ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
румчо-01
новобранец
новобранец
Мнения: 55
Регистриран на: Сря Мар 24, 2010 5:41 pm

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от румчо-01 »

Колега Манук, благодаря за информацията.
На едно место споменавш, че използваш вода от бойлера, нали там водата е застояла и според мен не е подходяща.
manuk написа:Приятелю Spear,
най-правилно ме е разбрал колегата, Jack Daniels, под дестилирана вода аз разбирам вода, в която има разтворени възможно най-малко минерали от неорганичен произход.
За това, което аз правя е да преваря водата (може и от бойлера – котления камък остава в него) и след изстиването на водата да я замразя във фризера.
След размразяване я филтрирам през много гъст филтър ( примерно за кафе, или много гъст копринен воал).
.

Ако е възможно, обясни каква е логиката, вместо да превариш вода в тенджерата, направо да налееш вода от бойлера.
Защо мислиш, че водата от бойлера е по добра.
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 197
Регистриран на: Пон Мар 02, 2009 6:13 pm
Местоположение: Пловдив

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от manuk »

румчо-01 написа:Ако е възможно, обясни каква е логиката, вместо да превариш вода в тенджерата, направо да налееш вода от бойлера.
Защо мислиш, че водата от бойлера е по добра.
Колега Румчо-01,
Тенджерата е с малка височина, и волно или неволно трябва да използваш цялата вода която си преварил.
Освен това не се знае при каква температура е вряла водата в нея, това зависи от надморската височина.
Ето каква е разликата между тенджерата и бойлера:
Конструктивно бойлера е съд със голяма вместимост и голяма височина.
Топлата вода се взима от горния му край, а студената вода постъпва от долу нагоре.
Това се прави с цел да не се размесват топлата и постъпващата студената вода, за да може да се оползотвори топлата вода до край.
Ясно е че, при тази конструктивна особенност, варовика (котлен камък-втърдяващ и запушващ кръвоносните съдове) и другите примеси от неорганичен произход ще останат на дъното.
Освен това съвремените бойлери са с водосъдържател, направен или от неръждаема стомана или имат стъклокерамично покритиие (както е и при тенжерите).
По важни са обаче чудните свойста на водата, ето какво имам в предвид:
Водата в зависимост от атмосферното налягане, ври при различна температура.
Инженерите използват Парни таблици, които определят при какво налягане ври водата.
Ето и няколко примера:
Водата ври при 20 градуса по Целзий, при налягане от 0.02 Атмосфери (с други думи при вакум).
Явлението е известно като "Кавитация"- от това се повреждат турбините на помпите и витлата на лодките и корабите (мехурчетата от врящата при 20 градуса вода ги изяждат).
Водата ври при 100 градуса по Целзий, при налягане от 1.01 Атмосфери.
Водата ври при 175.43 градуса по Целзий, при налягане от 8 Атмосфери и така нататък.
Обикновенно налягането в водопроводната мрежа се движи от 2 – 8 Бара ( 2.02- 8.08 Атмосфери). Иначе няма да може да се качва до 7- 8 етаж. За по- високите сгради е необходим хидрофор.
Освен това в горния край на бойлера има и парна възглавница.
При всички случаи става ясно, какви са предимствата на водата взета от бойлера.
Качеството на преваряване е значително по високо, отколкото в обикновенна тенджера.
Надявам се, че съм успял достатъчно ясно да обясня разликата.
....................................................................................................
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 813
Регистриран на: Съб Яну 24, 2009 4:05 pm
Местоположение: Бургас,морето, красивите жени :)

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от Jack Daniels »

За структурираната вода

При ниска температура във водата се образуват кристали с различна форма, както няма две еднакви снежинки – казват учените. „Като физик аз прекрасно разбирам, че увлекателните приказки за структурираната вода са чиста лъжа. Разбира се, водата реагира на външни въздействия. Например, ако се подложи на електрическо поле, всичките нейни молекули ще се подредят. Но водата има много къса памет. Премахнете това поле и за милиардни части от секундата водата ще се окаже в първоначалната си позиция” – пише академик Едуард Кругляков. [4]

В природата са известни две явления, които категорично доказват непрекъснатото хаотично поведение на молекулите на течностите. Едното от тях е наречено дифузия, а другото – брауново движение, като и двете се обясняват с топлинното движение на градивните частици (виж Уикипедия). В резултат молекулите на водата блуждаят в различни посоки, поради което е невъзможно да образуват някакви трайни структури като кластери (клетки на паметта) и информационни панели, както твърди Емото.

Експериментът с Жак Бенвенист и неговата хипотеза за това, че антигенът чрез многократно разреждане запазва своята активност не се потвърди (списание „Nature”). Двойно слепият експеримент доказа, че водата няма способност да запаметява следи от предшестващи разтвори. По-късно беше извършен трети експеримент в САЩ от Министерството на отбраната. Резултатът бе същият: водата не може да пази информация и да въздейства без активно вещество в нея. Науката е категорична: липсва ли предвидимост, повторяемост на резултатите от независими експерименти – няма теория, няма научен факт. „Медицината и биологията отричат приписваните на структурираната вода целебни свойства” – казва академик Ед. Кругляков.

Водата сама по себе си не е жива. Псевдонаучния филм „Великата тайна на водата” се опитва да ни представи водата като живо същество, способно да се цупи, да бъде злопаметна и т.н. Както казахме в началото обаче, това е опит за връщане към анимизма и донаучната епоха. Анимизмът (одушевяване на мъртвата материя) се среща при малките деца и първобитните племена, които не могат да си обяснят по друг начин явленията, чийто механизъм не разбират. Така например детето, което вижда, че луната го придружава по време на вечерната разходка, е убедено, че тя го следва.

От цялата тази идея за способността на водата да реагира на нашите мисли, емоции и думи и да ги запаметява ясно прозира един източен, шинтоистки светоглед, съгласно който човекът е част от цялата природа, не е по-горен от животните и растенията, не е отделен от тях и трябва да спечели благоволението на техния „дух” (както във филма „Аватар”). Затова не е чудно, че най-запалени разпространители на религията на Масару Емото в България са последователите на Бялото братство. Според пантеистичното учение на Петър Дънов „Божеството има Свой организъм, в който влизат минералите, растенията, рибите, птиците, хората…” „Учителят” не прави разлика между дух и материя, между разумни и неразумни същества; за него всичко в природата е разумно и има "своего рода интелигентност" – "с рибите и птиците можете да говорите и те да ви разбират", "клетките са разумни същества", а "цветята – духове". Подобен възглед е в пълен разрез с християнството – според него Бог е трансцедентен по отношение на материята, а човекът е "венец на творението", създаден по Божий образ и подобие, – нещо, което не се казва за нито едно животно.[5]

И един въпрос от психолингвистиката: какво се случва, ако на водата се казват думи, които на едни езици могат да имат позитивен смисъл, а на други – негативен? Омофоните са думи, които звучат еднакво, но имат коренно различни значения: „прост” (на немски: "на здраве", а на български – „необразован, глупав човек”) или пък "склеп" (на руски е „гробница”, а на полски – „хранителен магазин”). Как водата може да разпознае на какъв език ѝ се говори? Може би трябва да поканим Масару Емото да ѝ превежда? Ако водата може да разчита емоциите ни, то тогава тя е Бог, защото дори психолозите не винаги разбират правилно нагласите на хората.

Освен всичко друго във филма се стига и до чист фатализъм. Ако едно дете е получило неподходящо име (напр. Ленин, Сталин и пр.) при повтарянето му от неговите родители, водата в тялото му ще се структурира по възможно най-лошия начин. Това ще предопредели житейският път на детето, в резултат на което неговата съдба ще бъде крайно тежка и злощастна (а може да повлияе така и върху съдбата на милиони други хора).
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 680
Регистриран на: Вто Ное 03, 2009 12:36 pm
Местоположение: Бургас

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от Pretor »

Ами сега? Що ще правим с всичките филми и книги по въпроса? Освен да пием по една чаша студена неструктурирана вода и да се съсредоточим върху храните :D .
Изображение
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 813
Регистриран на: Съб Яну 24, 2009 4:05 pm
Местоположение: Бургас,морето, красивите жени :)

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от Jack Daniels »

Юри, по-добре да е чаша морска вода, в нея поне има от всичко, а и така по-лесно ще се приспособим към всички други боклуци които ядем и пием. Ако караме като колегата на дестилирана вода и екологично чисти продукти ще ни отвее еволюцията. Борбата отдавна е изгубена, трябва да се приспособяваме :lol:
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 680
Регистриран на: Вто Ное 03, 2009 12:36 pm
Местоположение: Бургас

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от Pretor »

Ех Весо, откога чакам да ми се появят хриле, ама пустата му еволюция - много продължителна :) .
Изображение
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 632
Регистриран на: Вто Дек 23, 2008 8:13 pm
Местоположение: Ямбол

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от spear »

Jack Daniels написа: Водата сама по себе си не е жива. Псевдонаучния филм „Великата тайна на водата” се опитва да ни представи водата като живо същество, способно да се цупи, да бъде злопаметна и т.н. Както казахме в началото обаче, това е опит за връщане към анимизма и донаучната епоха. Анимизмът (одушевяване на мъртвата материя) се среща при малките деца и първобитните племена,
Този академик Едуард Кругляков що си мисли че е нещо повече и от най-малката буболечка. Досеща ли се че ако изчезнат всички насекоми на земята човекът е обречен на гибел, но насекомите няма да загинат ако изчезне човека?!?
Анимизмът е правилното и задължително възприемане на обкръжаващата ни среда в края на 21 век и ако не го приемем ние сме обречени. Уважение към всичко живо и неживо, защото едва сега на човека му стана ясно колкото са навързани нещата, но клона е наполовина отрязан. Хора като този "академик" докараха света до състоянието в което е :evil:
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 197
Регистриран на: Пон Мар 02, 2009 6:13 pm
Местоположение: Пловдив

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от manuk »

Никой в съвременния свят неможе да каже, къде е истината.
Теории много. Всеки сам съобразно своята Конституция решава какво ще използва и ще прави (в своя полза или вреда).
Но все пак, любознателните може би, ще се заинтересуват от това.(Link)


.............................................................................................
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
румчо-01
новобранец
новобранец
Мнения: 55
Регистриран на: Сря Мар 24, 2010 5:41 pm

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от румчо-01 »

Jack Daniels написа:Юри, по-добре да е чаша морска вода, в нея поне има от всичко, а и така по-лесно ще се приспособим към всички други боклуци които ядем и пием. Ако караме като колегата на дестилирана вода и екологично чисти продукти ще ни отвее еволюцията. Борбата отдавна е изгубена, трябва да се приспособяваме :lol:
Може би това което прави колегата manuk, е най-подходящо за заобикалящия ни свят от всякакви боклуци, които ядем и пием.
Аз възприемам, наговият подход към всичко това, като правилен, но доста скъп.
Какво имам в предвид:
Колегата използва вода лишена от всякакви минерали (дестилирана), или близка до нея.
Необходимите му минерали от органичен произход си ги доставя с екологично чистата храна.
Колегата Jack Daniels e прав, че трябва да се приспособяваме, ама човек не може всичко да си произвежда.
Има и проблем, че не винаги скъпото е качествено. :D
Така че приспособяването е доста трудно. :wink:
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 197
Регистриран на: Пон Мар 02, 2009 6:13 pm
Местоположение: Пловдив

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от manuk »

Колега румчо-01,
Ето още нещо за обезводняването и последствията от това върху човешкия организъм.

..... ”Водата, с която си пиете хапчето, ви носи повече полза от самото хапче” — Даръл Стодард /основател на Института за изследване на болката — САЩ/.................
Няма да коментирам следващите страници – всеки сам решава дали да им вярва или не.
Важното е всеки сам за себе си да направи съответните изводи, съобразно собствената му Конституция, така че да има полза от прочетеното.
Ще ви кажа само, че са написани от д-р Ф. Батманжелидж в книгата му „Водата лекува, лекарствата убиват — Лечение на всички болести чрез пиене на вода”.
......„Хроничното обезводняване е основна причина за появяване на болки и възникване на болести, включително и рака.......За повече виж тук :
(Link)
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 632
Регистриран на: Вто Дек 23, 2008 8:13 pm
Местоположение: Ямбол

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от spear »

Солта вече е полезна, установиха учените:

При хората, които консумират големи количества сол, не се увеличава рискът от високо кръвно налягане и е по-малко вероятно да починат от сърдечно-съдови заболявания, гласи ново европейско изследване.


http://www.tialoto.bg/a/2-zdrave-i-tonu ... na....html
roko-koko
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 609
Регистриран на: Чет Окт 08, 2009 8:33 am

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от roko-koko »

.............. :shock: :?: ...Май трябва да вярваш само на интуицията си и на нуждите на тялото си ,можеш разноглед да станеш ако всичко четеш и най вече вярваш на разни професори и академици изскачащи от различни университети с гръмки имена,като зайци от шапката на фокусник -претендиращи за уникалност и достоверност(ебати изречението каде се получи) :lol: Поздрави и лек ден на всички.
roko-koko
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 609
Регистриран на: Чет Окт 08, 2009 8:33 am

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от roko-koko »

:D ст.нс.к.м.н 1-ва степен д-р н.к. му.СтЗг.и тн. и тн.съкращения добре ,че името ми кратко :lol:
пп.Базикам се ,да не се газира някой :D .
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 380
Регистриран на: Вто Фев 26, 2008 11:07 am
Местоположение: Варна

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от grizmin »

Чаша "Laphroaig" е нещото, което винаги може да добавите към всеки съвет за обезводняване-хем е дестилирано,хем е остаряло с 10 години а и името му означава нещо от сорта "чиста вода или беше извор,не помня точно..." на Келтски.Следя дискусията,браво за усилията,което идва да рече според мен ,че хората се вълнуват и се интересуват,и не се водят по течението.
Поздрави. :wink:
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 197
Регистриран на: Пон Мар 02, 2009 6:13 pm
Местоположение: Пловдив

Re: ОБЕЗВОДНЯВАНЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

Мнение от manuk »

chirusa_bg написа:.....Хубаво е, че четем и се интересуваме, но според мен трябва много внимателно да подбираме източниците си, дори да са в подкрепа на възгледите ни......
А Иван – най-младият от островитяните – натренирал такава пъргавина у себе си, че ловувайки, лесно догонвал елените.
Цитата е от първия линк на колегата Манук и лично на мен ми беше достатъчен, за да определя текста, като несериозен :?
.....За съжаление и мен не ми е активен вече, ще се наложи да изчакаме колегата Манук да го опресни.
Колега chirusa_bg,
В предложения от мен линк, действително има такъв текст.
За да сте напълно коректен, трябваше да цитирате целия контекст.
В езикознанието контекста е: – част от текст около дума или израз, която определя или уточнява значението им.
Колега chirusa_bg, така предложения от вас текст, изваден от контекста, не може да бъде уточнен.
Това променя значението на израза и смисъла му.
Ето извадката от линка с целия контекст:
„......Освен това има исторически свидетелства, потвърждаващи безопасността от дългото приемане на снежна и разтопена вода за пиене и приготвяне на храна.
Акад. Л.Руа през 1766 година публикувал материали за одисеята на четирима северно крайморски жители от Мезен на задполярния остров Малък Брун.
Руските робинзоновци не само устояли на шестгодишното противоборство със суровата арктическа природа, но съумели да си запазят здравето.
Невероятно, но те успели да се справят със скорбута.
Един от тях, Алексей Химков, намерил средство против него - сурово месо, топла еленова кръв, двигателна активност и “лъжичкова трева” - кохлеария.
А Иван – най-младият от островитяните – натренирал такава пъргавина у себе си, че ловувайки, лесно догонвал елените.
Забележително е това, че след завръщането от острова полярниците, за удивление на своите земляци – крайморски жители от севера, не пиели нищо друго, освен чиста вода. Дълго време не можели да ядат хляб – техните стомаси не можели да го храносмилат......”

Когато човек прочете целия контекст с оцветения в червено от Вас текст, добива представа за какво става въпрос.
Който желае може да си направи справка в обновения линк, с заглавие: Рецепта за "Жива"вода и да прецени, доколко текста е несериозен (Link)

.................................................................................................
Всяко нещо си има цена, зда да го постигнем, трябва да я платим!
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”