Спининга и времето

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
T.Mihov
новобранец
новобранец
Мнения: 76
Регистриран на: Чет Юни 10, 2021 10:35 pm
Местоположение: София

Спининга и времето

Мнение от T.Mihov »

Здравейте.
Като пресен пишман-спинингист с малко опит ме гложди един въпрос,с който целя да си изясня ,дали такъв ми е късмета или има някаква връзка.
Като цяло за спининг предимно се надъхвам и много малко практикувам (поради ред причини,основно липса на време).До тук от 5-6 излизания за по час,час и нещо, имам една единствена слука - един добър бас на блесна и едно ситно костурче на силиконова ларва.Тогава още не бяха почнали жегите и бях излязъл на хубаво слънчево време по обяд.Останалите пъти все така се случваше ,че ми оставаше време все като времето беше кофти (включително и днес)-я вятър,я дъжд,я и двете.В тия случаи нямах пипане на нищо-нито силикони,нито блесни.Отдавна ми беше мерак да пробвам и на булдо и днес пак успях да открадна един час от следобеда и естествено пак моя късмет - тъкмо минавах по стената на Панчарево и заваля слаб,но напоителен дъжд придружен с вятър...Помятах навътре откъм шлюза,от който изпускат ,после слязох долу под стената и пак греда-нито на булдо,нито на блесна.След тоя куцуз изгубих мерак за воблери,та не сефтосах надолу по реката новите (Salmo tiny и Goldy Vibromax).
До късмет ли е или има някаква връзка между времето и кълването? (говорим специално за спининга)
П.П-Поне да се похваля с баса (макар,че нещо не я долюбвам тая риба)
Изображение
Аватар
to4kata
новобранец
новобранец
Мнения: 58
Регистриран на: Чет Сеп 08, 2011 9:36 am

Re: Спининга и времето

Мнение от to4kata »

Здравей, и аз не съм спец в спининга, макар че имам 40 г стаж в рибарлъка. За мен на първо място е избора на водоем и състоянието на рибата там /присъствие, активност и т.н/. Ако си ходил на Пачарево не се учудвам на резултата. Това лято ходих 6-7 пъти там със същия успех. На силикон -никакво пипане, на воблер едно щукле и случайно на тръгване от моста хвърлих една клатушка в ято платики та хванах най-тлъстата. Виж на реката, където знам какво и къде, беше гол след гол - кефал на блесна в бързеи с едри камъни и покрай брега, при това в жегата между 15.00 - 18.30. Времето безспорно има значение, рано сутрин или привечер рибата е по-активна, но аз не разполагам със себе си в тези часови пояси. Моят съвет е потърси кефали по реките - Искър примерно около София и то с малки клатушки.
Аватар
T.Mihov
новобранец
новобранец
Мнения: 76
Регистриран на: Чет Юни 10, 2021 10:35 pm
Местоположение: София

Re: Спининга и времето

Мнение от T.Mihov »

Това Панчарево май ще се окаже голям кьорфишек - според клиповете в тубата,всеки лови всичко на всякакви такъми,а на практика....Онзи ден се отчетох и с булдото най-накрая :).Остана някой час след работа и прибягах до богровските локви (обичайното ми място за рибарлък ,понеже ми е близо) и успях да извадя 5-6 червеноперки и едно уклейче :).Времето беше слънчево,хладно и ветровито,но явно рибата беше излязла отгоре на припек,понеже предните дни беше облачно и студено.Колкото до искъра - и на мен ми се иска, но с малкото време,което имам е трудна работа-само пътя за отиване и връщане ,ще ми изяде цялото време,което мога да отделя :(.Единствения регион от искъра,в който бих могъл да се впиша е от Панчарево до моста на Ботевградско и малко по-надолу,но доколкото съм го обикалял (без да мятам,просто оглеждах),не ми се вижда обещаващо-плитко,силно течение,няма вирчета,на места с боклук,от ТЕЦ-а бях чел ,че изпускат някакви мизерии чат-пат,та ме съмнява да ме огрее.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14913
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 12:29 pm
Местоположение: София

Re: Спининга и времето

Мнение от Павел Иванов »

Ами около моста на Ботевградско си е култово място държащо доста клен и някоя щука бонус от време на време .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
T.Mihov
новобранец
новобранец
Мнения: 76
Регистриран на: Чет Юни 10, 2021 10:35 pm
Местоположение: София

Re: Спининга и времето

Мнение от T.Mihov »

Благодаря.Ще си пробвам късмета задължително :D
Като стана въпрос за късмет,оная седмица пак повъртях малко ,та излезе ей тая перка:
Изображение
За някой може нищо да не е ,ама за мен си е предоволно.За справка,чепика е 44 номер ;).
Това булдо е голяма зарибявка обаче-доста активен риболов-дори и нищо да не извадиш,поне има удари,откачки и т.н.Май ще се конкурира с плувкаджийството :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”