Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Рибите За рибите по света и у насДунавска скумрия
Модератор: emo vasilev
Дунавска скумрия
Колеги, пролетта почти дойде вече, а с това наближава и времето на една риба, за която малко се пише - Дунавската скумрия. Ще е интересно да се сподели кой как, кога, къде и на какво е успявал да излъже въпросната рибка... Предполагам ще е от полза на доста колеги, които имат възможност и желание да се позанимават и тази година с нея
Имах някакво усещане, че ти ще си първия, дето ще отговориш... Аз реших да питам, защото и аз нямам опит в улова й, а това което съм чувал и знам ми се стори недостатъчно за да го споделям. И на мен ми е интересно и всяка година я дебна напразно (още не съм успял да ида). Усилено твърдят, че успешносе лови с въдица, главно на на чепарета или малки въртящи се блесни, стига да нацелиш пасажа. Добри места покрай Видин били Ново село, Връв, Кошава, пристанчето на Дунавци... Дори мой познати от споменатите селца са ми казвали че пролетно време, когато почне да излиза се хващали (с въдица от брега) огромни количества - с чували Аз обаче не съм виждал някой да вади дунавска скумрия пред мен
- kriki
- научил се да хвърля
- Мнения: 145
- Регистриран на: Пон Яну 24, 2005 2:33 pm
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Толкова много хора съм разпитвал за тая риба - и всички знаят по нещичко, но никой не я е виждал на живо, а камо ли да я е ловил на въдица. Само мрежарите съм чувал да коментират колко много са били хванали от нея, колко вкусна била ... Иначе по книжките пише че на чепаре се ловяла. Друг е и въпроса , че не съм виждал някой да лови на дунава на чипаре, но може пък и наистина да се лови, както много хора например не знаят за михалцата, пък тя се лови, така може и да е с тази скумрия.
- atillas
- ще става разбирач
- Мнения: 302
- Регистриран на: Сря Мар 23, 2005 9:24 am
- Местоположение: Sofia
Re: Дунавска скумрия
при нас на морето тази риба се казва карагьоз и си я ловим традиционно на 3 лв в торбичка,на друго не кълвеStefko написа:Колеги, пролетта почти дойде вече, а с това наближава и времето на една риба, за която малко се пише - Дунавската скумрия. Ще е интересно да се сподели кой как, кога, къде и на какво е успявал да излъже въпросната рибка... Предполагам ще е от полза на доста колеги, които имат възможност и желание да се позанимават и тази година с нея
една от най хубавите риби за скара е,единствения недостатък е че има много и ситни костици
скумрия
здравейте аз до колкото знам трудно се лови с пръчка та затова си я купувам от рибарите по Дунава наистина на скара си я бива
Абе чесно казано не очаквах такива обезкуражаващи отговори От магазина и аз знам, а и това за скарата знам, но...
Мислех че ще има колеги с опит в улова на дунавска скумрия (или карагьоз) поради простата причина, че тук в службата имам две възрастни колежки (над 60те и нерибарки), които неведнъж са ми разправяли как с настъпването на пролетта и навлизането на пасажите с "циганка" (по видинските крайдунавски села и така му викат) всяка година най-спокойно и изключително успешно си я ловяли с въдици от брега И после се разказва естествено и за скарите и за бурканите и т.н. Та викам си: тези лелки, дето не знаят що е въдица я хващат, що да няма и по-запознати истински колеги риболовци?! Явно обаче въпросът трябва да се отнесе към старите местни майстори и може да се понаучи нещо...
Мислех че ще има колеги с опит в улова на дунавска скумрия (или карагьоз) поради простата причина, че тук в службата имам две възрастни колежки (над 60те и нерибарки), които неведнъж са ми разправяли как с настъпването на пролетта и навлизането на пасажите с "циганка" (по видинските крайдунавски села и така му викат) всяка година най-спокойно и изключително успешно си я ловяли с въдици от брега И после се разказва естествено и за скарите и за бурканите и т.н. Та викам си: тези лелки, дето не знаят що е въдица я хващат, що да няма и по-запознати истински колеги риболовци?! Явно обаче въпросът трябва да се отнесе към старите местни майстори и може да се понаучи нещо...
-
- ще става разбирач
- Мнения: 561
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2004 8:33 am
- Местоположение: Varna
Колеги,не сте много прави че карагьоза не се лови на въдица.Миналата година на вълнолома във Варна имаше период през който много колеги направиха добри резултати на чепаре.Вярно че не беше кой знае колко едър но излизаше.Аз както обикновено разбрах късно за урожая и реализирах едва 4 бройки По думите на колеги е имало дни в които късметлиите и майсторите са вадили по20-тина риби а когато аз бях там един закачи 7 риби наведнъж с чепаре от 10 куки...голяма емоция....едва не му се счупи пръта
-
- ще става разбирач
- Мнения: 561
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2004 8:33 am
- Местоположение: Varna
Така си е....Ако я няма каквито и такъми да извадиш все ще е тая.При нас я намират лесно защото ако я има удря и на чепаретата за сафрид,а сафридаджиите са с постоянно присъствие по моретоStefko написа:Абе явно има чалъм, но все повече ми се струва, че от първостепенна важност е да уцелиш мястото и момента, когато се появи...
Да, в морето е друго и вероятно я има сравнително постоянно, но тук в Дунава влиза за много кратко време и е активна само за около 2-3 семдици . Затова за да хване човек карагьоз при нас трябва да разполага с много точна информация за присъствието й, както и с доста късметТака си е....Ако я няма каквито и такъми да извадиш все ще е тая.При нас я намират лесно защото ако я има удря и на чепаретата за сафрид,а сафридаджиите са с постоянно присъствие по морето
На дребните карагьозчета в бургаско им викат "БЛЕЧ".Миналата година един колега Кирчо ми направи едно чепаре от малки червени карбонови куки №12 и 14 ,без перушина, с основни бедеми и майка от 0,14 и 0,16 мм.Лових с дълга 4 м. пръчка имакара 1000, "избих рибата".Редовно пълнех по една латексова кофичка 7-8 кг.В къщи не харесват карагьоза заради костите,затова го насолих по всички правила на рибарското изкуство,ред риба, ред морска сол,дафиново листче,бахар и по някое зърно карамфил... и т.н. стана страхотна вкусотия,що винце изпи после това мезе... Като излезе големия карагьоз и от него насолихме,тънкоста е след това да се извее и като се реже да бъде на тънки филийки,изтисква се отгоре един лимон и... още много винце...
- atillas
- ще става разбирач
- Мнения: 302
- Регистриран на: Сря Мар 23, 2005 9:24 am
- Местоположение: Sofia
"циганка" доколкото знам викат на малкия паламуд а не на карагьозаStefko написа:Абе чесно казано не очаквах такива обезкуражаващи отговори От магазина и аз знам, а и това за скарата знам, но...
Мислех че ще има колеги с опит в улова на дунавска скумрия (или карагьоз) поради простата причина, че тук в службата имам две възрастни колежки (над 60те и нерибарки), които неведнъж са ми разправяли как с настъпването на пролетта и навлизането на пасажите с "циганка" (по видинските крайдунавски села и така му викат) всяка година най-спокойно и изключително успешно си я ловяли с въдици от брега И после се разказва естествено и за скарите и за бурканите и т.н. Та викам си: тези лелки, дето не знаят що е въдица я хващат, що да няма и по-запознати истински колеги риболовци?! Явно обаче въпросът трябва да се отнесе към старите местни майстори и може да се понаучи нещо...
поне при нас наименованието е такова