Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Модератор: sapuna
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Ловил съм едри слънчаци за чудо и приказ.Но за мен са си твар безподобна макар , че съм приготвял слънчаци с месо отскобар , сланинка и яйце заедно с подправките.Стават невероятни кюфтенца при това нервозни / с лют пипер или чили/Пият доста вино и бира
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
-
- учете се от него
- Мнения: 6726
- Регистриран на: Нед Авг 02, 2009 5:42 pm
- Местоположение: НАКАТА Пловдив,Хасково,яз.Ивайловград и после обратно
- Обратна връзка:
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Благодаря на всички за вниманието сега маи ще ги пробвам ти твари.
Catch /for pleasure/ And /photo for memory/ Release /for future/ Pro
Не помня от кога съм рибар................... но помня,че се зарибих отдавна.
Последен шарко:63 см ,5 кг от река Тунджа в Ямбол.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Мнения: 2100
- Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
открийте разликите
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Нема,само в по-светлия тен на другата!?!
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Мнения: 1750
- Регистриран на: Пон Апр 23, 2007 8:58 pm
- Местоположение: гр.Пловдив
- Обратна връзка:
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Прав си,както знаем има разлика на цветовете на рибите в зависимост от дъното и обграждащата ги подводна фауна ама щом не е слънчак окstarcho написа:Нема,само в по-светлия тен на другата!?!
Без риболов няма любов !
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
На Въча изкарах няколко такива на директния,но така и не съм си взимал да ги опитам.
Иначе съм слушал,че по-големите екземпляри са обект на риболовната кухня не само тук ,но и в чужбина.Преди доста време на Микрото излизаха само такива тупалки и един колега,като ме видя как ги мятам отзад на брега със шутове,взе да ми се кара,че били много вкусни,да не ги разхищавам и съответно му ги давах.Не съм го питал за рецепта,но предполагам и те се дерат,като костура.
Иначе съм слушал,че по-големите екземпляри са обект на риболовната кухня не само тук ,но и в чужбина.Преди доста време на Микрото излизаха само такива тупалки и един колега,като ме видя как ги мятам отзад на брега със шутове,взе да ми се кара,че били много вкусни,да не ги разхищавам и съответно му ги давах.Не съм го питал за рецепта,но предполагам и те се дерат,като костура.
TICA FAN
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Мнения: 1750
- Регистриран на: Пон Апр 23, 2007 8:58 pm
- Местоположение: гр.Пловдив
- Обратна връзка:
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Чисти се лесно като се отделят само лъспите отгоре все едно чистиш каракуда,отдолу кожичката която остава след пържене става хрупкава а месото става като на Омар
Без риболов няма любов !
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Не се колебайте, а яжте. Ако има сомчета наблягайте на тях
На времето много слънчаци съм изял (в Ловешко им казват и царички). Не знам от тях ли, но сега стоте килограма не ме побират
Малките ги препържвахме на слаб котлон, а по- едрите ги обработвахме като костур. Стават страхотни, но скоро не съм консумирал. Не ми стига времето за кулинарни шедьоври.
Четох една статия за тази риба. Наричат я още "Канадски слънчев костур". В Северна Америка даже ги отглеждат промишлено и се смятат за деликатес (това сериозно). Достигат до 300 грама, но може това да е друг подвид на рибката.
На времето много слънчаци съм изял (в Ловешко им казват и царички). Не знам от тях ли, но сега стоте килограма не ме побират
Малките ги препържвахме на слаб котлон, а по- едрите ги обработвахме като костур. Стават страхотни, но скоро не съм консумирал. Не ми стига времето за кулинарни шедьоври.
Четох една статия за тази риба. Наричат я още "Канадски слънчев костур". В Северна Америка даже ги отглеждат промишлено и се смятат за деликатес (това сериозно). Достигат до 300 грама, но може това да е друг подвид на рибката.
-
- новобранец
- Мнения: 1
- Регистриран на: Сря Апр 10, 2013 7:08 pm
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Абе на село налових цяла торба със слунчевки и тогава не знаех че всички казват че не се яде.много ми напомняха на костура по поведение (напаст) и ги одрах засхтото знам че костура се дере.Станаха супер , койата се белесхе без проблем и ги одрах всички до една.Не е чак толкова трудно но не става бързо.А и като я изпържиш и и сложиш малко повече сол става вкусна.
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
На морето има аналог на слънчака,също много се спори дали се яде,но най-често не,макар че в чорбата има ценен вкусов принос.Проклетата чучурина или зеленушка....
- кирил великий
- разбира нещата
- Мнения: 983
- Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Малките слънчевки се препържват в олио и изобщо няма никаква нужда да се дерат преди това. Стават на чипс. За по-добра опръжка можете да ги разрязвате на две части откъм гърба. Големите слънчевки са на вкус като костура. Ама на човек не му се занимава, макар усилията да са много по-малко, отколкото при чистинето на каракудите например. Слънчакът се чисти страшно лесно. С нож се реже скосено наведнъж главата и стомахчето и това е. После изплаквате със студена вода.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Но само докато свариш рибата,после не я слагай в чорбата.starcho написа:На морето има аналог на слънчака,също много се спори дали се яде,но най-често не,макар че в чорбата има ценен вкусов принос.Проклетата чучурина или зеленушка....
Слаби вкусови качества иначе.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Много се кефя да вържа с парче влакно чичолина и грабналия я гларус да се преметне като заклан петел,иначе някои почитатели твърдят че е от смаридовите и е вкусотия.
- kuins
- новобранец
- Мнения: 65
- Регистриран на: Нед Апр 21, 2013 5:16 pm
- Местоположение: Бургас, на 2 км. от морето и 1 км. от "Мандра" и "Вая".
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Уловена вчера в Крайморие и дадена на моят приятел- гларуса.
Бъдете здрави и наслука!
Бъдете здрави и наслука!
Ако работата ти пречи на риболова - остави работата!
Re: ЯДЕ ЛИ СЕ ТАЗИ РИБА
Сънчевка=на часовник.Риба е-яде се.Напаст голяма-хищна е и налита на всичко което и подадешНаистина ще завладее водоемите.Според мен е малко "по тежка"за ядене в по големи количества.Все пак-