Страница 2 от 3
Публикувано на: Съб Фев 03, 2007 9:04 pm
от Troli Rapala
И аз,не съм ловил,но твоите шансове са в пъти по-големи от моите да уловиш този деликатес-француский!

Публикувано на: Нед Фев 04, 2007 1:21 am
от krokibg
Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 12:20 am
от docenta
От време на време отивам за по два месеца при семейството ми в Америка. Там, особено в северните щати - змиорки бол. Тази риба хвърля хайвера си в Саргасово море и оттам личинките мигрират до Европа и Америка. Има и австралийска змиорка, която си хвърля хайвера в Индийския океан. Ловил съм змиорки в река Потомак и мога да ви кажа, че няма удържане - затова се ползват специални грапави ръкавици за хващане и не се слага в живарник , а се връзва в яка брезентова торба. Ако искаш да я убиеш на място да не се мъчи трябва да се фрасне яко първо зад главата и после още веднъж - на две трети от дължината в посока от главата към опашката, защото освен мозък има два нервни центъра на тия места.
Според мен слузта на сома, освен изброените от колегите функции му помага особено много през зимата, когато е в дълбоките ями, някога и над 30 метра дълбочина - представете си какво е водното налягане там. Той направо се приплесква, а слузта му помага да се приспособи към дъното и водния стълб. Тя играе роля и при обмяната на веществата и съхраняването на жизнената енергия.
Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 12:31 am
от Troli Rapala
Благодаря за компетентния отговор!

Как да оспоря,че си доцент?

То е очевадно!

Подозирам,че сомът и змиорката са еднакво древни и загадъчни риби!Съществената разлика между тях,са мустаците на сома!Слузта и мустаците са основните предимства на сома.Тези шест сензора/мустачки/,са ми пълна загадка.

Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 1:06 am
от D.A.X.S
За мен най-хлъзгавата риба е михалеца. Имам чуството, че тази риба никога не мога да я хвана с ръка.
За мен най-слузестата риба е ропека. Като се извади на повърхнустта, над водата слузта потича като сопол.
Лично мое виждане е, че слузта има защитен механизъм при рибите.
Примерно, при ропека, ако те убоде от многото слуз влиза и в кръвта. Който е боден, само той знае как боли и колко изтръпва ръката.
Относно слузта по сома-всеки знае какво дъно обитава. Подмоли, чакъл, камъни. Според мен слузта подпомага сома да не се наранява на острите ръбове на камъните и подмолите-просто се преплъзва. Убеден съм, че дава и отражение в скоростта. Все пак е хищник, и му е нужна скорост при атака.
Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 1:36 am
от Troli Rapala
Чудесно разсъждение,колега!Само не ми е ясно на какво казваш ропек!

Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 2:00 am
от D.A.X.S
Troli Rapala написа:Чудесно разсъждение,колега!Само не ми е ясно на какво казваш ропек!

Утрешния ден като погледна в книгата ще мога да кажа точното латинско наименование. Но сега мога само да я опиша- Има прилики с косур и смадок. Нормални размери са около педя (15-25 см.). Има остра глава, бодли на гръбната перка, шип на аналната перка, шипове на хрилните капаци и много, ама много слуз.
Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 2:24 am
от barutchiata ©
Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 2:33 am
от Emo-83
Рибите в сравнение с нас са досто по богато снабдени с сензори.Те имат такава органи за усещане каквито ние нямаме.Ние имаме 5 канала за информация-зрение,вкус,обоняние,слух и усещане.Рибите в допълнение имат странична линия-позволяваща им да слушат нискочестотни звуци и сигнали и да усещат изместващата се риба във водата.Това при рибите е шестото чувство,но те притежават и седмо-електрическото.Най силно изразено в рибите,които познаваме е в змиорката и сома.Тези възможности на възприятие на чуждите електрически полета дават възможност за анализ за обкръжаващите предмети.Електрочувствителноста се използва за ориентация и откриване на жертвата.Също и за комуникация-то се използва при хвърлянето на хайвер(охрана на територията)А също на синхронизацията на движението на рибите в пасаж.Безотказен такъм,който вече се използва е електровъдицата.Не случайно сома реагира най-много от всички на ток.По тази логика слузта според мен не е случайна и мисля,че най малко е свързана с плуването.Съкратен материал по-препечатки.
Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 8:38 am
от Troli Rapala
Основното ми подозрение е,че слузта има заглушаваща роля.Като при самолетите.Бях забравил за електричеството.

Функциите на слузта изглежда не са една-две.И за това е важно да се подредят по важност!

Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 9:05 am
от D.A.X.S
И трите вида се срещат в р.Дунав, но най-слузеста от тях е третата риба-Ивечестия бибан (Gumnocephalus schraetser )
Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 10:18 am
от docenta
Бибанът го има масово и в някои наши язовири. Около София това са язовир Студена и язовир Веринско. Отвратителна гад е тая риба, налита на всякаква стръв и може да ти скъса нервите. Руснаците му викат ерш и правят от него уха /рибена чорба/, много е вкусна.
Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 10:59 am
от D.A.X.S
docenta написа:Бибанът го има масово и в някои наши язовири. Около София това са язовир Студена и язовир Веринско. Отвратителна гад е тая риба, налита на всякаква стръв и може да ти скъса нервите. Руснаците му викат ерш и правят от него уха /рибена чорба/, много е вкусна.
Колкото и невероятно да звучи, тази риба има невероятни вкусови качества. Хайвера, разбит е мн вкусен. Проблем е само с чистенето, особенно ако има голямо колиество. Използвам ножица за да изрежа перките и след това отстранявам люспите.
Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 11:12 am
от docenta
D.A.X.S написа:docenta написа:Бибанът го има масово и в някои наши язовири. Около София това са язовир Студена и язовир Веринско. Отвратителна гад е тая риба, налита на всякаква стръв и може да ти скъса нервите. Руснаците му викат ерш и правят от него уха /рибена чорба/, много е вкусна.
Колкото и невероятно да звучи, тази риба има невероятни вкусови качества. Хайвера, разбит е мн вкусен. Проблем е само с чистенето, особенно ако има голямо колиество. Използвам ножица за да изрежа перките и след това отстранявам люспите.
За чорба /уха/ чистенето е много лесно и бързо. Стискаш коремчето на рибето с пръсти и вътрешностите изхвърчат. Люспите не се чистят и така се насипват рибите във вряща подсолена вода. Ври 7 минути, след това прецеждаш бульона през тензух, а от сварените риби се отделя само месото. В бульона се слагат разнообразни зеленчуци и подправки и като уврят, тогава се добавя изчистеното месо и се прави ,каквато искаш застройка. Ум да ти зайде. При пържене ако не чистиш люспите те стават хрупкави като чипс.
Бибанът е много пъргав и става за стръв за сом!
Публикувано на: Вто Фев 06, 2007 2:26 pm
от D.A.X.S
Не чистена риба не ям. Аз съм чревоугодник и обичам да си угаждам. Няма риба на която да не и чистя люспите и след това да и цепна корема за да извадя нечистотиите.
Ропека има черна ципа, която ако не се махне и измие после нагарча.
Струва ми се, че се отклонихме от основната тема.