Апнеа

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2744
Регистриран на: Чет Апр 27, 2006 11:23 am
Обратна връзка:

Re: Апнеа

Мнение от Булти »

Севри Баир

Изображение

...мястото ми за медитация ...оттам се вижда целия Бургаски залив...
Последно промяна от Булти на Сря Апр 07, 2010 9:49 am, променено общо 1 път.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 388
Регистриран на: Сря Ное 04, 2009 10:20 am

Re: Апнеа

Мнение от bgbul »

Колеги , аз съм нов във Форума . В тази тема - съвсем .
Прочетох я цялата . Много е интересна и полезна ..... за йога.
За апнея - нещо не вързах смисъла . Разбрах , че йогата е голям помощник заради повишаване на вътрешния мир, хармония и физически възможности .
Все прекрасни неща . ОБАЧЕ - мой познат, преподавател по физкултура и йога ( Златарев) от гр. Смолян правеше упражнения и .....почина млад при челна стойка ( йогистка).
Единственото което искам да кажа : въвеждането в Йога е постепенен процес . Съобразен с физическите и психическите възможности на всеки индивидуално . Няма общо правило . Ако до днес не сте правили стоеж с главата надолу - един такъв стоеж може да ви претовари мозъка с кръв и .... не искам да обяснявам . За това - постепенност е първото правило . Но това за йогата . Извинете , че се включих за йога , но го правя с добри намерения към всички .
А сега за АПНЕЯТА .
Тя е способноста човек да издържа дълго време без въздух( ново вдишване) . Не видях някакви упражнения за апнея ( освен вдишване-задържане,издишване-задържане), никакви цифри - минута, две , три .....за ориентир кое време е за начинаещи и кое за напреднали .
А нали темата я четат много , вкл. новаци .
Тренировките за апнея се правят единствено със задържане на дъха . Няколко задържания, почивка ..... и така докато ви е приятно .
Йога може да допълни това ...... но не да го замени.
Всяко задържане на дъха натоварва сърцето . Трябва да се съобразяваме с това . Индивидуално е . Всеки ще усети за себе си . Едва ли някой ще издържи повече , отколкото е възможно за самия него . За това - задържането е също постепенен процес . Постоянно увеличаваща се апнея е нещо нормално , ако го желаете . Апнея до около 2 минути ще постигнете с малко усърдие . Нататък вече трябва и мотивация .
Тренировки във вода са много по-подходящи . Единствено във водата кръвоносните съдове са в равновесие . Липсва земното притегляне. Главата и краката са равностойни . Сърцето се натоварва най-малко във водата.
Именно с плуване се тренират и укрепват децата със сърдечни проблеми .
И така - подводния риболов без апарат( бутилки ) е следствие от плувни и дихателни тренировки преди това .
Аз не съм йога, но имам чувството, че водата е моя свят .
За това ви завиждам за близостта на морето .
Ето защо мисля , че трябва няколко колеги инструктори да се включат с упражнения за апнеята . Иначе - темата си е "Йога ".
Понеже често мненията на непознати са смятани за ненужни , моля за извинение .
Правя го само с добри намерения . Защото видях няколко колеги с упражнения стойка с глава надолу и се хвалят , че издържат минута и нагоре .
Уверявам ви - това не е полезно за нормални хора ( изключвам летци пилоти , йоги и такива професии ). Там е професия .
Бъдете внимателни .
Поздрави на всички !
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2744
Регистриран на: Чет Апр 27, 2006 11:23 am
Обратна връзка:

Re: Апнеа

Мнение от Булти »

:D
Последно промяна от Булти на Пет Дек 31, 2010 2:01 pm, променено общо 1 път.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 388
Регистриран на: Сря Ное 04, 2009 10:20 am

Re: Апнеа

Мнение от bgbul »

Колега Булти - благодаря за топлото посрещане . И аз мисля , че приятелски отношения са градивни и полезни за всички .
За мен със сигурност .
Абсолютно съм съгласен , че йога спомага за духовно , физическо и емоционално израстване на индивида .
За това няма спор .
Моето мнение беше провокирано от усилията на колеги да стоят на главата си и последвалите на пръв поглед комични ситуации . Истината е друга .( забравих да спомена - с йога се запознах преди 30 години и ползвам някой от приомите на учението)Стоенето на глава и подобни за мен не са трудни , а свободни упоражнения .
Сега обаче за колегите с емоциите . Те не са успяли да стоят повече време в поза с главата надолу не защото не могат.
Истината е друга : при тях се е задействал защитен механизъм ( на подсъзнанието) който е подал вестибуларен сигнал за излизане от тази поза . Причината е била - опасност . Казано по-простичко..... мозъкът е изкомандвал тялото да падне за да заеме безопасна поза . Дори с риск от контузии на мускулите( синини и счупена кутия по спомени ).
За това мога да кажа , че колегите имат здрав и правилно действащ организъм , който може да се самосъхранява.
А сега за апнеята - всяко дихателно упражнение от йога помага . Но апнеята се ползва под вода , а там няма нахлуване на кръв в мозъка ( както при обратен стоеж - с главата надолу).
За това - за да няма инциденти колегите да тренират дихателните упражнения . Да избягват обратния стоеж .
Това е само мое мнение .
Иначе да вметна - АПНЕЯТА е естествен инстинкт на човека. Всяко дете потопено под вода веднага ползва апнея.
Примера е моя син . На 10 месеца вече се гмуркаше под вода свободно . Потапях го до 2-3м дълбочина и излизаше винаги усмихнат.
Темата е много приятна и полезна.. Дано остане такава.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2744
Регистриран на: Чет Апр 27, 2006 11:23 am
Обратна връзка:

Re: Апнеа

Мнение от Булти »

Колега , радвам се , че се намери още един съмишленик тук , освен Спиър и Манук , привърженици на йога системата :D ! Това за вашия син е много интересно и бих желал да споделите повече - тук има много бъдещи татковци :D , привърженици на гмуркането :!: ...в темата по горе споделих , че самият процес на гмуркане започва с една обърната поза , грубо казано казано - стойка на глава . Налягането на кръвта пресира мозъка , освен от обърнатото положение на тялото - краката горе , но и водното налягане при главата е вече по високо , отколкото при краката , разликата в наляганията е малка , но оказва влияние на организма , ще дам груб пример , повтарям груб :D : на старите акваланги автоматите бяха на гърба и при плуване по гръб подаваха повече въздух и обратно - при нормално плуване с корема надолу - подаваха оскъдно въздуха и този трик се ползваше ако леководолаза каталяса да се обърне с гръб към дъното :wink: , при съвременните апарати - автомата е на мудщука и проблеми няма ...някой беше писал пак по горе за колега , който изпълнява асани под вода , ДА , пробвал съм и аз - ефекта е двоен , но го препоръчвам само на напреднали ...чувството за безтегловност под водата е илюзорно - водния стълб на кръвта си е воден стълб - независмо дали тялото е над водата или под ...така мисля аз като бивш математик и като човек който е пробвал да прави йога под вода , а може и да греша , обори ме - нямам нищо против :D ...понеже се оказваш интересна личност ( май минах на ти :oops: ) , бих желал , а предполагам и останалите , да се представиш , да речем в темата " На лафче ...", според мен , така диалога би бил по конструктивен ...тука повечето се знаем , с изключение на групата " Многоръкия Буда " с кодовото име бай Гойко , Зоро или Грингу :D , като все имам съмнение , че от многото ръце на Многоръкия , се протяга към клавиатурата и бледото пръстче на Иванчо :D :D :D

п.с. и гъбите са ми хоби също , както и на Манук :D ...ще намерим много общи теми :D :D :D
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 388
Регистриран на: Сря Ное 04, 2009 10:20 am

Re: Апнеа

Мнение от bgbul »

Ще намеря темата "на лафче" .......
За децата и апнеята - какво да пиша. Природата си е свършила всичко .
Бях спасител в басейн "Диана" в София . Докато бяхме студенти със съпругата. Детето ни на 9-10месеца постоянно щъкаше около басейна . Естествено взехме надуваема лодка ( за вътрешни беше позволено) и ..... по едно време синчето реши да се изправи в лодката. Нормалното се случи без мое желание - падане през "борда " и ...... спасител ( баща) в действие под погледа на мама, тъста и приятели. Аз изтръпнал , грабвам гмуркача и го вадя над водата ..... а той се усмихва и иска още ....... незабравимо изтръпване на татково сърце .
От този ден лодка вече не беше необходима . Детето си скачаше спокойно и си риташе с крачета докато стигне брега .
На апнея през цялото време . След десеттина дни вече скачаше от 3 метровия трамплин стигаше до 2-3 м дълбочина и изплуваше спокойно и усмихнат.
Естествени действия и реакции на детето. Само дето ние си мислим , че откриваме нещо ново. НЕ.
Ако някой по това време е бил около басейна 86-89 година да се обади. Тогава там тренираше Таня Богомилова и Антоанета Френкева. И много други , но това са известните ни плувкини.(олимпииски медали на бруст Таня - златен, Тони- сребърен)
За това към всички бъдещи татковци:
смело приучете децата си да шляпат във водата . Не се страхувайте - децата ви имат инстинкт "апнея" .
Единственото условие е - всичко да бъде приятна игра , да бъде с усмивка и подходяща температура на водата . Морето едве ли е подходящо за начало .
Толкова мога да кажа . Е - мога и повече , но става скучно .
Поздрави !
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2744
Регистриран на: Чет Апр 27, 2006 11:23 am
Обратна връзка:

Re: Апнеа

Мнение от Булти »

Поздравления БГбул !!! :D :drinkers: ...теориите за произхода на човешкия род от един остров се потвърждават :D
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 388
Регистриран на: Сря Ное 04, 2009 10:20 am

Re: Апнеа

Мнение от bgbul »

Булти написа:Поздравления БГбул !!! :D :drinkers: ...теориите за произхода на човешкия род от един остров се потвърждават :D
Булти - благодаря! Дано ни се срещнат пътищата някъде около морето .
Снощи като се заплеснах в темата за подводния риболов ........забравих къде се намирам. Завиждам ви за подводния риболов .
Всяка година ловя и миди и рапани ( до 7-8 м ). Имам пневматичен харпун от 10 години , но не съм го сефтосал още. А бе - планинар човек .
Радвам се, че открих този форум и вас като колеги и учители . Благодарско !
За апнеята - има една френска експериментална програма за обучение на деца . Обхваща децата от раждането и ги обучават да дишат като КИТОВЕТЕ.
Това значи апнея над 5-10 минути. Говоря за нормална апнея за децата, а не граничната.
Даваха тези деца - около 20 на брой . Взимат си въздух и се гмуркат под вода за мноооого дълго време .
Сега ще потърся нещо за това в Гъгъла ...... помагайте. Или ако е пускано , а съм го пропуснал - извинения .
Не намерих филма .....
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 865
Регистриран на: Пет Яну 02, 2009 1:33 pm
Местоположение: Бургас

Re: Апнеа

Мнение от vatus56 »

Щеше да е интересно да го видим това филмче.
Те ще са като земноводни тези деца щом нормалната им апнея е 5-10 минути.
Още едно потвърждение, че човека е уникално същество за което все още много неща не знаем. :roll:
Никоя риба не е по - важна от живота !
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 388
Регистриран на: Сря Ное 04, 2009 10:20 am

Re: Апнеа

Мнение от bgbul »

Повече от два часа си играх и не можах да го намеря. А съм го гледал по дискавъри . Беше уникално филмче . Децата направо рибки , но не ги сравняват с делфини или други риби , а точно с китовете. Такова дишане имали китовете и децата така се учат от малки - поемат въздух - потапяне за дълго - после пак поемат веднъж и пак потапяне за дълго . Не вярвах като гледам колко време издържаха , но така са научени .
Помогнете да го открием това филмче. Който ползва френски или англииски свободно да пробва . Специална школа за деца -китове, научен експеримент ... нещо от този род ако помогне за откриването му . Чак да е секретно ..... не вярвам , щом са го излъчвали .
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 660
Регистриран на: Пет Яну 02, 2009 3:07 pm
Обратна връзка:

Re: Апнеа

Мнение от australia »

http://nanoset.net/torrent/28/20/118681 ... Big%20Blue
Ето един хубав стар филм точно по темата. Който не го е гледал да го гледа ,няма да съжалявате. :P :rolleyes:
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
4x100срусалка+1бира
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 153
Регистриран на: Чет Сеп 17, 2009 12:48 pm

Re: Апнеа

Мнение от 4x100срусалка+1бира »

Благодаря за компетентното уточнение за стойката на глава. Тази поза не е естествена за нас ората :!: Човек за тва му е даден гъзът, с извинение. :idea: Макар, че маясълът би бил много силен аргумент против мойта теза.
Последно промяна от 4x100срусалка+1бира на Чет Апр 15, 2010 8:06 am, променено общо 1 път.
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 632
Регистриран на: Вто Дек 23, 2008 8:13 pm
Местоположение: Ямбол

Re: Апнеа

Мнение от spear »

"за бебетата, менталните бариери и какво губим като пораснем" - много интересна тема с много факти, филмчета и т.н... четете тук: http://www.spearfish.org/e107_plugins/f ... .php?31662
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 388
Регистриран на: Сря Ное 04, 2009 10:20 am

Re: Апнеа

Мнение от bgbul »

Колко е една нормална апнея - не професионална ? Да речем средна за харпунджия само през лятото ?
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 572
Регистриран на: Пон Юли 25, 2005 7:19 pm
Местоположение: In Female Dreams
Обратна връзка:

Re: Апнеа

Мнение от justinian »

Отговорът на този въпрос не е лесен, но убедено мога да кажа, че сред по-напредналите, нормалната продължителност на апнеята е около 2 минути. Аз лично постигам две минути апнея без предварително раздишване. Неколкократно съм печелил басове преди години , постигайки апнея 3,30 на около 6 м дълбочина, като преди това съм раздишвал около минута. Тогава пушех по кутия и половина цигари на ден... Физическите данни и психологическата нагласа са двата важни фактора. От собствен опит смея да твърдя, че за подводния риболов в Черно море, не е нужно човек да изцежда силите си за дълга апнея. Апнея от минута-минута и половина е абсолютно достатъчна за успешно практикуване на подводен риболов. Другото е надбягване със себе си без ясно осъзнаване на целения резултат.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”