begleca_sv написа:темата е страхотна но мисля че не си прав за това че качамак никои не прави че жито никои не вари и че хляб никои не използва

аз съм от дунавски град и тук има ли риби по Дунава се правят яко гаци с сух хляб и качамак глина също ползвам копая си я на село има тонове .
Привет на всички дунавски майстори.
Най после един от вас срамежливо да се обади. И май има защо да ви е срам.
А бе пичове, вие още ли използвате жито, хляб и качамак бе? Това е щото не сте ориентирани, не четете и не се образовате. Затова не знаете, че англичаните житото още не са го открили. При тях шараните се оригват само на протеинови топчета напоследък. Като го открият, ще намерят най-доброто в света /някъде от Мадагаскар например/ – ще напишат за него и след като прочетете – ще научите как му е името и тогава ще го използвате, постигайки съвършенството. При вас и качамакът е обикновен български – поне от румънската мамалига да слагахте.
Я елате Софийско. Ние тук вече само на английски си говорим, чат пат и на френски по малко, ама утихва. Е, от нреме на време не моем да се разберем, щото не успяваме да запомним всичко, ама има време – ще свикнем.
Елате да видите как се лови уклей на 14 метра щека - та поне нещо да научите. Само, като гледате някой майстор на тая работа – стойте по-далече отзад, че като изтегля задната част /забравих как и е името/ по ролките - може да ви ръгне в тумбаците – за допълнително уважение и респект.
Не знаете дори, че преди 5 – 10 години някой англичанин, французин или белгиец е открил глината, като добавка в захранката – обаче само ако е от едно място – във Франция май беше. Затова все още използвате от оная – простата дунавска, па като няма от нея – и обикновена пръст даже слагате. Само ни излагате пред света.
Още ли използвате оная просташка стръв – конощипа. Ми на нея освен сом – може и шаран или друго едро да ви удари за срамотите, а в последната мода това го няма.
И още ли ги ловите ония плебейски риби – распер, деверига и други, за които англичаните май още не са написали нито ред или поне аз не съм чел.
А ква я вършите с утежненията – да не говорим. Гледаш оловцата, гледаш плувката и тургаш, пробваш, махаш, слагаш и т.н – без никакъв научен подход. Тва е щото не знаете, че АА – значи толкоз грама, ВВ – толкоз, и т.н. Лошото е, че и аз ги забравих, иначе поне с това да ви бях полезен.
Майтап бе - да сте живи и здрави още дълги години да пазите българските традиции в риболова.
А ако дойде някой англичанин или французин при вас – покажете му всичко – и захранка, и подхранка, и стръв, и безкрайното многообразие от линии и техники, та като напише за тях – да научим как ще се казват и да можем да си ги използваме легално.
Само не го водете по островите - да не вземе да цепне някой голям толстолоб или бял амур на проста българска царевица, че ще откаже да си тръгне и светът ще остане неинформиран.