Страница 10 от 12
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Пон Ное 19, 2012 8:01 pm
от Bai Dobri
А не става ли да се изпече след като е смляна? Има ли разлика и каква е тя?
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 12:16 am
от Veselin_fish
Венко защо да го изпичам каква е разликата от изпечено и сурово? А и ако трябва да съм честен и така си работи страхотно и до сега винаги ми е давала добри резултати.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 2:00 am
от georg77
само 300-330гр.
300 са много.Захранката ще стане мноооого рехава . Ако мливото е ситно смляно тогава Венелин има право ще стане еднородна смес, която. ще работи сравнително бавно и дългосрочно. 1 кило готова зарханка не ти гарантира консистенцията при тия добавки

.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 9:47 am
от Венелин Радушев
Veselin_fish написа:Венко защо да го изпичам каква е разликата от изпечено и сурово? А и ако трябва да съм честен и така си работи страхотно и до сега винаги ми е давала добри резултати.
Ще има аромат и вкус, за разлика от суровото, по лесно усвоимо, по малко хранително. Страхувам се че така както го ползваш е като пясък, никакъв аромат, никакъв вкус, не поема вода (освен ако не е овлажнено от 2-3 дена или залято с вряла вода). Слабо привлекателно за рибите, но силно засищащо, общо взето няма лошо, ако си рибовъд и си храниш питомците.
И като цяло не мисля, че е подходяща добавка за бабушки, има редки изключения, но в други сезони. Сега по добре с печена галета, печен млян коноп, ароматизатор и много, много пръст....
Bai Dobri написа:А не става ли да се изпече след като е смляна? Има ли разлика и каква е тя?
Принципно става, обаче иска много бъркане, продължително печене на слаб огън и пак ще е трудно да го изпечеш равномерно. Мъка си е...
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 10:19 am
от georg77
защо да го изпичам каква е разликата
Ще има аромат и вкус, за разлика от суровото
Когато се прилага термична обработка печене, влажноста в продукта се намалява до минимум. След това като се овлажни наново с другите компоненти от захранката в ярмата се вливат и ароматите им. И става трепач за рибоците

Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 10:56 am
от Венелин Радушев
Всъщност царевичното брашно добива свой собствен аромат след изпичане.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 12:28 pm
от Veselin_fish
1 От захранката стават страхотни лепкави топки изобщо не е като пясък като пясък е ако не сложа брашното. А и си има страхотен аромат.
2 За печенето може и така да е не съм го пробвал.
3 Захранката винаги я овлажнявам на място с вода от водоема и не знам дали не поема щом я увлажнявам 2 или 3 кратно до консистенцията която искам.
А и не съм сигурен че преди да го пробваш може да кажеш каква е консистенцията.
П.С. Аз не разбирам много просто споделям моите наблюдения от многократните ми експерименти.Поздрави.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 1:21 pm
от georg77
А и не съм сигурен че преди да го пробваш може да кажеш каква е консистенцията.
Така е спор няма. Ама искаш съвети и ги получаваш. Твойта рецепта я приготвям мислено и за това допускам какъв е крайния резултат. Щом ти харесва така не я променяй

.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 1:26 pm
от Veselin_fish
Гого аз така или иначе винаги експериментирам но просто казвам какво ми е давало най-добри резултати като консистенция и улов.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 1:34 pm
от georg77
Гого аз така или иначе винаги експериментирам
Браво и аз съм експериментатор и държа захранката да си я правя сам. Удоволствието е голямо особено ако сработи и на водоема. Записвам си ги в един тефтер. Някой ден ще ги постна тук в този форум и кой квото си хареса

Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 2:16 pm
от Veselin_fish
Да и аз много се кефа когато работи. И аз си записвам в едно тефтерче. Само дето ме мързи да пека продуктите ама маи ще трябва да започна.

Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 6:06 pm
от Венелин Радушев
Veselin_fish написа:1 От захранката стават страхотни лепкави топки изобщо не е като пясък като пясък е ако не сложа брашното. А и си има страхотен аромат.
А и не съм сигурен че преди да го пробваш може да кажеш каква е консистенцията.
Мислех, че е явно, че коментирам царевичното брашно (едро или фино),то е като пясък.
И вярвай ми, коментирам неща които съм пробвал. В аптеките продават семена кориандър, на доста приемливи цени, пробвай ги млени за аромат за бабушки. Лепливостта на брашното можеш да я постигнеш с добавяне на фина, непечена галета, без да ти лепне по ръцете после. Колкото по препечена е, намалява лепкавостта и. Можеш да пробваш да си печеш бисквити, курабии, които после да мелиш. Да печеш ароматизирана, оцветена пита, която после да смелиш за тежка троха с желан цвят и траен аромат. Можеш да пробваш и всякакви ядки, семена, меласи, мед. Да си правиш истински карамел. В момента в който направиш наистина добра храна, ще осъзнаеш че ти излиза по скъпа от МВДЕ...
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Ное 20, 2012 8:29 pm
от Veselin_fish
Веднъж пробвах с едни несполучливи блатове за торта на майка ми и захранката се получи добре. Но блатовете ги начупих оставих да изсъхнат и след това ги смлях с машинка за орехи защото исках да са по едри частиците.
И Венко наистина захранката е доста лепкава но и го има този проблем които ти спомена да лепне по ръцете. За това съм съгласен с теб.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Пон Мар 11, 2013 6:11 pm
от TerzievG
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Пон Мар 11, 2013 6:38 pm
от Георги Кръстев
с лимона пробвай каракуди лятото, а с кокоса бабушки и платики....