зелено чушле

Потребителски аватар
ZaMoreto
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: пон май 18, 2015 1:08 pm
Местоположение: Несебър
Контакти:

Re: Няколко рецепти за „Миди с ориз“

Мнениеот ZaMoreto » съб сеп 12, 2015 11:58 pm

Много неща могат да се добавят или премахнат, но тези рецепти са изпитани във времето :)
Ето една по екзотична :
МИДИ С ОРИЗ „ ИСТАНБУЛ “
Една рецепта за пълнените миди с ориз, които се продават по улиците на Истанбул. Леко пикантна, ориенталска, вкусна, почти нетипична за нашето черноморие. Събрала вкусовете на изтока и запада. Интересна и атрактивна като самите продавачи на миди в този космополитен град.

Необходими продукти:

Два килограма черноморски миди с черупките
Литър вода
Половин супена лъжица сол
 

За пълнежа

Две водни чаши ориз
Две водни чаши гореща вода от мидите
Две големи глави лук
Две скилидки чесън
Четири супени лъжици слънчогледово олио
Три супени лъжици стафиди, нарязани на дребно
Три супени лъжици шамфъстък
Две супени лъжици сух джоджен
Чаена лъжица канела
Две чаени лъжици кимион
Две чаени лъжици бахар
Чаена лъжица прясно смлян черен пипер
Половин чаена лъжичка, стрити сухи люти чушки
Половин чаена лъжичка захар
Един лимон
 

Начин на приготвяне

Мидите се почистват много добре – до блясък, като накрая се изтъркват с телче или малка четка. Поставят се в подходящ съд и се варят в литър вода и половин супена лъжица сол, докато леко се отворят /около два, три милиметра/. Водата се прецежда през тензух.
Лукът се реже на много ситно и се слага в тенджерата със сгорещеното олио. След като леко се запържи се добавя ситно нарязания чесън и шамфъстъка. Бърка се интензивно, докато фъстъка си промени леко цвета. Добавят се ориза, джоджана, черния пипер, канелата, бахара, захарта и стритите люти чушки.

Към запържващите се продукти се добавят две водни чаши от прецедената през тензух вода от мидите и нарязаните на ситно стафиди. Разбърква се много хубаво и се оставя на слаб огън – на най-ниската степен. Когато изври/поеме водата махаме от котлона!

Мидите се пълнят, като се оставя малко място. Редят се в тенджера, на дъното на която е сложена тънка кърпа за подложка. Залива се с останалите две водни чаши вода от мидите + нови две водни чаши вода. Редените миди се варят около 20 минути.

Консумират се студени, заляти с лимонов сок.
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com

starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1497
Регистриран на: съб фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Няколко рецепти за „Миди с ориз“

Мнениеот starcho » нед сеп 13, 2015 12:04 am

Леле,бахара май е множко

Още от naRiba.com



Върни се в “Риболовна кухня”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта