Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Относно Сайта РазниЗа всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Шишето е 11 литра,захар 400 гр,
Мед 3 лъжици,чаени,сръбски ябълки,
И мая 100 гр,оригинал.
Седят плътно до парното,отдолу кърпа.
Вчера вечерта го сложих,бърках го сефте,
И от долу помътня вече.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Мир любов и щастие за всички
Риболовци.
Риболовци.
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2581
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Дончо, става бе, не си ли пробвал калвадос? То верно, че купешкият е 38 градуса де. Там където ми е рибарската колиба имам съседи дето търсят и събират даже нападали киселици! Твърдят, че от киселиците ставала по-хубава от нормалните селски ябълки. Имам даже един дето си е направил механична мелница и преса с хидравлика от камион, та той си налива направо сокът за ферментация. Аз там си пресовам ябълков сок и го стерилизирам в шишета и буркани, като безалкохолно. Литър ми излиза под 20ст. Не съм залагал за ракия, че нямам още достатъчно ябълки, но съм пробвал съседско производство. Ми напълно приемливо, особено като няма урожай от сливи, праскови или кайсии, заради сланите по време на цъфтеж! При нас гроздето е много малко та никой не разчита на него.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- новобранец
- Мнения: 53
- Регистриран на: Чет Фев 18, 2010 12:22 am
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Някой да знае рецепта за чушки в бидон -от ония дето едно време ги правеха в Булгарплод ?
-
- Модератор
- Мнения: 3646
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Не съм по ракиите. Силен съм в етеричните масла и биологично активните вещества - там доста разработки имах като млад.Don4o_62 написа:Данчо, а защо от ябълки не става качествена ракия ...
Мисля, че някой беше правил ябълкова ракия, но ми е мътно от към спомен. Май бяха братушките от Русия.
И все пак отговора се крие в това, че захарите са много сложни химични съединения. Затова и ги наричат полизахариди.
Ферментира на ракия само Захароза-та. Вероятно в Ябълката е в много ниско съдържание, за да не става. И там е грешката на доста народ, че слагат в бидона всякакъв окапал от дървото плод с цел повечко материал.
Захарта от магазина е в чист вид Захароза. Разгражда се на Фруктоза и етилов алкохол. При диабетиците организма не може да стори това и подслаждат с Фруктоза.
Диня-та например съдържа само Фруктоза и от нея ракия не става. Всеки от вас може да се басира и да спечели баса.
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
дончо ,да ти кажа ,от ябълката си става хубава ракия,особенно от синапка,но пробемите са няколко.малко пуска ,трябва да се реже или на ярмомелка да се смели ,но тогава има опасност пък да загори.повечко вода и съоответнно захар трябва да се слагат,и мисля че не е рентабилно.но който е закъсал от към ракия ,ще си свари.през тази година ,при такъв болук от сливи ,,да вариш от яббълки ,не сериозно ми се вижжда.е там животнните да ги ядатDon4o_62 написа:Данчо, а защо от ябълки не става качествена ракия,не че не става ама пак не ставало както трябва,сигурно има нещо дето не удисва,есента и при мен много ябълки ама на времето някой ми каза, че нищо не ставало и се отказах
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- Don4o_62
- учете се от него
- Мнения: 5612
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
- Местоположение: гр.Асеновград
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
ето това е отговор и на мен един ми го казваше нещо подобно ама по народному и много не разбрах ,ама вече разбрах че не става и точка, ябълки само ще ядем и правиме оцетdantho.mihov написа:Don4o_62 написа:Данчо, а защо от ябълки не става качествена ракия ...
И все пак отговора се крие в това, че захарите са много сложни химични съединения. Затова и ги наричат полизахариди.
Ферментира на ракия само Захароза-та. Вероятно в Ябълката е в много ниско съдържание, за да не става.
Захарта от магазина е в чист вид Захароза. Разгражда се на Фруктоза и етилов алкохол.
Диня-та например съдържа само Фруктоза и от нея ракия не става. Всеки от вас може да се басира и да спечели баса.
вече и мойте мушмороци взеха да падат полека , явно от печката и оцетената гъба както ми каза
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Ся,за ракията от ябълки: - баща ми навремето почти всяка година правеше,
режеше на ситно ябълката,маха и семената,после ги вареше в една голяма тенджера,
после в бидона,и вода и захар 100/20 - и излизаше добра ракия.
Ама седнах за друго да пиша - за оцета.
Ами готов съм вече.
Малко и фото ще приложа,да си верваме де.
Първо се чудех,как ще намеря гъбата,ама като погледнах бурканите,
тя най-отгоре и ме чака
Лесно я събрах с едно бурканче
Допълних бурканчето с оцет
и го настаних в дъното на хладилника,догодина да почна вече по лесния начин да правим оцета.
Оцета наистина си излезе мътен,както го казваха по сайтовете.
Пак по препоръка,сложих и по половин лъжичка лимонтозу,уж за да се избистри,ама
това ще го разбера след седмица - иначе стана силен оцет,и ароматен.
Общо време,абе къде 50 дена май отидоха.
Весела коледа на всичкото агромъченик - не се огъвайте,пунта е да сме постоянни
в земеделието.
режеше на ситно ябълката,маха и семената,после ги вареше в една голяма тенджера,
после в бидона,и вода и захар 100/20 - и излизаше добра ракия.
Ама седнах за друго да пиша - за оцета.
Ами готов съм вече.
Малко и фото ще приложа,да си верваме де.
Първо се чудех,как ще намеря гъбата,ама като погледнах бурканите,
тя най-отгоре и ме чака
Лесно я събрах с едно бурканче
Допълних бурканчето с оцет
и го настаних в дъното на хладилника,догодина да почна вече по лесния начин да правим оцета.
Оцета наистина си излезе мътен,както го казваха по сайтовете.
Пак по препоръка,сложих и по половин лъжичка лимонтозу,уж за да се избистри,ама
това ще го разбера след седмица - иначе стана силен оцет,и ароматен.
Общо време,абе къде 50 дена май отидоха.
Весела коледа на всичкото агромъченик - не се огъвайте,пунта е да сме постоянни
в земеделието.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
При мене,ябълката пада от кората,
И напълних няколко буркана,прецеден
Материал,като му сипах и от кашата
По 5 лъжици.
Резнаха нови 5 ябълки,да допълня при
Стария материал,да втасват,и допълних с вода и 100 гр захар.
Така ще имам различен материял.
И напълних няколко буркана,прецеден
Материал,като му сипах и от кашата
По 5 лъжици.
Резнаха нови 5 ябълки,да допълня при
Стария материал,да втасват,и допълних с вода и 100 гр захар.
Така ще имам различен материял.
Мир любов и щастие за всички
Риболовци.
Риболовци.
-
- Модератор
- Мнения: 3646
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Уф Кирчо, дано си сложил малко лимонтозу, че става зян.
Защо ли ? И аз се чудя на такива съвети.
Влагаш в натурален здравословен оцет лимонена киселина създадена по химичен път. Сиреч - химикал.
Лимонтозу-то избелва и служи и като консервант. Чак в брашното вече го влагат, за да е снежно бяло и да е устойчиво на плесен.
Никога не съм го слагал на нашия си оцет. Пък години сме си правили. Прецеждаме през няколко ката тензух и готово. Поизбистря се някъде към 7-8 -ми месец.
Иии пий го разреден с вода, че в началото ще има мръщене.
Хайде, Честита ви Коледа !
Защо ли ? И аз се чудя на такива съвети.
Влагаш в натурален здравословен оцет лимонена киселина създадена по химичен път. Сиреч - химикал.
Лимонтозу-то избелва и служи и като консервант. Чак в брашното вече го влагат, за да е снежно бяло и да е устойчиво на плесен.
Никога не съм го слагал на нашия си оцет. Пък години сме си правили. Прецеждаме през няколко ката тензух и готово. Поизбистря се някъде към 7-8 -ми месец.
Иии пий го разреден с вода, че в началото ще има мръщене.
Хайде, Честита ви Коледа !
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Данчо,мислех по една чаена лъжичка да сложа на около 2л оцет,
ама преди да обърна лъжичката,доста мислех,аджаба как ще го избистри ?
И сложих по 1/4 от лъжичката.Кво като не е бистър,то утайката си е от натурална ябълка,
не е някакъв външен боклук.
ама преди да обърна лъжичката,доста мислех,аджаба как ще го избистри ?
И сложих по 1/4 от лъжичката.Кво като не е бистър,то утайката си е от натурална ябълка,
не е някакъв външен боклук.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
А за много години ве земеделци.
Сега за оцета - след НГ го метнах,една лъжица оцет,една малка лъжичка мед,
разтворено в 200мл топла вода,всяка сутрин първо с това започвам.
Резултат - триглециридите от 4,7 подържано от години,
паднаха на 2,01.Изследванията са правени в началото на март.
толкова за този "казус".
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Почват новите въпроси,че времето взе да се събужда.
Имам един приятел на 73г,ветроходец,бизнесмен,и домашен земеделец
като нас.че на приказка ме светна на един чалъм.
– като изляза в морето,навътре си пълня 2 / 10л туби с морска вода,
после с нея си пръскам градината,няма белокрилка,няма въшки по дръвчетата.
Няма начин да не му вярвам,че като го гледам,
е много по-здрав от мен,направо си е младеж за годините си.
И почти всичко сам си отглежда.Като хоби му е,както и морето.
Почвам с въпросите сега:
- морската вода е със соленост 16-17%.
???? - ако се пръскат овошките примерно,по време на цъфтеж,
каква е опастноста от дефекти ?
Идеята ми е,като видя,че може утре да има слани,предния след обед
да напръскам с такъв разтвор овошките,мисля че като почне сланата,
полепналата сол ще я разтвори още в началото,а то след 2-3 часа вече
си почва деня,и опастноста от измръзване отминава.
Чакам акъли,че понякога съм буден в 3-4 часа,веднага ще измия с вода
овошките,ама баш като се налага,ще съм труп,и няма да я хвана сланата.
Или ще я хвана,амааааа - само с поглед.
Сега за оцета - след НГ го метнах,една лъжица оцет,една малка лъжичка мед,
разтворено в 200мл топла вода,всяка сутрин първо с това започвам.
Резултат - триглециридите от 4,7 подържано от години,
паднаха на 2,01.Изследванията са правени в началото на март.
толкова за този "казус".
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Почват новите въпроси,че времето взе да се събужда.
Имам един приятел на 73г,ветроходец,бизнесмен,и домашен земеделец
като нас.че на приказка ме светна на един чалъм.
– като изляза в морето,навътре си пълня 2 / 10л туби с морска вода,
после с нея си пръскам градината,няма белокрилка,няма въшки по дръвчетата.
Няма начин да не му вярвам,че като го гледам,
е много по-здрав от мен,направо си е младеж за годините си.
И почти всичко сам си отглежда.Като хоби му е,както и морето.
Почвам с въпросите сега:
- морската вода е със соленост 16-17%.
???? - ако се пръскат овошките примерно,по време на цъфтеж,
каква е опастноста от дефекти ?
Идеята ми е,като видя,че може утре да има слани,предния след обед
да напръскам с такъв разтвор овошките,мисля че като почне сланата,
полепналата сол ще я разтвори още в началото,а то след 2-3 часа вече
си почва деня,и опастноста от измръзване отминава.
Чакам акъли,че понякога съм буден в 3-4 часа,веднага ще измия с вода
овошките,ама баш като се налага,ще съм труп,и няма да я хвана сланата.
Или ще я хвана,амааааа - само с поглед.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
За много години Киро.
Те моя втори оцет,първия го бутилирах
Отдавна.
По въпроса ти,не съм земеделец. Значи много съм доволен от първия,
Та пак съм сложил до парното.
Те моя втори оцет,първия го бутилирах
Отдавна.
По въпроса ти,не съм земеделец. Значи много съм доволен от първия,
Та пак съм сложил до парното.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Мир любов и щастие за всички
Риболовци.
Риболовци.
- Don4o_62
- учете се от него
- Мнения: 5612
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
- Местоположение: гр.Асеновград
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Киро,казаха ми друг номер със солена вода,но за друго,става въпрос за остатъчния расол от зелето,ако имаш по градината плевели дето не ти трябват или не можеш се справиш се поливали с расола и ставал мор,та що не и разреден да се пръска за вредители по дърветата
утре ще кача 2 туби на вилата,че имам едни гадни саморасли люляци дето няма отърване,та ще ги почерпя със зелев сок
утре ще кача 2 туби на вилата,че имам едни гадни саморасли люляци дето няма отърване,та ще ги почерпя със зелев сок
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти
-
- Модератор
- Мнения: 3646
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
По време на цъфтеж - НЕ !
Защото солта ще убие тичинките и плодника на цветчетата. А без тях няма плод.
Има и още един вторичен ефект. Пчелите бягат от сол и няма да опрашват. И пак няма да има плод.
За сланата е вярно. Дори ефекта е по-добър от пушека /дим/. За второто някои трябва да знаят за какво иде реч.
Недостатъка на морската вода е само един - при алкални почви ги прави още по-алкални. Такива почви в повечето случаи са тъмни, черни, с хубава фина ронлива структура. Чернозема е такъв. Лек за това е торене с амониев нитрат /селитра/. Торът е с кисел характер и неутрализира солта. Дозата с една трета по-висока.
Защото солта ще убие тичинките и плодника на цветчетата. А без тях няма плод.
Има и още един вторичен ефект. Пчелите бягат от сол и няма да опрашват. И пак няма да има плод.
За сланата е вярно. Дори ефекта е по-добър от пушека /дим/. За второто някои трябва да знаят за какво иде реч.
Недостатъка на морската вода е само един - при алкални почви ги прави още по-алкални. Такива почви в повечето случаи са тъмни, черни, с хубава фина ронлива структура. Чернозема е такъв. Лек за това е торене с амониев нитрат /селитра/. Торът е с кисел характер и неутрализира солта. Дозата с една трета по-висока.
- Don4o_62
- учете се от него
- Мнения: 5612
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
- Местоположение: гр.Асеновград
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Данчо,дай съвет с какво да си захрана чесъна,поникна половин пръстче и така си седи за седмица да е дигнал...нищо,та си мисля или селитра или оборски тор, ама не ми се мъкнат чанти с тор а селитрата е нитрат, та ни това ни онова май ще го оставя квото стане,но пък ми е жал,че е от екологичен селски и чист български модел
почвата ми е полуваровита,смисъл слаба, та иска захранка някаква
почвата ми е полуваровита,смисъл слаба, та иска захранка някаква
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти