За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5612
Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
Местоположение: гр.Асеновград

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Don4o_62 »

Преди 3 мес. сложих ябълки,1 кг. захар и 200 гр. натурален оцет за мая,всеки ден го обръщах,вреше по малко и сега още ври,но нещо не искат да падат ябълките долу,кога ще стане тоя оцет ако изобщо стане,та някой по запознати да кажат къде греша,почна да киселее леко, но вече 3 месеца не превира,трябвало ябълките да паднат долу ама кур..а му,седят си горе,ето и снимка на тубата с матеряла който е мътен вече
Photo-1216.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3646
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Don4o_62 написа: ... да кажат къде греша ...
Поставя се "гъбата", наричат го още "майка" от стария оцет.
Ако е натурален ябълков оцета, се поставя не филтриран, защото в него има частици от гъбата.
Инак и така ще стане, но процеса е доста по-бавен. Отнема около половин година.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2581
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Диканаров »

Дончо, аз меля ябълките и след това наливам на 10 кг. ябълки 10 л. изворна вода и 1кг. мед или захар! Първата година ми отне 3 месеца при три бъркания на ден додето падне ябълковата трица! Следващите години слагах ябълковата оцетна гъба от предното производство в мляният материал и времето се съкрати на половина! И в момента имам ябълков оцет, който се поизбистря, но никога не съм го виждал още бистър! Все си мътнее! Но това си е и доказателството, че е натурален! А и да ти напомня, че трябва да оставяш по сантиметър-два от мътока на дъното на шишетата, където се формира оцетната гъба, за да не остане на сухо и да умре!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5612
Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
Местоположение: гр.Асеновград

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Don4o_62 »

кума ми я даде тая рецепта и каза че ще стане,ама трябвало на топло,относно меленето го говорехме ама нещо не са очаровани че не ставал качествен,с парчета по бавно по добре ставал,ами ще го чакам пък когато стане,ама понеже се научих да пия 1 лъжица сутрин на гладно за здрав дух,тяло и к... :D та буркана дето ми дадоха взе да свършва :(
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14443
Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от lusienn »

Аз пазя малко от на Кирил Велики,
Бог да го прости .

За мая,но не съм правил още.

Тия дни ще сложа и аз.
IMG_20161203_175943.jpg
Жалко че си отиде,без време.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3646
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Don4o_62 написа: ... та буркана дето ми дадоха взе да свършва :(
Дончо, ей ти идея :
Вземаш още един буркан не филтриран на заем и го сипваш в материала вместо да го пиеш.
След към два месеца ще имаш готов оцет да върнеш взетото и да си пийваш от него.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Здрасти земеделци...
Абе още в началото щях да се обадя,ама мойто в последно време става–
на всяка манджа меродия.
И аз се запалих по този оцет,не за друго,ама много ябълка тази година,а жълтата
ми превъзходна,въпреки че И скубах с две ръце плодовете докато бяха малки,
пак беше отрупана .Въпреки честото поливане,останаха дребни,но поне бяха
много сладки.
И като ги събра бабата,ги нарязах набързо.
Изображение

Сега: - това нещо го оставих да потъмнее няколко дена,като всеки ден си го бърках.
После 400гр захар на буркан,и колкото вода поеме.
Изображение

И пак после,според напътствията на добри хора от Гугъла,
тензуха на врата на бурканите и на топло,
Демек до радиатора,ама и отдолу има подово,че и там ги топли.
Като четях вашите премеждия,днес ги погледнах - май се получават нещата.
Изображение

Често,само една седмица ги бърках,и то бабата като ме подсети - хич не са ми на акъла
тези буркани,имам много други дертове.
Ами може до НГ да имам оцет - гъба не съм слагал,няма откъде да взема.

Дончо,вместо оцет,аз всяка сутрин си поркам сока на половин лимон в 200гр топла вода.
Обаче ми казаха,че ако ползваш този оцет,задължително с една лъжичка мед,че е силен
и създава проблеми на стомаха след време.
Аре гледайте си празниците. :lol:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5612
Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
Местоположение: гр.Асеновград

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Don4o_62 »

Киро,те твойте са приказка,направо са си станали :D а моя не става че го бях сложил в една метална тава и отделно на циментов под,та му е било студено :lol: но става полека,къде ще иде :D
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Don4o_62 написа:Киро,те твойте са приказка,направо са си станали :D а моя не става че го бях сложил в една метална тава и отделно на циментов под,та му е било студено :lol: но става полека,къде ще иде :D
Дончо,"майсторите" предупреждават настойчиво,като бъркаш материала,
да е с дървена лъжица.И в никакъв случай с метална.
Нямам си идея защо,ама го спазвах това.
И казват при температура 25-30*,при мен е по-малко,ама не е под 20.
В тази алуминиева тава материала стоя само в първите 3-4-5-6 дена ( не ги броях де),
че по лесно се бъркаше.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5612
Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
Местоположение: гр.Асеновград

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Don4o_62 »

не се изразих правилно,матряла си е в пластмасовата туба а отдолу лежи на тавата,че като кипи да не олива по пода,сега му сипах утаената гъба от оригинала и тубата я сложих зад печката,като периодично обръщам тубата няколко пъти и ври като младо вино,ще стане няма лабово
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3646
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

КИРО написа: ... да е с дървена лъжица.И в никакъв случай с метална.
Нямам си идея защо,ама го спазвах това.
Ще ви отговоря и на този въпрос, въпреки, че някои се сещат защо. Само за обща информация.
Натуралния оцет е едно от малкото останали производства от време оно. Технологията не се е променила.
Но тогава основните прибори са били от дърво и алуминий.
Алуминия знаете, много бързо се руши и отдава от себе си атоми в материала. Затова и потъмнява /окислява се/ .
Иначе без проблем можеш да бъркаш със стомана нераждъвейка, но няма нужда - дървото е по-достъпно.
На Дончо - Браво ! Ще си има Натурален оцет.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

dantho.mihov написа: На Дончо - Браво ! Ще си има Натурален оцет.
Ехееее,днес за нещо влязох при бурканите,и леко ми лъхна на оцет,
ама още не са паднали напълно ябълките,
ще чакам де,това много го умея. :lol:

Данчо,абе от череши дали няма да се получи ? :smt017
Дюли,праскови,круши,дренки ???????

Тая година изтървах риболова,а морето стана направо чорба,
ама не мисля повече да се излагам така,тъй че,
оцета при мен много ще върви. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3646
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

КИРО написа: Данчо,абе от череши дали няма да се получи ? :smt017
Дюли,праскови,круши,дренки ???????
Тц, не стават. Просто всички плодове съдържат плодови киселини в различна концентрация. Но са и различни химични съединения. Единствено от нашите родни плодове Ябълка и Дюля са с подходящите химични съединения. Но пък Дюля-та съдържа прекалено много Пектин. До такава степен много, че се образуват малки твърди зърна в месестата им част. И този пектин пречи да се образува оцет. Той просто консервира.
Виж, за конфитюри пектина е нужна съставка. И там е силата на Дюля-та.
В натуралните и скъпи конфитюри се използва Дюля, а в евтините - Пектин.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Благодарско за отговора бат'Данчо,човек винаги научава нещо ново от теб. :supz:
Дюлята ми е едра,малко късно зрее,и тъкмо като започне да пожълтява,почва да гние
и пада плода.Бабата ги събира,изрязва здравото и на компот,малките после от дюлята почват
да изпразват бурканите.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5612
Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
Местоположение: гр.Асеновград

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Don4o_62 »

Данчо, а защо от ябълки не става качествена ракия,не че не става ама пак не ставало както трябва,сигурно има нещо дето не удисва,есента и при мен много ябълки ама на времето някой ми каза, че нищо не ставало и се отказах
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”