Проблеми с риболов на дъно.

Модератор: sapuna

n1k3r
новобранец
новобранец
Мнения: 56
Регистриран на: Вто Сеп 27, 2011 4:21 pm

Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от n1k3r »

Здравейте .. отново. От заглавието се разбира, че имам проблеми с риболов на дъно. Ще можете ли да ме насочите към сайт да прочета и или с клипчета нещо, но да е с пълно описание. От миналата година ходя на един язовир и само на пружина ловя. Ами какво да кажа .. първия път 2 3 таранки за цял ден на следващото ходене 1 2 таранки ... Един път се случи по чудо 4 5 таранки с 2 костура и един път 3 шарана по кило и половина за целия ден. От снощи до днес на обед на язовира се върнах с 1 дребна таранка и една много дребна червеноперка. Винаги до днес си виках, че просто ми е бил карашки ден. Е да ама не и днес или може би и днес. Хората около мене с по 3 сопи и се чудят коя да хванат и я късат рибата. Пускат хващат пускат хващат таранки и шарани.
Моя начин на риболов е с пружина. На края на основното влакно съм с вирбел и карабинка за по лесен монтаж/демонтаж. Захващам с карабинка пружината която има монтиране 2 куки по едри от 6-ти номер за попче и или доло горе като тях. Слагам захранка и на куките по 1 царевичка от консерва. Мятам и чакам и нищо. От време на време я чукне 1 път и до там. Предполагам, че аз явно нещо не правя както треба. За това искъм да науча всички възможни монтажи за риболов на дъно за да пробвам и да видя.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 997
Регистриран на: Вто Мар 06, 2007 4:29 pm
Местоположение: Варна

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от rikitikitavi »

Направи така,че хранилката да има оловно отежнение от 80грама и си готов.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
n1k3r
новобранец
новобранец
Мнения: 56
Регистриран на: Вто Сеп 27, 2011 4:21 pm

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от n1k3r »

Пак да подчертая, че под пружината нямам олово тъй като няма нужда от него. А самата пружина си ляга на дъното със захранка и минава 80 грама. Може би ги има около 150 200. Пробвано е всяка сопа на различна дистанция да са пуснати и все същото. А хората от ляво от дясно са на по 2м от мен и нон стоп вадят. Очевидно е според мен, че аз нещо някаде греша. Но не мога да разбера кое и къде греша. За това искам и други монтажи да науча да пробвам и може би ще променя нещо.
power123
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 119
Регистриран на: Нед Ное 20, 2011 8:46 am

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от power123 »

Пробвай на червеи ( торен,бял ). Сложи една кука ( Номер 8 ) под пружината с късо поводче и една на пружината пак по същия начин .
Аватар
garfield_90
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 402
Регистриран на: Вто Апр 24, 2012 9:26 am
Местоположение: Стара Загора

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от garfield_90 »

Колега тия куки 6 номер и по-големи за каракудите си идват едри.Каракуди по 400-500гр се хващат абсолютно спокойно с кука 10ка или 12ка с лопатка, а не шаранска. За тях ти трябва 8ца или 10ка и дори по-малки.С 6 номер ( шаранска кука) се вядят шарани по 7-8 кила и нагоре, като имаш напредвид, че шарана има доста по-голяма уста и начина му на хранене е по-различен ( обърдни внимание на къде е насочена устата - на шарана надолу а на каракудата нагоре ).Ако ловиш с нормални куки с лопатка 6 номер и по-големи, просто намали размера. Може да споделиш и с какви куки ги ловиш. Според мен там ти е най-голямата грешка. И друг съвет, който мога да ти дам е да попиташ въпросните колеги покрай теб,а дори и да си краднеш индея като идеш до него да го питаш или заговириш в момента в който си е извадил за презареждане и т.н.А отностно монтажа пробвай с най-лесния.Директно вързваш пружината за основното влакно и 2 куки долу и горе с по 3-4 см поводи и различна стръв на 2те куки. Едната по-голяма другата по -малка. Дори един номер разлика е достатъчен
CarposGTA
новобранец
новобранец
Мнения: 71
Регистриран на: Чет Юни 02, 2016 1:04 pm
Местоположение: гр.Хасково

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от CarposGTA »

Колега мога да ти дам съвет другият път , като има рибари около теб , които скъсват рибите да ги попиташ за техният монтаж и ако не е военна тайна ще го споделят с теб :D . Иначе за монтажа ти не мисля , че има грешки в него . Аз на дъно ловя с 2 монтажа . Единият е на пружина а другият е на косъм , даже веднъж направих хибриден монтаж с пружина и една кука с повод от 20 см. монтирана на косъм с царевица и резултата беше каракудски :D . Значи можеш да пробваш монтажа на косъм ,за който ти споменах , като го допълниш с PVA торбичка пълна с царевица . Можеш да разгледаш доста обстойно този монтаж в интернет , защото е най- популярният използван в шаранджийският риболов и има много изписано за него . Относно монтажа ти на пружина можеш да смениш стръвта с торен и бял червей вместо царевица ако целта ти е да ловиш задоволно количество каракуда. Аз примерно ловя с 3 въдици на дъно като 2 от тях са на пружина и една на косъм с царевица и PVA чорап . Едната пружина я хвърлям на бял и торен червей , а другата на царевица и хляб . Така имам възможност да разбера на какво иска да кълве рибата и след това преминавам изцяло на един вид стръв . Има си и каръшки дни ,както каза и ти , но това не трябва да те отчайва . Най-важно е да си постоянен и да не спираш да експериментираш и резултатите няма да закъснеят. Успех и наслука !
Аватар
garfield_90
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 402
Регистриран на: Вто Апр 24, 2012 9:26 am
Местоположение: Стара Загора

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от garfield_90 »

И наистина смени стръвта. Не на всякъде каракудата взима на царевичка. Вземи си бял и торен червей. Слагаш различна стръв на всяка кука и от там разбираш на какво взема.А колкото за слагането на олово - хубаво е да го има. Дори и 30-40 гр. След като ти падне захранката от пружината тя става лека и не може да се самозасече. Подобна грешка съм правил с леки метод фидер хранилки с неподвижен монтаж и да чакам да се самозасече. ОТ тогава на фидера винаги съм с подвижен монтаж. Тук принципа е същия. Но това е ако имаш празни кълванета.При теб проблемите са 2 ( основните ) големи куки и един вид стръв при наличието на повече от 1 куки ( това не оправдава грешката - дори и с 1 кука да си като няма ефект на дадена стръв я сменяш с друга ). А колкото до вирбелите и карабинките не са голям фактор, но въпреки това загрубяват монтажа.Не мисля че толкова нямаш 30 секунди за да вържеш един възел.Тези бързи монтажи са основно за фидер риболов, където прогресивно се сменя от по -голяма към по -малка хранилка, след направата на петно и за състезателен риболов, където всяка минутка е важна.
Аватар
garfield_90
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 402
Регистриран на: Вто Апр 24, 2012 9:26 am
Местоположение: Стара Загора

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от garfield_90 »

Ще ти дам един пример с мен и как процедирам като отида на някой що годе познат водоем. Давам за пример платен. Отивам и разпъвам 2 въдици - шарански прът и хеви фидер. Правя ги с еднакви монтажи и еднаква стръв, на която съм пробвал преди и знам че работи както монтажа така и примамката.Така ловя във времето в което знам че рибата кълве активно да каже от 6 до 10. След което идва период в който спира активното кълване за период от 5-6 -7 часа или има 1-2-3 удара за този период. И започвам да използвам това време като слагам различна стръв ( ако хващам на царевица на косъм, слагам примерно на едната въдица торен червей, на другата протеиново топче ) . Ако не работят и нямам слука, променям дължината на повода на една ( говоря за шарански риболов, в твоя случай е същото просто рибата е различна ) . Ако няма ползва и от това връщам предходната дължина на повода ( работеща) и слагам комбинирана стръв - плуващо топче с царевичка или царевевичка с червей и т.н Ако с някоя от тези проби успея да провокирам рибата да кълве във мъртво време , на следващия ми излет задължително единия монтаж е такъв, а другия стандартен за водоема и рибата.Щом казваш, че за цял ден и цяла вечер имаш едно кълване, нищо не пречи да смениш тактиката. В този случай по - зле на къде няма къде да иде.Просто трябва да се абстрахираш от мислите, че за времето за което си играеш да сменяш стръв, захранки и монтажи ще ти клъвне и заради тези експерименти си го изтървал.По принцип съм и спинингист. Има дни в които кълве и си ловя по обичайния начин, но има и дни в които рибата просто не взима ( това вече не зависи от нас ) и след като съм го разбрал , да кажем хвърлял съм 2-3 часа без кълване, започвам да си правя експерименти с примамки проводки и т.н. Ако удари удари, така или иначе нищо не губя, но ако имам слука и тя се повтори, значи че метода ми е успешен и при следващо ходене, мога да го използвам, без значение дали е активна рибата или не.
n1k3r
новобранец
новобранец
Мнения: 56
Регистриран на: Вто Сеп 27, 2011 4:21 pm

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от n1k3r »

Пружината си я взимам готова вързана с хубави остри куки:
https://www.aliexpress.com/item/1box-lo ... 048729dc95

Това е пружината. На снимката е с 6 7 куки. Пробвал съм с така с всички тези куки, но просто няма смисъл. Едно, че е забранено и второ, че яко се оплитат една в друга и грам смисъл няма. Мисля, че куките са карбонови или може да се бъркам. Като бях на язовира видях монтаж с олово и над него 2 куки. С този монтаж на 3=те въдици на човека по 1 шаран закачен с торен червей. Вече се убедих, че греша с тези куки понеже ми се виждат доста едри. Гледам продават готови монтажи на косъм с големи куки. Имам от тях готови вързани от магазина взети. Сега със шублера измерих куките от пружината и на косъма.
Ето ги куките от пружината:
http://prikachi.com/images/927/9144927j.jpg
http://prikachi.com/images/928/9144928m.jpg
http://prikachi.com/images/929/9144929O.jpg

А ето и размерите на косъма:
http://prikachi.com/images/930/9144930S.jpg
http://prikachi.com/images/931/9144931V.jpg

Куките на пружината ги приложих върху кука 9 и ми се стори, че са доло горе еднакви. Имам още едни куки пак 9 но ми се видяха по малки. За това ги измерих за по сигорно.
Аватар
bachoivo
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 756
Регистриран на: Сря Сеп 02, 2009 6:10 pm
Местоположение: Русе, по Реката
Обратна връзка:

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от bachoivo »

1-во и най-важно: По закон нямаш право с повече от две куки да ловиш на въдица!;
2-ро: ако всичко от към монтаж и стръв ти е наред и рибите са активни и една кука ти стига /две са предпоставки за оплитания и закачания/;
3-то: искаш пружина - ок. Едната пръчка я остави с пружина и ДВЕ куки /една долу и една горе/ на втората пробвай с монтаж на косъм примерно, т.е. пробвай различни варианти за монтаци, стръв, дистанция и т.н.
4-то: тия куки 6-ти номер....остай аз' работа. Слагай едни 8-10 и си ти човека. За тези риби толкоз
- Как говориш, след като нямаш мозък? - попита Дороти.
- Не знам - каза Плашилото - но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."
n1k3r
новобранец
новобранец
Мнения: 56
Регистриран на: Вто Сеп 27, 2011 4:21 pm

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от n1k3r »

По принцип аз ловя с 2 куки едната отстрани на пружината и другата под пружината. На снимката е с 3 тъй като пробвам различни дължини и гледам кое ще ми хареса. И аз както казах пружините ги поръчвам от китай и идват вързани с по 6 7 куки и така яко се оплитат. Както казах по горе

"Пробвал съм с така с всички тези куки, но просто няма смисъл. Едно, че е забранено и второ, че яко се оплитат една в друга и грам смисъл няма."

В момента се интересувам от видовете монтажи за дъно. И смятам на 3-те сопи различен вариянт да пробвам и с различна стръв.
Kaloqn19
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 152
Регистриран на: Чет Сеп 10, 2015 3:04 pm

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от Kaloqn19 »

Захранвай!И лови на една кука!Смени пружината с модерен Фидер монтаж....
n1k3r
новобранец
новобранец
Мнения: 56
Регистриран на: Вто Сеп 27, 2011 4:21 pm

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от n1k3r »

Kaloqn19 написа:Захранвай!И лови на една кука!Смени пружината с модерен Фидер монтаж....
Ето за това говоря. Като цяло искъм да сменя монтажа с пружината и да пробвам с други монтажи. Работата е обаче, че грам не съм запознат с тях.

П.С >> Не, че нещо ама грам не разбирам думата фидер. Тоест какво значи и видовете монтаж. Като малък си спомням ходих с баща ми по морето и место олово слагаше големи гайки и болтове за тежест. И ако не се лъжа ми беше казал "майката му е да има тежест и 1 кука с червей". Та и аз от миналата година от лятото имам въдиците подарък са ми. Иии от тогава почнах да ходя на сам на там. По точно 2 3 пъти на море и после без да искъм ме заведаха на язовир и там вече ми стана много по интересно. Сега с течение на нещата се уча и на монтажи и на връзване на куки и на възели и всичко. За това сега съм толкова неорентиран. НО знам законите по които се ходи за риболов и искъм да се науча на колкото се може повече неща. От миналата година до сега разбрах, че сопите и макарите са най важното нещо ако не броим уменията зад устройството им.
CarposGTA
новобранец
новобранец
Мнения: 71
Регистриран на: Чет Юни 02, 2016 1:04 pm
Местоположение: гр.Хасково

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от CarposGTA »

П.С >> Не, че нещо ама грам не разбирам думата фидер. Тоест какво значи и видовете монтаж. Като малък си спомням ходих с баща ми по морето и место олово слагаше големи гайки и болтове за тежест. И ако не се лъжа ми беше казал "майката му е да има тежест и 1 кука с червей". Та и аз от миналата година от лятото имам въдиците подарък са ми. Иии от тогава почнах да ходя на сам на там. По точно 2 3 пъти на море и после без да искъм ме заведаха на язовир и там вече ми стана много по интересно. Сега с течение на нещата се уча и на монтажи и на връзване на куки и на възели и всичко. За това сега съм толкова неорентиран. НО знам законите по които се ходи за риболов и искъм да се науча на колкото се може повече неща. От миналата година до сега разбрах, че сопите и макарите са най важното нещо ако не броим уменията зад устройството им.[/quote]

Значи започни с четене из форумите в интернет . Има много полезна информация за всеки вид риболов и монтажите към него . След това започни да усвояваш дадения риболов , който смяташ да практикуваш и със времето ще се усъвършенстваш .
Аватар
garfield_90
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 402
Регистриран на: Вто Апр 24, 2012 9:26 am
Местоположение: Стара Загора

Re: Проблеми с риболов на дъно.

Мнение от garfield_90 »

Колегите са прави. Най-добре се ориентирай към метод фидер монтаж.Там оплитания няма, поне аз до сега не съм имал. Ако държиш да работиш с пружинки, няма да е зле да кажеш каква риба ще търсиш. От това зависи големината и дебелината на куките. На тях се хващат от червеноперки до големи толостолоби, но куките не са еднакви. В началото говориш за каракуди, а след това за шаран. В наши дни, шарана вече почти не се търси на стандартните монтажи на пружинка, а дори и някой да се опитва си е доста трудна работа. Рибата вече навсякъде е по-капризна към монтажите, куките и поводите с навлизането на новите технологии.
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”