Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Сладководен раздел Тактика Стръв и захранкаЗахранка и приготвяне
Модератор: Paublo_Eskobar
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Захранка и приготвяне
Попрехвърлих темите и реших да пусна конкретно това-Как си приготвяте захранката и коя най-много ползвате и защо.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Re: Захранка и приготвяне
Ами захранката си приготвям почти винаги преди самия риболов. Използвам готови храни - най често български - Промикс и Респект. Подбора на конкретния вид от захранките правя в зависимост от това къде и какво ще ловя. Имам си обаче и любими миксове от двете Добавянето на червеи и кастери е задължително. Вносни захранки използвам също - Сенсас и Ван дер Енде но не прекалявам - в смисъл не ходя на състезание и няма особен риск да ми дръпнат рибата Ако все пак реша - салаг ги повече за " цвят ". Сито ползвам също рядко -ако се изисква задължително от спецификата на риболова. Бъркането - на ръка в бака най често, минимално количество - поне 2-3 пакета дори и за няколкочасов излет - материал трябва да има Преди съм правил специални самоделни смески - смея да твърдя че също работят добре но лесното си е лесно особено ако има качество и прилично поносима цена Мдаа не знам дали правилно съм разбрал питането и темата на Бутника ама тва е от мен за ся
Re: Захранка и приготвяне
Захранката приготвям винаги на брега, въпреки че някой искат повечеко време за да дръпнат добре водата. Използвам предимно български захранки като най-харесвам тези на Филстар и Промикс. В повечето случай добавям галета и течен или сух ароматизатор, винаги червей и в зависимост от рибите - царевица, жито или коноп. От вносните захранки много добри резултати миналата година имах със Сенсас - зелените пликове по 2,5 кг за платика. Същата захранка, но за река никак не ми допадна и не я препоръчвам на никой. Много добри резултати имах и със захранките за река на Тубертини от 5кг.
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: Захранка и приготвяне
В общи линии да.Интересно ми е кога добавяте ароматизатора,или пък боята,добавяте ли допълнителни компоненти,мислех,че ще има повече мнения или повечето си падат по дънния риболов.Има някои основни правила коити аз спазвам,но мисля в по-късен етап да ги споделя с вас.Аз също залагам основно на български захранки,последно време добри резултати ми дава JAXON.А и цената е доста приемлива,да не казвам изгодна.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Re: Захранка и приготвяне
темата е хубава,ама кажи какво ще ловим,на река или затворен водоем,на каква дълбочина и ще правим ли подбор на рибите.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: Захранка и приготвяне
Всичко което правиш за приготвянето и,за всякакви условия.shekira написа:темата е хубава,ама кажи какво ще ловим,на река или затворен водоем,на каква дълбочина и ще правим ли подбор на рибите.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- разбира нещата
- Мнения: 607
- Регистриран на: Пон Фев 26, 2007 5:21 pm
- Местоположение: Пловдив Тракия
Re: Захранка и приготвяне
Захранката си я приготвям на водоема.Може да се добави към нея и пръс(глина)от мястото която служи за обем и за цвят и прави храната по- слабо хранителна и по този начин задържа за по- дълго време рибата.Има и специална боя за захранка която се разбива предварително във вода и се прибавя към захранката.Обикновено тя е черна и прави захранката по-тъмна защото рибата се плаши от петното което остава от светлата захранка /особенно през зимата /.В зависимост къде и каква риба ще търсим може да се прибави и бял червей или кастери .Но все пак всичко зависи от водоем ,сезон и каква рибеа ще гоним.
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
Re: Захранка и приготвяне
Не мисля, че вносните захранки са в пъти по-добри от родните..просто много хора не знаят как да ги ползват правилно и да извлекат максимума от тях. Но както и да е...Ivelin66 написа:Пичове ползвайте си проверените захранки на Sensas и Van der Ende в по-малки количества като нямате финансова възможност за повече.Ама тия българските трици са за балъци.Когато някой стане републикански шампион с Промикс или Филстар - аз официално ще си строша пръчките и няма да погледна гьол повече
Колега, избягвай изявления, които биха довели до конфликти!
Dedy
Re: Захранка и приготвяне
Както вече Коцето спомена, важно за избора на работеща захранка е сезона и спецификата на водоема. Несериозно е да се твърди, че позването на някои марки осигурява успешен риболов, не че не съм хвърлял по 50-тина лева само за една бабушка. Знаете, че през зимния и пролетния сезон много често рибата въобще не се влияе от храната и трябва да се прилагат някои хватки да я накараме да се храни. Утежняването, добавянето на жива стръв, оцветяването и т.н. не винаги дават очакваните резултати и затова е добре да сме наясно дали въобще има смисъл да захранваме. Понякога една прашка пинки дава по-добър ефект от два пакета скъпа храна. Друг важен фактор е познаването на водоема и рибата в него и на каква стръв и захранка е привикната тя. На някои гьолове за добър успех е задължително да се храни със стръвта на която ловиш, примерно на един язовир, който посещавам често през лятото, шепа жито върши много, ама много по-добра работа от кофа качествена захранка. Та мисълта ми е, че трабва да знаеме кога и каква захранка да ползваме. Аз най-често смесвам по мое осмотрение някои марки храна за съответния вид риба, като в повечето случаи слагам и два пакета "някоя по-така". На река обикновено ползвам само нашенски рани, което е напълно обяснимо при положение, че най-често са ми нужни бая пакети с много добавки и кило глистета. Като казах добавки, се сещам, че и на тях е добре да се обърне внимание. Разните там ароматизатори, галети, конопи, други пинизи, че и сирене даже, трябва да се ползват в зависимост от опита който имаме с тях. А най-важното от всичко е да има риба, другото е лесно.
Re: Захранка и приготвяне
Аз съм ТЕСТО-пристрастен,ама не от към ТЕСТОТЕРОН ,ами .................БРАШАНЦЕТО и НЕГОВИТЕ ПРОИЗВОДНИ.................абе ЛЕБЕЦ
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: Захранка и приготвяне
Ивелине,Деди и Пепич ти го написаха добре.Ние ходим на риболов и няма опастност бай Дъ Уей с житцето или намокрения хляб да ми дръпне рибата.А ти от какво мислиш,че са направени ВДЕ и Сенсас.А колкото до това да си мериш силите с някой-недей,тук има опитни риболовци и с българска захранка да те направят смешен.Не е само до храната.И за мен е безсмислено да се хвърля само внос,има водоеми на които може и да не ти върже риба.Докато кюспенце прибавено към храната да ти свърши повечко работа.И темата е и как я приготвяш.Ivelin66 написа:Колега тия фирми спонсорират отбори и индивидуалисти световни шампиони на които работата им е да ходят за риба,не като нас за кеф.Така че извинявайRegar написа:Не мисля, че вносните захранки са в пъти по-добри от родните..просто много хора не знаят как да ги ползват правилно и да извлекат максимума от тях. Но както и да е...Ivelin66 написа:Пичове ползвайте си проверените захранки на Sensas и Van der Ende в по-малки количества като нямате финансова възможност за повече.Ама тия българските трици са за балъци.Когато някой стане републикански шампион с Промикс или Филстар - аз официално ще си строша пръчките и няма да погледна гьол повече
Колега, избягвай изявления, които биха довели до конфликти!
Dedy
много ама този продукт излиза на пазара в завършен вид,готов за директна употреба и с доказани качества.Като държиш на българското дай да спретнем едно риболовче - ти с бг храна,аз ще си измисля една смес на Sensas и да видим какви качества ще извадиш от манджата.Тия трици и ти можеш да си ги забъркаш - основата е царевично брашно,галета или мляна бисквита,пшеничен грис и останалото е въображение и въпрос на избор.Ама като си решил българско - нема проблем.Ти си знаеш.И не се засягай.Ни най-малко не искам да те обидя с нещо.Просто си спорим
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Re: Захранка и приготвяне
Първо искам да се извиня на butnik за отклонението от темата, а и да благодаря на Dedy, че ми коригира поста - малко бях се поолял
Ивелине, един такъв тест на захранките би бил много интересен за мен и отдавна си мисля да го направя, но все няма с кой. Така че съм съгласен да направим един риболов на плувка при еднакви условия и да видим къде резултата ще е по-добър. Условието е да се ползват като основа само българска и вносна захранка, без комбинации между двете и разбира се ароматизатори и добавки по избор. За мен няма значение дали водоема ще е река или язовир, единственото условие е ако е язовир да не е арендован, защото не мисля че резултатите от место на което пастървата се лови на царевица ще са реални
Имаш думата
Ивелине, един такъв тест на захранките би бил много интересен за мен и отдавна си мисля да го направя, но все няма с кой. Така че съм съгласен да направим един риболов на плувка при еднакви условия и да видим къде резултата ще е по-добър. Условието е да се ползват като основа само българска и вносна захранка, без комбинации между двете и разбира се ароматизатори и добавки по избор. За мен няма значение дали водоема ще е река или язовир, единственото условие е ако е язовир да не е арендован, защото не мисля че резултатите от место на което пастървата се лови на царевица ще са реални
Имаш думата
Re: Захранка и приготвяне
Да се върнем към хубавата тема на колегата butnik и тъй като Боби вече подхвана въпроса за лебеца, реших днес да пиша как захранвам с хляб по Струма. То това не е само хранене, а си е цял ритуал! Преди много време като новобранец си подготвях захранката у дома и мъкнех кофи с киснат леб на реката, но отдавна съм се отказал от тази работа. Сега вече съм гяволист и съм си измислил система на захранване, а напоследък се изтарикатих и си купувам нарязан хляб в найлонови пликове, което е много удобно за моя метод. Значи, винаги плътно до мене (независимо дали съм прав или седнал) има кофа с вода и хляб, от който периодически хвърлям по една-две филийки в кофата. Хубавото на отрязаната филия е, че в нея има, и от средата, и от кората на хляба и се получава добра консистенция при мачкането. Точно тук е тънкия момент, а именно колко време ще престои хляба във водата! Колкото по-дълго кисне филията, торкова по-рехава става топката след изстискване и обратното. По моя преценка и според поведението на рибата редувам по-стегнати топки, които се размиват по-бавно от течението, но хранят и задържат рибата, с по-меки, които правят "облак" който настървява и раздвижва (често повдига рибата от дъното). Времето за подаване на захранката, естествено се определя от активността на рибата. Обикновено за един риболов използвам 3-4 хляба за захранка.
- butnik
- рибар фанатик
- Мнения: 8262
- Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
- Местоположение: Франкфурт на Майн
- Обратна връзка:
Re: Захранка и приготвяне
Деди,аз също храня по твоя начин ,но само на тихите места,иначе си слагам пръстчица,малко речна захранчица.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Re: Захранка и приготвяне
butnik написа:Деди,аз също храня по твоя начин ,но само на тихите места,иначе си слагам пръстчица,малко речна захранчица.
Естествено, Марица около Пловдив е доста по-голяма от Струма, пък и не знам дали там ще е резултатно захранването само с хляб. Пробвал сам по р. Вит скобарите да ги правя хлебари - не става, там са ги научили да маат жито като на панахида.