лаврак

Модератор: nkolev66

Аватар
niki_fire1977
новобранец
новобранец
Мнения: 37
Регистриран на: Сря Юли 14, 2010 4:19 pm
Местоположение: Бургас

Re: лаврак

Мнение от niki_fire1977 »

Булти, имам един въпрос. Като притъмнее горе как гледате долу, защото при мен като притъмнее горе и е мътно направо си излизам на брега. Долу не се вижда нищо, дори края на харпуна, гагана и др. инструменти. При какво вълнение или буря сте забелязвали това поведение при лаврака, а и не само при него. Или при дъжд. Това за мен е нова информация, която наистина би била полезна. Когато се извие примерно дъжд на каква дълбочина можем да го очакваме. Като се опра на моите макар и скромни данни ми се струва, че рибата се отегля навътре в морето. Знам, че и рибата страда от морска болест. Извини ме за любопитството. За мен ще бъде изключително полезна информация. Имам и друго питане. Когато се гмуркате пълните ли си шнорхелите предварително с вода да не изпускате мехурчета. Доколкото ми е известно някои колеги го пълнят защото знам, че рибата бяга от тези мехурчета. Пробвал съм много неудобно и си карам направо. Това ме беше учил навремето един състезател, когато бях начинаещ, не че сега съм кой знае колко опитен.
Аватар
justinian
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 572
Регистриран на: Пон Юли 25, 2005 7:19 pm
Местоположение: In Female Dreams
Обратна връзка:

Re: лаврак

Мнение от justinian »

FiSheRMaN_ написа:Стамен ти бил казал някакъв ТАЕН съвет които се оказал верен ,напушваме на смях сериозно,звучи ми като малките деца дето като ги питаш нещо и викат да знам ,ама няма да ти кажа.:D:D:D
Булти написа:...Минчо , ако беше дошъл на срещата в Поморие , щеше да научиш още доста тайни съвети :wink:

:D

П.С. всъщност , ако четеш внимателно между редовете , Тони ти го разкрива тайния съвет : Буря = Лаврак :D....Тони , мой , ...поздравления за откриването !!! :drinkers:
justinian написа:Мите, аз открих лаврашкия сезон... По време на последната бора, гмурках на пристанището в Поморие.. ...но реших да остана с опознавателна цел-хем да видя реакциите на рибите, хем да проверя един таен съвет от Стамен. :D Направих си съответните изводи от две наблюдения:
1. На рибите изобщо не им пукаше ни от мълнии, ни от шума на капките дъжд, който на моменти беше оглушителен.
2.Стамен се оказа прав. :D
Не ти се сърдя за обидния тон. Наблюдавам развитието ти от доста време и се радвам на успехите ти. Един приятелски съвет от мен- преди да напишеш или кажеш нещо, първо помисли.
:smt023
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Аватар
FiSheRMaN_
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 210
Регистриран на: Вто Авг 29, 2006 7:33 pm

Re: лаврак

Мнение от FiSheRMaN_ »

Абе мен ми стана пределно ясно какав е бил съвета на Стамен че преди и след развала е по вероятно да удариш хищник но ме издразни това че едва ли не е кои знаи каква таина и като я споделиш с другите съфорумници ше земат да избият рибата аз за мене си ми беше ясно кво ти е казал.Идеята беше че уж по вашите думи всички сте приятели и си помагате а в същото време пазите в таина дори такива дреболии
Извинявам се за тона рядко пиша в форумите ако нямам нещо съществено за писане а още по рядко контрирам някои но просто когато мисля нещо немога да не си го кажа
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2744
Регистриран на: Чет Апр 27, 2006 11:23 am
Обратна връзка:

Re: лаврак

Мнение от Булти »

niki_fire1977 написа:Булти, имам един въпрос. Като притъмнее горе как гледате долу, защото при мен като притъмнее горе и е мътно направо си излизам на брега. Долу не се вижда нищо, дори края на харпуна,
...когато е много тъмно или мътно , стрелям по силуети , избирам си по ниска площадка за лягане и дебна нагоре , все пак там светлее , засадите ми са обратни - от дълбокото към плиткото - в повечето случаи към брега , стрелям в контражур и харпуна го държа с две ръце , така по лесно го въртя , в тъмното и мътното рибата реагира по слабо на бавно въртене на пушката - тя също не ме вижда и почти винаги си избирам място където водата е на слоеве , аз съм стаен от по бистрата страна :D ...зимата ще напиша цяла тема за лов в мътна вода с дълъг харпун , че току виж Сашко ми избил рибата :D , пък догодина я камилата я камиларя , може да върнат и военната служба , пък може и студент да стане ( дай боже )...Сашето е терминатор на рибите , с харпун или въдица било , бре няма ли някоя булка да го замъкне в провинцията бе :D ...за поведението на лавраците не мога да ти кажа , щот не им разбирам :oops: ...ако шибна някой скоро , ще е чиста случайност :D
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 209
Регистриран на: Вто Май 25, 2010 2:19 pm
Местоположение: където всички земноводни живеят :)
Обратна връзка:

Re: лаврак

Мнение от Шуменеца »

Всичко е въпрос на техника според мен,аз риби фронтално избягвам да стрелям(личен опит)...ти като състезател макар и бивш и при положение че гмуркаш от доста време,би трябвало да знаеш че по бързото обработване на рибите след истрел ти качва процента успеваемост. Лично аз съм присъствал на лов на лавраци при който лаврака докато каже "туп"(както ти се изрази) и е вече на кукана.
Когато се състезавах, лавраци практически нямаше изобщо( старите харпунджии казваха, че лаврака изчезнал началото на 70-те по необясними причини)..и почна да се появява края на 80- те, а бума беше 94- та - 98- ма.
Съгласен съм за по трудното "обработване", но при лаврак, изскочил фронтално нямаш много време за чакане....Както казва Геша от Варна- "стрелям ги на оченце", сиреч, излязъл срещу теб след секунди почва да се завърта и му виждаш само едното око.....пропуснеш ли тоя момент и СБОГОМ- вече го няма...просто само калитковски късмет би ти помогнал да го вземеш :D
Аватар
FiSheRMaN_
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 210
Регистриран на: Вто Авг 29, 2006 7:33 pm

Re: лаврак

Мнение от FiSheRMaN_ »

xaxa Станах вече студент Булти.Във Военно морското ме приеха с Корабоводене даже утре ще ходя да си подавам документите ;).По темата онзи ден влизах,имаше много платерини и само хубави риби,но се бях настоил за хищници и не ги стрелях.Видях 3 те наи желани от мен хищника в Черно море (лавраци,паламуди и лефери) но Лавраците бяха малки около кило Паламудите бяха един голям пасаж циганки и Леферите бяха дребни също.Съвета които Стамен ти е дал за враните да не ги стреляш и на мен са ми го давали като ми казаха че около враните често се навъртали хищници и в интерес на истината единия лаврак го видях точно до враните.Бях легнал на шкарпа и гледах към пясъка когато доиде срещу мен лаврачето погледнаме и си замина и след няколко секунди чух щракането на враните,обърнах се и ги видях 3 врани точно зад мен.Поставих няколко лични рекорта този ден,единия от които е 10 часа гмуркане в морето ;)
карид
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1740
Регистриран на: Чет Авг 30, 2007 2:55 pm
Местоположение: Бургас

Re: лаврак

Мнение от карид »

FiSheRMaN_ написа:Станах вече студент Булти.Във Военно морското ме приеха с Корабоводене
Ами честито колега!
FiSheRMaN_ написа:Поставих няколко лични рекорта този ден,единия от които е 10 часа гмуркане в морето
А другите рекорди какви са? :?:
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1118
Регистриран на: Вто Сеп 05, 2006 6:55 pm
Местоположение: varna

Re: лаврак

Мнение от baretata »

Саше поздравления за приема в Морско училище. Есента като започнете ми се обади, аз работя там. Е не точно в Морското, ама в неговия район.
Пашата обича смелите.
Аватар
FiSheRMaN_
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 210
Регистриран на: Вто Авг 29, 2006 7:33 pm

Re: лаврак

Мнение от FiSheRMaN_ »

Ами те не са нищо особено затова казах че са лични рекорди .Целия ден гмурках по в дълбокото понеже рибата беше там в по хладната вода,на 16 метра си засякох апнея 2:03 мин. и на 13 метра 2:20.Това е :)
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2744
Регистриран на: Чет Апр 27, 2006 11:23 am
Обратна връзка:

Re: лаврак

Мнение от Булти »

...Браво , Сашо и Честито !!! ....аз докато учех там гмурках нелегално на Галата през отпуските ...ма ся времената са други ...и да почерпиш ей :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”