Страница 2 от 2

Re: Кисната царевица

Публикувано на: Вто Окт 04, 2011 9:45 pm
от Атанас Катцарски
Бе той човека пита за рибата бре,вий се с тая ракия! ;)

Re: Кисната царевица

Публикувано на: Вто Окт 04, 2011 9:52 pm
от mitiogt
delio-haidutin написа:в нашия краи като няма мн. плод през лятото и някои закъса за ракия има рецепта от царевица ,жито и ечемик,слага се и лимонтозу и мая за хляб и шекер и се оставя да ферментира .тя царевицата си е пак със същия вкиснал аромат
Те затова повечето взеха да ловят на топчеата :lol:

Re: Кисната царевица

Публикувано на: Вто Окт 04, 2011 11:56 pm
от jagger1
drat написа:Сипвам царевицата в десет литрова туба от минерална вода до средата, доливам топла вода до горе и я оставм с отворена капачка да ферментира, в зависимост от външната температура за около пет до десет дни е готова за употреба. Ако ползваш зърната за стръв ги обелваш преди да ги сложиш на куката или косъма.
Дори и да престои повече, сакън, не я изхвърляй !!! Вземаш си едно преносимо казанче на водоема и докато чакаш да ти клъвне - вариш и дестилираш. Мезето - от язовира, добавката към мезето - от казанчето. Няма да си капо!!!

А сега малко по-сериозно. Преди години си правех сам царевицата (да втаса), ама с днешните съвременни технологии в хранителната промишленост използвам готовата - консервираната. Не е същото, но и тя върши работа. Та за тази, която искаш сам да си "вкиснеш". Зависи от царевицата. Ако е стара - остава си твърдичка, само ако е накисната. Ако е млечна - или я използваш директно, или може да я "вкиснеш". Запазва си мекотата на млечната царевица. Ако искаш стара царевица да омекне поне малко (колкото - толкова), то трябва да я свариш предварително (доста продължително), като след това я оставиш във водата да "вкисне". Това последното, с предварителното варене - за да стане по-мека. А това, дали ще й добавиш аромати - зависи от теб. Зависи и от това, дали искаш да добиеш и вторичен продукт ( за казанчето имам предвид). Но нали знаеш, че универсална рецепта и универсална стръв няма. Пробвай и сам реши, кое те устройва. Ама трябва да ти кажа, че с една проба няма да минеш. Доста проби трябва да направиш и то при сравнително еднакви условия. Наистина ти го казвам - без майтап. Няма универсална стръв и рецепта. А иначе, бъзика, който вметнах си е само за бъзик. Проба - грешка му е майката. И не се отказвай. Ще го разбереш само, ако си упорит. Може да е по-рядко като удари, но пък ще си заслужава търпението и труда. Успех. :drinkers:

п.п.: Поста, който написах е към колегата eroucma (много труден НИК бе колега - и за запомняне, и за изписване, и за четене, и за изговаряне :( . Как се чете правилно? ЕРУКМА или ....? Не искам да бъркам, та за това питам.)

Re: Кисната царевица

Публикувано на: Сря Окт 05, 2011 10:06 am
от LBoy
ЕГОИСТА по скоро се чете :roll: