СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
ZaMoreto
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
Местоположение: Несебър
Обратна връзка:

СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Мнение от ZaMoreto »

Един от най-вкусните… а може би най-подходящия студен сос за морски дарове. Перфектно допълва наситения вкус на черноморския Пагур. Класика е добавянето му към салата от сварени, изстудени ядки от миди… Комбинира се успешно със зелени салати и такива от картофи, домати… дори зеле.

Отличава се с плътна, стегната текстура. Богат, наситен, леко пикантен, цитрусо-чеснов вкус. Приготвя се лесно и изключително бързо, буквално за две минути. Продуктите са широко достъпни и присъстват във всеки дом. Вкусен, характерен… неслучайно добавян, като акцент в дюнерите на „Аладин“.

Продукти

100 мл. Прясно мляко
Супена лъжица Сол
Три скилидки Чесън
200 мл. Слънчогледово Олио
Сока от половин Лимон
Начин на приготвяне

Изсипете 100 мл. студено, пълномаслено, Прясно мляко в подходящ съд. Добавете една супена лъжица сол към млякото и разбъркайте до разтварянето и. Нарежете на ситно трите скилидки чесън и ги добавете към прясното мляко. Залейте всичко със 200 мл. слънчогледово олио. Пасатора се потапя внимателно до дъното и чак тогава се включва. Разбърква се, като включения вече пасатор се издърпва съвсем леко и плавно нагоре. Така се получава еднородна бяла субстанция. Всичко това трае не повече от 5-10 секунди! След като се получи сместа, към нея на тънка струя се добавя и лимоновия сок, като разбъркването не спира докато не се получи еднородна смес.

Това е!!! Днес е 24-ти май… все пак знанието трябва да се споделя :)
Изображение
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
BIGVAS13
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 124
Регистриран на: Пет Яну 30, 2009 12:43 am

Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Мнение от BIGVAS13 »

Със толкова много сол ще стане за почистване на пътищата зимата :)
Другото име на "студения сос от морето" е млечна майонеза.Ето и рецепта :
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D ... 0%B7%D0%B0
Аватар
ZaMoreto
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
Местоположение: Несебър
Обратна връзка:

Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Мнение от ZaMoreto »

чаена, не супена :) Но нещо немога да го променя... За този сос съм чувал какви ли не "легенди" от дюнерджиите на Аладин, че имало тайна съставка, която носели от сирия, че го били патентовали, че щели да го пускат в търговската мрежа... Явно има голям интерес към него и не всеки го знае! Затова съм го сложил и тук...
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1636
Регистриран на: Сря Сеп 18, 2013 6:33 pm

Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Мнение от lozzy.68 »

Точно,това е млечно-чеснова майонеза на български, а ,, Янките,, я наричат... ,, Айоли,, !!! Само ,дето много смърди на чесън и морския аромат ,отива в ,,ачика,, !Лично мое мнение ! :wink: :drinkers: Замени чесъна с капки ,,Табаско,, !!! :wink:
kostadin11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 266
Регистриран на: Пет Апр 06, 2012 1:40 pm
Местоположение: Бургас

Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Мнение от kostadin11 »

Сложете и няколко орехови ядки, и отивате към сос "скордаля"
lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1636
Регистриран на: Сря Сеп 18, 2013 6:33 pm

Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Мнение от lozzy.68 »

Колега,,,скордалята,, иде от скордо...ЧЕСЪН !!! Точно това,казах....губи се МОРСКИЯ вкус ,а пак, повтарям е лично МОЕ мнение !!! Експерименти ...... ,хиляди,въпрос на вкус !!! :drinkers:
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1311
Регистриран на: Пет Мар 06, 2009 3:14 am
Местоположение: Фидер отбор Пирдоп
Обратна връзка:

Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Мнение от dako71 »

Благодаря за рецептата! Задължително ще се пробва.
lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1636
Регистриран на: Сря Сеп 18, 2013 6:33 pm

Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Мнение от lozzy.68 »

:smt045 Колегата ,,ЗА МОРЕТО,, е много добре ориентиран, а също, знае и за какво пише !!!Тук може да е новобранец (за това са и нападките !) ,но това важи за всички нови във форума,както и с мен!!!Благодаря за добрите морски истории,снимки,предания и рецепти !!! :smt041 Малко останаха пишещите ЗА МОРЕТО !!! Колегата ви е дал линк,под поста си ,трябва да се види !!! :drinkers:
kostadin11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 266
Регистриран на: Пет Апр 06, 2012 1:40 pm
Местоположение: Бургас

Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Мнение от kostadin11 »

Ооо, не вложих нито лошо чувство нито ирония. Правя този сос, но добавям и орехи, опитайте, все пак темата е за кулинарни експерименти.
Лека.
Аватар
ZaMoreto
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
Местоположение: Несебър
Обратна връзка:

Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Мнение от ZaMoreto »

По "Морските въпроси" всички са големи разбирачи... и това не е от сега, така е било винаги, и винаги така ще бъде!!! Който не вярва да влезе в кръчма пълна с рибари и да заговори за Море :) Със сигурност ако не е "от нашите" ще има присмех и нападки, че и "са" подигравчии!!! Сплотена и дружелюбна общност със свои вярвания и традиции, или поне е така изглежда на пръв поглед... За соса и името няма какво да кажа, то горе си пише - ОтМорето, и който, както иска да си го превежда и натъманява! Дали може да се каже, че е скордаля? Защо не, то скордаля има стохиляди вида - с орехи, без орехи, с брашно, без брашно... Маляките я правят задължително с картофено пюре!
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
eleinorBef
новобранец
новобранец
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2018 5:36 pm
Местоположение: Czech
Обратна връзка:

СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“

Мнение от eleinorBef »

Ама това, което си дала като рецепта не е сос. А крем. ПОлучава се гъсто, точно заради царевичното брашно. Май не говорим един език.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”