Чироз

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
lubo55
новобранец
новобранец
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 12:59 pm

Чироз

Мнение от lubo55 »

Здравейте, колеги!
Някой има ли идея, от къде мога да си закупя готов за хапване чироз? Тези по руските магазини не са оферта, а и няма голям избор..
Ако е проблем, че темата е в този раздел, моля да ме извините и да я преместите.
Аватар
Kodjito75
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 821
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 9:29 am
Местоположение: Варна

Re: Чироз

Мнение от Kodjito75 »

от къде си.
Аватар
lubo55
новобранец
новобранец
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 12:59 pm

Re: Чироз

Мнение от lubo55 »

Kodjito75 написа:от къде си.
От Плевен съм.
Аватар
Kodjito75
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 821
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 9:29 am
Местоположение: Варна

Re: Чироз

Мнение от Kodjito75 »

Във Варна знам къде има но не те устроива.
Аватар
Pe6o_Tikvata
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1815
Регистриран на: Съб Окт 17, 2009 3:30 pm
Местоположение: Бургас

Re: Чироз

Мнение от Pe6o_Tikvata »

Колега ако имате Метро виж на рибният им щанд там трябва да има.Аз лично си купувам от магазините за риба , при нас в Бургас почти всеки такъв магазин продават чироз.Другият вариянт е да си направиш сам :drinkers:
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека :!:
Аватар
Martin Mihailov
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5047
Регистриран на: Чет Авг 20, 2015 8:45 pm

Re: Чироз

Мнение от Martin Mihailov »

Колеги от уклеи според вас можелида стане чироз.Вчера ми дадоха около 1килограм та акостава дапробам да исушим докатое студено и няма мухи
Аватар
Pe6o_Tikvata
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1815
Регистриран на: Съб Окт 17, 2009 3:30 pm
Местоположение: Бургас

Re: Чироз

Мнение от Pe6o_Tikvata »

За чироз не знам , но става страхотен маринован или на скара :drinkers:
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека :!:
Аватар
Bigmarlin
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2251
Регистриран на: Чет Сеп 15, 2011 2:06 pm
Местоположение: Плевен

Re: Чироз

Мнение от Bigmarlin »

Ял съм чироз от едър уклей,много е добър,но не съм правил лично На билата тия дни мернах ,че има чироз,в малки опаковки,но не запомних цената и от каква риба е
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3218
Регистриран на: Пон Май 02, 2011 9:54 am

Re: Чироз

Мнение от bobo_33333 »

Те това е от уклей

Изображение

Подробности на тази страничка :lol:

viewtopic.php?t=73814&start=15
Аз там съм пораснал...
Аватар
Martin Mihailov
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5047
Регистриран на: Чет Авг 20, 2015 8:45 pm

Re: Чироз

Мнение от Martin Mihailov »

А процедурата каквае чистисе осолявасе исе суши или има и друго нещо
Аватар
Bigmarlin
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2251
Регистриран на: Чет Сеп 15, 2011 2:06 pm
Местоположение: Плевен

Re: Чироз

Мнение от Bigmarlin »

Скивай линка под снимката :wink: Апропо и маринован е много добър

Като изсъхне чируза трябва и студена рикия
Аватар
Martin Mihailov
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5047
Регистриран на: Чет Авг 20, 2015 8:45 pm

Re: Чироз

Мнение от Martin Mihailov »

Последно питане оцета и солта иматли пропорция или на око
Аватар
Bigmarlin
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2251
Регистриран на: Чет Сеп 15, 2011 2:06 pm
Местоположение: Плевен

Re: Чироз

Мнение от Bigmarlin »

По принцип гледам,че по повечето стандартни рецепти пише така: След като рибата вече е уловена(или купена) бива изчистена и поставена в саламура наситена на сол-колкото поеме. Държа я 12 часа там, след което рибата я изплаквам във вода и я поставям в разтвор от вода с оцет в съотношение-50/50 в продължение на 2-3 часа. Следва ново изплакване и закачане на сенчесто и проветливо място

След като стане - чирозите се напичат на плочата на котлон докато хванат коричка но се внимава да не прегорят.Готовите чирози веднага се увиват във влажна кърпа и се оставят така 20 мин.През това време нарязваме кромид лук на шайби като го редим на дъното на елипсовидна чиния ,поръсваме с копър и сол на вкус слагаме чирозите и заливаме обилно с лим.сок и зехтин

Едно приятелче от Плевен прави и от едри таранки -много вкусно ми беше на проба,той пък ги изкисваше (готовата продукция) за около 20 мин във вода и оцет на вкус
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Чироз

Мнение от starcho »

Русняците правят чироз от всичко,аз им вярвам,но от всяко дърво свирка не става....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”