Леве Цуро

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
ZaMoreto
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
Местоположение: Несебър
Обратна връзка:

Леве Цуро

Мнение от ZaMoreto »

Изображение

Леве Цуро е вариант на известната рецепта – Риба плакия. В миналото се е приготвяла редовно по таляните, а есенно време за по-специални случаи по домовете. Тази рецепта е позната и приготвяна по цялото ни крайбрежие. Една от представителните рецепти на майерос Лефтер Костов, несменяемият готвач по таляните. Неговото мото беше: „Една хубава манджа сплотява тайфата“

За тази рецепта са нужни възможно най-разнообразни риби, колкото повече видове, по-добре. Обикновено се прави от попче, сафрид, кефал, лефер, карагьоз, ватос, калкан… добавя се и дребна риба, като сардела, цаца, сардина…

Продукти: Риба, лук, сол, захар, червен пипер, дафинов лист, домати от консерва.



Приготвяне:

Лукът се обелва и се нарязва на кръгчета с дебелина пет милиметра.
Нарязаният лук се поставя в голям тиган и се запържва за кратко в слънчогледово олио.
Добавя се лъжица сух, червен пипер.
Лъжичка сол и същото количество захар.
Залива се със смляни или ситно нарязани домати от консерва.
Добавя се вода и се задушава за около 10 минути.
На дъното на подходяща тавичка се изсипва 1/3 от задушените лук и домати.
Добре почистената и осолена риба се реди върху сложения на дъното сос. По едрите риби се режат на търкули /напречно/. Скатовите /ватус, калкан/ надлъжно, по хрущяла.
Залива се с останалите 2/3 от соса, добавя се дафинов лист.
Пече се в силно загрята фурна, като се спазва правилото: Час на килограм!


Леве Цуро може да се яде топло, но вкусът е по-добър когато е студено.
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
ianimar
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 863
Регистриран на: Пет Мар 13, 2009 9:57 pm
Местоположение: Варна

Re: Леве Цуро

Мнение от ianimar »

добра рецепта,но си мисля че в сегашно време далянаджиите ще предпочитат да продадат лефера и калкана,а плакия от кефалови.навремето явно е имало изобилие от риба.
Аватар
ZaMoreto
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
Местоположение: Несебър
Обратна връзка:

Re: Леве Цуро

Мнение от ZaMoreto »

Стар рибарски лаф: "Една душичка имаш - Дай и..." :) По таляните влиза доста различна риба, има и за тях.
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Леве Цуро

Мнение от starcho »

казаха ми че има мегдан да туриш и лъжица мед-да отнемеш киселото,вярно ли е?
Аватар
ZaMoreto
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
Местоположение: Несебър
Обратна връзка:

Re: Леве Цуро

Мнение от ZaMoreto »

Рецептата е със захар, но със сигурност ще става и с мед
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”