Риболов в Порто Куфо и Торони

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2094
Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от баш_майстора »

Отличен репортаж! Благодаря за инфото. :)
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
vandu
новобранец
новобранец
Мнения: 40
Регистриран на: Сря Фев 29, 2012 11:22 pm
Обратна връзка:

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от vandu »

Поздрави от Торони. Времето за плаж е супер.
Вчера сутринта 1 час на крепостта само един октопод ми прилапа бомбардата на метър пред мен и това беше. Трябваше да го бия с въдицата за да я пусне че така се беше наврял в една скала че нямаше вадене. После продължих при лодките но и там нищо. Видях се с няколко българи. Единия се оплака че от 7 дни само една лястовица е хванал при обиколка из целия ръкав. Другите ловеха на дъно на чепаре и докато бях им удари веднъж но празно.
Днес се бях настървил малко повече и в 5 сутринта бях на плажа. На синьо силиконче имах два последователни удара и след 10 мин ми се счупи макарата. Не съм очаквал че толкова тъпо ще приключи риболовната част от почивката, ама догодина повече.
:cry:
ПС: През деня докато влизах да плувам в морето видях доста кефал и някакви подобни на костур риби.
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп!
ivanwe
новобранец
новобранец
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Юли 14, 2011 7:16 pm

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от ivanwe »

Здравейте, в Торони съм от 4-5 дни. Днес похвърлях от брега и удари няколко пъти, но не закачи.
Като цяло за 2 часа едно зарганче и дребни риби.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ddorado
новобранец
новобранец
Мнения: 34
Регистриран на: Вто Сеп 05, 2017 2:34 pm

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от ddorado »

Колега като си там да те питам за температурата на водата и оредяват ли хората по плажовете
Мерси
Аватар
BloodDust
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: Пон Май 26, 2008 9:29 am

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от BloodDust »

Днес на Порто Кофу, 2 лефера над кило на Duo TMS 15 (или 14 см версия). Няколко пропуснати удара на Patchinko. Вадят се и калмари.
niki7777
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: Нед Сеп 04, 2016 6:05 pm

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от niki7777 »

ivanwe написа:Здравейте, в Торони съм от 4-5 дни. Днес похвърлях от брега и удари няколко пъти, но не закачи.
Като цяло за 2 часа едно зарганче и дребни риби.
тези малките дето стават по 20 кг що не ги пускате обратно
Аватар
BloodDust
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: Пон Май 26, 2008 9:29 am

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от BloodDust »

След като вече съм си у дома и имам достъп до клавиатурата на лаптопа, дойде време и за по-подробния репортаж за третия ми морски риболов в Гърция.

Няколко седмичната организация доведе до значително намаляване на благосъстоянието ми за сметка на увеличения размер на играчките, които бях подготвил за морските зверове.
Този път организацията обхвана повече пленени от морския риболов умове, като групата ни бе от цели 7 човека – трима почитатели на спининга, трима заклети плувкари и един юнак да балансира по средата.

Тръгването по обичай не беше от най-безпроблебното. Милата ми малечка хвана някакъв вирус в яслата, който успя да ни изправи на нокти с майка й, но последната много алтруистично ми даде благословията си да гоня дивото по гръцкото крайбрежие. След безсънна нощ, в която рибната люспа в мозъка ми тревожеше съзнанието ми чрез пресъздаване на битки с митични рибни чудовища, в 07:00 се насочихме към познатата дестинация. Бяхме си резервирали хотел в Торони, като в услугата се включваше закуска и вечеря, чиито часове бяха предварително синхронизирани, за да не пречат на риболова.
Към 14:00 достигнахме дестинацията и докато другите се настаняваха, моя милост вече вързваше вързваше такъма. В 15:00 се изтипосахме на Порто Кофу и до де групата свали целия катун от колите, заедно с един друг нетърпеливец започнахме да мааме воблерите у водата.

Морето гладко като тепсия, водата кристална, няма грам вятър, температурата 24-5 градуса, време чудо …. ама за сувлаки и узаки (по Марко Виталис). Да, ама аз съм дошъл да спинингосвам и прекрасната обстановка няма да ме подведе да се отдам на лейтяйстване. Слагам Duo Tide minnow slim 140 цвят Clear blue back и започвам агресивен туич. Още на второто хвърляне усещам удар. Споделям с другарчето по пръчка, а той ми вика „брато, сигурно си нацелил някое въже“. Да, ама не, мятам на същото място, същата проводка и „въжето“ започна да прави едни пируети във въздуха. Пръчката ми (Salmo aggressor 20-60 акция), леко макаронеста, успява да го укроти за 3-5 минути и следва частта по вадене oт водата. Обаче кой да се сети да ти вземе кеп, той още в колата. Колегата спринтира едни 50-100 метра и …. колата заключена, а ключовете в баща му, който тамън разпъва прът баш на края на кея, та му се наложи да продължи с късите спринтове. До де дойде кепа, аз моря животното, което за добра участ се беше нашило на 2 тройки, защото в един момент едната се откачи и остана само на задната, която го беше боднала до гръдната перка. Тъй, с малко късмет първият лефер бе кепнат, а аз подскачам като малко дете пред захарен памук. Бърза снимка, след което воблерът пак в морето. Няма и два туича и ситуацията се повтаря. Втори дзвер се зашива хубаво и почвам да го моря. Аха да го издърпам и от някъде се появява трети лефер, който се опитва да открадне воблера от устата на злощастното си другарче. Колегата с кепа се опита да ги кепне и двата, ама буквално удари греда с единия. Както и да е лефер номер 2 е окачен на кукана, а аз продължавам да мятам, само дето ударите спряха.

Изображение

Тъй като съм от хората дето за жалост нямат много време да риболовстват и се опитват да компенсират липсата на практика с четене, съм слушал семинара на Маркос Виталис и знам, че той препоръчва, като се хванат две риби на един воблер, същият да се смени, щото третата риба няма да се излъже. Тая теорема при мен не проработи и не записах повече удари. През това време колегата регистрира 4-5 удара на реплика на Пачинко (bassasin), само дето куките така и не се зашиха и не успя да реализира риба. В един хубав момент, може би 10 минути след улова на първата риба, екшънът свърши. До края на излета аз успях да хвана един дракон, а колегата записа още един неуспешен удар на пачинкото.
Експлозивното начало на риболовната ни екскурзия за жалост потвърди правилото, че щом хванеш риба с първото хвърляне (в моя случай второто) не е на хубаво. Хищната риба нейде се скри и последваха няколко дни яко и безрезултатно мятане и въртене на воблери. През това време риболовната чест на групата без защитена от опитното звено от групата. Плувкарите тихо и кротко наскубаха има няма 15 вида риби в обилни количества, част, от които станаха част от вечерята ни.

Вечерният риболов на мекотели даваше някакъв резултат, но не блестящ – по 6-7 калмара и някой друг октопод. За отбелязване е, че едната вечер на на кея на Порто Кофу започнаха да излизат бая едри калмари – единият боен другар успя да ушие един над кило, както и да изпусне още 2 от същия размер. На Торони излизаха предимно дребосъци от същия вид. Записахме и по някоя сепия.

Изображение

Успяхме да хванем и две маятикота. Единият колега улови едно по обяд на скалите на Криарици (40°01'25.7"N 24°01'16.9"E) на един китайски 27-грамов пилкер (allblue). Аз също се разписах една ранна сутрин на скалите между Торони и Дестеника (39°59'29.4"N 23°53'30.5"E) на Duo realis jerkbait 120 SP, цвят Ghost minnow. Тая гадина, едва ли имаща едно кило, даде голям бой. До де я издърпам, няколко пъти заби здраво към дъното и настърга целия лидер, което съответно доведе и до смяната му.

Изображение

Видяхме и дорада да гонят клетите заргани, ама си останахме само с гледането.

Обиколих повечето места в района – плажа на Торони, скалите около крепостта и първия нос след нея (правя бележка, че не успях да стигна до самите скали под крепостта, тъй като явно хващах грешните пътеки. Накрая един колега нашенец ми обясни, че трябвало да се хване пътеката вдясно от бариерата, а не както аз все се опитвах да пробия през храстите вляво на боруна, амa не остана време да го проверя.Нищо, оставам го за следващия път); ходихме до Криарици (ghost city – плетеницата от пътища пред Сикия), пробвахме всички достижими по нормални пътеки места на залива на Порто Кофу. Единия ден, по време на прилива привечер, устието на лимана бе пълно с риба, като подозирам, че имаше и стабилно присъствие на лавраци. Метнах няколко пъти, ама безрезултатно. Споделих преживяването си с колега, който ми каза, че в Гърция е забранен риболовът в лимани. Питах за същото и гърка, при който бяхме отседнали, като той каза, че няма такова нещо. В тази връзка, някой ако има повече информация, моля да сподели, мисля, че би било полезно за всички, а и би спестило излишни главоболия с местните власти.

Предпоследния ден решихме да си направим малка разходка с цел търсене места за shore jigging (не че бяхме подготвени за такъв риболов – нито на теория, нито на практика). От navionics имахме инфо, че входът на залива на Порто Кофу е доста дълбок (има няма 40-50 метра), отделно непристъпният южен бряг пробуди неутолимото желание в един от колегите - заклет планинар, да го покори. Водени от неговия ентусиазъм и опит, тримца се отправихме на мисия. Разходката ни се превърна от риболовна такава в свободно катерене и преодоляване на всякакъв вид бодлива растителност (Беър Грилс би се гордял с нас). В крайна сметка, след около час лутане по урвата дива, достигнахме заветната точка (39°57'33.8"N 23°55'15.1"E). Мястото е уникално красиво и по моя скромен опит доста перспективно. Уви, риба на хванахме. Аз имах един удар на дуото, което извади леферите, единият колега имаше подготване на риба на daiwa shoreliner, а планинарът на джиг имаше проследяване от цяло ято рибоци, аха по един метър всеки. Независимо посятото доволно количество китайски пилкери и липсата на уловена риба, удовоствието, което изпитахме от алпийската разходка, беше достатъчно, за да осмисли цялата риболовна екскурзия, а не само конкретния ден.

Изображение

На връщане към България решихме да се отбием през кея на Неа Мудания. Там плувкарите пак отстрамиха групата с няколко платерини и заргана. Аз борих сума ти време един октопод на калмариера, но не можахме да се запознаем от близо. Гадината се гепи за един камък и не пуща, аз съм напънал пръта почти на предела да се счупи. 40 минути дърпане и накрая извадих 2 вендузки. Ако имате идея как да се провокира октопод да пусне спасителната си сламка в такава ситуация, моля споделете :)

Накрая за обобщение – на третия опит се срещнах с търсените зверове, само дето тая среща вместо да засити риболовните ми копнежи, още повече ги засили. Страхотната компания и красивата природа завършиха чудесното преживяне. Сега, зареден с енергия, продължавам напред, кроейки планове за следващата риболовна емоция.

Поздрави и наслука :fishing12:
zazturbo2
новобранец
новобранец
Мнения: 20
Регистриран на: Пон Авг 24, 2015 1:32 pm

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от zazturbo2 »

Браво колега,чудесен репортаж,жалко само че не сте имали повече късмет с рибите.По въпроса за октоподите,използват белина или син камък,и гадините не са мекотели,а главоноги.
rasper
новобранец
новобранец
Мнения: 73
Регистриран на: Съб Авг 22, 2009 4:32 pm

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от rasper »

Чудесен репортаж, майстор си на словото, е според мен.
Бях в района средата на септември и ми беше много интересно. Но беше жега и нямаше емоции.
Успех!
А какво имате в предвид - лимана, района където изтича вода от езерото ли?
Аватар
BloodDust
новобранец
новобранец
Мнения: 12
Регистриран на: Пон Май 26, 2008 9:29 am

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от BloodDust »

Благодаря, радвам се, че ви е харесал репортажът.

Под лиман имам предвид цялото солено езеро.
Рибата се беше събрала на мястото, където започва рекичката, вливаща се в морето (в случая течеше в обратна посока поради прилива), непосредствено пред дървеното мостче. Предполагам, че това явление бе породено от високия прилив. През следващите дни пак хвърлях по едно око привечер, но нямаше активност.
Поздрави!
dbc
новобранец
новобранец
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Сеп 19, 2009 10:17 pm

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от dbc »

Като зацепи октопода, трябва да го отпуснеш и той след малко отслабва хватката и тръгва. Тогава е момента да напънеш яко и ако имаш късмет да не се гепи е твой, ако се гепи пак повтаряш упражнението.
Аватар
Soller
новобранец
новобранец
Мнения: 50
Регистриран на: Вто Фев 05, 2008 4:34 pm
Местоположение: София

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от Soller »

Отлично!
Миналата година се опитах да стигна до този лиман, но не можах да намеря пътя. Би ли обяснил как се стига до него, пътят черен ли е?
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2094
Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от баш_майстора »

Изображение
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Soller
новобранец
новобранец
Мнения: 50
Регистриран на: Вто Фев 05, 2008 4:34 pm
Местоположение: София

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от Soller »

Благодаря майсторе! Аз останах с впечатление, че става въпрос за лимана след Дестиника, та за него ми беше въпроса.
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 518
Регистриран на: Пет Фев 22, 2008 12:38 pm
Местоположение: София

Re: Риболов в Порто Куфо и Торони

Мнение от s4etovod »

Порто Куфо..големия мерак с големите надежди за приличен риболоФффф...

Реално сега се оказа сезона на Порто КуРо - зоооорлем два тиганЯ дребен спарос, омешан с два зарганЯ и две три мини октоподчета пуснати да си растат...
Добре , че видех Баш Майстора в екшън да вади 40 санта Баракуда та да пипна нЯщо в началната норма...

С две думи - в момента тук риболов НЯМА!
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболов в Гърция (от брега)”