GuFySuB написа:а може и да не е тука темата но как да развъждам вердевас защото съм от Шумен и много трудно се намира и намисля че само на мене ще помогне този пост а и на другите колеги
Колега ,свободно си пусни нова тема(ако не намериш това което ти трябва с търсене по старите теми)
.....Nikola Polizovski
Колега няма начин или поне аз не зная такъв за отглеждане в дом. условия.По-добре опитай с изкуствен-вече го има навсякъде по риб.магазините. Ето и малко повече инфо:
Личинките на някои видове комари, определено са най-добрата стръв за риболов както през зимата, така и през лятото. Комарът през лятото снася яйцата си във водата. Скоро от тях се раждат тънки, дълги, рубинено-червени ларви с черна главичка, силно разчленено тяло и раздвоена опашка. Тези ларви се наричат вердевас или още хирономус. За червеноперка, костур, платика, скобар и морунаж няма по-добра стръв от вердеваса. През зимата на вердевас се лови всяка риба, която не спи зимен сън. Пролетно време на вердевас кълве и кефал. Вердевасът бива два вида. За подхранка се използва ситният вердевас, който е и по-тъмен на цвят.
Вердевасът живее в тинята на водоемите, както и в реките с много бавно течение. За да е готов за риболова, вердевасът изисква специална подготовка. Събира се част от тинята на място, където се знае, че има вердевас, в сито.
След това ситото се слага в съд с вода, така че водата да покрива слоя тиня. Личинките се промушват през ситото и падат на дъното на съда с вода. При неправилно съхраняване вердевасът се скапва много бързо. Спазвайки някои основни правила, той може да се съхранява до 15-дни. Запомнете, че най-важното е температурата на съхранение да е максимално ниска, но не по-ниска от 0 градуса. При транспортиране и съхраняване една част от вердеваса неминуемо умира. Задължително е да отделяте умрелия вердевас, защото той разваля и останалия жив. Най-добре пресипете вердеваса в ситно сито и оставете живия да се прецеди. Мъртъвците са и по-тъмни на цвят...
В Русия съхраняват вердеваса в едри картофи. Картофът се издълбава, като се оставя стена с дебелина около 1 см и вътре се поставя вердевасът, увит във влажен парцал. На свободен риболов лятно време няма нужда от много вердевас. Задължително го съхранявайте на сянка или най-добре в хладилна чанта. Много е важно при съхраняването на вердеваса той да бъде добре подсушен, иначе умира много бързо.
Когато нанизвате вердевас на куката, тя трябва да бъде тънка и остра. Куката се прекарва през втория прешлен зад главата на ларвата. Така тя не се пука и остава жива.
Ситният вердевас за подхранка най-добре се поднася с пръст, тъй като това е естествената среда, в която живее. Пръстта трябва да е доста лепкава и добре овлажнена. Не забравяйте, преди да я омесите с вердеваса, да я пресеете. Преди смесването личинките се разделят със специален разделител, който се предлага от почти всички фирми, производителки на подхранка.