английски риболов-мач,техники

Модератор: Paublo_Eskobar

Потребителски аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8212
Регистриран на: съб сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Контакти:

английски риболов-мач,техники

Мнениеот butnik » чет юли 31, 2008 7:51 pm

Понеже все се споменава в някоя тема която косвенно е свързана с това -ето споделяйте кой ,как лови с какви плувки,утежнения,влакна ,куки и с една дума всичко съществено.Аз ще по напиша малко по-късно.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....

английски риболов-мач,техники

РекламаПотребителски аватар
георгиев59
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 607
Регистриран на: пон фев 26, 2007 5:21 pm
Местоположение: Пловдив Тракия
Контакти:

Re: английски риболов-мач,техники

Мнениеот георгиев59 » чет юли 31, 2008 8:55 pm

За разлика от другите видове английският риболов не изисква толкова допълнителрно аксесоари, както например риболовът с щека. В същото време с англрийската система стават достъпни такива места на водоема, каквито не могат да се достигнат по друг начин. Както и другияте видове риболов английският изисква време за усвояването му. Точно тук риболовецът се обръща за помощ към спортистите. Все пак мачовият рибол често печели на състезания. От какво да се изхожда подбирйки мачова пръчка и макара за английски риболов. Както при другите видове риболов пръчките за английски се делят на различни класове, осножвното от които е тежеста на изхвърляне. Леките пръчки имат изхвърляща тежест до 10 гр и се ползват за близки разстояния, средният клас е за ваглери до 25 гр, а за тежък клас се смятат пръчки с изхвърляща тежест до и повече от 35 гр. Всички от тези класове се делят на подкласове по строй и дължина.

Какво да се подбере зависи основно от риболова, който ще практикуваме. Най-често се ползват мачови пръчки от 3.60м до 4.50м. Това се определя от дълбочината на водоема. Ако тя е по-голяма от дължината на пръчката монтираме подвижна система за риболов. Фиксираният ваглер обаче е по-чувствителен.

Макарата за английски риболов

Първо трябва да се прецени работата на аванса. Мекият аванс позволява да се ралботи с тънки влакна, а от това зависи доаличшното ш тжчнжсто но зоматони. Авансът трябва да работи беизотказно при замятане и при вадене на риба. Оборотите на макарата не са толокова важни. Бавнооборотната макара даже донякъде е по-добра, тъй като при два накривозакачени червея няма да се получи оплитане на повода. Това не важи за съсктезанията, където всяка секунда е ценна. За английски риболов е добре да се ползват мачови шпули за макарата.. Двете основни изисквания независимо от цената и лагрите на макарата са мек аванс и равно навиване на кордата, което позволява да се работи с тънка корда. Най-добре е кордата да бъде специална потъваща. Това разбира се не е абсолютно задължгително. Всяка корда може да бъде потъваща, ако преди риболов бъде добре почистена.

Ваглерите

По-голяма част от качествените ваглери са изработени от пауново перо и балза. Някои от ваглерите имат регулируема тежесет, закрепена на кила под формите на шайби. При необходимост част от тези тежести може да бъде премахната и да се премести върху кордата. Наличието на балза дава възможност да се съхрани баланса между плаваемоста и отежняването на ваглера, като същевремено го остава в нормални размери. Добре е да се ползват ваглери със сменяеми антени, които позволяват да се работи по прецизно в различно време. Жълтият цвят се вижда много добре в сянка или при отражение на отсрещния бряг. За чиста вода и нормално време е подходяща червена антена, а когато слънцето е срещу очите ви или повърхноста на водата е накъдрена за предпочитане е черна антена. Ако антените не се сменят или нямате подходящ цвят можете да боядисате плувката с бои за плувки или водоустойчиви флумастери.

Нещо още за монтажа на линията

Съществува един парадокс при английския риболов. От една страна за риболов на голяма дистанция трябва да се ползва тънка корда, тъй като тя осезаемо увеличава далечноста на хвърляне. От друга страна обаче тя може да не издържи натоварването на тежкия ваглер. За да се избеугне тази аномалия аз правя следния трик. Правя цялата линия на корда 0.18, която е с дължина около 7-8м, която привързвам към оосновното влакно 0.12-1.14мм. Така натоварването при замятане пада върху делебото влакно, а тънкото позволява далечно замятане. За повод трябва да се ползва изключително качествена корда, за да няма изненади. Аз ползвам поводи с размер 0.10-0.12мм. Според мен няма смисъл да се работи с по-тънкси влакна.

Куките за риболов

Те зависят основно от стръвта, на която ще се лови. Те категорично трябва да са здрави и много добре заточени. Забелязал съм, че ако куките са добре заточени, дебелината им не е от особено значение. Не е пропоръчително да се ползва вердевас за стръв при английски риболов, тъй като при замятане натоварването върху куката е доста голямо и има вероятност стръвта да падне. Според мен за нормални риби кука с големина № 16 е напълно нормална. Поводът е с дължина около 40 см и при по-голяма кука може да имате серия празни кълванета. С малката кука това е изключено. Е, налага се да ползваме кукоизваждач, но по-добре рибата да е наша, нали?. Поводът зависи от много неща, но като правило зда шаран поводът е значително по-дълъг 60-80 см, за каракуда около 30 см. Не забравяйте задължително да монтирате малък вирбел между повода и основното влакно. Той ще ви спаси от оплитания.
Това е цитат от"на плувка и дъно"
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???

Потребителски аватар
svsh
новобранец
новобранец
Мнения: 36
Регистриран на: чет фев 07, 2008 2:15 pm
Местоположение: Шумен

Re: английски риболов-мач,техники

Мнениеот svsh » чет юли 31, 2008 9:34 pm

ето няколко схеми на монтажи на фиксиран ваглер както и английския и италиянски монтаж на слайдер (ваглер който носи повече тежест от собсвената си) от миналогодишното световно, което италиянците спечелили именно с този монтаж
италиянския монтаж го видях на живо как работи, гледах как един колега работеше с него като дълбочината беше 5+ метра,
с нетърпение чакам почивен ден за да го тествам
Изображение ИзображениеИзображение

като използваше същата схема с оплетеното влакно и за подвижния ваглер, целта на оплетеното влакно е да се избегнат оплитанията (стой като тел направо :shock: )

неизмено при мач риболова са прашките за захранване както и маркера за влакното
другото важно при този тип риболов и можеби едно от най-трудните моменти при него е измерването на дълбочината

Потребителски аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8212
Регистриран на: съб сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Контакти:

Re: английски риболов-мач,техники

Мнениеот butnik » пет авг 01, 2008 4:18 pm

Това с плетеното нещо не го разбрах.Аз имам плетено на фидера и изобщо не е твърдо. Не препоръчвам да ловите с такова.Линиите които си дал или по-скоро копирал,са стандартни,монтажа за фиксирания ваглер е малко по-различен от най-използвания,явно като е ползван на състезание е съобразен с някакви ситуации.Измерването на дълбочината става бавно,с помощта на сонда,най-удачна е на стонфо-лайт варианта.Може и със закрепена една съчма SSG,на куката.Замятате на дистанцията на която мислете да ловите,,хвърляте малко след нея,за да можете с два-три оборота на макарата да вкарате кордата под вода и да изпънете линията,с маркер бележите влакното над макарата,и започвате меренето,след като установите дълбочината,без да сваляте сондата,премервате дълбочината малко по-навътре,за да се ориентирате каква е дълбочината,дали има ръбове,дупка и ....,същата процедура я извършвате и пред точката която ще захранвате,ако намерите ръб или ямичка може да се ориентирате към това място за подхранване.Доста сложно изглежда,отнема 10 мин.но може да ви донесе голям успех при риболов.Изобщо правилното премерване на дълбочината гарантира и по-нататъшните ви успехи.Захранването се извършва с прашка,топките които ще изстрелвате трябва да са с еднаква големина,разпъвайте ластика с еднаква сила да вкарвате топките във възможно една точка.Ползвайте маркови катапулти,на Дренан,Стонфо,Колмик,Вега,изпускам някоя фирма,ама и тези ще ви свършат работа.На Дренан катапултите са с различна далекобойност и са най-доброто което съм използвал.Навивайте само изпитани потъващи влакна,ползвайте и спрей за потъващо влакно на Сенсас,ако не ви се дават 15лв,разредете веро в пулвелизатор на 10 замятания пръскайте влакното на шпулата.Мачовите влакна са с по-малка разтегливост за да подсичате по-добре при голяма дистанция.Ще гледам скоро да кача и снимки на най-използваните аксесоари при този риболоявче повечето неща ми са в бойна готовност в колата.Макарите за този вид риболов трябва да са с предавателно число не по-малко от 5 към едно,а моделите не по-малки от 2500 за Шимано или 30 за останалите марки.Избирайте дебелината на влакното според дистанцията и ваглерите с които ще ловите.С мача с тънко влакно може да се преборвате с доста едри екземпляри.Има още много да пиша ама ще отскоча за стръв,че утре смятам да си хвана някоя рибка.При нещо неясно си знаете-въпросче.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....

Потребителски аватар
svsh
новобранец
новобранец
Мнения: 36
Регистриран на: чет фев 07, 2008 2:15 pm
Местоположение: Шумен

Re: английски риболов-мач,техники

Мнениеот svsh » пет авг 01, 2008 5:00 pm

може би аз не се изразих правилно за оплетката, нямах предвид плетено влакно
а пресукано моя грешка :oops:
а целта е да се избегнат оплитания

Потребителски аватар
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него
Мнения: 7322
Регистриран на: ср дек 26, 2007 9:20 pm
Местоположение: гр. Карлово

Re: английски риболов-мач,техники

Мнениеот Бачо Илия » пет авг 01, 2008 5:23 pm

svsh написа:може би аз не се изразих правилно за оплетката, нямах предвид плетено влакно
а пресукано моя грешка :oops:
а целта е да се избегнат оплитания


Колега , това в елипсата ли е пресуканото?

Изображение
Изображение

Re: английски риболов-мач,техники

РекламаПотребителски аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1231
Регистриран на: чет яну 27, 2005 1:28 pm
Местоположение: St -Zagora

Re: английски риболов-мач,техники

Мнениеот Skorpi » пет авг 01, 2008 5:59 pm

На тая картинка нещо оливетката не ме кефи аз бих предпочел с по обтекаема форма :lol:
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение

Потребителски аватар
svsh
новобранец
новобранец
Мнения: 36
Регистриран на: чет фев 07, 2008 2:15 pm
Местоположение: Шумен

Re: английски риболов-мач,техники

Мнениеот svsh » пет авг 01, 2008 6:26 pm

колега точно там е пресуканото влакно.. размера е горе долу колкото дължината на слайдера

Потребителски аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8212
Регистриран на: съб сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Контакти:

Re: английски риболов-мач,техники

Мнениеот butnik » пет авг 01, 2008 9:20 pm

Оливетите за мач трябва да са с продълговата форма,сферичните са по-готини за близалки.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....

Потребителски аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8212
Регистриран на: съб сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Контакти:

Re: английски риболов-мач,техники

Мнениеот butnik » нед авг 03, 2008 6:27 pm

Ето и някои от аксесоарите необходими за английски риболов Изображениеспрей за потъваща кордаИзображениеняколко вида сондиИзображениеконектори за виксиран ваглерИзображениеолова които ползвамИзображениеантени за ваглериИзображениенякои от ваглерите миИзображениеоливети.Снимките са правени с мобилния ми телефон,малко са по-големи и не излиза всичко което съм снимал,ама става ясно какво съм снимал.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....

Още от naRiba.comВърни се в “Риболов на мач”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта