Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Относно Сайта РазниЗа всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
как се прави кюспе от слънчоглед.chirusa_bg написа:
Имам и 4 слънчогледа. Още малко и ще си направя кюспе от семките, а от кюспето - гръцки шарани.
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
миналата година поради изключително много сливи и заети казани( 1 тон сливи сварих + джибрите),единият път отивам на казана ,уж сливите паднали ,от горе само чорба,но явно имаше период в който бе хладно времето ,не личи да не са превряли.не ги мерих със захаромера .натоварихме ги ,топло време ,на казана има работници ,ти нищо не пипаш освен чашата,по едно време единия вика ,капака хвръкна,а бе какъв капа ,до като се изясни ,то при отваряне на бидона хвръкнал капака .после като погледнахме и на другите бидони капаците се бяха издули,мери казанджията със захаромера -+5 показва..сварихме я ,малко ззагуба е имало,но какво да правиш.КИРО написа:Ще допълня само,не слушай никой,че паднат ли сливите,веднага трябва да
си на казана.Поне месец да мине след като си сложил захарта,след това
ги карам.Имало е случаи,и на третия месец да отида,никакви проблеми.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Моята слива ( тя на жената де),почна да се "празни",и сега ми
идва най-трудния период.Всеки ден да ги събирам от земята.
Много мразим да съм наведен по принуда.
Има доста плод,ако не ме мързи,утре може да ударя едно фото.
Но при мен е факт,че като падне на земята е много сладък плода.
2-3 дена преди това е по кисела - абе голяма е разликата.
идва най-трудния период.Всеки ден да ги събирам от земята.
Много мразим да съм наведен по принуда.
Има доста плод,ако не ме мързи,утре може да ударя едно фото.
Но при мен е факт,че като падне на земята е много сладък плода.
2-3 дена преди това е по кисела - абе голяма е разликата.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Ясно, значи сливите да ги бера в "поза наведен" от земята само и държат на съхранение- взел съм си бъркалка за дрелката, за да опадат костилките на дъното преди казана, бях се притеснил да ги нАбера всичките наведнъж и да им бухам захар, ама благодарение на познавачите на СЛИВИ - ха-ха, мало прозвуча по-така( а и сливата на Киро се "празни") и вече съм по-уверен, че няма да се изложа- вече си давам 25% срещу 1% преди два дена, че ще успея като новобранец.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Пълня бидоните до половината,и ги оставям да си къкри материала.
Като събера и последните сливи,100л вода на бидон ( те са по 220л ),и
по 20кг захар.Отгоре да остане поне20/30см свободно място.
И после си познал за бъркалката - сутрин и вечер,поне седмица бой.
През това време костилките си падат на дъното.Ако не те мързи,
след седмица прехвърли материала,като изкараш костилките.
Като събера и последните сливи,100л вода на бидон ( те са по 220л ),и
по 20кг захар.Отгоре да остане поне20/30см свободно място.
И после си познал за бъркалката - сутрин и вечер,поне седмица бой.
През това време костилките си падат на дъното.Ако не те мързи,
след седмица прехвърли материала,като изкараш костилките.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- Модератор
- Мнения: 3650
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Надявах се вие да светнете момчето, но не сте.Bibooo написа: ...........
как се прави кюспе от слънчоглед.
От Слънчогледа се прави Олио. Семките се изтискват чрез механична преса. Има шнекови и бутални преси.
При този процес кюспето се явява отпадък.
Да не се бърка с шрот. Той пък е отпадък от Слънчоглед-а, когато олиото се извлича чрез химикали. Химикалите са смес от спирт и други неща. Впоследствие олио-то се нагрява и спирта се изпарява от него.
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Едва ли му стана ясно на момчето как да се пробва да си направи кюспе от слънчоглед, ама нейсе... Все пак да внеса малко яснота в процеса, а той ако иска да се пробва: Преди да се пресова слънчогледа се раздробява - колкото по на ситно толкова по добре. Даже е добре и да се лющи, макар и частично преди това. След това се загрява до 100-110 градуса, овлажнява се ако е необходимо - обикновено съвсем малко до постигане на 8-10 % и тогава постъпва в механичните преси. На изхода се получава сурово олио /шарлан/ и кюспе, в което има мазнина около 10-12 %. Та колега ако искаш да се пробваш трябва да си направиш нещо като импровизирана бутална преса. Например от квадратна или правоъгълна тръба с бутало на винт. Можеш да използваш плочки от ламарина с подходящ размер и дебелина около 2-3 мм. с които да разделяш порции от подходящо количество смлян слънчоглед в зависимост от това колко дебела искаш да бъде плочката кюспе. Зареждаш "пресата" и започваш да я загряваш, като едновременно с това постепенно натягаш с винтовото бутало. Трябва да помислиш и от къде ще изтича излишното олио - например прорези по дължина на тръбата. Те обаче не трябва да са по-широки от 1 - 1.5 мм., защото през тях ще започне да излизат и много частици от смляния слънчоглед. А плочките кюспе ще изкарваш от другия край на тръбата като за целта задънването там естествено трябва да е разглобяемо. Едва ли си струва усилията, но ако имаш излишно свободно време защо пък да не пробваш.dantho.mihov написа:Надявах се вие да светнете момчето, но не сте.Bibooo написа: ...........
как се прави кюспе от слънчоглед.
От Слънчогледа се прави Олио. Семките се изтискват чрез механична преса. Има шнекови и бутални преси.
При този процес кюспето се явява отпадък.
Да не се бърка с шрот. Той пък е отпадък от Слънчоглед-а, когато олиото се извлича чрез химикали. Химикалите са смес от спирт и други неща. Впоследствие олио-то се нагрява и спирта се изпарява от него.
П.С. Шрота се получава като на кюспето се извлече и останалата мазнина чрез процес "екстракция' по начин близък до описания от колегата, като за разтворител се използва хексан. В шрота мазнината е под 1%
-
- Модератор
- Мнения: 3650
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Не сметнах за необходимо да го запозная така подробно. Благодаря ! Все пак е полезно и за всички останали.gamon написа: .... внеса малко яснота в процеса, а той ако иска да се пробва....
Бих искал да изясним нещо друго.
Преди около 20-тина години работех с колега от Ямбол - произвежда олио "Алтън".
Много коректен и точен, но му забравих името. Тогава бях агроном в земед. стопанство в с. Орлинци. Отглеждахме Слънчоглед и го предавахме на него. Около моята възраст е.
Вие ли сте тази личност, работите за него ли ?
Поздрави !
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Алоууууу - любителите на ЕКОдомашната продукция - живи ли сте бре?
Днес набучих домата в градината,ама няма да показвам,че ще си изплюете ченетата
от смях като го видите,то не се вижда де.
Ама е с цвят виолетов чак.
И го полях накрая с вода с аромат на коприва.
Днес набучих домата в градината,ама няма да показвам,че ще си изплюете ченетата
от смях като го видите,то не се вижда де.
Ама е с цвят виолетов чак.
И го полях накрая с вода с аромат на коприва.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Patera
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 286
- Регистриран на: Пет Май 20, 2011 2:16 pm
- Местоположение: Бургас/Велико Търново
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Някой нещо за тая гадост? Домат е, ако се чудите
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
-
- Модератор
- Мнения: 3650
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Колебая се малко, но все пак ще се произнеса - Картофена мана.
Медните препарати вече отпадат - трябват те лекуващите.
Каквото докопаш от агроаптеката: Ридомил Голд 25 грама за 10 л вода, Икуейшън про - 4 грама, Куадрис - 7.5 кубика.
По-скоро, по-добре. Правиш две пръскания. Но през какъв интервал попитай в аптеката според това, кое имат налично.
Медните препарати вече отпадат - трябват те лекуващите.
Каквото докопаш от агроаптеката: Ридомил Голд 25 грама за 10 л вода, Икуейшън про - 4 грама, Куадрис - 7.5 кубика.
По-скоро, по-добре. Правиш две пръскания. Но през какъв интервал попитай в аптеката според това, кое имат налично.
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Здравейте,колеги.По стечение на обстоятелствата се наложи да живея на село.Зад къщата има ливада,около 50кв.м.,която от години не е поливана и никой не се е грижил за нея.Райграса е на петна,има широколистни и мъх.Окосих я,напръсках със зелен камък и след като мъховете почерняха,ги изчистих с греблото.Като страничен ефект от зеления камък умряха и всички глухарчета.След това нахвърлях семена от тревна смеска и напоих добре.До тук смятам,че нямам грешки.Обаче в момента,в които полях,се появиха безчет охлюви с черупки.Събирам ги в кофа и ги изхвърлям,обаче това е безмислена борба.Та,ако някой знае някакъв друг метод за справяне с проблема,моля за помощ.
П.П.Големите охлюви са много вкусни и на супа и панирани,ама те нямат чет и изтребване.
П.П.Големите охлюви са много вкусни и на супа и панирани,ама те нямат чет и изтребване.
-
- Модератор
- Мнения: 3650
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Късметлия си и според мен е по-добре да се възползваш от късмета си.
Много люде инвестираха във ферми за охлюви и не успяха. Като бизнес е доходно начинание.
Охлюва е полезна фауна и е по-разумно да се опазят. Вместо да ръсиш химикал /има такъв/, по-късно когато спреш поливките и те сами ще мигрират към по-влажни места.
Много люде инвестираха във ферми за охлюви и не успяха. Като бизнес е доходно начинание.
Охлюва е полезна фауна и е по-разумно да се опазят. Вместо да ръсиш химикал /има такъв/, по-късно когато спреш поливките и те сами ще мигрират към по-влажни места.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Мнения: 7798
- Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
С кюспето не постигнах чудеса.
Самото то се получи чудесно. Твърде мазно, според мен, но като му добавих и купешко кюспе на прах стана перфектно.
Проблема дойде от шараните.
Запънаха се и това е. Само каракуди налових.
Тази година не съм садил нищо, само 3 дръвчета зад блока. Две липички и едно орехче.
Като заспят зимен сън ще ви разпитвам, как да ги подкастря, за да заприличат на дръвчета. Взех ги съвсем мънички, около 50см високи и ще ми трябва помощ, за да укрепнат и да се развият правилно.
Самото то се получи чудесно. Твърде мазно, според мен, но като му добавих и купешко кюспе на прах стана перфектно.
Проблема дойде от шараните.
Запънаха се и това е. Само каракуди налових.
Тази година не съм садил нищо, само 3 дръвчета зад блока. Две липички и едно орехче.
Като заспят зимен сън ще ви разпитвам, как да ги подкастря, за да заприличат на дръвчета. Взех ги съвсем мънички, около 50см високи и ще ми трябва помощ, за да укрепнат и да се развият правилно.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 14819
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Христо Рангелов написа:Мисля, че такава тема няма във форума..
В нея искам да се обединим всички агрономи и животновъди по душа, образование и професия..
А и майсторите на зимнина да драснат по 1 ред, защото животновъдството и растениевъдството вървят ръка за ръка със зимнината..
Да споделим опита си..
Ще се зарадвам ако се отзоват повече хора и темата се развие..
Много хубава тема !
С този пост започва.
Пусна я малкият Христо - съпреходник !
Тогава е бил тинейджър, ама е разбирал нуждата от такава тема.
Та да "..... обединим всички агрономи и животновъди по душа, образование и професия..."
Тук е мястото и на картофите, и на сляпото куче, и на много други работи !