Страница 2 от 2
Публикувано на: Вто Мар 21, 2006 8:37 pm
от kalinux
Краси, много интересна захранка. Вижда се, че ще бъде много силна. Повечето съставки са само протеини. Само не разбрах за овеса. Първо се пече, после вари и накрая мели или...

Публикувано на: Вто Мар 21, 2006 8:57 pm
от КрасиПловдив
Бати Калине, аз докато препрочитах статията ми звучеше объркваща на места...както и за овеса...пише, че добавял(автора) печен овес....това на водоема...,а после добавя, че овеса го вари и после го мели.Аз не съм приготвял овес досега.Дали вече печеният овес може да се "вари до потъмняване"?Или не трябва да е печен, за да се свари до тази степен и да се смели после..И на мен много не ми е ясно.Ако четеш "На плувка и дъно"..статията е в брой 7,юли 2005г.
Публикувано на: Вто Мар 21, 2006 9:10 pm
от vladi_
Мерси много Краси надявам се да дейстава наистина добре защото има наистина много протеини. То тук край нас го има доста лина и без хранилка се лови но с една хубава хранилка 10 пъти повече

)
Публикувано на: Вто Мар 21, 2006 11:08 pm
от kalinux
Явно ще трябва да се опитва. Аз повечето съставки (като царевица, слънчоглед, ръж, пшеница) ги печа преди да ги смеля, защото са по-ароматни. Както и добавям към готовата и овлажнена захранка варени зърна от коноп или жито. В случая защо не и от овес - като житото е. А не пречи и в сухата смес да има овес.
Публикувано на: Вто Мар 21, 2006 11:37 pm
от КрасиПловдив
Аз съм лаик в тази област, но доколко знам...именно там е "силата" на добрите фирмени подхранки-че първо изпичат компонентите и после ги мелят и миксират.За бг-то знам, че не го правят и затова по-стари разфасофки, заради влагата създават проблеми при приготвянето на водоема.Наскоро четох един пост на Пламен Пантелеев, задължително да пресяваме със сито за брашно предварително българската подхранка и ще се уверим колко много едри частици има в тях.
Направих това при последния си риболов-1/3 от "храната" изхвърлих.Другата обаче "работеше" перфектно!
Аз затова казвам, че мненията на майсторите са меродавни!"Слушам" ги,"изпълнявам" и наистина хващам повече риба!
Публикувано на: Сря Мар 22, 2006 9:15 am
от vladi_
kalinux как вариш конопеното семе зачтото аз съм се мъчил колко пъти да варя и все не става все корави си стои.
Има сищо още едно нещо което може да добавяте към хранилката тахан хълва наистина е много дъбра добавка. Аз когаро ловя на дъно на прожина винаги слагам защотошараните по се ловят и каракудите. Но и в хранилката може да се сложи и става много добра хранилка. Пробвайте ако не сте пробвали и ще се уверите

Публикувано на: Сря Мар 22, 2006 12:39 pm
от milo69
овесеното брашно е супер за захранка. аз напоследък за основа ползвам само овесено брашно и галета, мисля да опитам да махна и галетата.проблема само е че много бачкане пада докато ги смеля овесените ядки.не знам защо по магазините няма готово овесено брашно, има хляб от овес но и той трябва да се прави на галета пък и не е много евтин. по въпроса за печенето няма спор че печените продукти миришат по-хубаво от суровите и варените,но аромата е силен докато са топли, затова трябва веднага да се смесват с останалата захранка и да се затвори плътно съда с готовата захранка.
Публикувано на: Сря Мар 22, 2006 10:52 pm
от kalinux
Почвам поред. Първо вносните захранки най-вероятно ползват печени и непечени съставки, в зависимост от целите. Но по-важното е че накрая готовата смес се изсушава на топъл въздух. Това обаче не променя аромата. От българските само Пеликан май правят нещо подобно, не не съм 100% сигурен. Едрината на някои българските напоследък си е основен проблем. Срещал съм захранки с едри парчета суха царевица. Това знаете ли кога ще го разкисне водата? След няколко дена. Затова винаги смилайте финно съставките и пресявайте през сито (например през мрежа за комари) когато си правите вкъщи.
Второ. За конопа няма да кажа нищо ново. Доста е писано. Накисваш го и го вариш докато се покаже езичето. Конопеното семе винаги е твърдо, но само черупката. Вътрешността бързо се размеква. После е хубаво малко да разпукаш семенцата. Така си отдават по-добре ароматите.
Трето. За овеса. Milo69, ако ползваш овесени ядки за по 3-4 лв/кг по-добре си купувай вносни захранки. Аз за захранка ползвам обикновен овес от фуражните складове - 25 ст/кг или белен 1кв/кг. Овесът като ечемика има много трици и затова предпочитам беления. Между другото ечемика е също толкова добър като житото и овеса. Овесеното брашно е много мазно и много калорично. За едри риби мисля, че е много важна съставка.
Публикувано на: Пет Мар 24, 2006 12:23 pm
от milo69
вярно е че са скъпички овесените ядки, но напоследък ги намирам на 2лв. килограма и от тях слагам 200-300гр на 1кг захранка и горе- долу килограм захранка ми излиза 1,20-1,50
Публикувано на: Пет Мар 24, 2006 3:52 pm
от man1966
Еии тва протеини ,мазнини, овесени ядки..-тва лин да си на тез времена-сума ти мускулна маса ше натрупат пущините...
Само че в водоема дето се търси лина ако се фърлят тез сичките вкусотии и има червеноперки ,бабушки , каракудки-първо те се нареждат на софрата. И се почва едно скубане-не ти е работа.
Та мисълта ми е как да съберем лина без да ни хапнат захранката другите рибета...

Публикувано на: Пон Апр 03, 2006 6:46 am
от old fox
Публикувано на: Сря Апр 05, 2006 7:51 pm
от Van Helsing
Аз винаги добавям кюспе, някой може ли да ми разясни защо халвата е за предпочитане, защото разликата в цената е по 4!

Публикувано на: Чет Апр 06, 2006 10:07 am
от vladi_
Ами и аз незнам точно защо изглежда им харесва на шараните и каракудите но може би им харесва защото е сладна и има муризма която им ахаресва. Аз това сам го научил от дядоми и си го практикивам и аз и имам много по добри резултати от колкото без халвата.Аз несам виждал хранилка с ароман на халва но може и да има незнам.Аз си везмама една хълва от магазина за 1лв и не6то и имам за 4-5роболова.