Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
Модератор: sapuna
Re: УЛОВИХМЕ РИБАТА, А СЛЕД ТОВА?
За пръв път чувам за такива рецепти.румчо-01 написа:Препоръчвам ти да прочетеш пак рецептата на manuk, действително той я слага сурова в бурканите, без да я осолява, просто това не е необходимо. Солта се слага в дъното на буркана с олиото. Смятам, че като осолиш рибата предварително, няма как да прецениш колко сол е необходима, защото тя ще поеме сол, колкото и дадеш.milen92 написа:....Така като чета май само manuk е правил риба в буркани.Пораспитах стари рибари и те ми казаха че рибата се посолява отцежда се в гаца и си слага в буркани след това 4.5часа варене това е
И още нещо manuk вари рибата 2,5 часа, но под налягане, той е обяснил защо и какви са гаранциите за бурканите.
Лично аз никога няма да си причиня,
Такова нещо.
Първо защото ям прясната риба прясна,
А в буркан мариновам по друга рецепта.
Пък и на морето си търся квартира
С фризер,за замразяване задължително.
Та ако ви е повече рибата,и нямате фризер я изчистете,в леген я сложете в морска сол за сафрид поне 12 часа,чернокоп и 5 стигат,паламуда може
И в саламура на парчета.
После ги изплаквам с чиста вода,и в оцет.
12 часа,паламуд и повече може дори 24.
И буркани,без варене.
Като всичко е отцедено да няма влага,
Малко чер пипер се слагат дафиново листо,2,3 листа на буркан.
Кипва се олио да му излезе влагата,
Като изстине се залива буркана с рибата,
И на хладно да зрее.
След 20 дни е готово за ядене.
За това мезе има записвания

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
- manuk
- научил се да хвърля
Честита Новата 2025 година колеги!
В края на сезона в Гърция улових няколко октопода, като се прибрах в България, след традиционната им обработка, аз ги поставих във фризера.
Погледнах в тази тема дали някой е споделил лесен начин за приготвянето им, но не намерих нищо по този въпрос.
Ако някой знае нещо по въпроса, ще го помоля да сподели опита си.
В края на сезона в Гърция улових няколко октопода, като се прибрах в България, след традиционната им обработка, аз ги поставих във фризера.
Погледнах в тази тема дали някой е споделил лесен начин за приготвянето им, но не намерих нищо по този въпрос.
Ако някой знае нещо по въпроса, ще го помоля да сподели опита си.

- Диканаров
- кандидат преподавател
Манук, приятелю, жив да си и така да продължаваш дълги години! С твоята рецепта се отървах от операция на колянните стави още преди 14 години! Благодаря ти отново! Рядко влизаш тук!
По въпросът ти съм писал, и ще ти напиша отново:- замразените октоподи се размразяват и изплакват, ако не са очистени от очи, вътрешности и клюн се почистват, после са варят със копър и една коркова тапа от вино! Отпенва се, след 30 минути варене солиш на твой вкус и доваряваш още 10 минути! Корковата тапа спестява час и половина варене! От приятел италианец го научих преди три десетилетия! До тогава варях 2 часа! После свличаш с пръсти кожата и нарязваш месото на късове! То е вече като сварени рачешки опашки! От тук правиш каквото искаш:-салата с майонеза и лимон и черен пипар, панираш , може да направиш с ориз паеля, като добавиш скариди или яхния по гръцки с мидени ядки! Да ти е сладко!
По въпросът ти съм писал, и ще ти напиша отново:- замразените октоподи се размразяват и изплакват, ако не са очистени от очи, вътрешности и клюн се почистват, после са варят със копър и една коркова тапа от вино! Отпенва се, след 30 минути варене солиш на твой вкус и доваряваш още 10 минути! Корковата тапа спестява час и половина варене! От приятел италианец го научих преди три десетилетия! До тогава варях 2 часа! После свличаш с пръсти кожата и нарязваш месото на късове! То е вече като сварени рачешки опашки! От тук правиш каквото искаш:-салата с майонеза и лимон и черен пипар, панираш , може да направиш с ориз паеля, като добавиш скариди или яхния по гръцки с мидени ядки! Да ти е сладко!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!