Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Относно Сайта РазниЗа всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Ъмчи ти дан мислиш,че тук за саламура купуваме сол бре?
Една черта до към 3км навътре в морето,10 туби по 10л вода от морето,
и айде на консервите.Еле пък как стават корнишоните и зелените домати.
И от мен да запомниш,морска риба се замразява в морска вода,без да я чистиш.
Сафрида трай над 6 месеца /а той е капризен от към замразяване/,
изкараш го,изпържен или на скара - на море си мирише.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Миналата година попитах за копривата и пръскането,имаше отговор който
не ме задоволи - направих си експериментите,останах доволен.
Що праскови и ябълки се събраха,нямал съм такива реколти.От към
домати и краставици,изтървах ги на горещените,трябваше да ги покрия с мрежа.
Тази година пак с такова си пръскам - за сега е добре градината,
ама още са ми зелени доматите.То няма как и да бъде,и в момента при мен е 18*.
Доматите едри,ама зелени още,иначе са на 5-та китка вече,и имат доста плод.
Камбите,пипера и чушките бавно вървят,ама ще се засилят,като се стопли.
Картофа имаше 3-4 бръмбара за тази година,белокрилката обикаля дърветата,
ама не се застоява никъде.
Със шурито,против мана всяка седмица пръскаме с мляко и сода.
10л/вода - 1л мляко от магазина,и 1,2 лъжици сода бикарбонат.
Малко на мандра мирише градината,ама всичките листа са си ОК.
Дръвчета и зеленчуци.
Още малко имам работа по лодката,и съм в морето.
Ще има внос на прясна морска вода.
Една черта до към 3км навътре в морето,10 туби по 10л вода от морето,
и айде на консервите.Еле пък как стават корнишоните и зелените домати.
И от мен да запомниш,морска риба се замразява в морска вода,без да я чистиш.
Сафрида трай над 6 месеца /а той е капризен от към замразяване/,
изкараш го,изпържен или на скара - на море си мирише.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Миналата година попитах за копривата и пръскането,имаше отговор който
не ме задоволи - направих си експериментите,останах доволен.
Що праскови и ябълки се събраха,нямал съм такива реколти.От към
домати и краставици,изтървах ги на горещените,трябваше да ги покрия с мрежа.
Тази година пак с такова си пръскам - за сега е добре градината,
ама още са ми зелени доматите.То няма как и да бъде,и в момента при мен е 18*.
Доматите едри,ама зелени още,иначе са на 5-та китка вече,и имат доста плод.
Камбите,пипера и чушките бавно вървят,ама ще се засилят,като се стопли.
Картофа имаше 3-4 бръмбара за тази година,белокрилката обикаля дърветата,
ама не се застоява никъде.
Със шурито,против мана всяка седмица пръскаме с мляко и сода.
10л/вода - 1л мляко от магазина,и 1,2 лъжици сода бикарбонат.
Малко на мандра мирише градината,ама всичките листа са си ОК.
Дръвчета и зеленчуци.
Още малко имам работа по лодката,и съм в морето.
Ще има внос на прясна морска вода.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Taя година имам 4 сливи- жътварки- ще се счупят от плод и съм намислил да ги бера за ракия.
Един приятел ми даде съвет, че се берат на 3 пъти- само най-узрелите и се слагат в 3 бидона.
Бидони имам, но как да ги определя, кога са узрели- от земята ли да ги събирам, като тръсна леко и колко захар и вода да им бухам- взел съм 20 кг. захар и дали да им махам костилките за казан 250-300л.
Абе много въпроси, ама досега само от грозде правя ракията, а това със сливите си е специфично. Моля за помощ от който е правил упражнението.
Един приятел ми даде съвет, че се берат на 3 пъти- само най-узрелите и се слагат в 3 бидона.
Бидони имам, но как да ги определя, кога са узрели- от земята ли да ги събирам, като тръсна леко и колко захар и вода да им бухам- взел съм 20 кг. захар и дали да им махам костилките за казан 250-300л.
Абе много въпроси, ама досега само от грозде правя ракията, а това със сливите си е специфично. Моля за помощ от който е правил упражнението.
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
чакай ,чакай ,не споря дали има ефект ,а че си писал че соленоста е 18 % в место 1,8 %.иначе и аз доматите ги пръсках два пъти със мляко +мач за хляб + препарат.и моите са зелени ,имаше само 2-3 корена ги хвана чернилката от над 220 корена.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
най-хубаво е ,ако си постояно там ,събираш само която е паднала или тръскаш леко клоните да паднат узрелите.така събираш в бидон и когато накрая събереш всичките ,тогава се слага захарта.Bibooo написа:Taя година имам 4 сливи- жътварки- ще се счупят от плод и съм намислил да ги бера за ракия.
Един приятел ми даде съвет, че се берат на 3 пъти- само най-узрелите и се слагат в 3 бидона.
Бидони имам, но как да ги определя, кога са узрели- от земята ли да ги събирам, като тръсна леко и колко захар и вода да им бухам- взел съм 20 кг. захар и дали да им махам костилките за казан 250-300л.
Абе много въпроси, ама досега само от грозде правя ракията, а това със сливите си е специфично. Моля за помощ от който е правил упражнението.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Не съм постоянно там- може да ги бера най-често на 3-4 -5 дни- за колко време узряват сливките и дали докато добера последните, първите в бидона няма да започнат сами да ферментират? Разбирам костилките да ги махам на всички чак накрая преди мачкането и захарта или? Абе усещам привкуса на издънката на новобранеца, но лодката вече е заплувала.delio-haidutin написа: най-хубаво е ,ако си постояно там ,събираш само която е паднала или тръскаш леко...
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Бай Киро братчеда ако намине при теб ,кажи му как да си пръска градината на Осеново.Почерпката е от него
Късмет.Всичко е до късмет.
-
- Модератор
- Мнения: 3646
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Не е толкова сложно и бързо ще се научиш.Bibooo написа: .... за колко време узряват сливките ...
.... костилките да ги махам на всички чак накрая ...
За ракия събираш в рамките на седмица - 10 дни. Останалото за компот, сладко.
И без угнили плодове.
Костилките е най-добре предварително да се махат. Цепиш с ножчето и пускаш в бидона.
Трудоемко е, но не е фатално ако останат малко костилки в материала.
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Аз гледам дивесил за чорба да имам на
Балкона,от май до сега 3 реколти събрах,
Тая е 4 та.
Днес пак взех шаран,та си направя
Чорбичка.
Филета ги изкарвам за пържене,
Глави,опашка,корем и глава
В чорбата.
Те ми и орехите от 2007 година,
Комшията го гледа в кофичка
От кисело мляко на прозореца,
Зимата орех покрит с 1 пръст къртичина,
И на пролет ги боднахме.
Тая година стават 10 годишни,
И сефте дават плод,едър орех е.
Пък и пазят сянка на колите.
Черешите добре дадоха,
Прасковите нямат тая година плод.
Балкона,от май до сега 3 реколти събрах,
Тая е 4 та.
Днес пак взех шаран,та си направя
Чорбичка.
Филета ги изкарвам за пържене,
Глави,опашка,корем и глава
В чорбата.
Те ми и орехите от 2007 година,
Комшията го гледа в кофичка
От кисело мляко на прозореца,
Зимата орех покрит с 1 пръст къртичина,
И на пролет ги боднахме.
Тая година стават 10 годишни,
И сефте дават плод,едър орех е.
Пък и пазят сянка на колите.
Черешите добре дадоха,
Прасковите нямат тая година плод.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Мир любов и щастие за всички
Риболовци.
Риболовци.
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
По принцип сливите се оставят поне една седмица да умекнат и тогава им се слага захарта.и две седмици да ги държиш не е проблем като сложиш захарта от тогава вече гледаш кога ще са готови.не си играй сега да махаш костилките .после като ги разбъркваш те сами си падат на дъното.после ако ще го караш материала на казанджиия най мапредпрехварли матетиала в друг бидон ,костичките са на дъното като стигнеш до тях ги прециди през нещо .ако нямаш едра мрежа пластмасовите касетки вършат работа.не се шашкай не е философия само гледай материала да не е гъст че после ще трябва вода да слагаш и ако не си направиш прецемка с обема да ти артише материал.Bibooo написа:Не съм постоянно там- може да ги бера най-често на 3-4 -5 дни- за колко време узряват сливките и дали докато добера последните, първите в бидона няма да започнат сами да ферментират? Разбирам костилките да ги махам на всички чак накрая преди мачкането и захарта или? Абе усещам привкуса на издънката на новобранеца, но лодката вече е заплувала.delio-haidutin написа: най-хубаво е ,ако си постояно там ,събираш само която е паднала или тръскаш леко...
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Туй дет Дельо го е писал,е баш така.
Ще допълня само,не слушай никой,че паднат ли сливите,веднага трябва да
си на казана.Поне месец да мине след като си сложил захарта,след това
ги карам.Имало е случаи,и на третия месец да отида,никакви проблеми.
Днес изпразвам единия бидон,и почвам да събирам сливите,че тук
няколко дена яко вятър,половината сливи са на земята.
После ще ги смесвам с узрелите,събирам ги от земята,ама пък дават
и те доста ракия.
Ще допълня само,не слушай никой,че паднат ли сливите,веднага трябва да
си на казана.Поне месец да мине след като си сложил захарта,след това
ги карам.Имало е случаи,и на третия месец да отида,никакви проблеми.
Днес изпразвам единия бидон,и почвам да събирам сливите,че тук
няколко дена яко вятър,половината сливи са на земята.
После ще ги смесвам с узрелите,събирам ги от земята,ама пък дават
и те доста ракия.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- Модератор
- Мнения: 3646
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Да ви спомена. Имам два случая, когато яко закъснях за казана.
И в двата случая материала бе готов есента. Презимува си в бидоните и пролетта чак му "източихме" ракията.
Мисля, че по-малко ракия излезе, но излезе. И в двата случая качеството си беше прилично, като изключим загубата на аромат.
И в двата случая материала бе готов есента. Презимува си в бидоните и пролетта чак му "източихме" ракията.
Мисля, че по-малко ракия излезе, но излезе. И в двата случая качеството си беше прилично, като изключим загубата на аромат.
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
delio-haidutin, благодаря, личи си, че чуваш петлите и няма да се шашкам.delio-haidutin написа: По принцип сливите се оставят поне една седмица да умекнат и тогава им се слага захарта.и две седмици да ги държиш не е проблем като сложиш захарта от тогава вече гледаш кога ще са готови.не си играй сега да махаш костилките .после като ги разбъркваш те сами си падат на дъното.после ако ще го караш материала на казанджиия най мапредпрехварли матетиала в друг бидон ,костичките са на дъното като стигнеш до тях ги прециди през нещо .ако нямаш едра мрежа пластмасовите касетки вършат работа.не се шашкай не е философия само гледай материала да не е гъст че после ще трябва вода да слагаш и ако не си направиш прецемка с обема да ти артише материал.
За аромат ме посъветваха половин кило сушени сливи в бидона с ракията 1 месец докато отлежава. Било трик на винпромите да продават прясна сливова за отлежала, не знам вярно или не.dantho.mihov написа: И в двата случая качеството си беше прилично, като изключим загубата на аромат.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
При плодовата ракия,аромата се отваря когато ракията е към 40-43*.
Ако е по-силна,трудно се усеща,да не кажа ХИЧ.
И още,сливата я сварявам в обикновен казан,ако я минеш през модерните,
не чакай аромат.Там излиза спирт.
И още,като събереш прясната ракия в един бидон,преди да я разредиш,
пусни И вибратора за рибките за 4-5 дена,много бързо премахва миризмата
на казана.
Ако е по-силна,трудно се усеща,да не кажа ХИЧ.
И още,сливата я сварявам в обикновен казан,ако я минеш през модерните,
не чакай аромат.Там излиза спирт.
И още,като събереш прясната ракия в един бидон,преди да я разредиш,
пусни И вибратора за рибките за 4-5 дена,много бързо премахва миризмата
на казана.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2581
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Момци, и при мен градинката е също като при капитан Киро! Доматите зелени, пипер, патладжан са шарено, някои цъфтят, другите са по 30см. високи. Тиквичките и краставиците обаче плододават добре! И аз съм турил вече два бидона с "матриал", ама джанка, слива, круша и грозде таз година има много, та ще има и Светена вода! С изключение на снегът по време на цъфтежа на черешите и вишните, който порази реколтата от тях, другото си е направо ОК за сега! Дано да няма градушки, че градинката я защитавам с мрежа, но дръвчетата няма как! А правете мезета, та да си правим дегустациите на ракийките с вкусотии в буркани и гърнета! Готов съм и на бартер:-гъби срещу морски деликатеси! А ако някой наобиколи яз. Сопот ще ми е драго да ми гостува!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- chirusa_bg
- учете се от него
- Мнения: 7798
- Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Тази година имам засадени няколко дръвчета покрай блока.
Всичките ги преебаха мангалите при косенето.
Другата година пак...
Имам и 4 слънчогледа. Още малко и ще си направя кюспе от семките, а от кюспето - гръцки шарани.
Всичките ги преебаха мангалите при косенето.
Другата година пак...
Имам и 4 слънчогледа. Още малко и ще си направя кюспе от семките, а от кюспето - гръцки шарани.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.