Размножаване на рибите у нас

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 313
Регистриран на: Пет Окт 04, 2013 11:36 am

Размножаване на рибите у нас

Мнение от AlbinoTrout »

Такава тема май няма. И нали сме начало на нова година може да бъде полезна за напред :D
Първо: както казваше на Нова година един бивш президент - Да си направим една добра равосметка.: :D
Нищо не е същото. Водата , въздуха , температурата, хората.
За последните години се изсипаха доста боклуци в атмосферата и климата се затопли.
Метанът е 100 пъти по-парников от СО2-то. А никой не може да изчисли колко е изтекъл от земята при добива на горива. Най-вероятно дълъг период занапред ни чака нестабилен климат.
А това означава малко риби.
1. Балканска пъстърва. За да се излюпят малките им трябва им минимум месец спокойствие. След това пък им трябва добра среда за да имат и какво да ядът. След това ще дойде голямата вода за която те трябва да са готови. Дори в такъв идеален сценарии повече от 90% няма да докарат до втората си година. Но това е достъчно да се запази видът. Затова и зарибяванията с пъстърви се правят в цял свят и то доста отдавна. Дори в една река всички риби да умрът, от един приток да има запазени риби,(не трябва да има хора и промишленост) за 10-20 години хармонията ще се въстанови, което за пъстървите е нищо. Но ние хората бързаме и тези срокове не ни устройват.
Затова ако не се зарибява с правилни по размер рибки, по правилното време. Няма да има популация. Няма смисъл да се играе на забранени реки, разрешени, кеч и релииз зони, размножителен период и други сложнотии.Риби се забранява да се взимат, всички реки се разрешават без забранен период. Така рибарите изземват функциите на родител, който произвежда малките и ги опазва. Защото рибите вече не могат да се справят сами в новия климат и икономическа криза. В ролята на хишник се явяват месари, бракониери,а ИАРА трябва да помага в борбата и неизбежните конфикти.
Така нещата ще бъдта ясни и чисти, с ясно разделение.Това , че някъде на бюро се правят забарни и правила, не означава прогрес. Прогрес има когато си актуален.
При зарибяване трябва да се отчете какви риби ще посрешнат малките в реката и какво те ще ядът. да се пуската малки в силна за тях вода, която да ги отнесе и в която дори да намерят място, няма какво да ядът - си е чисто убииство. Рибите не трябва да бъдта надценявани, който е гледал аквариумни го знае много добре.
2.Кефал според англииските сайтове при сушави години оцеляват повече кефалчета, внезапните пълноводия са пагубни за тях и горе долу на 3 години има една добра за кефалите. Затова и те зарибяват.
3. Скобар. Зарибявания със скобара са правени още 50-те в Чехия и 80-те в Румъния. Рибките могата да се пуснат и много малки при пад на водата защото низши водорасли има в изобилие по всяко време.
4. Мъздруга. Въпреки че прилча на кефала тя е по рядка защото и е по взискателна за размоножаване. Червеноперката също е по-ограничена , нищо че прилича на бабушката, нещо размножаването и не и върви.
5. Риби с пелагичен хайвер.Распер, михалца, сабица. Хайвера се носи по течението и е твърде уязвим. Но за сметка на това тези риби го произвеждат по много и това ги прави лесни за изкуствено равъждане и разселване в Дунав и други реки и водоизточници.
6. Лупавец. Въпреки че у нас се води рядък вид в Иран е аквакултура. Дори на конгреса на рибовъдите в Норвегия 2013, един иранец кръстосал женски распер с мъжки лупавец и хибридите били много обещаващи. Но у нас не зарибява и не са раселват тези риби.
Хибридите. В Англия се правят хибидни шарани и пъстърви. В щатите легендарния хибиден бас, който го има вече и в Русия, хибридни пъстърви и сомове. Хибридите са по жизнени, растът по-бързо и имат контролирана популация. Затова и са важна част от стопанисването на водоемите.
Да очакваме, че климата ще стане балансиран и рибите лесно ще се размножът е твърде наивно. Да очакваме също и , че хора ще са по-малко бедни и изнервени - също.
Ако искаме да има много и разнообразни риби,рибари и институции трябва да са наясно , че ще трябва за това да се вложат много повече усилия и пари, за да се компенсира глобалното затопляняне и наводненията свързани с това, а също и гладното и разпадащо се общество.
Многото правила и закони съзадват измано чуство за сигурност и ред.
Това вече не работи.
Знаете ли че имаме институти по рибовъдство и ихтиология.Правят с дисертации и наука.
И до колкото знам никой от тях не е влязъл във форума да даде своя принос за страна в която живее.
И както казват лошите момчета:
Всеки е свободен да вземе това което имаме. Пък ние ще направим каквото можем..
:D
Успешна нова година!
s.garnoev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 157
Регистриран на: Вто Юни 12, 2007 6:30 pm
Местоположение: ПАЗАРДЖИК

Re: Размножаване на рибите у нас

Мнение от s.garnoev »

Нека да е успешна новата 2015 година.Ама зарибяването е като дупките по пътищата - плащаме винетки и риболовни билети , но къде отиват средствата никой незнае.
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 1:03 pm
Местоположение: Пловдив и Ямбол
Обратна връзка:

Re: Размножаване на рибите у нас

Мнение от boki speca »

Да плащаш и да не питаш къде и за какво ти отиват парите е мечта за всеки политик.
Разединението на народа е основен приоритет за управляващите още от римско време.
Спрете да плащате за всичко за което ви искат пари ,като им спрем кранчето се размърдват.
Рибата не изчезва заради кризата, а заради безхаберието на тези които са на заплати от нашите-вече от вашите пари-защото аз НЕ плащам вече .
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
ico 0208
новобранец
новобранец
Мнения: 90
Регистриран на: Нед Ное 08, 2009 5:16 pm

Re: Размножаване на рибите у нас

Мнение от ico 0208 »

браво колега доста интересна информация,честита 2015 година и много риболовни подвизи
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 313
Регистриран на: Пет Окт 04, 2013 11:36 am

Re: Размножаване на рибите у нас

Мнение от AlbinoTrout »

Мерси! Живи , здрави!
И аз събирам пари да направя малко зарибяване.
Важното е да има оптимизъм! 8)
slavcho tasev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 134
Регистриран на: Чет Май 31, 2012 8:39 pm

Re: Размножаване на рибите у нас

Мнение от slavcho tasev »

темата е доста добре балансирана.обаче докато реките не се разделят на у4астъци(всяко населено място да носи отговорност за стопанисвания участък,да определя 2-ра допълнителна такса за риболов в тоози участък,да е задължена местните членове на ловната-риболовна дружина да почиства и зарибява,да следи за беакониери)нещата НЯМА да се променят.ако искаш да ловиш примерно до Червен бряг първо отиваш до кметството,плащаш такса на дружеството и чак тогава МОЖЕ да ловиш.излишно е да казвам че НЕ може да взимаш дори една риба.има си магазини за риба.след това глобите за бракониери да бъдат в хиляди левове(ако не платиш конфискация на имущество) след това затвор за бракониерство вкл.за риболов без билет.и най важното снимковия материал от камери и мобилни устройства да стане доказателствен материал в съда без право на обжалване нещата няма да се оправат.да не говорим че самите управляващи не желаят да инициират това което предлагам.същото е с циганското необходимо зло.електорат нужен за избори.сметката плащат народа т.е. редовните риболовци.за съжаление ако бяхме като Гърците отдавна да сме вдигнали на ура,обаче не сме.та в крайна сметка аз специално невярвам да има промяна.ако политиците и тези в министерствата искаха промяна ве4е поне 12 години можеха да направят конференция с известните ни състезатели по рибилов,само за 1 час ще им нахввърлят правилата и какво да се направи.да е станало нещо?няма и да стане.
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 313
Регистриран на: Пет Окт 04, 2013 11:36 am

Re: Размножаване на рибите у нас

Мнение от AlbinoTrout »

Точно така! :!:
Но за да промениш нещо първо трябва да знаеш какво е то. След това да го харесаш и тогава да работиш за него.
За повечето политици природата е място където рибите плуват сурови.
Хората свикнаха да виждат природата по НГ-Уайлд и знаят повече за Африка отколкото за близката река.
Трябва много неща да се започнат отначало..
Аватар
boreto1
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 808
Регистриран на: Съб Мар 03, 2012 11:17 pm
Местоположение: Doncaster-UK
Обратна връзка:

Re: Размножаване на рибите у нас

Мнение от boreto1 »

slavcho tasev написа:темата е доста добре балансирана.обаче докато реките не се разделят на у4астъци(всяко населено място да носи отговорност за стопанисвания участък,да определя 2-ра допълнителна такса за риболов в тоози участък,да е задължена местните членове на ловната-риболовна дружина да почиства и зарибява,да следи за беакониери)нещата НЯМА да се променят.ако искаш да ловиш примерно до Червен бряг първо отиваш до кметството,плащаш такса на дружеството и чак тогава МОЖЕ да ловиш.излишно е да казвам че НЕ може да взимаш дори една риба.има си магазини за риба.след това глобите за бракониери да бъдат в хиляди левове(ако не платиш конфискация на имущество) след това затвор за бракониерство вкл.за риболов без билет.и най важното снимковия материал от камери и мобилни устройства да стане доказателствен материал в съда без право на обжалване нещата няма да се оправат.да не говорим че самите управляващи не желаят да инициират това което предлагам.същото е с циганското необходимо зло.електорат нужен за избори.сметката плащат народа т.е. редовните риболовци.за съжаление ако бяхме като Гърците отдавна да сме вдигнали на ура,обаче не сме.та в крайна сметка аз специално невярвам да има промяна.ако политиците и тези в министерствата искаха промяна ве4е поне 12 години можеха да направят конференция с известните ни състезатели по рибилов,само за 1 час ще им нахввърлят правилата и какво да се направи.да е станало нещо?няма и да стане.
То тъка е в Англия
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 285
Регистриран на: Пет Юни 04, 2010 7:22 pm
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Размножаване на рибите у нас

Мнение от m65 »

boreto1 написа:
slavcho tasev написа:темата е доста добре балансирана.обаче докато реките не се разделят на у4астъци(всяко населено място да носи отговорност за стопанисвания участък,да определя 2-ра допълнителна такса за риболов в тоози участък,да е задължена местните членове на ловната-риболовна дружина да почиства и зарибява,да следи за беакониери)нещата НЯМА да се променят.ако искаш да ловиш примерно до Червен бряг първо отиваш до кметството,плащаш такса на дружеството и чак тогава МОЖЕ да ловиш.излишно е да казвам че НЕ може да взимаш дори една риба.има си магазини за риба.след това глобите за бракониери да бъдат в хиляди левове(ако не платиш конфискация на имущество) след това затвор за бракониерство вкл.за риболов без билет.и най важното снимковия материал от камери и мобилни устройства да стане доказателствен материал в съда без право на обжалване нещата няма да се оправат.да не говорим че самите управляващи не желаят да инициират това което предлагам.същото е с циганското необходимо зло.електорат нужен за избори.сметката плащат народа т.е. редовните риболовци.за съжаление ако бяхме като Гърците отдавна да сме вдигнали на ура,обаче не сме.та в крайна сметка аз специално невярвам да има промяна.ако политиците и тези в министерствата искаха промяна ве4е поне 12 години можеха да направят конференция с известните ни състезатели по рибилов,само за 1 час ще им нахввърлят правилата и какво да се направи.да е станало нещо?няма и да стане.
То тъка е в Англия
И сигурно само това ни различава от Англия!
Ами, примерно, самосъзнанието, начинът на мислене и деянията които вършим спрямо природата като как виждате да се променят. Казвал съм го и друг път, с начинът си на мислене и това което оставяме след себе си ние място в Европа нямаме. По скоро сме за Ориента. Ами гърците само заради нас (визирам рибарите) измислиха нови правила и глоби. Щото ходим и се изсираме на метеното, така да се каже. Но тия номера там не минават.
Как, примерно, ще въздейства ИАРА на така наречените шаранджии. След тях сметопочистващите фирми трябва да работят по няколко дни. Естествено присъстващите в този форум са изключение, щото ние видители милеем за природата. Колко от Вас, примерно, си прибират в багажа празната кутия от цигари, или празното пластмасово шише? Това дето го показват по телевизора как се почистват местата след риболов е само параван. В действителност нещата са коренно различни, визирам основно речните водоеми, по язовири не ходя от зората на демокрацията.
От 41 години съм легитимен риболовец, като дори по време на пребиваването си в родната казарма си подновявах членският внос. За всичките тези години не веднъж съм се питал къде отиват тези мои пари от членският внос, и никога не съм си давал разумно обяснение.
100.000 риболовеца, примерно, по 25 лева са си 2.500.000 лева, това са не малко пари, като с тях може да се направи много за опазването и развитието на риболова като цяло.
Господ когато е сътворявал света е изсипал много блага на земята на България и тъй като трябва да има равновесие, не може да има само хубаво, е заселил лош народ.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: Сря Май 04, 2011 2:40 pm

Re: Размножаване на рибите у нас

Мнение от pitcha »

Честита Нова Година. Повече хванати и повече пуснати обратно.
По темата да се изокам за пъстървите само. Защото не съм съгласен с голяма част от написаното в първия пост. По ред на номерата:

1. Забрана през размножителния период задължително трябва да има. Има я по цял свят. Трябва и да се спазва обаче. А не сума прононсирани „майстори” да тормозят рибите, както се случва и в момента. Някои даже се хвалят с тая работа.
2. Целогодишно забранени за риболов реки по принцип също трябва да има. Само толкова, колкото може да се охраняват като хората. Сегашната забрана е доста тъпа в раздела - изцяло забранени реки.
3. Реки със забрана за задържане на балканки - също трябва да има. Според мен това е най-хубавото нещо, нищо че не се спазва изцяло и не работи като хората все още. Обаче тези, които прибират риби по принцип, но спазват закона - те хващат някоя риба и я пускат обратно, харесва им защото е голям кеф, и почват да ги пускат и на други места. Иначе щяха да са ги излапали.
4. Напълно съм съгласен с идеята за забрана да се прибират балканки навсякъде. Обаче това няма никакъв начин да стане, за съжаление. Не и в нашта държава.

А ей тука - направо пуснах една сълза.
slavcho tasev написа:.........обаче докато реките не се разделят на у4астъци(всяко населено място да носи отговорност за стопанисвания участък,да определя 2-ра допълнителна такса за риболов в тоози участък,да е задължена местните членове на ловната-риболовна дружина да почиства и зарибява,да следи за беакониери)нещата НЯМА да се променят...........
Викаш ловните дружинки да стопанисват, а? И допълнителни такси ще им плащаме?
Кеф!?
Е, ние ги знаеме как стопанисват, понеже те и сега „стопанисват” на някои места. Обаче не искат такси? Искат реката само за тях и после се изтрепват кой ще е пръв да ги изяде. Гиди „стопани” неедни.
Та не се надайте, че тая работа с ловните дружинки ще я бъде. Няма начин.
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 313
Регистриран на: Пет Окт 04, 2013 11:36 am

Re: Размножаване на рибите у нас

Мнение от AlbinoTrout »

Пак се стига до двета варината на привържениците на спининг за пъстътрва:
1. Да се спазват забраните по реки, зони, надморски височини. Да се очаква местното население, бракониерите и месарите да уважът закона.ИАРА да бди отгоре като орлица. Рибите да правят невзъможното , но да хвърлят хайвера и от него да тръгнат нови популации.
Този варинат все по отива към утопия.
2. Да има по-малко забрани за да има повече рибари по реките през повече време за да не могат браконерите и месарите да се чустват комфортно. От ИАРА няма кво да чакат. На пътя има камери, по реките - не.Да се зарибява почти насякъде.
Проблема е , че държавните структури обикновено са срамежливи и не говорят за своето безсилие и от там идва всичко.
В казармата преди време като нямаше одеала, се завиваха с дюшеци. Нито един командир не е излязъл да каже: Колеги донесете си одеала, че нямаме и няма скоро да имаме, а всеки в къщи има достъчно..
Нещата не са сложни , но трябва открит диалог, без лъжи и гледане в земята.
А нали сме в забрана и сега се отлага и люпи хайвера, ето ви едно полезно сайтче:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2s&cad=rja" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
При тая динамика на водата в цялата страна, как ще стане целия люпилен процес , не мога да си представя точно.
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 313
Регистриран на: Пет Окт 04, 2013 11:36 am

Re: Размножаване на рибите у нас

Мнение от AlbinoTrout »

Въпреки миносовите температури, стимулиращи към домашна обстановка и творчество няма нови мнения.. :roll: ...ми аз ще напиша още нещо.. :lol:
Буфало.
В България се води , че с вкарвани и три вида: Голялосто, Малкоусто и Черно. В Русия и братските републики - същата комбниация.
И навсякъде пише успокояващия лаф:
Рибите са в процес на аклиматизация. Колко красиво и научно звучи. И кат се аклиматизрат, ще започнат да се размножават и ще станат неотменна част от живота ни. Само да се аклиматзиарат, само още малко време. То кой няма нужда от време на ново място за да се рагърне. Само, че минаха няколко десетилетия и тези риби са екзотика на няколко места.
В тези думи има уловка. Те ни намекват , че хубавите неща ще станат безплатно. Че не трбява да се хващат риби да им се бият инжекции, да се доят, да се гледат малки. И накрая да се плати.
Рибите ще го направят безплатно.
Но безплатни са само думите на маса.
Затова у нас и в Русия, не един, а и трите вида са рядкост. Иначе се почнало с опитимизъм. И без предвидени суми да се продлължи. Затова са вкарани цели три вида.
Това донякъде е тъжно. Една красива мечта смачкана от икономиите.
Дори в САЩ буфалото трудно се разножава, а нашият шаран успешно го измества.
За да може един вид да се размножи добре, трябва да сме наясно в подробности какво му трябва.
Например лин:
Виждал съм два големи лина над 1.5 кг прилепени един до друг да хвърлят хайвер в огледало на голяма туфа от водарсли роголисник.
Затова и популацията на лин следва следната крива:
Балстриера с добра вода ,доста охлювчета, и туфи с роголистник или водна чума, се зарибява тайно с лин. Рибите бързо се размножават успешно. Разбират ги и иги излавят повечето като остават малко от наплашанените за нов цикъл. При условие , че са се запазили водораслите и няма костур - рзбира се.
Така, че ако няма водорасли няма и как да чакаме линове.
А костура бързо избива бавните линчета.
Така всеки вид трябва да се знае какво точно иска. Ако не може да му се осигури. Трябва да се зарибява.
При идеални условия рибите сами се размножават и не се харчи и една стотинка.
Но къде можем да намерим идеални условия у нас.
А когато на някой му свиди винаги може да ти обясни как всичко е наред и няма смисъл да се харчи..
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”