Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняинтересува ме рецепта за сушен сафрид
Модератор: sapuna
интересува ме рецепта за сушен сафрид
Здравеите КОЛЕГИ ,помагаите че е грехота ТОЛКОВА РИБА да иа изиайдат КОМшиите
- чуруликпенчо
- сериозен играч
- Мнения: 1523
- Регистриран на: Съб Ное 18, 2006 7:49 pm
- Местоположение: Варна - Враца
- чуруликпенчо
- сериозен играч
- Мнения: 1523
- Регистриран на: Съб Ное 18, 2006 7:49 pm
- Местоположение: Варна - Враца
Чимена е вид подправка за разни такива сушени меса. Придава много специфичен /приятен/ вкус на сушеното.Продава се в пакетчета ,но май само във Варна е популярна,защото като давам разни такива рецепти, всеки пита какво е това чимен. Аз смесвам вода с чимен .Става на каша и с една четка мажа леко всяка рибка. Използвам го за свинска,телешка и рибешка пастърма. Става страхотно вкусно. Дано да съм помогнал.
Наслука!
Наслука!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
- Михалич
- ще става разбирач
- Мнения: 436
- Регистриран на: Сря Юли 05, 2006 11:45 am
- Местоположение: STZ- BG
3 дена го търсих тоя чимен в СЗ-то - ама го намерих - ИМА го при един много благ човек на пазара до енергото/това в СЗто/. Джиткам си едни филета от пангасиос - кайзеровани, та за това ми трябваше.чуруликпенчо написа:Чимена е вид подправка за разни такива сушени меса. Придава много специфичен /приятен/ вкус на сушеното.Продава се в пакетчета ,но май само във Варна е популярна,защото като давам разни такива рецепти, всеки пита какво е това чимен.........
Наслука!
Да видим какво ще излезе - тая вечер ще ги "закачам"
Не е много попюлър, но се сява на пролет и в нашта родина
Август месец - не ми се работи, пие ми се нещо твърдо край МОРЕТО - може и с въдица в ръка, ама не е задължително
Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
- Малкото рибарче
- новобранец
- Мнения: 75
- Регистриран на: Вто Мар 27, 2007 10:37 am
- Местоположение: Бургас
Така-а. Ето какво открих за заинтересованите:
Надявам се да ви е полезна информацията!Чименът (сминдухът) e едногодишно растение от семейство Бобови. Стъблото е кухо и достига на височина от 30 до 60 см. Плодовете са шушулки с дължина 10–15 см и съдържат 10–20 семена, които имат триъгълна форма. Оттам идва и латинското име на подправката - “Trigonella”, което означава “триъгълен”. Названието “чимен” се използва само за семената, докато “сминдух” – за цялото растение, което е основна съставка на нашата “шарена сол”.
Не съм ловец, но съм рибар!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
За да не го даваш на комшията,пробвай да го направиш солен.Издържа много повече и става чудесен.Просто му стискаш очите силно,да му се счупи костта на главата,и го нареждаш в съд-тенекия от сирене например-ред едра морска сол,ред сафрид с корема нагоре,после пак сол и така нататък.Чисти се преди консумация.Наздраве с леко изстудено бяло вино.
Re: интересува ме рецепта за сушен сафрид
колеги,ако го сложа сега (7-8.12.2012) колко време трябва да се суши и има ли значение ако терасата е остъклена?
Re: интересува ме рецепта за сушен сафрид
моя на остъклена тераса стана за 14 дена-говорим за среден по големина като значение има и температурата
Аз го правя натурал-24ч.в сол и 12 в винен оцет без разреждане и без никакви подправки
Аз го правя натурал-24ч.в сол и 12 в винен оцет без разреждане и без никакви подправки
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
- недялко радков
- ще става разбирач
- Мнения: 359
- Регистриран на: Вто Мар 01, 2011 8:57 am
- Местоположение: Варна
Re: интересува ме рецепта за сушен сафрид
Оцета се използва основно да не го кацат мухите,но 12 часа за мен е много-става кисел.Аз го кисна половин-един час след 12 часа в саламура 200гр сол на 1 литър вода.
ВАЖНО-чируз се прави от сафрид ловен до края на юни,ако е от по-късно ловен става мазен и пожълтява.За другия Киро е дал сполучлива рецепта за солен.
ВАЖНО-чируз се прави от сафрид ловен до края на юни,ако е от по-късно ловен става мазен и пожълтява.За другия Киро е дал сполучлива рецепта за солен.
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
Re: интересува ме рецепта за сушен сафрид
Е тук си много прав.Наистина пожълтя,защото го правих на сегашното изобилие,но за късмет при мен не се задържа за дългонедялко радков написа: ВАЖНО-чируз се прави от сафрид ловен до края на юни,ако е от по-късно ловен става мазен и пожълтява.
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ