СЕЗОН 2016

Модератор: nkolev66

Заключено
pepo1
новобранец
новобранец
Мнения: 26
Регистриран на: Съб Фев 25, 2012 11:35 pm

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от pepo1 »

Нещо снимката се обърна
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1118
Регистриран на: Вто Сеп 05, 2006 6:55 pm
Местоположение: varna

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от baretata »

Е миналата година и аз на два пъти отнасях мюрето.
Браво за улова.
Пашата обича смелите.
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1118
Регистриран на: Вто Сеп 05, 2006 6:55 pm
Местоположение: varna

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от baretata »

Най накрая се записах и с едно малко лавраче.
20160718_203719.jpg
Пашата обича смелите.
boqn_belchev
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 430
Регистриран на: Сря Ное 18, 2009 4:50 pm

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от boqn_belchev »

7a0fede2.jpg
7a0fede2.jpg (186.93 KiB) Преглеждано 3338 пъти
Е Злате хайде следващият да е дядото на този. Поздравления та теб и другите колеги
Събота и неделя и аз се записах с рибки, не чак толкова добри, но рибки.
f78e4b2c.jpg
f78e4b2c.jpg (189.85 KiB) Преглеждано 3338 пъти
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 997
Регистриран на: Вто Мар 06, 2007 4:29 pm
Местоположение: Варна

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от rikitikitavi »

Браво Златко. Време беше Нептун подарък да ти направи. Кажи няколко думи за случката. На всичкини е интересно.

Боби, задобряваш. Имаш определено голям напредък от пролетта.
Наслука Ви.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1118
Регистриран на: Вто Сеп 05, 2006 6:55 pm
Местоположение: varna

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от baretata »

Мерси момчета, лаврачето просто минаваше и го ударих като го помислих за платерина, въобще не го различих.
А това е от днес.
20160720_205050.jpg
Пашата обича смелите.
pepo1
новобранец
новобранец
Мнения: 26
Регистриран на: Съб Фев 25, 2012 11:35 pm

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от pepo1 »

Поздравления Златко
boqn_belchev
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 430
Регистриран на: Сря Ное 18, 2009 4:50 pm

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от boqn_belchev »

Благодаря, Ники!
Напредъка е благодарение на теб. Знаеш, че всеки път като съм в морето се старая да правя, нещата, които казваш да запомням добре ситуациите и най-важното да се уча от тях. Правя го по-старият начин. За сега така ми е по-спокойно. Иначе съм много напрегнат. Все още не мога да го постигна лесно. Трябва и повече влизане и трениране. Все бързам за нищо. Та този ден точно спокойствието и влизането с чисти мисли ми помогнаха най-много.
boqn_belchev
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 430
Регистриран на: Сря Ное 18, 2009 4:50 pm

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от boqn_belchev »

Два рибни дни

Здравейте, да опиша на кратко преживяванията от предните два дни.
Събота реших да ставам рано и го направих. Станах в 5 разходих се по терасата видях хубавото време и събуждащият се свят на около, но нещо не усетих това привличане, по ме привличаше възглавницата и се отправих към леглото След два часа отново надигнах глава. Та пак нещо не ми се ставаше , но ако исках да влизам днес трябваше да се надигна. След половин час съм на буната. Татко и той е там вече има няколко хубави попчета. Аз се отправям на края на буната и започвам обличането. Има доста студен вятър от брега, водата не изглежда много бистра и решавам да взема 75цата. По края на буната няма много рибари а е събота. Имам информация от приятел от предната вечер за много дребосък и рядко минаващи хубави платерини.
Поглеждам слънцето, което вече се е издигнало достатъчно високо любувам му се минутка две докато се успокоя и се потапям.
Първата картина е Коледа през Юли- цялият пресечен конус на един тетрапод е побелял. По точно е посребрял и блещука. Толкова много рибки не бях виждал доста отдавна. Бяха големи колкото пръст от ръка и лакомо си похапваха от водораслите или отлаганията по мидите. Същите тези миди, които толкова много се стремим да опазим. Тази година, когато влизам там винаги вадя и рапани. Почиствам камъните от тях. Не всички а само тези, за които можем. Тошко не ги яде, но помага като ги събаря. Избрали сме си няколко тетрапода и целта е да задържим по-дълго време мидите по тях. После да продължим на долу и на страни. Когато наедреят мидите, ще наедреят и рапаните. Тогава ще дойдат и рапанджии и процесът ще се подържа от повече хора. Малко се отклоних, но как да не се радваш на гледката на толкова много рибки на точно тези камъни. Явно плода на труда дава резултат. Само да могат да пораснат мидите те и рибите ще растат с тях.
Както чакам и съм с едни такива хубави мисли се любувам на гледката сребърните свещички за миг се стряскат и се понасят около мен. Гледката е омайна и буквално. Въобще не разбрах кога мина голямата платерина а след нея още една. Аз все пак за риба съм дошъл. Минават малко в сенките на границата на видимостта. Трудно се преценява така размера. Два три пропуска и вече почнах да се замислям. Отидох от предната страна там си беше направо бистро в горните три метра. Водата на пластове на долу много мътна и малко по-студена. На 30 см от дъното пак бистро и студено. Виждат се и много морски кончета, които сега са се захванали едно със друго за опашките си. Там мъжкото е това с торбичката да не ги объркате случайно. Тетраподите са пълни с мини попчета, като килим. Едно ми направи странно впечатление. Незнам на какво се правеше, но изглеждаше интересно. Подскачаше, като скарида от тетрапода към повърхността. Там си намери нещо за хапване и после, като лист се спусна пак до своите приятели на килима.
Лягам на средна дълбочина. Почти на всяко гмуркане около мен идват иларийки. Някъде там в далечината и мътното минават и сенките. Държа харпуна каубойската. Стрелата гледам да не стърчи пред тетраподете. Да съм тих и спокоен. Усещам как ми тупка сърцето и ми скърцат кокалите. От сенките се появяват силуети на няколко хубави риби. Движат се на север. Изстрел и пропуск. И така няколко пъти. Минка я оставих да си скита на воля миналата седмица. Сега беше момент за нея, но виждам и така риби. След час любуване на картини обикаляне и залягане на различни места, вече ми е време да направя нещо по въпроса. Харпунът е със два ластика. Единият, които е цял е малко по-къс от колкото ползвам обикновено. Явно рита въпреки, че се опитах да държа здраво дръжката, дори пробвах изстрели с две ръце. Последно време все влизам с 90ката и може за това да ми се е променил и мерника. Излязох и набързо смених оръжията. Лягам на първото място с почистените тетраподи. Около мен е пълно с дребни рибки и от мътното пък се задават хубави платерини. Изстрел и първата риба е на въжето. Малко се погонихме в което време, тя успя да заплете линията, а аз да я придърпам към мен и да я стисна здраво към гърдите. Отправих се към тетраподите на сянка да я обработя. Следващото гмуркане пак също идват. Само дето са малко по-дребни. Въпреки това опитах, но пропуснах. След още едно гмуркане пак улучих. Е вече с две риби се отправям на разходка. Пак отивам към предната част. Там правя и няколко гмуркания на дъното, но нищо интересно не минава и пак съм на средна дълбочина. Водата стои на няколко пласта.
Най-от горе мътна и топла, после малко бистра по-на долу мътна следва повечко бистра и почти до дъното мътна. Рибите, най-често ги виждах в най-бистрата част. Подминавам и левият ъгъл. От мътното идват три дребни рибки. Малко са далечко, но е бистро и мога да пробвам далечен изстрел. Рибката е дребна и малко съжалих, че така и промених намеренията, но ще бъде уважена подобаващо.
На връщане виждам и една различна риба. Почти я хващам с ръка. Малко е лигава, кафявото и тяло е покрито с някаква слуз и я прави доста хлъзгава. За краткото време на срещата ни успях да забележа двете мустачета на главата и и да различа рибата галя от еврейското попче. Пеше си полегнала на един тетрапод и сякаш се препичаше на слънце въпреки, че обича тъмнината.
Направих и още няколко гмурканияв предната част и частта с почистените титраподи. Беше станало още по-мътно, но ги имаше а аз чаках вече нещо по-така. Татко се появи и каза, че е време да тръгваме. Прибрахме се и закусихме. Неопренът само е изплакнат и пак е в колата както и детска лодка, детски маски плавници чадъри шазлонги, кофи, топки, храна от всичко да има.
После малко задачки и към 12 с жената дъщерята и племениците спираме на буната, на Болата. Точно едни съседи от Румъния си тръгват и в тази навалица паркираме така, че пак съм близо до вода.
Аз вече съм си взел петте пари а и част от задачите отпаднаха за следващият ден, така че ако намеря време и само ми дадат знак пак може да се натопя.
Последва игра във водата с лодката на моряци, на пирати, на плуване под вода подредени в редица, като първият минава под другите трима и застава от пред и така един след друг. Хапване на сандвичи единственото време на сушата. Скачане от буната, гмуркане с маска и шнорхел за разглеждане и опознаване на подводният свят. Та малко след това, получих подкрепа и аз да се натопя. Не чаках много да размислят. Разбрахме се за час и половина да обиколя и към четири да съм на линия. Виждам и колега имаше кефалче и платеринка. Влизал с неопрен, но било доста топло и сега беше само по бански. Казах му маршрута, който съм избрал да се знаем и си пожелахме наслука.
Плана беше миди рапани и ако остане време риболов.
Обиколих тук таме. Гмуркане по познати места и пътечки. Водата доста бистра пак е на пластове, но бистрите слоеве са много големи. Почти от повърхността различавам очартанията на камъните. Виждам пясъчна градинка и решавам тук да гмурна. С едната ръка държа котвата на буя с другата харпуна. Добре съм балансиран. Има съвсем леко изразено течение. Долу приказка. Така хубаво прозрачно и бистро рядко съм го виждал, като прибавя и множеството малки платеринки картината става прекрасна, а появата на по-големи кара сърцето да тупти.
Та точно ми се разтуптя сърцето явно разтуптя ми и ръката първата пропусната. Оставих харпуна и стрелата, като дойдоха да ме огледат по добре, направо наведох глава от срам. Излязох и маркирах мястото с буя. Обиколих и други градинки. Там същата картинка с тази разлика, че учелих веднъж нещо много голямо и тежко –една скала. Взех малко пак да мисля. Явно толкова много риби ми вземат окото и ни стрелям тази, която мини пред стрелата а тази, която искам. Въртя харпуна и ги плаша. Сетих се за отметката на Ники за Дипаран. Та той също беше с мен този ден. Раздишах и гмурнах, леко пикирах близо до една скала, положих плавника и зачаках. Първо минават дребосъците малко зад тях се въртят и големите. Дребосъците ме обикалят големите наминават и се връщат, но след малко с пълна сила се завръщат. Първите подминават и една добра застава пред стрелата. Точен изстрел и първата е на кукана. Вече по-спокоен и с рибка на кръста пак се гмуркам този път малко по-на вътре. Идва първо една голямка, но след нея доста по-малки. Оставих ги да си вършат нещата. При следващото гмуркане лягам почти само на пясък. От дясно ми идват, но се опитват да се изнесът. Едната не беше толкова бърза. Последваха още доста изстрели от които повечето пропуски. Приех, че има и такива дни. Извадих миди и събрах рапани. Имах и интересни срещи първо пак с риба Галя. Този път направо я загребах с кепа за миди и после на кукана.
После докато си лежа чувам шум зад мен нещо изтраква по скалите. Обръщам се и гледам, колега само с маска и шнорхел се любува на красотите, но не ме вижда и се опитва да мите покрай мен. Започвам да муча ММ ММ ММ.
Той се обръща и ме вижда. Дали съм се скрил толкова добре в неопрена незнам. Изплувах ме заедно. Оказа се че е не е българин и успях да му обясня, че когато има буй във водата трябва да стои по-далеко от него.
Опитах да продължа с лова. При изстрел стрелата попадна в цепка. Извадих я чак след второто гмуркане. Та как разбрах че това са знаци и че трябва да изляза въпреки, че имаше рибки. Та при следващото зареждане както си държа харпуна, той сам се разреди без да изстреля или освободи стрелата.
Тетивата са ми малко по-големи а засечките плитки. Случва се по някога първият ластик да излезе,, но това става при зареждане така и двата заедно не си спомням. Закачих харпуна на буя и направих две три свободни гмуркания за довиждане. Излязох и почистих рибите а децата ми помогнаха да почистим мидите. Колегата без неопрен излезе и той с много хубава връзка риби. Дори Митко отбеляза, каза :
Свако виж той е хванал повече от теб.
Казах, че когато човек се е трудил добре има по-добри резултати. Събрахме багажа и се прибрахме доволни от плажа.

Неделя ставане рано и поемане на север. Бяха така наречените горещници. По булеварда имаше доста опадали изсъхнали листа, които вятърът помиташе от единият край на тротоара до другия. Уж е лято а замирисва на есен. По пътя си мислех да се отбия да погледна как е морето, но нещо се отплеснах и паркирах чак на село. Росата още не се беше вдигнала и докато дочакам да се вдигне посвърших няколко други неща. Преди обяд се прибрах Каварна. Пак същата процедура по натоварване на багаж само с тази разлика, че и Тони на жената брат и е и той с колата. Това ми даде възможност аз да поостана малко по-до късно. На плажа нещата почти се повториха от предният ден. Разликата беше направата от децата на пясъчен замък. Скачането от буната беше придружено с подхвърляне на топка, нейното улавяне или ритане. Тони също се включи в обиколката с маска и шнорхел.
Настана и време да се погмуркам. Колегата без неопрен от вчерашният ден, беше излязъл и сподели, че днес било малко по-мътно от вчера.
Още с първото гмуркане почувствах спокойствието, което от доста време не съм усещал. Често гмуркане с достатъчно време за всичко, чисти мисли освободено съзнание без напрежение направо свобода. Още в началото намерих една найлонова торба , с която бях замърсил морето предният ден и я прибрах на сигурно място в мрежата на гагама. Риби имаше доволно и поведението им почти не се различаваше от предният ден. Точността ми беше добра и след около половин час вече имах три риби. Гмурках и на места, където предният ден влизах със затруднение. Днес ми беше достатъчно комфортно. Виждам и кефал. Плува на средна дълбочина оглежда ме и минава от дясната ми страна. Почти го повеждам , каубойската, но се скрива зад една скала. Чакам го да се приближи, но не идва. Поглеждам зад скалата и го виждам да се отдалечава. Опитах се да го настигна с придвижване. Този ден доста често прилагах този метод. Гмуркам, почуквам леко , притихвам, придвижвам се малко по-напред пак притихвам. Та ако видя риби, затихвам след малко те идват да ме огледат имах достатъчно време да си избера момента и да стрелям. Процентът беше доста над 70 в точните изстрели.
При едно от гмурканията идва пасаж от все хубави платерини . Минават добре от дясно, после от ляво, аз си стоя те сякаш разбират, че не искам да стрелям по тях и толкова близо минават пред стрелата та чак на края не издържах и стрелях по една от коляно. Пропуснах. Малко съжалих, че си промених решението и ги изплаших, но продължих. Минаваха ми и едни други мисли. Тук и преди съм ги срещал та се опитах да ги материализирам. На мястото съм сто я и не мърдам. Скрит съм повече от добре, до мен на скалата има голям рак а до него някаква риба. Заглеждам се в нея пак е галя. Явно сега доста често ги има. Опитвам се да я хвана веднъж два пъти ми се провря между пръстите. Накрая я хванах добре. И така я сложих на кукана. Видях и една доста по-голяма. Цвета и беше блед погледнах хрилете и и те не са розови. После видах и скорпид и звездоброец със същите симптоми. Дали дъните риби имат някакъв проблем. Малко странно ми се стори толкова видове риба а дори нито един рак или рапан не са ги докопали. Започнах за си подреждам кукана. А той май май иска още място. Зачудвам се дали да го сваля. Знам, че така привлича другите кефалови и други колеги, но не знам дали отблъсква хищниците. Връщам се малко към по-плиткото и правя гмуркане от дълбокото към брега. Почти съм на дъното. Виждам пред мен подплашени платерини. Мисля, че аз съм ги изплашил с гмуркането и точно да притихна някаква голяма и бърза сянка се втурва след тях. Толкова бърза риба не съм виждал, дори си мисля дали съм я видял и съм си въобразил, но знам че беше пред мен. Сещам се за думите на Юлиян. Свалям кукана и го закачвам на буя. Гмуркам и започвам да се правя на гугутка. Обикалям няколко пъти района само платерини. На няколко пъти ги чаках, но така и не го дочаках. Време беше да излизам. Морето се беше променило доста, но аз не го бях усетил. Беше излязъл един мъртвак, които ме накара да обиколя буната, че имах доста рапани и миди. Та притесненията ми бяха за тях. Плувах малко повече, но удоволствието от видяната риба и завладялата ме емоция не ми позволи да обърна внимание на трудността а дори ми беше приятно. Вечерта като се прибрах и като видях какъв силен вятър е задухал разбрах защо е било това поведение на рибите.

Тези два дни този сезон ми показаха, как редовното влизане във водата прочиства мисълта и тялото, карате да се чувстващ щастлив и да плуваш в свои води сред морските красоти.
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1118
Регистриран на: Вто Сеп 05, 2006 6:55 pm
Местоположение: varna

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от baretata »

Старшината пак ги отнесе.
20160724_121806.jpg
Пашата обича смелите.
Бобo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 152
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2011 9:33 pm

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от Бобo »

Браво,Златко. Пак си ги разпапурил.

Малко инфо от Шабла. И двата дни морето беше супер,само дето през няколко часа се въртеше вятъра и с него и течението се поразбъркваше,а това води до "разконцентриране" на рибният поток. Иначе забелязвам,че и Златко предимно кефали е удрял. И горе е така. Платерините се събрали в едни мижави пасажи и няма една читава да удариш. Като размер - една майка ги е раждала. Обаче кефали постоянно вървят. Че и на размер са добри. Събота 8 броя хубави кефали за 3 часа. В неделя ме домързя да влизам рано и се понаспах,но макр и късно си направих 4 броя кефали. Но всичко това с уговорката,че мюрето за това време от годината е незаменимо. И те така...

Поздрави
boqn_belchev
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 430
Регистриран на: Сря Ное 18, 2009 4:50 pm

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от boqn_belchev »

Поздравления Златко, за нещата и това, че ги споделяш. Бобо и той много добре се е справил . Платерините ги има, но явно се плашат от нещо и затова са само дребни, но ако няма от какво да се плашат няма да ги има и кефалите. Аз от скоро съм без компанийка и кефалите ги виждам рядко.
0231e353.jpg
0231e353.jpg (219.46 KiB) Преглеждано 3154 пъти
02a4ec10.jpg
02a4ec10.jpg (311.34 KiB) Преглеждано 3154 пъти
Бобo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 152
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2011 9:33 pm

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от Бобo »

Прав си,адаш (и аз съм Боян) !
Забелязах,че кефалите без проблем си идват на мюрето и се въртят,и го побутват...абе танци да видиш,но платерините отдалеч се плашат от мюрето и бягат още от 4-5 метра. Хич не искат да го наближават. А като мине голям пасаж платерини изобщо не се отбиват. Подминават го директно. Но на няколко пъти пасажи от по 10-15 рибки (по15 - 20 см.) упорито се въртят край примамката. Може би като закрила някаква я виждат...знам ли !?!

Поздрави !
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1118
Регистриран на: Вто Сеп 05, 2006 6:55 pm
Местоположение: varna

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от baretata »

След работа толкова.
20160725_204743.jpg
Пашата обича смелите.
Аватар
ildobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 146
Регистриран на: Сря Сеп 16, 2009 9:19 pm

Re: СЕЗОН 2016

Мнение от ildobrev »

Златко, все се каня да те питам - каква оптика ползваш за снайпера? :)
Заключено

Обратно към “Подводен риболов”