Eвропейско първенство по спортен риболов на плувка, Радеце, Словения, 21-22.07.2018

Информация отностно предстоящите състезания и първенства, както и резултатите от тях.

Модератори: Павел Иванов, Кърцата

Публикувай отговор
Аватар
Garbolino
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 817
Регистриран на: Съб Ное 12, 2011 12:24 pm
Местоположение: София

Eвропейско първенство по спортен риболов на плувка, Радеце, Словения, 21-22.07.2018

Мнение от Garbolino »

Българският тим завърши на 19 място (от 30 отбора) на европейското първенство по спортен риболов на плувка в Радеце, Словения. Риболовците от клуб „Вижън“, които представяха страната ни, могат да съжаляват за малшанса, който сполетя съотборника им Калин Запрянов. Пловдивчанинът постигна секторна победа в първия манш в събота, а в последните минути на втория манш в неделя изпусна в последния момент едра бяла мряна, която със сигурност щеше да го класира сред първите трима в Европа.

От българските състезатели освен Запрянов, който има първо и четвърто място, добре се представиха още Пламен Панталеев (четвърти и осми), както и Огнян Райдовски с четвърто място в сектора си в неделя. Като цяло риболовът на река Сава не беше лесен, ловеше се основно морунаж, както и бяла мряна, платика, каракуда и уклей.

Европейските отличия – отборно и индивидуално, бяха спечелени от италианците. Техният национален тим стана първи в отборното класиране с 21 точки (82.218 кг), следван от Унгария (35 н.т., 69.854 кг) и Англия (42 н.т., 66.993 кг). В индивидуалното класиране италианецът Джулиано Пранди е новият европейски шампион, втори завърши руснакът Юрий Сипцов, а трети – унгарецът Балаш Шьореги.

Източник: bfrs.bg
Italy.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Garbolino
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 817
Регистриран на: Съб Ное 12, 2011 12:24 pm
Местоположение: София

Re: Eвропейско първенство по спортен риболов на плувка, Радеце, Словения, 21-22.07.2018

Мнение от Garbolino »

Обръщаме негативната тенденция от последните две години (2017та - 25то място и 2016та - 27мо място), но все още има да догонваме нивото си от 2013та и 2015та, когато се класирахме на 13то място.
Аватар
Garbolino
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 817
Регистриран на: Съб Ное 12, 2011 12:24 pm
Местоположение: София

Re: Eвропейско първенство по спортен риболов на плувка, Радеце, Словения, 21-22.07.2018

Мнение от Garbolino »

Разказа на Калин Запрянов за представянето му (източник лична Facebook страница):

Незнам дали ще намеря правилните думи, за да опиша ....може би най-красивото място за състезателен риболов в Света. Поне ще се опитам, да разкажа за състезанието ,или как го видях аз.

През петте дни на тренировки, водата смени няколко пъти цвета си. Седмицата преди с сътезанието,дъждовете я бяха замътили. Поради тази причина рибата в първите дни се ловеше по-добре на късите дистанции. С избистрянето й към края на седмицата ,всички такъми ставаха все по финни и прецизни, а рибите по-мнителни. Както ни бяха предопредили момчетата, които бяха ловили 2015г на Световното там- Веско, Аркади,Тошко,Симон. Благодаря ви за предварителната информация момчета !!!

Интересното беше ,че всеки ден риболова беше коренно различен от предният... като се започне от дълбочините. Те бяха в различните сектори от 3.5м.....до ..11м. Подходът към всяко място трябваше да е индивидуален и много добре обмислен, защото можеше да е пагубен за риболова. На места дъното беше много неравно,като за 40-50 см преместване на плувката, дълбочината можеше да е с 1м разлика. Всеки ден се правеше голям набор от такъми и готови линии, които да са готови за съответното място ако се паднеш на него. Бурета от 1гр. до 8гр и близалки от 2гр до 8гр....

В началото на деня, течението беше по силно, но след първият час намаляше, или почти изчезваше на места. Това променяше риболова, буквално на всеки час. Съответно към края на 4те часа , ставаше доста сложен и фин. Основните риби, към които се стремяхме през тези дни, бяха морунажите от 300-400гр. Имаше и друг размер от 100-150гр,но с него килограмите се трупаха доста по бавно . Белите мрени стояха на определини участъци от реката и ако си върху тях беше ОК. Тук преценката дали да заложиш на тях или да ловиш морунажи, си оставаше, но подхода за към двата вида риба си беше различен. Имаше и "план Б".... и той беше -късата дистанция. От 3.5м къса пръчка до 7м къса щека. Там се хващаха дребни уклейки по 3-5гр, морунажи а дребни плотици, но до четвъртък. В петък водата започна да избистря и тези риби ставаха все по малко и по предпазливи на тази дистанция.

Жребият през 1вият ден на състезанието определи да ловя в сектор А. Можеби най-разнообразният от към риби и дълбочини сектор. Започва от 3.5м и завършва на 8м.. Надявах се, да съм в първият под сектор, където вече бяхме тренирали и хващахме риби по ок 5кг. Тук дойде момента за леката ръка на Стенли , който ми издърпа А1. Страхотен жребий, но и много отговорен. Тапата освен че трябва да се изтегли, трябва и да се използва на макс. Стартирах с подхранване на 13м и на къса щека 7м. От тренировките имахме наблюдение върху мястото. Там Рейзън беше ловил на 13м дребни рибки(ок.5кг) и така стартирах и аз. Просто имаше само дребни плотици и кленчета, но ги ловях на всяко вкарване. След първият час...както се очакваше ,рязко риболова намаля в целият сектор. Дребните риби изчезнаха, което ме наведе на мисълта ,че имаше нещо по-добро на петното. Е имаше наистина.....каракуди. Хванах 7бр. , като имаше риби от 800гр до 1.700гр. На 13м успях да извадя 4бр, а на късата дистанция от 7м -3бр. Тези риби гарнирани с риболов на дребни през първият час и последните 40мин. ми донесоха секторна победа с близо 10.600кг.

Тук е мястото да Благодаря на Йонко и Стефан за подкрепата и това ,че се грабнаха от България на собствени разноски, за да стоят плътно зад нас и да ни помагат с каквото могат. Не предпочетаха да гледат величията в нашият спорт а доброто на Нашият Отбор. Респект момчета !!!

Вечерта на разбора поизчистихме малко риболова, доколкото това е възможно, при тези разнообразни сектори и места.

Ден втори от състезанието...D21 . Това място ще го помня цял живот. От дясно на мен беше Руснакът Якушин. Старта дойде. Тежка на 13м и на 7м.....и започнаха мъките. Първият час имах 3 дребни рибки. Покрай мен положението беше мааалко по добро, ама пак трагедия. Единствено в края на сектора се виждаха ластици. В началото на вторият час Coach 1 -Славчо , дойде и ми каза как са рибите в сектора и че има спад вече в целият сектор.....е време беше за план Б. Къпирах богато на 13м(глина с вердевас и кастер) и излезнах на 3.5м къса пръчка. 30тина уклейки е идно кленче. За съжаление и този риболов не беше добре. Хиляди уклейки по 1-2гр прецакваха всичко. Славчо обходи пак сектора и ми каза ,че вече никой не лови. Вкарах пак на 13м щека с близалка 3гр. и първият морунаж беше в кепа след минута. И така три бързи риби. След това пак пауза, къпинг и промяна на такъма. Вече съм с 1.5гр плувка с фибър антена на 5м дълбочина. Веднага с подаването на лекият такъм на 1 кастер и още една хубава риба беше в кепа. Така регулярно си хванах рибите почти до последните минути. Минах още веднъж през късата щека и пак хванах клен, но ок. 300гр.Тази риба беше за Славчо , каза ми да влезна да си хвана кленче :) Свириха последни 5мин и влезнах пак на 13м с надеждата за още един морунаж. Целият сектор "спи на клечките " . 2мин преди края, плувката изчезна....подсечка и 1.8 кух ластик беше в средата на реката. Ок. 30 сек борба вътре и започнах да прибирам щеката бавно и плавно. За моя радост успокоих рибата и тя започна да идва. Погледнах часовника остава минута, разглобих я на топ сет . Първи опит да я вдигна беше неуспеше. Сложих още колена, 2ри опит.... само успях да и видя тялото. Мряна ок.3кг. Славчо ми брои секундите отзад....30сек, трети опит покатерен на стола, но рибата не беше готова за кепа. А влакното 0.10мм. от което по дебело не искаха и да помиришат морунажите..... последва късане. Такъма полетя нагоре . Нямам думи да опиша как се почувствах....а и Славчо и Йонко зад мен. Буквално ми се насълзиха очите.... 10сек след това свириха край. Тримата стояхме и си мълчахме. С тази риба можеше да помечтаем за пачетната стълбичка, или поне за 5то място.Тежък момент, поне за мен, но да даде Господ да ходя на още подобни форуми и успеха ще дойде. Казвал съм го и приди , ще го напиша и сега.

Няма извън земни състезатели. Има отлично подготвени, много добре подготвени, добре подготвени.... и т.н.т Във всеки спорт е така. Един атлет тренира 365 дни в годината за да избяга 50м за 7сек... мисля че ме разбирате.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
icefire
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 384
Регистриран на: Чет Апр 26, 2012 9:11 am
Местоположение: София

Re: Eвропейско първенство по спортен риболов на плувка, Радеце, Словения, 21-22.07.2018

Мнение от icefire »

Браво на нашите !!! браво на всички ... и благодарско за репортажа ... :D
Никой не полудява толкова бързо като абсолютно нормалният човек ...
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett
Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и Първенства”