Страница 2 от 2

Re: суха царевица

Публикувано на: Чет Дек 25, 2008 9:26 am
от BZI
MITKO70 написа:Захранваме само с накисната и въпреки това пак я отнася малко или много в голямите язовири.За по сигурно я правиме на топки с кал,като се стегнат малко и са точно на място.От вкисната много хора се плашат от нея,но се уверих точно в обратното от един колега до мен тази година.Догодина ще я пробвам и така,но пак на топки с кал ,нещо да я сваля бързо на дъното и да е естествено :wink:
Това е истината, особено на Жребчево! Подкрепям те напълно. Особено след като тази година след 5 дневно разпъване установихме, че рибата се движи на дистанция 20-30 м. от брега, където дълбочината е по голяма отколкото навътре?! :smt102 :smt102 Иска се царевицата да стигне на дъното бързо и без д я отнесе течението. Аз ползвам често и ПВА мрежи, които зареждам с накисната и овъргаляна в захранка царевица.Така съм сигурен. че захранката си е на мястото почти 99%.

Re: суха царевица

Публикувано на: Чет Дек 25, 2008 11:47 am
от krokibg
Никога не съм варял царвицата за да храня с нея.Винаги обаче,3-4 дни преди риболов накисвам няколо кофи с царвица и когато тръгна,тя вече се е вмирисала и започва да ферментира.Шарана си я обича и трябва само да се захранва по-определен начин и през определено време.Нормално е да се засити рибата ако захранката е в огромни количества от рода на чувал -дваИзображениеВиждал съм как ги сипват от лодката като от самосвал и то още на първото захранване,което е грешно.Аз правех една пътека,дълга десет метра и широка три-четири като предварително си слагам маркери на двата края.Първото захранване е от десетина петнайсет шепи но цалото протежение на пътеката и след това през 4-5 часа се повтаря процедурата но с.В някой случй може да бъде отнесена захранката но се съмнявам че ще падне тежката накисната царвица но 20 метра от мястото където сте я хвърлили,при положение че ловите на дълбочина от 4 до 6-7 метра.На големите реки,течението наистина отнася захранката и затова царвицата се омесва с кал за да падне бързо на дъното.Иначе, на язовир просто няма смисъл да се каляте,само царвицата да е накисната предварително във вода за да е по-тежка и това е всичко.И на края,ако си мислите че захранката ви е отнесена на растояние от шамандурите,просто направете проверка,като заметнете една въдица първо от ляво на шамандурите а после от дясно и ако дава,просто хвърляйте там и това е ИзображениеИзображение

Re: суха царевица

Публикувано на: Чет Дек 25, 2008 6:08 pm
от prokop4o
от млечната царевица по добра захранка няма

Re: суха царевица

Публикувано на: Чет Дек 25, 2008 7:03 pm
от outsider 59
Този вид захранване се практикува по нашия край от край време,макар,че аз работя по друг начин-вместо глутамат опичам царевицата до черно от едната страна с горелката и чак тогава я накисвам с малко мая,смесвам с кал и с прашката.....

Re: суха царевица

Публикувано на: Нед Дек 28, 2008 10:06 am
от sapuna
prokop4o написа:от млечната царевица по добра захранка няма
За дребен шаран и каракуда! :wink:

Никога не кисна царевицата предварително.Отивам на водоема,сипвам в кофата,наливам вода и започвам да разпъвам цирка.Следва прогонване на дъното,маркиране и нагласа на такъмите.До като дойде време за захранване е минал поне час-време напълно достатъчно,за да натежи царевичното зърно!За стръв-според случая!Имал съм дни когато взема само на белени варени зърна,или пък само на най дребничките сухи!По тази причина винаги трите ми пръчки са на различна примамка!Ароматизатори в захранката не слагам,на стръвта понякога!
И като говорим за захранване,не става на въпрос за 2-3кг нали! :wink:

Re: суха царевица

Публикувано на: Нед Дек 28, 2008 5:49 pm
от snegk
Варената царевица е най добре,но понеже нямам тези удобства да сваря един чувал затова правя кото Митака :wink: Някой път варя,но до една бака,изцеждам и ароматизирвам,после в хладилника с чувалче. :lol: :wink:

Re: суха царевица

Публикувано на: Вто Дек 30, 2008 5:17 am
от krokibg
Ами,дайте да направим на следващата НС една проба.Ароматизирана,варена,накисната на момента и накисната от няколко дни.Захранваме,мятаме на една и съща страв и гледаме къде ще е най-дашно.Петната се правят на разтояние едно от друго и два дни се лови.По този начин, ще се разбере коя захранка е най-удачна.Верно че те и състезателите си правят експерименти,но те вече са се изметнали и всеки си прави свободни съчинения.Никой не набляга на естествените захранки по състезанията а винаги ги варят и тъпчат с разни миризми !!!

Re: суха царевица

Публикувано на: Вто Дек 30, 2008 5:23 am
от sapuna
1-ви сектор за мен!Суха,натурална! :wink:

Re: суха царевица

Публикувано на: Вто Дек 30, 2008 5:44 am
от krokibg
Ааааа,балама си Изображение

Втори сектор за мен с накисната от два-три дни ИзображениеИзображениеИзображение

Re: суха царевица

Публикувано на: Вто Дек 30, 2008 11:26 am
от HarryCarp
Добре де трети сектор за мен :D варена и ароматизирана. :wink:

Re: суха царевица

Публикувано на: Вто Дек 30, 2008 11:28 am
от BZI
Един сектор и за мен .... :D :D :D :D , дано да съм понаучил нещо :?: :?: :?: Аз ще се явя на мероприятието с леко ферминтирала полуготова царевичка, която ще донаправя на място.

Re: суха царевица

Публикувано на: Вто Дек 30, 2008 6:35 pm
от Венелин Радушев
Не виждам нито в този, нито в други форуми, списания и вестници да се споменава за използването на покълнали зърна /царевица, пшеница, коноп/ за стръв и захранка. В това си състояние са по-малко калорични от сухите или варените, но и много по-лесносмилаеми и пълноценно усвоими и привични за храненето на рибата. Прилагането им е едно от малкото неща, които помня от прадядо си. Определено нямат качестваото на сухата царевица да отсява едрите риби, но в случай че това не ни се налага... Пробвали ли сте, ако да...какви са ви впечатленията, ако не...пробвайте....
По темата...с впечатление съм че по привлекателност за рибата са подредени : млечна царевица, покълнала, варена млечна, варена суха, кисната, суха. Като тази привлекателност им е както предимство, така и недостатък.....според гъстотата, наличието на дребна риба....

Re: суха царевица

Публикувано на: Вто Дек 30, 2008 8:57 pm
от georgi_gopata
5-ти и 6-ти сектори за мен! :wink: На единия протеинови топчета, на другия-30 кила царевица кисната и продължаваща да се кисне от Септември!

Re: суха царевица

Публикувано на: Вто Дек 30, 2008 10:04 pm
от sapuna
Nemezis_ss написа:Не виждам нито в този, нито в други форуми, списания и вестници да се споменава за използването на покълнали зърна /царевица, пшеница, коноп/ за стръв и захранка.... Пробвали ли сте, ако да...какви са ви впечатленията, ако не...пробвайте....
Пробвал съм,но за съжаление не констатирах някакъв засилен интерес към нея!За захранка съм съгласен,но за стръв не е в предпочитанията ми!Ако я използвам,то задължително махам кълновете!

Изображение
Изображение

Re: суха царевица

Публикувано на: Вто Дек 30, 2008 10:28 pm
от Венелин Радушев
Хубаво е да са по 5-10 милиметра кълнчетата и да не се махат ....попринцип.