Мнение за монофил Owner broad

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
garfield_90
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 402
Регистриран на: Вто Апр 24, 2012 9:26 am
Местоположение: Стара Загора

Мнение за монофил Owner broad

Мнение от garfield_90 »

Здравейте колеги и Честита Нова Година. Дано да е по дащна от миналата :)
Искам да попитам някой има ли впечатления от това влакно. В интерес на истината лично аз го ползвам ( само него). Ползвам размери 0.10 0.12 и 0.14 за директния, 0.20 за поводчета на фидера, 0.28 за фидера и 0.37 за шаранските.
Насочих се към него, от готовите вързани куки на owner, от които също съм много доволен и забелязох следното. Изключително здраво влакно, меко, с контролирана разтегливост и най-вече ( основната причина да си го наслагам навсякъде) беше, че това е едно от малкото влакна, коите не се къдрят. Преди ползвах доста различни вързани кукички за 12 и 14 номер и почти всички влакна се къдреха като кадаиф. А тук при 0.10 и вадене на едри каракуди и платики къдрене няма никакво.Единствено с това 0.28 имам малко проблеми на фидера. Започнах да ходя на платен водоем за шарковци. Фидера е Daiwa Aqualite pellet feeder 3.90 120 gr акция. Влакното си работи идеално, докато на следващ излет не почна да си правя монтажа и на първите 1-2 връзвания като стягам възела и се къса. След което отрязвам около 1 метър, стягам и няма късане, дори и след като ме е порязало. При по-добелото 0.37 това не съм го забелязал. И от там ми идват чуденките, защо точно този 1 метър при положение, че е под водата, не е като да стои на шпулата и на 40 градуса да го пече слънцето цял ден? Миди по дъното няма. Забелязах също и леко скърцане като почна да навивам преди хвърляне с пълна хранилка, която е 50 гр и храна общо около 70, като съм с най-твърдия връх, което ме навява на мисълта , че е възможно да имам някой пукнат водач, която пукнатина не мога да забележа? Дори и да е така, това нямаше ли да се отрази на целия метраж , който развивам, а само на този 1 метър? Та тоа ми е питането, дали някой друг, който го е ползвал му е направило впечатлението дали не се изнозва твърде бързо това влакно, при положение, че цената му е от 21-2 лв до 42-3 за 300м според зависи дебелината? Все пак за 6 месеца имам около 20 риболова с него и според мен не е нормално. Иначе от всички други параметри съм доволен. Питам защото тази година смятам да си взема още 1 фидер и още 1 шарански и смятам да навия същото влакно. И все пак защо точно този 1 метър?
Дано се намери някой, който го ползва, че да споделим малко мнения.
Наслука на всички :)
ПламенМ
новобранец
новобранец
Мнения: 33
Регистриран на: Нед Юни 16, 2013 4:57 pm
Местоположение: Сливен

Re: Мнение за монофил Owner broad

Мнение от ПламенМ »

След всеки риболов изхвърлям последните 2-3м. , независимо с каква марка влакно ловя. Протрива се и се накъдря.
feedermania
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 159
Регистриран на: Сря Юли 12, 2017 8:36 am

Re: Мнение за монофил Owner broad

Мнение от feedermania »

Колега имам въпросното влакно но специално за поводи. Когато ми седи в куфара и реша да си вържа една кука имам същия проблем с първите 30-50санта. Къса се точно над лопатката всеки път и при отрязване от същата ролка втория път вече е здраво и качествено. Аз си го обяснявам с бързо стареене или износване но не съм спец. На мен влакното ми харесва и за поводи си ползвам само него махам 3-4 оборота от ролката изхвърлям ги и нямам проблеми по нататък. Мислех си че проблема е някъде в мен но явно влакното е такова.
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1125
Регистриран на: Вто Сеп 26, 2006 12:01 pm
Местоположение: Varna

Re: Мнение за монофил Owner broad

Мнение от rap66 »

garfield_90 написа: Забелязах също и леко скърцане като почна да навивам преди хвърляне с пълна хранилка, която е 50 гр и храна общо около 70, като съм с най-твърдия връх
Аз бих сменил първо върховия водач. Водачите се износват, не само се чупят. Може лесно да се тестват в домашни условия. Прекарваш вкакното само през водачите на последната секция, на края тежест 50 гр., секцията в работно положение под 45' и дърпаш и отпускаш на ръка. Ще видиш и усетиш къде триенето е голямо. Повтаряш упражнението, като пропускаш един видач и т.н. Скърцане, запиране и къдрене на вакното е сигурен знак за голямо триене във водачите
Аз тествам качеството на водачите с един стар брейд Duel armored #0.4, който е PE нишки с покритие и много бързо се къса като му падне покритието. Едно парче през водача, хващам от двете страни, опъвам под 45' и дърпам все едно режа с трион така че да се търка във водача. Fuji alconite нов водач издържа 20-25 пъти, а някои уж SIC само 2-3.
stas
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 220
Регистриран на: Съб Яну 22, 2011 8:52 pm

Re: Мнение за монофил Owner broad

Мнение от stas »

Колеги, това са нормални неща при влакната. Първите метри при фидера са най- натоварени. И аз като си привързвам монтажа към основното посредством вирбел , имам няколко късания, докато стигна до "здраво". Въпреки, че мокря, облизвам със слюнка ...И това- при ненаранени водачи, редовно ги преглеждам с лупа и почиствам от наслоената кал. Проблемът с ролката за поводи го има и при Ксило-то, и при други качествени влакна. Къса се на лопатката няколко пъти при връзване в първите метри, за което нямам обяснение.
Аватар
garfield_90
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 402
Регистриран на: Вто Апр 24, 2012 9:26 am
Местоположение: Стара Загора

Re: Мнение за монофил Owner broad

Мнение от garfield_90 »

Благодаря колеги. Като имам време ще почистя първо водачите, ще ги огледам хубаво с лупичка и ако не забележа нещо нередно, ще пробвам идеята на колега с влакното и връхчето. Но все пак смятам, ако беше водач щеше да ми съсипва цялата линия. Обикновено с фидера ловя на дистанция около 60-70-80 метра и като вадя шарковци от тази дистанция си има доста натоварване и триене по водачите, което ще рече, че трябва да ми захаби тези метражи, да не говорим че дори като замятам пак не стигам до този метър, който се къса, при положение, че имам стопер горе долу на 40-50см от монтажа.Явно наистина натоварването там е най-голямо от поривите на рибата и е нормално. Само това скърцане леко ме притеснява, но може и да е от самото натоварване от хранилката, то даже е като прескачане и вибрации.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”