Рибни рецепти

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Рибни рецепти

Мнение от sapuna »

Платика/каракуда с майонеза

Продукти: по едра платика/каракуда,домашно приготвена майонеза,чесън,лим.сок,ролца от раци
Подправки:сол,черен пипер,копър
Начин на приготвяне: Изчистената и измита риба се натрива отвън и отвътре със сол и черен пипер на вкус.Оставяме я да престои не повече от 3/4 ч В тава за печене разстиламе част от майонезата подправена с лим.сок,сол,черен пипер и копър.Нарязваме на ситно ролцата от раците и поставяме рибата.Покриваме я с останалата част от майонезата и печем на умерена фурна до готовност .

#############################################

Сафрид с горчица и лук

Продукти: ченоморски сафрид/прясно уловен или пък закупен от магазина/,ч.ч.галета,масло,3-4 глави кромид лук,с.л-ца горчица,олио,каф.ч-ка вода
Подправки:сол,черен пипер,рибена подправка
Начин на приготвяне:Предварително почистените риби отвътре натриваме със смес от маслото размесено с горицата.На дъното на тавата сипваме олио и поставяме нарязаните парчета кромид лук.Слагаме рибите да легнат по гръб и отгоре върху тях разстиламе останалия лук.Поръсваме с галетата сипваме каф.ч-ка вода в тавата и печем на умерена фурна

#############################################

Пикантни ролета от шаран

Отделяме филетата на шарана и ги начукваме с дървено чукче за пържолки. Натриваме с подправки и оставяме да престоят 30 мин. Внимателно увиваме около средно дебели моркови и връзваме сконец. Потапяме в царевично и пшенично брашно и пържим равномерно от всички страни. След като са готови охлаждаме и снемаме конеца. Така получените ролета напълваме с майонеза размесена с ситно нарязани ролца от раци, копър, ч.л. горчица , една л-ца кисело мляко, сол и черен пипер на вкус. Отгоре ролетата запълваме с маринована печурка или пък маслина .

#############################################

Пъстърва а ла крема

2 кг пъстърва, изчистена и нарязана на филета (или 1.5 кг рибено филе)

За крем-соса

2 ч.ч. квасена сметана
150 сирене Пармезан - настъргано
1 скилидка чесън
Сол, черен пипер – на вкус

1. Смесват се всички съставки за соса.
2. Във всяко филе се слага по малко от крема, увиват се рулца и се нареждат изправени в тавичка. Заливат се с остатъка от крема и се пекат около 20-25 минути във фурна.

##############################################

Рибна торта

Правим тесто за палачинки и от него правим гладка смес .Тестото престоява 1,5 ч да втаса.От него правим палачинките.От рибни консерви в собствен сос правим пастет като ги разбиваме с малко масло,соев сос,кисели краставички и подправки по желание.Всяка една готова палачинка намазваме с пастета и заглаждаме с нож.На няколко места навиваме мариновани рибки цаца във формата на кръгче.В средата с шприц правим една розичка от сметана като в нея пускаме зърно черен пипер.Всичко това оставяме да се стегне и след 2-3 ч престой на студено това чудесно предястие/мезе/е готово за консумация.

##############################################
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
CRAZY_FISHER
новобранец
новобранец
Мнения: 87
Регистриран на: Вто Апр 11, 2006 10:17 am
Местоположение: София

Re: Рибни рецепти

Мнение от CRAZY_FISHER »

Браво
Голяма риба хвани,Голяма дума не казвай
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Бяла риба с пикантен сос

Мнение от sapuna »

Бяла риба с пикантен сос

3 порции

Продукти:

3 парчета филе от риба (от по 250 г)
1 консерва цели домати
3 глави лук
2 моркова
3 скилидки чесън
1 цяло индийско орехче
100 мл олио
2 суп. л. каперси
6 кисели краставички
1 стрък зелени перца лук
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Доматите се отцеждат добре, разполовяват се, почистват се от семките и се нарязват на дребно.
2. Лукът и чесънът -на ситно, морковите - на кубчета.
3. Олиото се нагрява в глинена тенджера и нарязаните зеленчуци се задушават. Добавят се доматите и цялото индийско орехче.
4. Зеленчуците се посоляват и се оставят да се задушават на бавен огън около 20 мин, като от време на време се разбъркват с дървена лъжица, за да бъде задушаването равномерно.
5. Отстраняват се кожицата и централната кост на парчетата риба и те се добавят към зеленчуците.
6. Тенджерата се захлупва и задушаването продължава още 6 - 8 мин.
7. Киселите краставички се нарязват на тънки кръгчета.
8. Зелените перца лук се измиват, отцеждат се, подсушават се добре и се нарязват на ситно.
9. Киселите краставички, каперсите и лукът се добавят в тенджерата.
10. Рибните филета се сервират горещи, полети с пикантния сос, от който предварително се отстранява индийското орехче.

Изображение
Последно промяна от sapuna на Пон Окт 09, 2006 6:09 pm, променено общо 1 път.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Пъстърва във фолио

Мнение от sapuna »

Пъстърва във фолио

Продукти:

4 изчистени пъстърви
1 суп. лъжица олио
2 глави лук
1 връзка копър
1 лимон
1 суп. лъжица лимонов сок
сол

Начин на приготвяне:


1. Измийте със студена вода пъстървите. Подсушете ги отвън и отвътре.
2. Напръскайте ги с лимоновия сок и леко ги посолете.
3. Намажете 4 листа алуминиево фолио с олиото.
4. Измийте копъра и го изтръскайте от водата. Нарежете го на едро. Обелете лука, нарежете го на дребно и го разбъркайте с копъра.
5. Напълнете пъстървите със сместа и ги затворете.
6. Сложете рибите върху парчетата фолио.
7. Съединете краищата на фолиото и ги завийте на плътни пакети.
8. Печете на скарата по 15 мин. от всяка страна.
9. Сложете пъстървите в чиниите и ги украсете с резенчета лимон.

Изображение


###############################################
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Сърми от риба

Мнение от sapuna »

Сърми от риба

Продукти:

1,5 кг моруна или сом
200 г печурки
1 глава лук
50 г масло
няколко стръка магданоз
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Рибното филе се почиства от костите и се реже под наклон напреко на влакната.
Всяко късче се балира на мокра дъска.
Соли се и се добавя черен пипер.
В средата се поставя гъбената смес.
Краищата на филето се завързват от всички страни и се набива на тръбичка.
Така приготвените сърмички се нареждат в тава с навитата страна надолу.
Добавя се малко от сварения от главата и костите на рибата бульон, покрива се с капак и се вари на тих огън.
Когато са готови, сърмите се подреждат в порцеланов съд и се сервират заля ти със сос.

На гъбената смес
Ситно нарязаните печурки се запържват заедно със ситно нарязан магданоз и лук. Добавя се сол, черен пипер, 2-3 супени лъжици вода и се бърка.

На соса
1 супена лъжица масло и брашното се посоляват и се разбъркват в дълбок тиган.
Постепенно се влива рибен бульон и се кипва.
Добавя се бялото вино и сметана и се вари на пара до сгъстяване.
В отделен съд се разбърква 1 супена лъжица масло последователно с 3 жълтъка, после се влива постепенно приготвения сос и отново се вари на пара до гъстотата на сметана.
Добавя се сок от лимон на вкус.

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Задушен сом

Мнение от sapuna »

задушен сом

2 порции

Продукти:

360 г сом
50 г гъби
2 лъжици растително масло
парче от целина
1/2 глава лук
2 супени лъжици брашно
дафинов лист, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

* В тава, намазана с олио, се нареждат посолените рибени порции.
* Отстрани се слагат парчето целина, магданозените корени, лукът, дафиновият лист и черният пипер на зърна. Залива се с вода.
* Захлупва се с капак и се задушава. През време на задушаването се залива с виното - то подобрява вкуса на ястието.


# При сервиране около рибата се поднасят задушени гъби и парче лимон.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 4365
Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
Местоположение: Ямболската баня
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

360 гр сом?? :lol: :lol: :lol: ще си помисля :lol: :lol: а от мен следното:ВСИЧКО е вкусно,ако се направи как си треба-много рецепти сьм дал тука и всичките елементарни,опитайте някоя :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Maybelline
новобранец
новобранец
Мнения: 3
Регистриран на: Вто Сеп 02, 2008 12:45 am

Re: Рибни рецепти

Мнение от Maybelline »

Привет на рибарите-кулинари!
Преди десетина дни попаднах случайно на Вашият форум, търсейки някоя интересна рибна рецепта из нета. Реших и аз да се включа. Ще Ви напиша рецепта за рибена чорба. На някой може и да му хареса :)
Доста често се случва да се прибере някой с дребни рибки в къщи и ... да ги изпържи. Не за друго, а това е първата асоциация за приготвянето на дребни рибки. Поне в повечето случаи. А аз харесвам мн рибената чорба, направена по следната рецепта:

Рибена чорба

Продукти:
около кило сладководна дребна рибка (аз ги наричам рибки, като цаца ;) ),
3-4 домата или еквивалента им, като количество дом. пюре, салца (разредена с вода 1 към 1), дом. сок,
7-8 ск. чесън,
5-6 с.л. олио,
сол, магданоз, щ. захар,
3-4 с.л. брашно (галета, царевично брашно),
1 люта чушка, тя е по желание.

Приготвяне:
Измитата и почистена рибка се осолява и препържва до хрупкавост, оваляна в брашното (галетата). Запържва се в тенджера чесъна на ситно в малко олио, после се сипват доматите и захарта, бъркат се леко, докато се сгъстят. Сипва се топла вода около 1.5 л. Като поврят доматите, се слагат рибките, магданоза и ако Ви харесва, лютата чушка. Вкусна е и топла и студена ;)

Поздрави и успех на всички!

П.П. Извинявам се, но не видях, че има специална тема за рибните чорби... Нека някой от модераторите каже, да пренеса ли рецептата си в нея, да я изтрия ли, да променя само мнението си ли...
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: Рибни рецепти

Мнение от КИРО »

Остави я.Ще се изпробва. :smt023
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
lz1igr
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 625
Регистриран на: Нед Май 01, 2005 7:56 pm
Местоположение: plovdiv

Re: Рибни рецепти

Мнение от lz1igr »

Сапуне,дай някоя рецепта за амур,щото в събота мисля да опържа един,ама дали не трябва някаква предварителна подготовка.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Рибни рецепти

Мнение от GODzillata »

lz1igr написа:Сапуне,дай някоя рецепта за амур,щото в събота мисля да опържа един,ама дали не трябва някаква предварителна подготовка.
Ето тук има рецепта, за която sapuna е казал: "Уникален вкус!". :) :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
Местоположение: Бургас
Обратна връзка:

Re: Рибни рецепти

Мнение от babushka »

Здравейте рибари-кулинари!
Ето нещо и от мен:

Ордьовър от рибни крокети.

Първо: приготвяне на крокетите от рибно месо и зеленчуци.
За 4 порции:

Приготвяме си - 1/2 кг филе от риба, 2-3 средно големи моркови, 1 резен кервиз, магданоз, 1ч.л. настърган на ренде или ситно нарязан лук, 4 средно големи картофа, половин лимон, сол, черен пипер, 1 яйце, 2с.л. брашно, олио, 50г настърган кашкавал, 200г ориз.

Приготвяне:

Рибата нарязана на дребно се наръсва с лимонов сок, осолява се и се слага настрани за 30 минути. Оризът се запържва в олиото, докато стане прозрачен, посолява се и се задушава с малко вода на слаб огън за 15 минути. Картофите се сваряват, обелват се и още докато са топли се намачкват с вилица или се пасират с малко вода, да стане гъста кашица. Така подготвените продукти-рибата+ориза+картофите,/ може и малко задушени гъби/ към тях се прибавят яйцето, кашкавала и черния пипер. Сместа се омесва добре и от нея се правят крокетите, обли или продълговати няма значение, овалват се в брашно и се пържат в предварително сгорещено олио.

Продукти за ордьовъра за 4 порции:

12бр. крокети, 1чаена чаша ориз, 1 голяма лъжица грах, може и от консерва, 4 кисели краставички, 2 червени пиперки от туршия или пресни, 4 домата, магданоз, олио, щипка черен пипер, сол.

Приготвяне:

Оризът се сварява в придварително подсолена вода около 400мл и се оставя да изтине. След това се смесва добре с отцедения грах и с киселите краставички- нарязани на купчета. Сместа се наръсва с черен пипер, олио и ситно нарязан магданоз. Доматите и пиперките се почистват от семките и се нарязват на кръгчета.
В чинията за поднасяне се прави подложка от ориза, отгоре се слагат крокети 2 бр. а от двете страни се подреждат по няколко кръгчета от доматите и пиперките, които се овкусяват със сол и олио. Ордьовърът се украсява с маслини и листа от магданоз.
Добър апетит! Да ви е сладко и на коледните празници!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”