Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Къмпингуване ЕкипировкаТиган за огън
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: Тиган за огън
Това е нещо страхотно.Колегата ми е член на офроад форума и от там си набави така наречения "ТАЛАНДАР".То като гледаш само снимки даа ти потекат лигите,но имахме щастието да го пробваме и ние....малииииииииииииииии страхотия,много вкусно.
Прави се от дискова брана и за предпочитане е да е 55 см в диаметър,по удобно е когато се пече и пържи едновременно.
Прави се от дискова брана и за предпочитане е да е 55 см в диаметър,по удобно е когато се пече и пържи едновременно.
Re: Тиган за огън
И аз съм готов с дисковата брана.Скоро ще кача снимки на моя модел.
Всеки ден, в който не си на риба или на лов, е загубен! Ъ. Хемингуей
- nicko67
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 201
- Регистриран на: Вто Апр 21, 2009 10:15 am
- Местоположение: ГАБРОВО
Re: Тиган за огън
Аз валандъра, както го кръстиха в другия форум, го ползвам от миналата година и се уверих, че няма по-вкусни ястия от приготвените на него.Ето ви и малко снимки за размисъл.
Тук го ползваме за пържене на мекици и риба на фазанарията на Копринка Със сгаваемата поставка го транспортирам захлупен върху резервната гума на колата и не заема никакво място при и без това многото багаж.Предимствата пред обикновените скари на въглени са в това, че не се чака да се сгори жарава за да се пече върху нея.Печенето става веднага щом се запали огъня под валандъра.Другото което е-на скарата не можеш да си опържиш картофи или риба а трябва да носиш допълнително тиган или плитка тенджера.И най-важното е ненадминатият вкус който се получава поради приготвянето на продуктите на жив огън с пушек.
Тук го ползваме за пържене на мекици и риба на фазанарията на Копринка Със сгаваемата поставка го транспортирам захлупен върху резервната гума на колата и не заема никакво място при и без това многото багаж.Предимствата пред обикновените скари на въглени са в това, че не се чака да се сгори жарава за да се пече върху нея.Печенето става веднага щом се запали огъня под валандъра.Другото което е-на скарата не можеш да си опържиш картофи или риба а трябва да носиш допълнително тиган или плитка тенджера.И най-важното е ненадминатият вкус който се получава поради приготвянето на продуктите на жив огън с пушек.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Re: Тиган за огън
Ето обещаните снимки. Чакаме да се оправи времето и ще го пробваме. Краката нарочно са оставени на резба, за да може да се разглобяват лесно и да не заема място.
Всеки ден, в който не си на риба или на лов, е загубен! Ъ. Хемингуей
Re: Тиган за огън
Ето го в действие:
Ето го и резултата:
Ето го и резултата:
Всеки ден, в който не си на риба или на лов, е загубен! Ъ. Хемингуей
- emo vasilev
- сериозен играч
- Мнения: 1943
- Регистриран на: Пон Окт 02, 2006 8:05 pm
- Местоположение: Перник
Re: Тиган за огън
Наистина уникално приспособление - имал съм щастието да ползвам едно такова , правено в Сърбия и съм страшно доволен .Който не го е пробвал не знае за какво става въпрос !
Ще трябва и аз да мисля нещо по въпроса , щото новия сезон започва .
Ще трябва и аз да мисля нещо по въпроса , щото новия сезон започва .
Re: Тиган за огън
Сготвеното е неповторимо, особено ако сме сред природата или на вода всичко е вкусно!Мечтая си да опъна един шаран за проба.Пък ако е късмет ще пусна и снимки!Поздрави на всички!
Всеки ден, в който не си на риба или на лов, е загубен! Ъ. Хемингуей
- emo vasilev
- сериозен играч
- Мнения: 1943
- Регистриран на: Пон Окт 02, 2006 8:05 pm
- Местоположение: Перник
Re: Тиган за огън
Може и друга риба - опитай тази рецепта с платика или каракуда и ще видиш за какво иде реч.Почти във всички случаи сърбите използват за мазнина свинска мас .Уловката е да регулираш огъня така че , да не запалиш маста .
Картофите също са много вкусни -
Картофите също са много вкусни -
Re: Тиган за огън
На това му викам аз колегиалност и споделяне на рецепти и опит!Благодаря колега! Ще се пробва при първия успешен риболов!Ако някой има подобни снимки нека ги пуска печелят всички!
Всеки ден, в който не си на риба или на лов, е загубен! Ъ. Хемингуей
- майсторчето страхил
- сериозен играч
- Мнения: 1357
- Регистриран на: Съб Яну 12, 2008 5:32 pm
- Местоположение: В.ТЪРНОВО
- panddov
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 207
- Регистриран на: Чет Окт 15, 2009 7:55 pm
- Местоположение: гр.Плевен
Re: Тиган за огън
Изглежда много добре,но искам да попитам...как се справяте с ръждата или корозията по страната която пържи или пече?Все пак това е желязо,пък и по-специално да е...
- emo vasilev
- сериозен играч
- Мнения: 1943
- Регистриран на: Пон Окт 02, 2006 8:05 pm
- Местоположение: Перник
Re: Тиган за огън
При по често използване мазнината не позволява да избие ръжда , ако това обаче се случи дърпаш една телена четка ,един сух парцал и мяташ в огъня да обгори .
- panddov
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 207
- Регистриран на: Чет Окт 15, 2009 7:55 pm
- Местоположение: гр.Плевен
Re: Тиган за огън
Интересно... Някъде трябва да имам един тиган от чугун,спомен от гурбета в СССР едно време,ако не става ще пробвам с диска от брана баща ми е скътал 1-2 на село.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Тиган за огън
Не си играй ве - само
или с парче сланина.
Може и с един обелен лук да го нацапаш след като добре загрей,emo vasilev написа:.......... мяташ в огъня да обгори .
или с парче сланина.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- nicko67
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 201
- Регистриран на: Вто Апр 21, 2009 10:15 am
- Местоположение: ГАБРОВО
Re: Тиган за огън
Точно така както е казал колегата Киро по-горе.След заварката, с ъглошлайфа с диск със шкурка го лъскаш целия докато се покаже метала.Слагаш го на огъня и палиш здраво докато посинее.След това вземаш парче сланина и започваш да мажеш и обираш праха.После намаляш огъня защото при силен огън мазнината изгаря и не се задържа по повърхността.Вземаш глава лук, режеш на две и започваш да го търкаш с нея.Така се получава оксидация по повърхнината и след това не загаря и не лепне.Успех!!!
След използването само налей вода докато е горещ и мазнините изплуват върху нея.Забърсваш го с чист парцал след това и в чувала готов за следващия път.
След използването само налей вода докато е горещ и мазнините изплуват върху нея.Забърсваш го с чист парцал след това и в чувала готов за следващия път.