Страница 2 от 3
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Нед Май 27, 2012 8:27 pm
от kodek
tokaitopd написа:след като заври водата слагам нужното ми количество жито, вари се 11-12 минути, отцеждам водата, слагам свареното жито в буркан 0.800, слагам 5-6 листчета с ванилия на прах, затварям буркана с винтов капак, разтръскам го няколко пъти и като изстине слагам буркана в хладилника за другият ден.рецепта проверена в боя от мен и действаща добре.перфектно за стръв и захранка.
Колега, гурхана пшеница или обикновено жито от нивата(селската кооперация)? Щото има разлика във времето на варене.Обикновената пшеница се вари мин. 20-25мин.При 10-16мин си е твърда за пробождане с куката.
Пробвал съм го много пъти.
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Нед Май 27, 2012 8:56 pm
от radocirka
Той колегата ви каза как се казва ама вие пак на свойто си държите.... VAN DEN EYNDE се казва

А моята рецепта за жито е следната: Житото се залива с вода-4 пръста над житото. След като заври,се намаля котлона и ври докато зърната се разпукат, когато се разпукат се изсипват в гивгир и се промиват със студена вода. Ако искаш да използваш житото за стръв го махаш малко преди да се разпука!
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Нед Май 27, 2012 9:03 pm
от tokaitopd
за грухана пшеница.с друга не съм опитвал.
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Нед Май 27, 2012 9:10 pm
от Иво Вълов
Marcel van den eynde Се исписва най правилно, а недейте да го побългарявате това свято в риболова име , молим ви се. А сега относно житото , мисля, че не трябва да го вариш до разпукване а точно преди това, да е малко по жилаво или поне аз така си го правя
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Нед Май 27, 2012 10:12 pm
от Chromeo
Колеги, изчетох така забавната тема, научих 5-6 интерпретации на едно име, и накрая ще ви разочаровам, защото ползвам жито само на помен ! А преди години когато го ползвах за стръв, захранка и т.н. не го варях, а го оставях 24-часа да стои в дип или есенция, подобно на царевицата то поема концентрата и става и за захранка, и достатъчно меко, за да се сложи на кука ! Успех с реколтата !
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Нед Май 27, 2012 10:25 pm
от lishev_64
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Нед Май 27, 2012 11:19 pm
от pampasa
Съгласен съм напълно -като го махна от котлона (оставям един пръст вода над него) , житото само си дърпа от водата точно толкова -колкото му е необходимо

Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Пон Май 28, 2012 2:36 am
от jagger1
Аз съм използвал канела в различни захранки, както и като атрактор за стръв. Мнението ми е разнопосочно. Зависи. Зависи от сезона, зависи от условията на водоема, зависи колко канела, зависи какво е житото, зависи как е приготвено, зависи... Та канелата за мен е една добра добавка към всяка една захранка, стига да е композирана в умерени количества. И понеже слагам и други добавки за аромат, включително и кафе, не съм сигурен, коя от всичките работи перфектно. По-скоро, пак казвам, зависи от настроението на рибата.
Ето един линк към тема от този сайт, която разглежда житото, като примамка. Има и рецепти:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=126&t=46654
п.п.: kodek, няма значение каква е пшеницата. Е, има различни видове пшеница. Най-хубава беше навремето от църковния магазин, ама сега трудно се намира. Има значение как я приготвяш. Тази от суперите - пакетираната, почти е една и съща. Ако е собствено производство, тогава има малка разлика, но като направиш една-две проби на варене (с малко количество) вече знаеш как да я приготвяш после (партидата). В горепосочената тема (линка) има рецепти от колеги.
И 10 мин. да я вариш пшеницата (каквато и да е), после трябва да я оставиш да набъбне и да цъфне. Да се покаже бялото на зародиша. Ако я вариш 10 мин. - трябва ти доста време после да се накисне, за да омекне и да се получи, но тогава става най-добра. Можеш да я вариш и 25-35 мин. за по-бързо омекване, но тогава става нееднородна - едни зърна са пръснати и разцепени, други са напукани, трети са меки и размазани. Зависи как я приготвяш. Говоря за един и същи тип пшеница, приготвена по различен начин. Можеш да я сложиш в топла вода от вечерта за да набъбне и омекне и на другия ден да е готова за риболов. Зависи как и за колко време искаш да стане за стръв или захранка.
Поздрави на всички.
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Пон Май 28, 2012 6:10 am
от antivik

Бе мене ми се чини, че най-важното е да има около водоема ниви и рибата да го познава/житото/като храна. Що съм пробвал по нашите чукари с всякакво и натурално, и умирисано, и овкусено, и направо сухо с прашката, а гадините нещат и да го побутнат, като им стрелна бял и петното завира/

когато има риба естествено/.
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Пон Май 28, 2012 8:16 am
от butnik
На водоеми ,които не познавам нося винаги малко жито,как го правя не е интересно/в микровълновата го варя/защото доста често такива водоеми се посещават от местни риболовци,които нямат допир до бели червеи и ловят с хляб ,жито,царевица и изкопан от градината земен червей.Там рибите е възможно да не проявят внимание към вашите бели червеи,а да реагират добре на другите видове стръв в това число и житото.И избирайки място видя ли някой от местните с отворена торба варено жито и недай си боже кофа

бягам далеч от него.Доста често то ме е спасявало и съм правил чудесни излети,но не забравяйте,че като захранка трябва да се процедира внимателно с него.Най-универсалния аромат за него си остава ванилията,това е аромат за всеки сезон.
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Пон Май 28, 2012 9:07 am
от naskobo
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Пон Май 28, 2012 9:11 am
от ionko_terziev
не си спомням точно,но в един от филмите на щербакови ,слагаха житото в термус с вряла вода и го оставяха определени минути в зависимост колко искаха да се разпука
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Пон Май 28, 2012 10:49 am
от haga
Размивате ме.
Dimitar_allianz написа:С.Върбанов написа:renvan3 написа: ВАН-ДЕН–ЕНДЕ
А имаш магазин ........Marcel Van der ende се казва !
Върбанов в голема грешка си Ван ден енде се казва човека и даже на пакетите пише,не се обаждай неподготвен
Marcel van den eynde е белгиец(бивш състезател по спортен риболов и собственик на фирма за риболовни захранки), 3-ти световен шампион,който вече не е вече между живите.
Ето е сайта на фирмата, но в момента не работи:
http://www.marcelvandeneynde.be
Това е старият сайт:
http://www.vandeneyndebaits.com/
А това е на отбора :
http://www.teamsvde.be/
Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Пон Май 28, 2012 11:11 am
от GODzillata
Я да споделя и аз как правя житото

- уекинко го накисвам, след т'ва го варя до готовност

, като му шибвам не вандер-ебем, а малко лимонена кора, отцеждам, поръсвам с яко пудра захар, докато е топло, че да попие в него, слагам го в поднос, около него редя бонбонки - к'вито има, моЕ лукчета или снежко

, след това с канела правя кръст отгоре и се понасям към църквата, ама не за да го освещавам, а за разнасяне.

Re: Жито, една прекрасана, захранка, добавка, стръв ?
Публикувано на: Пон Май 28, 2012 11:13 am
от eladjia
Варя обикновено жито(взето директно от комбайната) без да засичам минути като разбърквам и проверявам докато омекне.След това свалям от котлона захлюпвам тенджерката и увивам с дрехи или хавлии каквото има под ръка - така става разпукването на зрънцата(стига да го искате така).
А за холандеца не знам, бихме ги оня ден!