За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Ъмчи ти дан мислиш,че тук за саламура купуваме сол бре?
Една черта до към 3км навътре в морето,10 туби по 10л вода от морето,
и айде на консервите.Еле пък как стават корнишоните и зелените домати.

И от мен да запомниш,морска риба се замразява в морска вода,без да я чистиш.
Сафрида трай над 6 месеца /а той е капризен от към замразяване/,
изкараш го,изпържен или на скара - на море си мирише. :wink:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Миналата година попитах за копривата и пръскането,имаше отговор който
не ме задоволи - направих си експериментите,останах доволен.
Що праскови и ябълки се събраха,нямал съм такива реколти.От към
домати и краставици,изтървах ги на горещените,трябваше да ги покрия с мрежа.

Тази година пак с такова си пръскам - за сега е добре градината,
ама още са ми зелени доматите.То няма как и да бъде,и в момента при мен е 18*.
Доматите едри,ама зелени още,иначе са на 5-та китка вече,и имат доста плод.

Камбите,пипера и чушките бавно вървят,ама ще се засилят,като се стопли.
Картофа имаше 3-4 бръмбара за тази година,белокрилката обикаля дърветата,
ама не се застоява никъде.

Със шурито,против мана всяка седмица пръскаме с мляко и сода.
10л/вода - 1л мляко от магазина,и 1,2 лъжици сода бикарбонат.
Малко на мандра мирише градината,ама всичките листа са си ОК.
Дръвчета и зеленчуци.

Изображение

Още малко имам работа по лодката,и съм в морето.
Ще има внос на прясна морска вода. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Bibooo
новобранец
новобранец
Мнения: 58
Регистриран на: Сря Юни 03, 2015 9:15 am
Местоположение: Враца

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Bibooo »

Taя година имам 4 сливи- жътварки- ще се счупят от плод и съм намислил да ги бера за ракия.

Един приятел ми даде съвет, че се берат на 3 пъти- само най-узрелите и се слагат в 3 бидона.
Бидони имам, но как да ги определя, кога са узрели- от земята ли да ги събирам, като тръсна леко и колко захар и вода да им бухам- взел съм 20 кг. захар и дали да им махам костилките за казан 250-300л.

Абе много въпроси, ама досега само от грозде правя ракията, а това със сливите си е специфично. Моля за помощ от който е правил упражнението. :D
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
Местоположение: шумен град

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от delio-haidutin »

чакай ,чакай ,не споря дали има ефект ,а че си писал че соленоста е 18 % в место 1,8 %.иначе и аз доматите ги пръсках два пъти със мляко +мач за хляб + препарат.и моите са зелени ,имаше само 2-3 корена ги хвана чернилката от над 220 корена.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
Местоположение: шумен град

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от delio-haidutin »

Bibooo написа:Taя година имам 4 сливи- жътварки- ще се счупят от плод и съм намислил да ги бера за ракия.

Един приятел ми даде съвет, че се берат на 3 пъти- само най-узрелите и се слагат в 3 бидона.
Бидони имам, но как да ги определя, кога са узрели- от земята ли да ги събирам, като тръсна леко и колко захар и вода да им бухам- взел съм 20 кг. захар и дали да им махам костилките за казан 250-300л.

Абе много въпроси, ама досега само от грозде правя ракията, а това със сливите си е специфично. Моля за помощ от който е правил упражнението. :D
най-хубаво е ,ако си постояно там ,събираш само която е паднала или тръскаш леко клоните да паднат узрелите.така събираш в бидон и когато накрая събереш всичките ,тогава се слага захарта.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
Bibooo
новобранец
новобранец
Мнения: 58
Регистриран на: Сря Юни 03, 2015 9:15 am
Местоположение: Враца

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Bibooo »

delio-haidutin написа: най-хубаво е ,ако си постояно там ,събираш само която е паднала или тръскаш леко...
Не съм постоянно там- може да ги бера най-често на 3-4 -5 дни- за колко време узряват сливките и дали докато добера последните, първите в бидона няма да започнат сами да ферментират? Разбирам костилките да ги махам на всички чак накрая преди мачкането и захарта или? Абе усещам привкуса на издънката на новобранеца, но лодката вече е заплувала.
Аватар
Павел Три
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3553
Регистриран на: Чет Май 22, 2014 1:56 pm

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Павел Три »

Бай Киро братчеда ако намине при теб ,кажи му как да си пръска градината на Осеново.Почерпката е от него :drinkers:
Късмет.Всичко е до късмет. :D
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3643
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Bibooo написа: .... за колко време узряват сливките ...
.... костилките да ги махам на всички чак накрая ...
Не е толкова сложно и бързо ще се научиш.
За ракия събираш в рамките на седмица - 10 дни. Останалото за компот, сладко.
И без угнили плодове.
Костилките е най-добре предварително да се махат. Цепиш с ножчето и пускаш в бидона.
Трудоемко е, но не е фатално ако останат малко костилки в материала.
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14443
Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от lusienn »

Аз гледам дивесил за чорба да имам на
Балкона,от май до сега 3 реколти събрах,
Тая е 4 та.
IMG_20170718_092343.jpg
Днес пак взех шаран,та си направя
Чорбичка.


IMG_20170718_112310.jpg
Филета ги изкарвам за пържене,

Глави,опашка,корем и глава
В чорбата.

Те ми и орехите от 2007 година,
Комшията го гледа в кофичка
От кисело мляко на прозореца,
Зимата орех покрит с 1 пръст къртичина,
И на пролет ги боднахме.
Тая година стават 10 годишни,
И сефте дават плод,едър орех е.
Пък и пазят сянка на колите.
Черешите добре дадоха,
Прасковите нямат тая година плод.
IMG_20170718_114619.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
Местоположение: шумен град

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от delio-haidutin »

Bibooo написа:
delio-haidutin написа: най-хубаво е ,ако си постояно там ,събираш само която е паднала или тръскаш леко...
Не съм постоянно там- може да ги бера най-често на 3-4 -5 дни- за колко време узряват сливките и дали докато добера последните, първите в бидона няма да започнат сами да ферментират? Разбирам костилките да ги махам на всички чак накрая преди мачкането и захарта или? Абе усещам привкуса на издънката на новобранеца, но лодката вече е заплувала.
По принцип сливите се оставят поне една седмица да умекнат и тогава им се слага захарта.и две седмици да ги държиш не е проблем като сложиш захарта от тогава вече гледаш кога ще са готови.не си играй сега да махаш костилките .после като ги разбъркваш те сами си падат на дъното.после ако ще го караш материала на казанджиия най мапредпрехварли матетиала в друг бидон ,костичките са на дъното като стигнеш до тях ги прециди през нещо .ако нямаш едра мрежа пластмасовите касетки вършат работа.не се шашкай не е философия само гледай материала да не е гъст че после ще трябва вода да слагаш и ако не си направиш прецемка с обема да ти артише материал.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Туй дет Дельо го е писал,е баш така.
Ще допълня само,не слушай никой,че паднат ли сливите,веднага трябва да
си на казана.Поне месец да мине след като си сложил захарта,след това
ги карам.Имало е случаи,и на третия месец да отида,никакви проблеми.
Днес изпразвам единия бидон,и почвам да събирам сливите,че тук
няколко дена яко вятър,половината сливи са на земята.
После ще ги смесвам с узрелите,събирам ги от земята,ама пък дават
и те доста ракия.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3643
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Да ви спомена. Имам два случая, когато яко закъснях за казана.
И в двата случая материала бе готов есента. Презимува си в бидоните и пролетта чак му "източихме" ракията.
Мисля, че по-малко ракия излезе, но излезе. И в двата случая качеството си беше прилично, като изключим загубата на аромат.
Аватар
Bibooo
новобранец
новобранец
Мнения: 58
Регистриран на: Сря Юни 03, 2015 9:15 am
Местоположение: Враца

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Bibooo »

delio-haidutin написа: По принцип сливите се оставят поне една седмица да умекнат и тогава им се слага захарта.и две седмици да ги държиш не е проблем като сложиш захарта от тогава вече гледаш кога ще са готови.не си играй сега да махаш костилките .после като ги разбъркваш те сами си падат на дъното.после ако ще го караш материала на казанджиия най мапредпрехварли матетиала в друг бидон ,костичките са на дъното като стигнеш до тях ги прециди през нещо .ако нямаш едра мрежа пластмасовите касетки вършат работа.не се шашкай не е философия само гледай материала да не е гъст че после ще трябва вода да слагаш и ако не си направиш прецемка с обема да ти артише материал.
delio-haidutin, благодаря, личи си, че чуваш петлите и няма да се шашкам. :D



dantho.mihov написа: И в двата случая качеството си беше прилично, като изключим загубата на аромат.
За аромат ме посъветваха половин кило сушени сливи в бидона с ракията 1 месец докато отлежава. Било трик на винпромите да продават прясна сливова за отлежала, не знам вярно или не. :D
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

При плодовата ракия,аромата се отваря когато ракията е към 40-43*.
Ако е по-силна,трудно се усеща,да не кажа ХИЧ.
И още,сливата я сварявам в обикновен казан,ако я минеш през модерните,
не чакай аромат.Там излиза спирт.
И още,като събереш прясната ракия в един бидон,преди да я разредиш,
пусни И вибратора за рибките за 4-5 дена,много бързо премахва миризмата
на казана.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2580
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Диканаров »

Момци, и при мен градинката е също като при капитан Киро! Доматите зелени, пипер, патладжан са шарено, някои цъфтят, другите са по 30см. високи. Тиквичките и краставиците обаче плододават добре! И аз съм турил вече два бидона с "матриал", ама джанка, слива, круша и грозде таз година има много, та ще има и Светена вода! С изключение на снегът по време на цъфтежа на черешите и вишните, който порази реколтата от тях, другото си е направо ОК за сега! Дано да няма градушки, че градинката я защитавам с мрежа, но дръвчетата няма как! А правете мезета, та да си правим дегустациите на ракийките с вкусотии в буркани и гърнета! Готов съм и на бартер:-гъби срещу морски деликатеси! А ако някой наобиколи яз. Сопот ще ми е драго да ми гостува!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7798
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от chirusa_bg »

Тази година имам засадени няколко дръвчета покрай блока.
Всичките ги преебаха мангалите при косенето.
Другата година пак...

Имам и 4 слънчогледа. Още малко и ще си направя кюспе от семките, а от кюспето - гръцки шарани. :)
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”