Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2335
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 5:40 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от gogolisec »

Valco написа:... И все пак печурката е една от малкото гъби, които не хващат червеи, а само изсъхват.
Не съм много съгласен, колега! Тук при нас си червясват като стой та гледай :roll: .
Чета постоянно постовете ви тук и се възхищавам на изобилието и разнообразието от многото гъби! А аз, дет са ми на един.... място, нямам време да отида да търся :oops:
Затова пък ще ви покажа какво става тази година в домашната "гъбоферма" :D
Още през септември след един период на няколко влажни и студени дни, се посъбудиха моите кладници! Малко, но пък като за сефте, биваха:

Изображение

Изображение

След това период на затишие, през който обаче ги поливах, когато се сетя. Няколко дена след това се появи нова реколта - пак малко, но пък бяха много вкусни! :tonqe:

Изображение

Изображение

Изображение

Помислих, че това ще бъде за тази година, но след като колеги, дето заедно "посадихме" мицела миналата година ми казаха, че имат тепърва избили нови гъбки, реших да започна интензивно поливане - по 2 пъти на ден - сутрин и вечер! Резултата не закъсня и при мен се появиха отново стотици малки зародиши. Реших (най-сетне) да използвам съветите за постоянно влагоподаване от бате Веско и ето какво имаше оня ден - 24.10

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

За съжаление не мога да ги хвана на хубава дневна светлина сега, че да видите каква красота е сътворила природата, но ето към днешна дата какво се е получило:

Изображение

Изображение

Ами това е :D . Ако имам възможност, ще снимам при по-добри условия. За консумацията няма какво да ви казвам - тези от вас, които са опитвали такива гъби, знаят за какво става въпрос :wink:
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
Elfi
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 334
Регистриран на: Нед Авг 31, 2008 9:41 pm
Местоположение: София

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Elfi »

Е, Гого, упоритостта ти е възнаградена, би трябвало да си много горд, година и половина откак ти хрумна таз идея и вече жънеш...страхотно :smt023
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2335
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 5:40 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от gogolisec »

Аааа, реколта имаше още миналата година - някъде назад в темата. По принцип, ако се намери стабилен пазар, от отглеждането на този вид гъби могат да се получат добри приходи! :wink: Все още не зная колко време ще ми "плододават" пънчетата, но мисля да ги разредя през едно напролет, пък каквото ще да става! :P
За тези, които си мислят, че е някаква философия - отглеждането не изисква кой знае какви условия и усилия - важен е меракът! :D За да не ровите назад в темата ето и миналогодишната реколта:

Изображение

Изображение
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 187
Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска

Re: Има ли гъбари?

Мнение от p4eli4kata »

Четох, четох, два часа чета вече! Голяма тема стана! Дано е в полза на хората около нас!
Към Копой 92: Зависи много от това, къде, в каква гора или поле расте гъбата. Сн. 1, е в гората. Макар че, има разлика в белотата на цвета на ламелите и белотата на гуглата, така, както расте гъбата, си е мухоморка.. За нея е писано много в темата. Върни се, прочети!Яйченожълтата фуниевидна гъба трябва да има мирис на зарзала / дивачка кайсия/. Това е пачи крак. Ако няма такъв мирис, е лъжлив пачи крак./ златист пачи крак/. Златистият пачи крак се среща често в смесените гори. Често по пъновете. Има тръпчив аромат и е неприятна. Преди в литературата пишеха, че е отровна. Докато пачият крак е месеста гъба, златистият пачи крак е тънкомесеста гъба. Такава имаше доста в гората където ходихме около Болярово.Пачият крак е много добра гъба,Става за всичко! „ Дребосъчето” гъбка не познавам. Не ми е било любопитно. Следващите две изображения, нищо не ми подсказват. Н о следващото....Красиво, но опасно според мен! Май е пантерка! Много голяма прилика имат с бисерната гъба двете! Избягвам ги . После има пърхутка, нещо непознато и една гълъбка. И трите гъби не са моя приоритет. Има много по-добри по вкусови качества, без да са опасни.
Към Валери: Не е добро , че риташ това, което не познаваш! Дерсу Узала казва: „ Има и друг хора!”. Често срещам отрязани или наритани гъби, които са добри. Пред мен вървят като хуни! Болно ми става! Едно нещо, което го е създала природата, каквото и да е то, е трябвало да бъде създадено!Не ние определяме кое трябва да го има, кое не! Ето ,сега научи от Никола ,че гъбата е превъзходна! Направи сравнение с червената мухоморка. Научи признаците за различаване и се наслади на една от най-хубавите гъби! Булката ! При нас си при приятели!
Рибчо, направи сравнение със разрязаната гъба в постинга на Копой 92. Важно е да се знае „ къде е расло, какво е пасло”! Във вторият ти постинг всичко е печурки. Но престояли два дни???? Гъбата расте и след като се откъсне. И остарява. Ако си сигурен вече какво е, ами... опитай да си я изсушиш! Така и така си започнал!
Коле от Македония, кофите са ми „ фитнеса”! Цяло лято са ми под ръка! С тях тренирам „ оформяне на мечешки телеса”! Като бера гъби , ходя из гората като малко мече!
Десо, обърнах внимание на снимката на червената мухоморка. Тя е направена в борова гора. Така, както е описано месторастенето в литературата. За разлика от булката гъба. С красавицата на лилаво краче ме запознаха хората от форума. Добра гъба. Сега и е сезона..Следващата ти гъба е непозната за мен. Но следващата, често срещам. Из поляните редом с печурката. Отгоре е охреножълта. Отдолу е като печурка, но по бледа. Дребна гъбка. Около 4-5 см. диаметър и нисичка. Отдавна се питам за наименованието и. Избягвам я, поради незнание.
Веско Диканаров, ще пиша обстойно за гъбата Бакърен овчи нос. Как съм я изоставила на заден план и аз не си го обяснявам! Има едно обяснение- забравила съм я с годините и сега изведнъж изскокна в паметта ми.
Росбоз: Ако гъбата отдолу е с ламели е Пъстърва гъба. Много добра гъба. Ако е с дунапренче, най- вероятно –млада праханка. Праханката обичам много. Чудесен

помощник ми е когато опушвам при пчелите.
Елфи, адашке, ще пратя! Само кажи къде! Може и на Л. С.! А рецептата съм я дала по-напред още миналата година! Просто ,лесно ,бързо ,вкусно!
Леле Гого!!! Направо.... че чак накриво!! Ами... така е! Те ни до .”.трите букви”, ние гоним Михаля! Я вижте аз пък какво съм си завъдила у дома!
Изображение
Изображение
Едно отрязано тополово дърво, което щеше да стане на подпалки, ама каката каза "Сакън, да не сте посмели! Да го бях правила, нямаше да стане! Така да стои! " Веднъж вече го бяха унищожили добива моите многознайковци в къщи! Докато се усетя ! Това е Тополова пънчушка. /agrocybe aegerita/ Тази гъба също като кладницата подлежи на култивиране!! Сега за първи път ще я опитаме! Нека да поотрасне малко.
А между другото, тези пънове бяхя приготвени именно за кладница, но съдбата реши друго!
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2969
Регистриран на: Пон Сеп 24, 2007 8:06 pm
Местоположение: Иван Димитров-Варна

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Моряка »

p4eli4kata написа: Росбоз: Ако гъбата отдолу е с ламели е Пъстърва гъба. Много добра гъба. Ако е с дунапренче, най- вероятно –млада праханка.
Како малка грешка,пъстървата е дунапрен отдолу :) Извинявай.
А сега де? :roll:
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от starcho »

Имам си една горица като ферма дето бълва кладница и местните не я знаят. :drinkers:
Аватар
parvanoff
новобранец
новобранец
Мнения: 40
Регистриран на: Пон Авг 06, 2007 3:26 pm
Местоположение: Варна

Re: Има ли гъбари?

Мнение от parvanoff »

За гъбата, за която питах-след сравнения и проверки стигнах до извода, че е хлебна манатарка /царска гъба/, но това си е субективна оценка. Тепърва другата година ще продължавам разследването :wink: Та ето моите снимки и някои други за сравнение.
http://gubite.com/vidove-gubi/hlebna-ma ... dliva-gyba
Изображение
Изображение
http://luirig.altervista.org/photos/boletus_regius.htm
Изображение

Изображение
Чел съм за тази гъба преди много години, но тъй като до миналата година не я бях срещал съм позабравил. От гъбарите по чипровско чух, че там я има понякога в прилични количества и я продават на изкупвачите, и предполагам, че вирее повече в по-високите части на планините.
българино, знай своя род и език
Само Левски и България
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 187
Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска

Re: Има ли гъбари?

Мнение от p4eli4kata »

Дааааа. Ванката е прав! " И най-умният си е малко прост!" Пъстървата е с тръбички. :oops: Голяяяяяяма грешка! Сори. Макар че, само извинете, е най-малкото нещо в случая! Това, на снимката много прилича на пъстърва. Ванка, ти си я брал доста пъти тази гъба. Разкажи нещо! С подобна гъба съм се срещала два пъти. Преди доста години, в Горноизворският балкан, на един жив дъб, и сега, скоро, в парка на селото, на умиращ ясен. Но, не е пъстърва. Защото беше с ламели. И двата пъти беше късно за да си я откъснем. Беше стара. Затова сега говоря глупости! :ANAL: :axe:
koi4a
новобранец
новобранец
Мнения: 87
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 2:32 pm
Местоположение: София / Ямбол

Re: Има ли гъбари?

Мнение от koi4a »

Ако не е тук мястото да питам се извинявам предварително някой знае ли какви са тези гъби, още не съм се пристрашил да ги пробвам.
http://forum.fishing-mania.com/album_mo ... 991637.jpg
http://forum.fishing-mania.com/album_mo ... 52036c.jpg
http://forum.fishing-mania.com/album_mo ... 55c34a.jpg
http://forum.fishing-mania.com/album_mo ... 2d5854.jpg
Благодаря предварително.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2580
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Диканаров »

Есенна миризливка или сивушка! Качествена гъба подходяща за всякаква употреба. Расте по покрайнините на поляните или просветлена гора, предимно широколистна и смесена. Расте на кръгове и пътечки или на групи. Намериш ли една ще има и други наоколо.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 197
Регистриран на: Съб Окт 10, 2009 10:37 am
Местоположение: Пловдив

Re: Има ли гъбари?

Мнение от piterd »

Привет колега parvanoff,
Тази манатарка която си определил като Хлебна манатарка ( Boletus regius) посинява ли и месото при срязване. Чудя се дали не може да е и Пурпурночервена манатарка ( Boletus rhodopurpureus). Тука има снимки на много гъби, но ...само с снимки не става. Иска ми се да определя точно няколкото вида манатарки които съм срещал.
http://www.fungi.biodiversity.bg/gallery-b.htm
Последно промяна от piterd на Сря Окт 28, 2009 4:16 pm, променено общо 1 път.
yagudin
новобранец
новобранец
Мнения: 22
Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 5:49 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от yagudin »

[quote="p4eli4kata"]Четох, четох, два часа чета вече! Голяма тема стана! Дано е в полза на хората около нас!

ОООООООО да, в доста голяма полза. За първи път брах и ядох бяла рогачка, благодарение на Диканаров, който в по предни страници беше написал за същата. Да не си мисля пък колко научих за отровните двойници...Сега ако ви кажа и какво правя...може и да ми се смеете :oops: ама чета отново страница по страница и копвам снимките и поясненията, малко е трудоемко щото многооооо сте писали и е разхвърляно по страници, ама на 100 процента си заслужава. Много, много ви благодаря
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2335
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 5:40 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от gogolisec »

yagudin написа:...Сега ако ви кажа и какво правя...може и да ми се смеете :oops: ама чета отново страница по страница и копвам снимките и поясненията, малко е трудоемко щото многооооо сте писали и е разхвърляно по страници, ама на 100 процента си заслужава. Много, много ви благодаря
Напротив - не вярвам някой да ти се смее! И понеже така и така си се захванал с тази нелека задача, ако можеш после систематизирай материала и ако го направиш в ".pdf" и го качиш някъде, цена няма да имаш! Наистина тук има компетентни мнения и сигурни източници от цялата страна (дори и от чужбина :wink: ), което е един много голям плюс! Предполагам, че готовия продукт може да се конкурира и с най-реномираните издания, излизали до сега, на тема "Ядливи гъби и техните двойници" - автор: naRiba.com!
Успех! :D
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2969
Регистриран на: Пон Сеп 24, 2007 8:06 pm
Местоположение: Иван Димитров-Варна

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Моряка »

Пъстървата няма никакъв двойник.Расте на жива или мъртва дървесина.Сърнената рогачка има подобна окраска отгоре на тя расте на земята.Пъстървата се намира в широколистни гори.Отдолу е със ситни тръбички,като дунапрен,бяло кремави.Достига до 2-3 педи широчина,но е жилава ,като е голяма.До около 20 сантиметра са най -добри за ядене,малко по-големи може да се изреже от най-тънката част ивица до 2 пръста.Пак става..Имат много приятен аромат.Някой път се срещат на туфи и бързо се пълни торбата.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Ето и сърнена рогачка
Изображение
Снимките не са мои,от нета са.
А сега де? :roll:
yagudin
новобранец
новобранец
Мнения: 22
Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 5:49 pm

Re: Има ли гъбари?

Мнение от yagudin »

това ли е миризливка

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”